CC-M Arkkitehdit Oy 14.6.2011:

 

1. Asia

 

Hankintaoikaisuvaatimus julkista hankintaa koskevassa asiassa, joka koskee Turun seudun kehittämiskeskuksen suorittamaa Fortuna korttelin suunnitteluhankintaa. Tarjouskilpailun, jo hankintayksikön hallussa olevia liitteitä, ei toimiteta tämän hankintaoikaisun mukana. Erikseen liitetään mukaan kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastarin kirje ja arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelän selvitys Villa Marjaniemen suunnittelun valmiusasteesta.

 

2. Asianosaistiedot

 

Hankintaoikaisun vaatija

 

CC-M Arkkitehdit Oy

Toimitusjohtaja Caterina Casagrande-Mäkelä

Hämeenkatu 26

20700 Turku

sähköposti: caterina.casagrande@cc-m.fi

 

Hankintayksikkö

 

Turun seudun kehittämiskeskus

Elinkeinojohtaja Kalle Euro

Yliopistonkatu 27 a

20100 Turku

sähköposti: kalle.euro@turku.fi

 

3. Vaatimukset

 

CC-M Arkkitehdit Oy pyytää kunnioittavasti, että hankintayksikkö ensisijaisesti kumoaa valittajan sulkemista koskevan hankintapäätöksensä ja korjaa virheellisen hankintamenettelynsä. Valittaja vaatii, että hankintayksikkö tekee uuden hankintapäätöksen jossa valittajan referenssit huomioidaan ja valittajan tarjous hyväksytään tarjousvertailuun.

 

4. Hankintaoikaisun perustelut

 

Hankintayksikkö on virheellisesti sulkenut tarjouskilpailusta valittajan tarjouksen suorittaessaan tarjousvertailua, perustellen sulkemista seuraavasti: ”Tarjouspyynnön kohdassa 5.2 on asetettu vaatimukset tarjoajan referensseistä. Hyväksyttävällä referenssillä tarkoitetaan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten täyttävää, onnistuneesti suoritettua referenssikohdetta, jonka tilaaja voi halutessaan tarkistaa siten kuin tarjouspyynnössä on esitetty. Referenssien puuttumisen tai referenssejä koskevan selvityksen puutteellisuuden vuoksi tarjouskilpailusta suljetaan CC-M Arkkitehdit Oy. Esitetyt referenssikohteet ovat joko suunnitelmia tai kesken, niitä ei ole vastaanotettu.”

 

Valittaja on tarjouksessaan esittänyt referensseinä mm. seuraavat kohteet:

 

– Ulvilan kirkkoherranvirasto, laajuus yhteensä 760 m2. Saneeraus ja laajennus. Fortuna korttelin suunnittelukilpailuun saatujen tarjousten arvioinnissa mukana ollut kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastari on ilmoittanut (sähköpostiviesti 3.6.2011 klo 13:29:02), että mainittu kohde täyttää kulttuurihistoriallisesti merkittävään ympäristöön tehdyn suunnittelutyön kriteerit, joten sulkemispäätös on tältä osin vastoin hankinnan ehtoja.

 

– Edelleen Paula Keskikastari toteaa, että valittajan tarjouksessa referenssinä mainittu kohde Villa Marjaniemi täyttää vanhojen, rakennustaiteellisesti arvokkaiden rakennusten antikvaariset arvot säilyttävän peruskorjauksen kriteerit. Tulkinta, että referenssinä mainittu Villa Marjaniemi, olisi tarjouksessa mainittu keskeneräiseksi suunnittelun osalta, on virheellinen. Ainoa keskeneräiseksi ilmoitettu seikka liittyy pihavalaistuksen suunnitteluun, jolla ei ole merkitystä arvioitaessa kohteen kelpoisuutta tarjouspyynnössä vaadittujen referenssien osalta. Sulkemispäätös on tältä osin vastoin hankinnan ehtoja.

 

Johtopäätös

 

Hankintayksikkö on virheellisesti sulkenut valittajan tarjousvertailusta. Molemmat hankintapäätöksessä mainitut perusteet, referenssien puuttuminen tai referenssejä koskevan selvityksen puutteellisuus ovat vastoin hankinnan, hankintailmoituksessa ja tarjouspyyntöasiakirjoissa ilmoitettuja ehtoja. Hankintapäätöksessä ei ole yksilöity mitenkään viitattujen referenssien puutteita. Mikäli tarjousten arvioinnissa mukana ollut kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastarin ilmoittamat arvioinnit ovat sulkemisen perusteena, tulee hankintayksikön oikaista päätöksensä siten, että valittajan tarjous hyväksytään tarjousvertailuun ja hankintapäätöksen perusteena oleva tarjousvertailu suoritetaan uudelleen ja hankintapäätös korjataan vastaamaan tarjouskilpailun ehtoja.

 

Julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden mukaan hankintayksikön on perusteltava tarjouksen hylkäämiseen johtavat syyt ja kohdella tasapuolisesti kaikkia tarjoajia. Hankintayksikön menettely on julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden ja hankintalain vastaista.