Vararehtori Olli Mertanen

Ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke-ehdotukset

 

 

 

 

1. Yhteistyö

 

AMK:n ja Turun yliopistojen yhteisen tietotekniikan koulutuksen ja tutkimuksen erillislaitoksen (TUCS, Turku Centre for Computer Science) yhteistyöhön. Ammattikorkeakoulu ja yliopistot (ÅA, TY ja TuKKK) ovat allekirjoittaneet sopimuksen tällaisesta yhteistyön syventämisestä ja ammattikorkeakoulun osallistumisesta TUCSin toimintaan.

 

Kaupunginhallitus on vuosina 2008, 2009 ja 2010 tukenut ammattikorkeakoulun ”jäsenyyttä” TUCSissa myöntämällä ammattikorkeakoululle jäsenmaksuosuuden. Turun Yliopisto ja Åbo Akademi panostavat tähän toimintaan vuosittain osuutensa koulutus- ja tutkimusyhteistyön kehittämiseksi. TUCSin ja ammattikorkeakoulun välisissä keskusteluissa ei vuoden 2011 AMK osuuden suuruutta ole vielä täsmennetty. Haetaan 35 000 €

 

Muuttoliikkeiden sekä etnisyyden osaamis- ja resurssikeskus – hanke 5 000 €

 

Kaupunginhallitukselta haetaan yhteistyöhön 40 000 € vuodelle 2011.

 

 

 

2. Meriteollisuusyhteistyön kehittäminen

 

a. Koneteknologiakeskus / AMK / PK-metalliteollisuus –yhteistyöhanke

 

Tässä kehitetään kone- ja tuotantotekniikan sekä tuotantotalouden koulutusohjelman toimintatapoja yhteistyössä PK-sektorin metalliyritysten kanssa siten, että yritykset voisivat yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa käyttää Turun Koneteknologiakeskuksen palveluja ja samalla kehittää ammattikorkeakoululle ulkoisesti rahoitettuja kehityshankkeita yhdessä elinkeinoelämän kanssa. Tässä kehitetään opiskelijoille ja opettajille uudenlaisia toimintatapoja oppimisen käytännöllistämiseksi sekä kehitetään yhdessä Koneteknologiakeskuksen kanssa tuotteistettuja yrityspalveluja. Lisäksi hankkeessa etsitään aktiivisesti yrityksiltä valmistustoimeksiantoja Koneteknologiakeskukselle.

 

Tähän tarkoitukseen kaupunginhallitukselta haetaan 70 000 € v. 2011.

 

b. Meriteollisuuden ja ammattikorkeakoulun vuorovaikutuksen ja yhteistyön kehittäminen

 

Kaupunginhallitus on käynnistänyt viisivuotisen määräaikaisen lahjoitusyliopettajan viran. Vuoden 2011 osalta viran palkkakustannukset ovat 70 000€.

 

Meriteollisuusyhteistyön kehittämiseen kaupunginhallitukselta haetaan yhteensä 140 000 vuodelle 2011.

 

 

 

3. Yrittäjyyden edistäminen

 

Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen yhteistyön syventämisen mahdollisuuksia selvitettäessä on johtoryhmien välisissä keskusteluissa käynnistetty yhteinen yrittäjyyden edistämisen kehityshanke. Ohjelman taustana on molempien ammattikorkeakoulujen tunnustettu profiili yrittäjyyden edistämiseen panostamisesta ja tämä hanke sinällään on jatkumo ammattikorkeakoulujen aiemmalle yhteistyölle korkeakouluyrittäjyyden kehittämiseksi ja uusien yritysten synnyttämiseksi. Keskeisemmät kehittämistoimet tässä hankkeessa ovat:

1.Innovaatiotoiminnan ja yrittäjyyskoulutuksen kehittäminen joustavampaan ja vuorovaikutteisempaan suuntaan,

2.vahvistetaan ja kehitetään mekanismeja, joilla tunnistetaan yrittäjä- ja liikeideapotentiaali

3.vahvistetaan korkeakoulupohjaista yrittäjyyden tutkimusta sekä elinkeinoelämä ja yritysyhteistyötä

 

Samalla selvitetään mahdollisuuksia korkeakoulujen välisen työnjaon selkiyttämiseksi.

 

Ammattikorkeakoulu on mukana myös muissa, pienemmissä, yrittäjyyshankkeissa.

 

Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden edistämishankkeisiin kaupunginhallitukselta haetaan 45 000 € vuodelle 2011.

 

 

4. Kiihdyttämö-/hautomoverkostovetäjä – hanke

 

Tässä hankkeessa, jonka työnimellä halutaan kuvata hankkeen tukeutumista nykyisiin yritysten kehittymisedellytyksiä tukeviin rakenteisiin, kehitetään tukitoimia sekä uusille että radikaalisti uudistuville yrityksille.

 

Hanke käynnistyi vuonna 2010 akuuttien uusien/muutosprosessissa olevien yritysten kanssa asiantuntijanäkökulman suunnasta. Mukaan otettavat yritykset edustavat monipuolisesti kaupungin kannalta tärkeimpiä klustereita. Yrityksille laadittiin 2010 toimintamallit muutosprosessin hallintaan yhteistyössä kehitystoimijoitten kanssa. Tästä pilottihankkeesta luodaan malli, jonka perusteella vuonna 2011 käynnistetään ulkoinen rahoitushaku. Taustalla uuden mallin kehittämiseksi pidetään Timminsin yrittäjyysprosessimallia, jolloin uudistuvien yritysten on helpompi päästä nopeasti kasvu-uralle. Aloittavien yritysten osalta mahdollistetaan erilaisten käynnistystukien järkevämpi hyödyntäminen julkisen sektorin ja omistajien näkökulmasta. Tässä helpotetaan 10 yrityksen uudistumisprosessia, luodaan tietokanta alueen potentiaalisista uudistusprosessinsa käynnistämistä suunnittelevista yrityksistä ja luodaan toimiva paikallinen malli tarvittavien elinkeinopoliittisten tukitoimien yhteishyödyntämisestä.

 

Keskeisinä yhteistyökumppaneina toiminnan käynnistämiseksi ovat seuraavat yhteistyötahot: Turku Science Park, Koneteknologiakeskus Turku, Turun Seudun Kehittämiskeskus ja ELY-keskus. Tämän hankkeen loppuunsaattamiseksi kaupunginhallitukselta haetaan 35 000 € vuodelle 2011.

 

 

5. 2012 ICEE konferenssin valmistautuminen

 

Ammattikorkeakoulu on saanut järjestettäväkseen kansainvälisen insinöörikoulutuksen konferenssin vuonna 2012, mihin valmisteluun haetaan kaupunginhallitukselta 25 000 €.

 

6. Turkulaisten korkeakoulujen ja Turun kaupungin kv-yhteistyön kehittäminen - kaksivuotinen jatkohanke 2011–2012

 

Hankkeen tavoitteena on entistä vahvemmin profiloida Turkua tunnettuna korkeakoulukaupunkina sekä lisätä ja ylläpitää ulkomaalaisille opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille suunnattuja palveluja.

Tähän kaksivuotiseen hankkeeseen haetaan kaupunginhallitukselta puolta hankkeen kustannuksista. Vuodelle 2011 haetaan tähän hankkeeseen siis 30 000 €.

 

 

7. Uudet 2011 varmistuvat hankkeet

 

Varataan uusien hankkeiden kuntarahoitusosuuksia varten 185 000 €.