Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16528.03.201114

4380-2009 (241, 616)

Lausunnon antaminen Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle rakennussuojeluesitystä koskevassa asiassa (Yj)

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa Turun yliopiston Varsinaissuomalainen Osakunta ry:n tekemän rakennussuojeluesityksen johdosta. Suojeluesitys koskee Ylioppilastalon C kellarissa sijaitsevaa kerhotilaa ja sen kiinteää sisustusta. Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on valmistellut esityksen annettavaksi lausunnoksi.

Kh § 165

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 21.2.2011:

 

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus pyytää Turun kaupungin lausuntoa oheisesta rakennussuojeluesityksestä koskien Turun kaupungin 1. kaupunginosan korttelin 9 tontilla 20, Ylioppilastalon C kellarissa sijaitsevaa kerhotilaa ja sen kiinteää sisustusta.

 

Lausuntoa pyydetään erityisesti siitä, onko kerhotila ja sen kiinteä sisustus mahdollisesti rakennussuojelulain (18.1.1985/60) 2 §:n 2 momentin tarkoittama kohde.

 

Lausunto pyydetään antamaan 8.4.2011 mennessä.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto/Asemakaavatoimisto/Iina Paasikivi 22.3.2011:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa Turun yliopiston Varsinaissuomalaisen Osakunta r.y.:n tekemästä rakennussuojeluesityksestä, joka koskee Ylioppilastalo C:n kellarissa sijaitsevaa kerhotilaa ja sen kiinteää sisustusta. Lausuntoa pyydetään erityisesti siitä, onko kerhotila ja sen kiinteä sisustus mahdollisesti rakennussuojelulain (18.1.1985/69) 2 §:n 2 momentin tarkoittama kohde.

Osakuntayhdistys on esittänyt suojeltavaksi sen käytössä ollutta, TVO:n tunnettua opiskelijaklubi- ja kokoontumistilaa. Perusteluissa tuodaan esille kohteen tausta yhtenä alkuperäisenä kerhotilana arkkitehti Erik Bryggmanin opiskelija-asumista ja opiskelijatoimintaa varten suunnittelemassa kokonaisuudessa sekä tähän käyttötarkoitukseen liittyvät opiskelija- ja kulttuuritoiminnan kulttuurihistorialliset arvot (Museovirasto).

Suojeluesityksen pontimena on ollut tilan omistaman Turun Ylioppilaskyläsäätiön rakennuslupa kyseisen kerhohuoneiston muuttamisesta varastotiloiksi. Rakennuslupa (1-9-20, 2009-335) on myönnetty 9.7.2009 (4380-2009). Lupa käsittää Ylioppilastalon peruskorjausta ja tilamuutoksia. Suojeluesitys koskee ainoastaan kerhotilaa. Turun museokeskus on antanut lausunnon rakennuslupahakemuksesta 23.4.2009.

Museovirasto esittää kantanaan 10.9.2010:

”Ylioppilastalon rakennusryhmällä on kokonaisuutena sellaista merkitystä rakennushistorian, rakennustaiteen ja rakennuksen käytön kannalta kuin rakennussuojelua koskevassa laissa tarkoitetaan (laki rakennusperinnön suojelemisesta 2010/498 3 § ja rakennussuojelulaki 1985/60 2 §).

Suojeluarvoa on rakennusryhmän ulkoasulla, sen eri osien välisillä rakennetuilla ja istutetuilla alueilla sekä eräillä sisätiloilla. Vaalimisen arvoisiin sisätiloihin lukeutuvat ainakin aulatilat ja porrashuoneet sekä erityisesti ensimmäisen rakennusvaiheen 1951-1955 julkisluonteiset tilat, kuten palloiluhalli ja maassamme hyvin harvinainen varhainen uimahalli.

Museovirasto ei kuitenkaan pidä aiheellisena ylioppilastalo C:n osakuntakäytössä olleen entisen kerhotilan ja sen joidenkin kiinteän sisustuksen osien suojelua yksittäisenä sisätilana. Kerhotilan varhaisvuosilta olevat fyysiset piirteet eli takka, lattia- ja seinäpintoja sekä tilan matala ja sokkeloinen perusluonne on mahdollista säilyttää, kun tila muuttuu asukkaiden varastokäyttöön  (jne)”

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto katsoo, että Museovirasto on kuvannut asiantuntevasti Ylioppilastalojen kokonaisuuden rakennussuojelun tavoitteiden kannalta. Museoviraston käsitykseen voidaan perustellusti yhtyä. TVO:n kerhotilan suojelualoitteessa on tavoitteena kerhon toiminnan turvaaminen, mikä ei ole rakennusperintölain mukaisen päätöksen ulottuvissa. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta ryhtyä asemakaavan muuttamisella turvaamaan rakennusten sisätilojen säilymistä. Asemakaavanmuutokselle ei ole muuta maankäytöllistä tarvetta.

Ylioppilastalot ovat osa valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä (RKY 2009/Turun yliopisto). Jos rakennusten antikvaarisen arvon säilyminen pitää turvata paremmin, kuin rakennusluvan yhteydessä rakennuslautakunnan on mahdollista valvoa, tulee Ylioppilastalojen kokonaisuudesta tehdä suojelupäätös rakennusperinnön suojelemisesta säädetyn lain nojalla (2010/498) sillä perusteella, että kohteella on valtakunnallista merkitystä.

Oheismateriaali 1Turun yliopiston varsinaissuomalainen Osakunta ry:n tekemä suojeluesitys

Oheismateriaali 2 Turun museokeskuksen lausunto Turun ylioppilaskyläsäätiön rakennuslupahakemuksesta 23.4.2009

Oheismateriaali 3Museoviraston lausunto rakennussuojeluesityksestä 10.6.2010     

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 24.3.2011:

EhdotusKaupunginhallitus päättää todeta lausuntonaan, että kaupunki yhtyy Museoviraston kantaan Ylioppilastalo C:n kerhotilan merkityksestä rakennussuojelukohteena. Suojelualoite ei kohdistu sellaiseen kohteeseen, joka yksistään muodostaisi erityistä kulttuurihistoriallista arvoa.

PäätösKaupunginhallitus päätti todeta lausuntonaan, että kaupunki yhtyy Museoviraston sekä ympäristö- ja kaavoitusviraston kantoihin Ylioppilastalo C:n kerhotilan merkityksestä rakennussuojelukohteena. Suojelualoite ei kohdistu sellaiseen kohteeseen, joka yksistään muodostaisi erityistä kulttuurihistoriallista arvoa.

Päätös asiassa tehtiin esittelijänä toimineen vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmuston muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus