Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Peruspalvelulautakunta | 219 | 17.08.2011 | 11 | |
Kaupunginhallitus | 367 | 22.08.2011 | 9 |
6093-2011 (001)
Lausunnon antaminen Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän vuosien 2012 - 2014 toimintasuunnitelmaan (Pj)
Tiivistelmä:
Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä on pyytänyt Turun kaupungilta sen jäsenkuntana kuntalain mukaista lausuntoa kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2012-2014. Kaupunginhallitukselle esitetään kuntayhtymälle annettavaksi lausunto, johon sisältyy valtioneuvoston periaatepäätökseen pohjautuva suunnitelma laitoshoidon vähentämisestä, erityishuollon tuki- ja osaamiskeskuksesta ja erityishuollon muista palveluista sekä kannanotto kuntayhtymän omaan arviointiin talousarvionsa ja taloussuunnitelmansa kasvuluvuista.
Perla § 219
Palvelujohtaja Maisa Kuusela, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 8.7.2011:
Varsinais-Suomen erityishuollon kuntayhtymä on kuntalain mukaisesti pyytänyt jäsenkunniltaan lausuntoa toimintasuunnitelmastaan vuosille 2012 – 2014.
Liite 1Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kirje 13.5.2010
Liite 2Valtioneuvoston periaatepäätös 21.1.2010
Varsinais-Suomen erityishuollon kuntayhtymän kirjeessä todetaan yhteenvetona muun muassa:
Toiminnan strategisen linjojen luomiseksi kuntayhtymä varaa omistajakunnilleen tilaisuuden esitysten tekemiseen kuntayhtymän toiminnan suunnittelemiseksi vuosille 2012 – 2014.
Suunnitelmakaudella Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä toteuttaa Valtioneuvoston periaatepäätöstä (21.1.2010). Kuntayhtymän tavoitteena on suunnitelmallinen ja hallittu laitosasumisen vähentäminen ja kehitys- ja vaikeavammaisten tarpeita ja toiveita vastaavien asumisratkaisujen tuottaminen.
Asumispalvelujen kehittämisen lisäksi ympäristöministeriön asettama ohjausryhmä esitti, että laitospaikkoja jäisi valtakunnallisesti 4 – 5 toimintayksikköön. Nämä toimintayksiköt toimisivat erityishuollon tuki- ja osaamiskeskuksina. On tärkeää, että Varsinais-Suomen kunnat tukevat erityishuoltopiirin tavoitteita kehittyä alueensa erityishuollon tuki- ja osaamiskeskukseksi. Tarvittaessa ko. osaamiskeskus voisi pitkällä tähtäimellä tarjota palveluja laajemmallekin maantieteelliselle alueelle.
Kuntayhtymä toivoo kuntien kannanottoja kahteen tummennettuun strategiseen tavoitteiseen, sekä tietoja siitä, onko kunnissa suunnitteilla hankkeita, jotka vaikuttavat erityishuoltopiirin toimintaan.
Kannanotot / ehdotukset pyydetään toimittamaan 17.8.2011 mennessä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirille.
Turun peruspalvelulautakunta esittää lausuntonaan seuraavaa:
Laitosasumisen vähentäminen
Sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö ja Kuntaliitto ovat valtioneuvoston periaatepäätöksen toteuttamiseksi laatineet ohjelman kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi.
Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisen kehitysvammaisten asumisohjelman tavoitteena on vuoteen 2015 jatkuvan ohjelmakauden aikana mahdollistaa sekä laitoksista että lapsuudenkodista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille yksilöllinen asuminen, johon kuuluu esteetön ja toimiva asunto tavallisessa asuinympäristössä sekä riittävät, yksilölliset ja tarpeenmukaiset palvelut ja tuki. Samalla nykyisiä kehitysvammaisten laitospaikkoja vähennetään suunnitelmallisesti ja hallitusti.
Turun tilanne ja suunnitelmat
Turun osuus Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin laitoshoidon käytöstä on 51 %. Tällä hetkellä 121 turkulaista on erityishuoltopiirin järjestämässä pitkäaikaisessa laitoshoidossa. Lyhytaikaista laitoshoitoa käyttää 20 – 30 asiakasta vuodessa.
Taulukko 1.
Laitoshoidossa asuvien ikärakenne toukokuu 2011 tilanteen mukaan
0 – 17 v | 18 – 24 v | 25 – 64 v | 65 v - |
7 | 12 | 89 | 13 |
Erityishuoltopiirillä on käytössä hoitoisuuteen perustuvat hoitoluokat 1- 7. Sisältö on määritelty asiakkaan tarvitseman hoidon, ohjauksen ja kuntoutuksen sisällön mukaan. Asiakkaista 45 % sijoittuu hoitoluokkaan 3, hoitoluokkiin 1 ja 2 sijoittuu noin 19 % ja hoitoluokkiin 6 ja 7 yhteensä 18 % asiakkaista.
Turun vuoden 2010 laitoshoidon käyttöpäivät olivat yhteensä 46 367. Käyttöpäivien määrä on vuosina 2005 – 2009 vaihdellut 42 137-45 415 välillä.
Turku ei ole pystynyt tavoitteiden mukaisesti vähentämään laitoshoidon käyttöä, koska soveltuvia asumisratkaisuja ei ole ollut tarjolla. Palvelurakenteen muutoksien edellyttämien asumisratkaisujen sekä vanhempiensa luona asuvien kehitysvammaisten aikuisten palvelujen turvaamiseksi Turussa on tehty seuraavia toimenpiteitä ja suunnitelmia:
Peruspalvelulautakunta on 5.5.2010 § 158 hyväksynyt kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 - 2016. Toimenpide-ehdotuksissa on mm. kuntayhtymän kanssa tehtävä yhteistyö ja oman toiminnan lisääminen.
Laitoshoidossa asuvien asiakkaiden yksilölliset suunnitelmat laaditaan yhteistyössä asiakkaan, hänen perheensä sekä kuntayhtymän kanssa. Yksilölliset ratkaisut tehdään suunnitelmien perusteella.
Palvelurakenteen muutos tulee asumispalvelujen lisäksi kasvattamaan muiden ns. avohuollon palvelujen tarvetta. Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminta, terveydenhoito, kuntoutus ja muut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut vaativat sekä resursseja että osaamista.
Erityishuollon tuki- ja osaamiskeskus
Turku on aikaisemmissa lausunnoissaan todennut, että edelleen tarvitaan vaativan tason hoitoa tarvitseville asiakkaille laitospalveluja. Tuki- ja osaamiskeskus palvelee myös lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa, silloin kun muuta vastaavaa erityistason palvelua ei ole tarjolla.
Palvelurakenteen muutosten myötä tarvitaan eri sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin asiantuntija-apua. Tuki- ja osaamiskeskus voisi tutkimus- ja laitospalvelujen lisäksi tuottaa kuntien tarvitsemia asiantuntijapalveluja.
Erityishuollon muut palvelut
Turussa on noin 900 kehitysvammaista henkilöä. Omaisten luona asuu noin 500 henkilöä, joista noin 230 on yli 18–vuotiaita. Asumispalvelujen piirissä on tällä hetkellä noin 280 henkilöä, josta kuntayhtymän palvelujen piirissä on 58 henkilöä. Turun osuus erityishuoltopiirin eri asumispalveluissa vaihtelee 55 – 61 % väillä.
Kuntayhtymän asumishankkeiden toteutuessa vuoden 2012 aikana asumispalvelujen käyttö tulee lisääntymään ja laitoshoidon käyttö vähenee. Asumispalveluja kehittäessä ja laajentaessa on erittäin tärkeää, että kuntayhtymä kehittää erityisesti vaativan tason asumispalveluja.
Lisäksi Turku tulee edelleen hankkimaan työ- ja päivätoimintaa, jatko-opetusta, erityisperhetyötä ja neuvolapalveluja yksilöllisten suunnitelmien mukaisesti.
Vuoden 2011 kokonaiskustannuksien on arvioitu olevan yhteensä noin 11 200 239 euroa, josta laitoshoidon osuus on noin 83 %.
Suunnitelmat laitoshoidon vähentämiseksi sekä asumispalvelujen kehittämiseksi vastaavat Turun kehittämistarpeita. Laitoshoidon vähentäminen tulee kasvattamaan avohuollon kustannuksia merkittävästi. Kehitysvammaisten henkilöiden hoidon kokonaiskustannukset eivät kuitenkaan saa lisääntyä. Kuntayhtymän tulee kiinnittää erityistä huomiota laitoshoidon menojen sopeuttamiseksi sekä henkilöstö- että tilaratkaisujen osalta. Laitoshoidon käyttöpäivien hinnankorotuksilla ei tule kompensoida vähentyviä kuntaosuuksia.
Toisaalta rakennemuutosta ei voida tarkastella pelkästään taloudellisia näkökohtia huomioiden. Ensisijaisena on asiakkaan toimintakyvyn ja palvelutarpeen määrittäminen ja sopivan palvelukokonaisuuden löytäminen.
Laki- ja rakennemuutokset sekä toimiva asiakaspalveluprosessi edellyttävät kunnan ja kuntayhtymän hyvää yhteistyötä monella tasolla.
Yleisen taloustilanteen heikkeneminen asettaa kuntasektorille vuoden 2012 talousarviolle erityisiä vaatimuksia. Talouden tilanne edellyttää paitsi Turulta myös kuntayhtymältä erittäin tiukkaa talousarviota.
Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 26.7.2011:
Esitän, että peruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2012 - 2014
Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 8.8.2011:
EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2012 - 2014.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lisäksi peruspalvelulautakunta kiinnitti huomiota siihen, että jatkossa Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän tulee pyytäessään lausuntoa jäsenkunniltaan tulevien vuosien toimintasuunnitelmasta esittää oma arvionsa talousarvionsa ja taloussuunnitelmansa kasvuluvuiksi.
Tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastettiin tässä kokouksessa.
Kh § 367
Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kirje 13.5.2011
Oheismateriaali 2Valtioneuvoston periaatepäätös 21.1.2010
Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:
EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymälle edellä olevan peruspalvelulautakunnan esityksen mukaisen lausunnon kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2012 – 2014.
Jakelu
lausVarsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä
tiedPeruspalvelulautakunta
Liitteet:
Perla § 219
Liite 1:Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kirje 13.5.2011
Liite 2:Valtioneuvoston periaatepäätös 21.1.2010