STRATEGINEN PALVELUSOPIMUS 2011

 

Nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessi

 

1. Sopimusosapuolet

 

Tämän sopimuksen osapuolia ovat Turun kaupunginhallitus ja Turun kaupungin lukio- ja ammattiopetuslautakunta. Sopimuksen allekirjoittavat kaupunginhallituksen puolesta sen puheenjohtajisto ja toimielimen puolesta lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

 

2. Sopimuksen tarkoitus 

 

Tällä strategisella palvelusopimuksella (SPS) kaupunginhallitus ja lukio- ja ammattiopetuslautakunta sopivat lukio- ja ammattiopetuslautakunnan alaisen toiminnan lähtökohdista, kehittämistavoitteista ja resursseista.

 

Kasvatus- ja opetustoimen strategisen palvelusopimuksen tarkoitus on ohjata kaupunkitasolla Turun kaupungin kasvatus- ja opetuksen toimialaa yhteisesti sovittavaan suuntaan ottaen huomioon hallintokunnan toiminta-ajatuksen, vision ja toimintaa ohjaavat periaatteet sekä ryhmien välisen sopimuksen ja valtuuston hyväksymät ohjelmat. Tältä pohjalta kasvatus- ja opetustoimi on koonnut oman toimintaohjelmansa, josta osa nousee seurattavaksi kaupunkitasolla ja osa jää lautakuntatason seurantaan.

 

3. Kasvatus- ja opetustoimen visio

 

Turun kaupunki järjestää korkeatasoisia ja monipuolisia kasvatus- ja opetuspalveluita asiakkaan ja yhteiskunnan tarpeista lähtien. Kasvatus- ja opetustoimi vahvistaa Turun ja Turun seudun vetovoimaa ja edistää asukkaiden hyvinvointia, elämänhallintaa ja aktiivisuutta.

 

4. Kasvatus- ja opetustoimen arvot

 

Kasvatus- ja opetustoimen arvot noudattavat kaupungin yhteisiä arvoja. Näiden arvojen pohjalta on luotu kasvatus- ja opetustoimeen ohjaavat periaatteet, jotka ovat

 

Osaaminen ja luovuus

Saavutettavuus

Monipuolisuus

Asiakaslähtöisyys

Kestävä kehitys

Oikeudenmukaisuus ja yhteistyökykyisyys

 

5. Lukio-, ammatti- ja aikuiskoulutuksen toimintaympäristö

 

Toimintaa ohjaavat Turun kaupungin strategiat ja ohjelmat

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt valtuustoryhmien välisen sopimuksen valtuustokaudelle 2009 – 2012.

 

Ryhmien välisen sopimuksen tavoitteista lukio-, ammatti- ja aikuiskoulutukseen liittyvät

1. Tuottavuuden ja taloudellisen toiminnan edistäminen

2. Henkilötyövuosien vähentäminen (paitsi opetushenkilöstö)

3. Tarpeettomista toimitiloista luopuminen

4. Henkilöstön jaksamisen parantaminen

5. Kulttuuripääkaupunki 2011 edistäminen

6. Ilmastomuutoksen torjunta ja siirtyminen kestävän kehityksen budjetointiin

7. Palveluverkkoselvitykset

 

Ryhmien välinen sopimus on toiminut lähtökohtana valtuustokauden aikana laadittaville kaupungin toimintaa ohjaaville ohjelmille.

 

Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman tavoitteena on laadukas yleissivistävä koulutus sekä työelämälähtöinen ammatillinen koulutus. Nuorten ammatillisen koulutuksen tulee olla ennakoivaa. Tulee hakea uusia keinoja koko II asteen koulutuksen yhteistyön ja tehokkuuden parantamiseksi. Yhä useamman nuoren tulee voida rakentaa itselleen yleissivistävistä ja ammatillisista aineista itselleen soveltuva ja työmarkkinoilla haluttu tutkinto. Ohjelmassa korostetaan aikuiskoulutuksen roolia suhdanteiden tasaajana sekä todetaan tulevaisuudessa painottuvan moniosaamisen, ongelmanratkaisukyvyn sekä tiimityöskentelytaitojen esim. monikulttuurisessa työyhteisössä.

 

Tavoitteista lukio-, ammatti- ja aikuiskoulutukseen liittyvät:

 

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen vetovoiman ja laadun vahvistaminen

1. Haetaan ja lisätään ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja mahdollisuuksien mukaan.

2. Vahvistetaan oppisopimus- ja aikuiskoulutusta.

3. Panostetaan opintoihin valmistavaan koulutukseen ja edistetään maahanmuuttajien pääsyä koulutukseen.

4. Nostetaan koulutuksen laatua kehittämällä pedagogiikkaa, joustavaa opintotarjotinta sekä opiskelijahuoltoa.(Opettajien työelämäjaksot)

5. Lisätään kansainvälistä opiskelijavaihtoa ja tuetaan opiskelijoiden mahdollisuuksiaan jäädä Turkuun.

 

Valmistuneiden hyvään työllistymiseen ja työelämäkontakteihin panostaminen

6. Luodaan alueellinen toimintamalli II asteen opintojen aikaisten ja valmistuneiden työelämäkontaktien lisäämiseksi yhteistyössä alueen yritysten, työnantajien ja työmarkkinaosapuolien kanssa.

7. Kannustetaan työnantajapolitiikalla ja esimiestyöskentelyllä opettajia lisäämään oman alansa työelämäkontakteja.

8. Edistetään yrittäjyyskasvatusta.

9. Käynnistetään koulutuksenjärjestäjien toimintaedellytyksiä tukevia yhteishankkeita esim. opetusteknologiassa, koulutusohjelmissa ja pedagogiikassa.

 

Rakennetaan alueen painopistealoja tukevia koulutusväyliä ja rakenteita

10. Rakennetaan II asteen, korkeakoulujen ja aikuiskoulutuksen alakohtaisia foorumeita koulutusjohtajille ja – suunnittelijoille valittujen toimialojen tunnettavuuden, vetovoiman ja yritysyhteistyön kehittämiseksi sekä keinojen etsimiseksi työnjakoon ja erikoistumiseen maakunnallista ennakointia hyödyntäen.

11. Kehitetään koulutustasot leikkaavia erikoistumisopintoja tukemaan alueen valittuja kärkitoimialoja (esim. merilukio-ammatillinen koulutus, laivanrakentajan koulutusohjelma -korkeakoulutus-aikuiskoulutus).

12. Selvitetään perustamisedellytykset uusille oppimisympäristöille, joissa yritysten ja oppilaitosten infrastruktuuri ja tilat voisivat toimia yhteiskäytössä.

13. Kehitetään aikuiskoulutuksen alueellista yhteistyötä (V-S Aikuiskoulutusstrategia) ja selvitetään koulutusosaamisen vientimahdollisuudet yhteistyössä alan avainyritysten kanssa (esim. vientiyritysten tuotteiden huolto- ja ylläpito)

14. Varmistetaan Turun kansainvälisen koulun (lukion) laadukkaat toimintaedellytykset sekä hyödynnetään paremmin Turun kaksikielistä koulutusjärjestelmää kansainvälisenä vetovoimatekijänä.

 

Muita ohjelman tavoitteita

15. Laivanrakennuksen osalta varmistetaan alan koulutusketjun toimivuus ja vetovoima.

16. Tuetaan maahanmuuttajien työelämälähtöistä työllistymistä ja vaikutetaan työnantajien asenteisiin.

17. Edistetään kotouttamisvastuiden mukaisesti riittävän kielikoulutuksen tarjontaa esimerkiksi järjestämällä nonstop -tyyppistä suomen kielen koulutusta.

18. Varmistetaan kytkentä kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011 sekä taiteen ja kulttuurin ammattilaisten osaamisen hyödyntämiseen muilla toimialoilla.

 

Asukkaiden hyvinvointiohjelman 2009–2013 tavoitteista lukio-, ammatti- ja aikuiskoulutukseen liittyvät

1. Toteutetaan toisen asteen koulutustakuu

2. Tuetaan toisen asteen koulutukseen ja työelämään siirtyminen riittävällä yksilöllisellä ohjauksella erityisryhmiä huomioimalla, esim. maahanmuuttajanuoret.

3. Luodaan järjestelmä, jossa nuorten edustajat ovat läsnä nuoria koskevia asioita päätettäessä.

4. Koulukiusaamista ehkäistään aktiivisesti.

5. Kannustetaan lapsia ja nuoria aktiiviseen elämäntapaan eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin yhteistyönä.

6. Järjestetään suomen kielen opetusta maahanmuuttajille seudullisesti rakennettavan pilotin mukaan kriittisille kohderyhmille (nuoret 15–25 v., kotiäidit) ja lisätään ammatillisen koulutuksen määrää maahanmuuttajien kotouttamisen tukemiseksi.

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009–2013 tavoitteista lukio-, ammatti- ja aikuiskoulutukseen liittyvät:

1. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja energiatehokkuuden parantaminen

2. Kestävät hankinnat ja logistiikka (kestävän kehityksen kriteerit tarjouspyynnöissä ja sisäisten kuljetusten vähentäminen)

3. Oppilaitoksista 30 % on vihreä lippu tai muu ulkoinen tunnus kestävän kehityksen työstä

4. Kaikissa yksiköissä on vähintään yksi ekotukihenkilö

 

Toimintaympäristö ja toimintaympäristön muutokset

 

Uusi kasvatus- ja opetustoimi aloitti 1.1.2011. Hallintokuntaan tuli viisi tulosaluetta, joista nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessiin kuuluvat lukio-opetuksen, ammatillisen opetuksen ja aikuiskoulutuksen tulosalueet. Samassa yhteydessä ammattiopetuslautakunnasta tuli lukio- ja ammattiopetuslautakunta. Helmikuun alussa aloitti nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessin tilaajatehtävistä vastaava palvelujohtaja.

 

Turun suomenkielinen työväenopisto ja Svenska arbetarinstitut aloittivat yhdessä maahanmuuttajaosaston Luupin 30.9.2010.

 

Työttömien määrä oli viime vuoden joulukuun lopulla vähentynyt Turun seudulla 2 prosenttia, kun koko maan keskiarvo työttömyyden vähenemisessä on 10,2 prosenttia. Turun kaupungissa työttömyys oli 13.3 %, kun koko maassa ja Varsinais-Suomessa se oli keskimäärin 10,3 %. Turussa nuorisotyöttömyys on kääntynyt laskuun, mutta yli 50-vuotiaiden ja ulkomaan kansalaisten työttömyys on kasvussa. Eri toimialojen osalta Varsinais-Suomessa työttömyys on kääntynyt laskuun kuljetus- ja liikennealaa lukuun ottamatta. Sen osalta työttömyyden lisääntymistä selittää postinkantajien työllisyystilanteen huononeminen.

 

STX Europen Turun telakan tärkein asiakas Royal Caribbean varustamo päätti tilata seuraavan laivan Turun sijaan Saksasta. Tämä tarkoittaa Viking Linen tilauksesta huolimatta, että laivanrakennusalan koulutushaasteet ovat kääntyneet päälaelleen. Uusien laivanrakentajien kouluttamisen sijaan tarvitaan nykyisille laivanrakentajille koulutusta muihin työtehtäviin.

 

Opiskelijamäärät 20.1.2011 ja 2010 sekä virtaumat 

 

Lukiot

20.1.2011

20.1.2010

Päivälukiot (päätoimiset)

3305

3380

Katedralskolan (aineopiskelijat)

20

-

Iltalukio (päätoimiset)

558

555

Iltalukio (aineopiskelijat)

662

550

Iltalukio (perusopetus 1-9 lk)

 

 

Turun ammatti-instituutti

20.1.2011

20.1.2010

Ammatillinen nuorten koulutus

3698

3668

Oppisopimuskoulutus

1499

1419

 

2010 virt.

2009 virt.

Aikuiskoulutus

5148

5042

Työväenopistot

 

 

Turun suomenkielinen työväenopisto

16550

16267

Åbo svenska arbetarinstitut

1540

1535

 

Aikuiskoulutuksen osalta tarkastellaan virtaumaa. Sillä tarkoitetaan sitä, kuinka monta eri henkilöä osallistui aikuiskoulutukseen vuoden aikana. Virtauma on maakuntatason mittari, jonka avulla tarkastellaan Varsinais-Suomen aikuiskoulutuksen vaikuttavuutta suhteessa aikuisväestöön.

 

Opiskelijoiden äidinkieli

suomi

ruotsi

muu

Päivälukiot (ei kv-koulu)

2918 90,2 %

216 6,7 %

101

3,1 %

Kv-koulu

33

55 %

2

3,3 %

25

41,7 %

Iltalukio

488

87,3 %

8

1,4 %

63

11,3 %

Ammatillinen nuorten koulutus

3271

88,5 %

116

3,1 %

311

8,4 %

Oppisopimuskoulutus

1412

94,2 %

19

1,3 %

68

4,5 %

TAI - aikuiskoulutus

4390

85,3 %

126

2,4 %

632

12,3 %

Turun suomenkielinen työväenopisto (arvio)

7090

80,1 %

885

10,1 %

875

9,9 %

Åbo svenska arbetarinstitut

62

13,3 %

376

80,5 %

29

6,2 %

Turun väestö (15–24 -vuotiaat)

85,8 %

6,4 %

7,8 %

Turun väestö (25–64 -vuotiaat)

91,4 %

5,0 %

3,4 %

Nuorten koulutukset tilanne 20.1.2011, aikuisten koulutukset virtauma 2010, väestötiedot tilanne 31.12.2010

 

Toteutuneet tilastointipäivien opiskelijamäärien painotetut keskiarvot ja järjestämisluvat

 

Lukiot

2010

2009

Päivälukiot (päätoimiset) p.ka.

3337

3398

Iltalukio (päätoimiset)

20.1.2010 / 20.1.2009

555

522

Iltalukio (aineopiskelijat)

20.1.2010 / 20.1.2009

550

588

Iltalukio (perusopetus 1-10 lk) 20.9.2010 / 20.9.2009

257

232

Turun ammatti-instituutti

2010

2009

Nuorisoasteen koulutus p.ka.

3750

3633

-tutkintoon johtavat koulutukset

-valmentavat ja valmistavat koulutukset

3641

(316)

109

3523

(330)

110

Aikuiskoulutus

1040

 

-peruskoulutus p.ka.

-lisäkoulutus 20.9.2010/2011 otv/ka.

-muu koulutus otv.

407

 

113

520

416

 

111

615

Toteutuneet valtionosuusperustutkinnot

p.ka. v.2010: 4157

p.ka. v.2009: 4049

Järjestämisluvat:

1.1.2009

1.8.2009

1.1.2010

1.8.2010

1.1.2011

 

3985

4025

4055

4155

4195

 

V.2009 p.ka järjestämislupa:4002

 

V.2010 p.ka järjestämislupa:4096

(Valtionosuudet on maksettu 2009–2010 harkinnanvaraisina myös ”ylipaikoille”)

Oppisopimuskoulutus sopimukset ka.

1458

1517

-peruskoulutus

-tutkintoon johtava lisäkoulutus

-muu lisäkoulutus

359

889

211

403

1004

110

 

 

 

Työväenopistot

20.9.2010

20.9.2009

Turun suomenkielinen työväenopisto

7530

7525

Åbo svenska arbetarinstitut

550

?

 

Viime vuonna Turun peruskoulun päättäneistä 38,28 % sijoittui ammatilliseen koulutukseen ja 55,82 % lukioihin. Turun ammatti-instituuttiin nuorten ensisijaisista perustutkintopaikoille hakijoista 64 % sai opiskelupaikan. Turun peruskoulun viime vuonna päättäneistä jäi kokonaan ilman sijoituspaikkaa vain kuusi oppilasta.

 

Valtioneuvoston koulutuspoliittisessa selonteossa asetetaan keskeiseksi kehittämistavoitteeksi koulutuksen työelämävastaavuuden parantaminen ja ammatillisen osaamisen arvostuksen lisääminen. Lisäksi tavoitteena on vähentää päällekkäisten samantasoisen koulutuksen määrää. Noin puolet (50 - 55 %) työvoiman tarpeesta kohdistuu toisen asteen koulutuksen saaneisiin.

 

Turun ammatti-instituutissa ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoista 61 % oli Turusta ja muulta Turun seudulta 28 %. Toisin sanoen Turun ammatti-instituutti palvelee pääsääntöisesti oman seutukunnan koulutustarpeita. Turun päivälukioiden opiskelijoista 29,5 % tulee Turun ulkopuolelta.

 

6. Resurssit

 

Resurssitaulukoissa on lautakunnan hyväksymät vuoden 2011 määrärahat ja tuloarviot nk. yhteisistä toiminnoista toimielintasolla vyörytetty tulosalueille. Vuoden 2010 tilinpäätöksen menot, tulot ja netto on muunnettu vastaamaan vuoden 2011 talousarviorakennetta.

 

Muu kohdennus tulosalueille molempien vuosien osalta on tehty karkealla jaolla suoritteiden jakauman perusteella. Ammatillisen koulutuksen tulosalueella on yhteisiä myös aikuiskoulutuksen käyttämiä tukipalveluja mm. tiedotus, opiskelijahuolto, materiaalitoiminnot ja ruokapalvelut sekä yhteisiä hallinnon kuluja, joiden osalta kustannukset tullaan tarkemmin jakamaan tulevaisuudessa. Uuden SAP-järjestelmän myötä on tavoite kesän 2011 aikana määritellä vyörytyssäännöt, jolloin saadaan jo tilikauden aikana paremmin kohdistettua tietoa kustannuksista.

 

                     Lukio-opetuksen tulosalue                                      2010               2011

                                                                                                          p.ka.4255 op. p.ka.4296 op.

 

TP 2010

TA 2011

TP 2010 /op

TA 2011 /op

Menot

22.296.395 €

22.603.877 €

5.240 €

5.262 €

Tulot

550.430 €

329.532

129 €

77

Netto

 

-21.745.965 €

-22.274.345 €

-5.111 €

-5.185

Työvoima htv

 

 

261 htv

 

16/op

Työvoima €

15.115.374 €

15.233.791 €

3.552 €/op.

3.546 €

Tilat m²

 

29 821 m²

29 741 m²

7 m²

7 m²

Tilat €

4.064.289 €

4.070.126 €

955 €

947 €

 

Ammatillisen koulutuksen tulosalue (ei sisällä oppisopimusyksikköä)

                                                                                    2010               2011

                                                                                                          p.ka. 3750 op. p.ka.*3776 op.

 

TP 2010

TA 2011

TP 2010 /op

TA 2011 /op

Menot

35.549.976 €

36.258.024

9.480

9.602

Tulot

2.896.804 €

2.569.182 €

773 €

680 €

Netto

 

-32.653.172 €

-33.688.842

-8.708

-8.922

Työvoima htv

 

442 htv

402 htv**

8,5 op/hlö

9,4 op/hlö

Työvoima €

21.571.133 €

21.279.312 €

5.752 €

5.635 €

Tilat m²

 

58.649 m²

58.373 m²

16 m²

16 m²

Tilat €

5.970.233

5.983.855

1.592 €

1.585 €

*1.1.2011 lisäpaikkoja 40 vuosiopiskelijaa ammatilliseen nuorten ja aikuisten koulutuksiin, lisämäärärahan haku keväällä

** Siivous- ja vahtimestarihenkilöstö siirretty Kiinteistöpalveluliikelaitokseen

 

Oppisopimusyksikkö                                                 2010            2011

                                                                                                          ka. 1458 sop. ka. 1400 sop.

 

TP 2010

TA 2011

TP 2010 /sop

TA 2011 /sop

Menot

4.996.054 €

5.651.917 €

3.427 €

4.037 €

Tulot

4.400 €

0 €

-

-

Netto

 

-4.991.654 €

-5.651.917

-3.424 €

-4.037

Työvoima htv

 

10 htv

11 htv

145,8 sop

127,3 sop

Työvoima €

407.651 €

469.103 €

280 €

335 €

Tilat m²

 

248 m²

390 m²

-

-

Tilat €

35.066

46.577

-

-

 

Aikuiskoulutuksen tulosalue (ei sisällä työväenopistoja) 2010    2011         

                                                                                                          1040 otv 1040 otv.

 

TP 2010

TA 2011

TP 2010 /otv

TA 2011 /otv

Menot

7.888.475 €

7.542.424 €

7.585 €

7.252 €

Tulot

4.074.790 €

3.836.183 €

3.918 €

3.689 €

Netto

 

-3.813.686 €

-3.706.241

-3.667 €

-3.564

Työvoima htv

 

80 htv

82 htv

13

12,7

Työvoima €

4.762.066 €

4.812.907 €

4.579 €

4.628 €

Tilat m²

9.388

9.367

10

10

Tilat €

 

1.179.160 €

1.180.777 €

1.272 €

1.274

 

Työväenopistot                                                          2010            2011         

                                                                                                          26 066 op.h* 27 460 op.h

 

TP 2010

TA 2011

TP2010 /op.h

TA 2011 /op.h

Menot

2.505.642 €

2.685.919 €

96 €

98 €

Tulot

584.809 €

595.100 €

22 €

22 €

Netto

-1.920.834 €

-2.090.819 €

74 €

76 €

Työvoima htv

 

 

65 htv

-

422 oph/hlö

Työvoima €

1.612.152 €

1.928.961 €

62 €

70 €

Tilat m²

 

4.276 m²

 

4.276 m²

 

0,16

 

0,16

 

Tilat €

691.597 €

 

683.500 €

 

27 €

25 €

                     * Toteutettavat opetustunnit eli vertailukohteena eivät ole opiskelijat

 

Koko nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessi

 

 

TP 2010

TA 2011

TS 2012

TS 2013

Menot

73.236.542 €

74.742.161 €

Tulot

8.111.233 €

7.329.997 €

Netto

 

-65.125.311 €

-67.412.164 €

-69.367.117 €

-70.754.343 €

Työvoima htv

 

 

Työvoima €

43.468.376 €

43.595.806 €

Tilat m²

 

102.382

102.147

Tilat €

11.940.345 €

11.964.835 €

 

 

7. Strategisen palvelusopimuksen tavoitteet

 

Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2011–2014 taloussuunnitelmaehdotuksen yhteydessä on hyväksytty keskeiset kaupunkitasolla seurattavat tavoitteet eli tässä strategisessa palvelusopimuksessa (SPS) sovittavat tavoitteet.

 

Mahdollistetaan monipuolinen ja korkeatasoinen opetus

Keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Toisen asteen koulutuksen vetovoiman ja laadun varmistaminen

Pedagogiikan kehittäminen, joustavan opetustarjottimen rakentaminen sekä opiskelijahuollon ja muiden keskitettyjen palvelujen kehittäminen sekä kansainvälisen opiskelijavaihdon ja opintojen aikaisten työelämäkontaktien lisääminen

Konkreettiset kehittämistoimenpiteet ja toimintaedellytyksiä tukevat yhteishankkeet aikataulutettuna

Tuotetaan alueen työelämän tarpeita vastaavaa ammatillista koulutusta

Aktiivinen osallistuminen ennakointijärjestelmän kehittämiseen ja kehittämisfoorumeihin sekä opettajien työelämäkontaktien lisäämiseen kannustaminen

 

Luotu käytännöt ennakointitietojen hyödyntämiseen koulutuspaikkatarpeen arvioinnissa siten, että ammatilliseen koulutukseen osallistuville voidaan taata mahdollisuudet työllistymiseen sekä löydetty sopivat ”porkkanat” ammatillisten opettajien työelämäkontaktien lisäämiseen.

Aikuis- ja oppisopimuskoulutuksen vahvistaminen

Pyritään ohjaamaan nuorisokoulutukseen hakeneet aiemman tutkinnon suorittaneet aikuiskoulutukseen tai sopivan työpaikan löytyessä oppisopimuskoulutukseen.

Yhteishaussa nuorisopaikoille hakeutuneiden aikuis- ja oppisopimuskoulutukseen siirtyvien määrä.

Aktiivinen osallistuminen kulttuuripääkaupunkihankkeessa

Oppilaitosten toimintasuunnitelmissa kuvaus siitä, millä tavoin kulttuuripääkaupunkivuosi otetaan toiminnassa mukaan: kasvatus- ja opetustoimi, kulttuuripääkaupunkisäätiö, kolmas sektori

Toteutetut hankkeet ja käytettävät määrärahat

Varmistetaan ruotsinkielisen opetuksen tarjonnan monipuolisuus Turussa

Tarjotaan monipuolisesti ruotsinkielistä opetusta eri tulosalueilla.

Ruotsinkielisen koulutustarjonnan määrä säilyy vähintään nykyisenä.

 

Kehitetään ennaltaehkäisevää toimintaa ja hyvinvointia

Keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Koulutustakuun toteuttaminen

Haetaan koulutuspaikkoja ammatilliseen peruskoulutukseen alueen tarvetta vastaavasti ja etsitään ratkaisuja siihen, että yksikään peruskoulun päättänyt ei jää ilman sijoittumispaikkaa

Ilman peruskoulun jälkeistä sijoituspaikkaa jääneiden nuorten mää

Kaikkien maahanmuuttajien suomen ja ruotsinkielen opetuksen turvaaminen

Maahanmuuttajien suomen ja ruotsinkielen koulutuksen seudullinen järjestäminen kehittämishankkeiden kautta

Kehittämishankkeiden tuottama toimintamalli

Maahanmuuttajien koulutukseen pääsyn edistäminen

Maahanmuuttajien koulutusesteiden poistaminen, opintoihin valmistavaan koulutukseen panostaminen ja koulutusten suoramarkkinointi maahanmuuttajayhteisöille

Koulukseen osallistuvien muunkielisten osuus koulutuksessa suhteessa väestöpohjaan

Koulukiusaamiseen puuttuminen

Laaditaan toimintaohje kiusaamiseen puuttumiseksi ja koulutetaan henkilöstöä

Ohjelma laadittu, koulutus toteutettu ja toimenpiteet aloitettu

 

Toiminnan tehostaminen

Keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Tilat

Kaupunginvaltuusto hyväksynyt kesällä 2009 kouluverkoston kehittämisohjelman vuosille 2009–2012 Ohjelman mukaan päivälukiot yhdistetään viideksi lukioksi. Turhista tiloista luovutaan.

TAI:n aikuiskoulutus on keskitetty valtaosin DataCityn tiloihin ja työväenopistot yhteisiin tiloihin.

toteuttamista jatketaan

 

 

 

neliöt/opiskelija alenee

Rakenteet

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kasvatus- ja opetustoimen perustamisen 1.1.2011. Selvitetään ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteisen koulutustarjottimen mahdollisuudet.

Rakenneuudistuksen toteuttaminen 2011–2012

Henkilöstö

Henkilöstön määrä vähenee opetushenkilöstöä lukuun ottamatta. Uusien ryhmien myötä opetushenkilöstön määrää joudutaan kasvattamaan.

henkilöstön määrä

IT

Hallinnon IT:n järjestelmät tehokkaassa käytössä koko hallintokunnassa sähköinen toimintatapa laajemmin käyttöön

käytössä koko hallintokunnassa

 

toimintaprosessit käyty läpi

Kustannukset

Kustannukset / opiskelija pysyvät

valtionosuuden yksikköhinnan

puitteissa

OPH:n raportoinnista analyysi lautakunnalle: kustannus/opiskelija

 

Kestävä kehitys

Keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Energiatehokkuuden parantaminen

Toteutetaan energiatehokkuussuunnitelmassa esitettyjä toimia yhteistyössä tilalaitoksen kanssa.

energian kulutus

Nimetään tulosaluekohtaiset ekotukihenkilöt

Jokaiselle tulosalueelle nimetään riittävästi ekotukihenkilöitä, joille järjestetään yhteistä koulutusta

ekotukihenkilöt nimetty

Hankinnat

Erillishankinnoissa hallintokunnat

määrittelevät hankinta- ja logistiikkakeskukselle annettaviin kilpailutus toimeksiantoihin ympäristökriteerei

ympäristökriteerit on määritelty

Palvelutuotannossa toteutetut kestävän kehityksen toimenpiteet

Laaditaan kestävänkehityksen ohjelma pääprosessille

 

Lisätään kestävän kehityksen ohjelmiin liittyvää koulutusta

 

 

ohjelma laadittu

 

 

uusien koulutusten määrä

Opetustilojen saavutettavuus

Laaditaan selvitys saavutettavuudesta toimitiloihin ja poistetaan mahdollisuuksien mukaan pääsyn esteet kulkea opetuspalvelurakennuksiin kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä.

Selvitys laadittu ja esteiden poistamiseen tähtäävät toimenpiteet aloitettu

 

Raportointi näiden tavoitteiden toteutumisen osalta tehdään talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä.

Turussa . .2011

 

Kaupunginhallituksen puolesta

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan puolesta

 

 

 

Minna Arve

Timo Nurmio

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan puheenjohtaja

 

 

 

Toni Eklund

Katja Sauvola

Kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan varapuheenjohtaja

 

 

 

Katri Sarlund

 

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja