9. ÖLJYNTORJUNTAVALMIUDEN KEHITTÄMINEN
Toimenpiteet:
·Kehitetään kaupunkien ja pelastuslaitosten yhteistoimintamallia merellisiin ympäristöonnettomuuksiin liittyvissä varautumis- ja pelastustehtävissä.
·Rakennetaan öljyntorjuntavarikot Pansioon (Turku) ja Vuosaareen (Helsinki).
·Suunnitellaan ja toteutetaan öljyntorjunnan valmiuspulttauksia sekä investoidaan avomeripuomeihin ja uusiin laivaluokan öljyntorjunta-aluksiin.
·Kehitetään pelastustoimen lentokuljetteisten iskuryhmien toimintaa vaativien merellä tapahtuvien ympäristöonnettomuuksien varalle.
·Kehitetään Suomenlahden ja Saaristomeren rantapuhdistuksen kokonaisjärjestelmää.
·Järjestetään pelastuslaitosten ammattihenkilökunnalle yhteisiä kouluttajakoulutuksia. Koulutetaan kaupunkien henkilöstöä öljyvahinkojen torjuntaan.
Perustelut:
Öljyvahinkojen riski Itämerellä on merkittävä kasvavan laivaliikenteen vuoksi. Helsinki sijaitsee risteävän meriliikenteen seurauksena Suomenlahden riskialteimmalla paikalla. Turun edustalla varautumista vaikeuttaa tuhansien saarien Saaristomeri. Koordinointi on välttämätöntä.
Öljyntorjuntavarikon rakentaminen parantaa oleellisesti reagointinopeutta venekalustolla suoritettaviin torjuntatoimiin. Ne mahdollistavat öljyntorjuntakaluston tehokkaan ja suunnitelmallisen käytön sekä tarvikkeiden varastoinnin, jakelun ja hoidon.
Valmiuspulttauksilla tehostetaan merkittävästi ennakointia ja lyhennetään vasteaikoja suuronnettomuuden varalta. Investoimalla avomeripuomeihin ja öljyntorjunta-aluksiin voidaan pultattuja torjuntakehiä hyödyntää entistä paremmin huonoissa olosuhteissa.
Pelastustoimen lentokuljetteisten joukkojen valmius on tärkeä lisäresurssi. Merellä tapahtuviin onnettomuuksiin on tarkoituksenmukaista hälyttää erityisen koulutuksen saanut henkilöstö, joka pelastustehtävien lisäksi pystyy tukemaan Suomen ympäristökeskusta öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntatehtävissä.
Saaristomeren alueen rantapuhdistusjärjestelmä valmistellaan yhteensopivaksi Suomenlahden puhdistusjärjestelmän kanssa. Yhteistyössä suunniteltu järjestelmä varmistaa tehokkaan torjunnan.
Yhdessä suunniteltu ammattihenkilöstöön perustuva pääkouluttajajärjestelmä vahvistaa yhteneviä toimintakulttuureja ja kalustohankintoja, ja tehostaa yhteistoimintaa torjuntatehtävissä. Toimintamalli on myös muiden rannikkokaupunkien hyödynnettävissä. Kaupunkien omalle henkilöstölleen tarjoama mahdollisuus öljyntorjuntakoulutukseen on osa niiden panostusta Itämeren suojelutyöhön.
Kaikessa suunnittelussa huomioidaan toiminnan yhteensopivuus Suomen ympäristökeskuksen öljyntorjunnan ja muiden pelastustoimen alueiden kanssa.
Haaste muille toimijoille:
Turku ja Helsinki haastavat seuraavat tahot kehittämään öljyntorjuntaa:
·Muut rannikkokunnat
·Pelastustoimet