Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Joukkoliikennelautakunta11509.06.20114
Joukkoliikennelautakunta13621.06.20114
Kaupunginhallitus36022.08.201111

6716-2011 (001, 633)

Seudullinen joukkoliikenneorganisaatio (Yj, Kv)

Tiivistelmä:

Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä on kokouksessaan 10.5.2011 päättänyt esittää Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision, Ruskon ja Turun kunnille seudullisen joukkoliikenneorganisaation perustamista 1.1.2012 alkaen. Kaupunginvaltuustolle esitetään asiaan liittyvän yhteistoimintasopimuksen hyväksymistä.

Jlk § 115

Joukkoliikennetoimisto / suunnittelija Timo Ahokanto 31.5.2011:

Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä on kokouksessaan 10.5.2011 päättänyt esittää Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision, Ruskon ja Turun kunnille seudullisen joukkoliikenneorganisaation perustamista 1.1.2012 alkaen sekä yhteistoimintasopimuksen ja sen liitteenä olevien toimintakustannusten kuntakohtaisten maksuosuuksien hyväksymistä. Kuntien vastaukset pyydetään 31.8.2011 mennessä.

Seudullisen viranomaistoiminnan tavoitteena on toteuttaa kuntarajat ylittävää yhteistyötä joukkoliikenteen järjestämisessä 3.12.2009 voimaan astuneiden palvelusopimusasetuksen (PSA, Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus 1370/2007 rautateiden ja maanteiden julkisista henkilöliikennepalveluista) ja kansallisen joukkoliikennelain mukaisesti sekä kehittää ja koordinoida seudullista joukkoliikennettä siten, että joukkoliikenteen palvelutaso paranee ja palvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti ja edullisesti.

Turun seudun linja-autoilla harjoitettava seutuliikenne järjestetään tällä hetkellä määräaikaisilla siirtymäajan liikennöintisopimuksilla, joiden sopijaosapuolena liikenteenharjoittajien kanssa on Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY). Lyhyimmät Turun seutuliikenteen siirtymäajan liikennöintisopimukset päättyvät 30.6.2014. Nykymuotoinen siirtymäajan liikennöintisopimuksilla järjestetty liikenteenjärjestämistapa ei ole mahdollinen nykyisten sopimusten päättymisen jälkeen. Toimivaltainen viranomainen päättää oman toimivalta-alueensa sisäisen siirtymäajan liikennöintisopimusten päättymisen jälkeen harjoitettavan linja-autoliikenteen järjestämistavan. Mikäli Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä esittämää seudullista viranomaista ei synny, päätöksen Turun seutuliikenteen järjestämistavasta ja palvelutasosta tekee Varsinais-Suomen ELY. Tällöin kunnille jää entiseen tapaan rahoitusvastuu mutta ei päätöksentekomahdollisuutta liikenteen järjestämisestä eikä palvelutasosta.

Nykyiset toimivalta-alueet eivät edesauta rakennemallityössä ja MAL- aiesopimuksessa määriteltyjen tavoitteiden toteuttamista eikä joukkoliikenteen suunnittelua ja hankintaa kaupunkiseudun käsittävänä seudullisena kokonaisuutena. Kunnilla ei myöskään ole päätösmahdollisuutta kuntarajat ylittävän joukkoliikenteen palvelutason määrittelyyn ja järjestämiseen.

Turun seudun seudullinen toimivaltainen viranomainen tulee kirjata joukkoliikennelakiin 1.1.2012, koska 30.6.2014 päättyvien siirtymäajan liikennöintisopimusten päättymisen jälkeisen liikenteen järjestämistapapäätös on tehtävä 30.6.2012 mennessä.

Yhteisen seudullisen viranomaisorganisaation perustamisen myötä joukkoliikenteen kehittäminen ja järjestäminen on 1.7.2014 jälkeen harjoitettavan liikenteen osalta kuntien päätettävissä. Samoin seudulle saadaan rakennettua yhtenäinen joukkoliikennejärjestelmä joka tukee mm. seudun rakennemallin ja MAL -aiesopimuksen tavoitteita.

Kuntakohtaiset kuntien kesken asukaslukujen suhteessa jaettavat toimintakustannukset muodostuvat Turun joukkoliikennetoimiston ja joukkoliikennelautakunnan henkilöstökustannuksista, palveluiden ostoista sekä muista toimintakuluista. Turun kaupungille ei aiheudu lisäkustannuksia seutuyhteistyöstä.

Oheismateriaali 1Joukkoliikenteen seudullisen viranomaisen yhteistoimintasopimuksen hyväksymistä koskeva kysely 30.5.2011 liitteineen

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 31.5.2011:

EhdotusJoukkoliikennelautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle ja edelleen Turun kaupunginvaltuustolle yhteistyösopimuksen ja kuntakohtaisten maksuosuuksien hyväksymistä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Maaskolan ehdotuksesta yksimielisesti.

Asiaa käsitellään ylimääräisessä kokouksessa 21.6.2011 klo 16.30.

Jlk § 136

Pöydältä 9.6.2011 § 115

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli hallintopäällikkö Pertti Heinonen.

Kh § 360

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 16.8.2011:

Seudullisen joukkoliikenneorganisaation perustamisen johdosta tulee käynnistää valmistelu tarvittavien johto- ja toimintasääntöjen muuttamiseksi.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen selvittämään asiaa.

Liite 1Yhteistoimintasopimus 2.5.2011 liitteineen

Oheismateriaali 1Seudullisen joukkoliikenneorganisaation perustamiseen liittyvä kysely 30.5.2011

Oheismateriaali 2Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä kokouksen pöytäkirja 10.5.2011

Oheismateriaali 3Selvitys, Turun seudun joukkoliikenteen toimivaltainen lupaviranomainen

Oheismateriaali 4Turun seudun toimivaltainen joukkoliikenteen lupaviranomainen, Kuntien liittymisaikataulu

Oheismateriaali 5Siirtymäajan liikennöintisopimukset

Oheismateriaali 6Joukkoliikenteen kustannukset 2010

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

että liitteenä 1 oleva yhteistoimintasopimus liitteineen hyväksytään ja

että ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että valmistelu tarvittavien johto- ja toimintasääntömuutosten tekemiseksi käynnistetään välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 360
Liite 1:Yhteistoimintasopimus 2.5.2011 liitteineen