Luonnos
SOPIMUS TURUN TAIDEMUSEOSTA
I SOPIJAPUOLET:
1) Turun kaupunki, y-tunnus 0204819-8 (jäljempänä Kaupunki)
2) Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry, y-tunnus 0217567-2 (jäljempänä Tai-
deyhdistys)
II TAUSTAA
Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 25. päivänä huhtikuuta 1895 § 1 puheenjohtaja ilmoitti eräiden henkilöiden, jotka silloin vielä halusivat pysyä tuntemattomina (Ernst ja Magnus Dahlström) luovuttaneen Kaupungille 150.000 markkaa yhteisen talon rakentamista varten kansan- ja kaupunginkirjastolle lukusaleineen sekä Taideyhdistyksen kokoelmia varten, mikäli Kaupunki luovuttaisi tarkoitukseen soveltuvan tontin. Sanotussa valtuuston päätöksessä lahjoitus otettiin kiitollisuudella vastaan ja yleiselle valmisteluvaliokunnalle annettiin tehtäväksi ryhtyä toimenpiteisiin hankkeen johdosta.
Kaupungin saatua toisena lahjoituksena kirjastotalon, edellä mainittu lahjoitus voitiin kokonaisuudessaan käyttää taidemuseota varten.
Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 7. päivänä huhtikuuta 1904 § 6 luettiin Turun taidemuseon rakennustoimikunnan kirje maaliskuun 24 päivältä, jossa rakennustoimikunta ilmoitti kyseisen rakennustyön edenneen niin pitkälle, että rakennus kuun jälkipuoliskolla voidaan luovuttaa valtuustolle Kaupungin edustajan. Samoin luettiin valmisteluvaliokunnan lausunto, jossa valiokunta ehdotti, että kyseinen rakennus asetettaisiin rahatoimikamarin valvontaan ja annettaisiin Taideyhdistyksen käyttöön, minkä valtuusto yksimielisesti hyväksyi.
Rahatoimikamari päätti kokouksessaan 27.6.1904 § 3 ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että rakennuksen lähin valvonta uskottaisiin Taideyhdistyksen johtokunnalle, joka palkkaamansa museossa säilytettävien taidekokoelmien intendentin kautta hoitaisi rakennusta ja siihen kuuluvia laitoksia. Rakennuksen välttämättömät korjaukset tehtäisiin rahatoimikamarin toimesta ja niistä aiheutuvat menot otettaisiin, kuten Kaupungin muidenkin talojen kohdalla, menoarvioon. henkilökunnan osalta rahatoimikamari päätti esittää, että Tadeyhdistyksen intendentti toimisi laitoksen taloudenhoitajana, mistä hänelle maksettaisiin vuotuinen palkkio ja että museoon tulisi palkata vahtimestari ja koneenkäyttäjä lämpöjohdon hoitoa varten ja viimeksi mainittu tulisi samalla velvoittaa huolehtimaan kaikista talonmiehelle tavallisesti kuuluvista töistä kuten lumenluonnista, puhtaanapidosta ja teiden hiekoittamisesta ym. Taideyhdistyksen johtokunnan tulisi ottaa ja erottaa mainitut henkilöt ja henkilökunnan vaihtuessa rahatoimikamarille tulisi ilmoittaa uuden työntekijän nimi. Lisäksi rahatoimikamari oli laatinut museorakennuksen menoarvion, joka koostui edellä mainitun henkilökunnan palkoista, talon lämmityksestä, valaistuksesta ja sekalaisista menoista, jotka syntyivät lumen pois kuljettamisesta, hiekan ja luutien yms. hankinnasta.
Turun kaupunginvaltuusto kokouksessaan 30.6.1904 § 8 hyväksyi rahatoimikamarin ehdotuksen ja päätti, että museorakennuksen valvonta saadaan järjestää siten kuin rahatoimikamari yllä on puoltanut, hyväksyi kamarin laatiman kyseisen laitoksen menoarvion ja päätti samalla mistä määrärahoista kyseiset menot kuluvana vuonna rahoitetaan.
Turun va. apulaiskaupunginjohtaja Paavo Heinonen asetti 5.1.1996 puheenjohdollaan toimivan työryhmän tutkimaan taidemuseon peruskorjausta ja laajennusta. Kaupunki ja Taideyhdistys suunnittelivat yhdessä Taideyhdistyksen antamien tietojen ja sen tarpeiden pohjalta taidemuseorakennuksen peruskorjauksen ja uudisosana varastotilan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi hankesuunnitelman 28.5.2001 § 189. Arvioitua laajemmaksi osoittautuneiden korjaustöiden valmistuttua Turun taidemuseon uusituissa tiloissa vietettiin avajaisia 28.4.2005. Avajaisten juhlapuhujana oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pertti Paasio.
Puolalanmäen taidemuseorakennus on aiemmin mainittujen Turun kaupunginvaltuuston päätösten nojalla ollut Taideyhdistyksen käytössä ilman, että tiloista on peritty korvausta ja lisäksi Kaupunki on avustanut Taideyhdistyksen museotoimintaa vuosittain. Yhteistyötä ja rakennuksen käyttöä koskevan, 6.9.2005 allekirjoitetun sopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2010. Uusi sopimus tulee voimaan sen tultua allekirjoitetuksi.
III TAIDEMUSEON TOIMINTAA KOSKEVAT EHDOT
Taideyhdistyksen ja Kaupungin välillä yli 100 vuotta jatkuneen yhteistyön kunniaksi osapuolet sopivat, että
1. Turun taidemuseon tilat Puolalanmäellä sellaisina kuin ne keväällä 2005 valmistuneen remontin jälkeen ovat, säilyvät jatkossakin Taideyhdistyksen käytössä siten kuin niiden käytöstä jäljempänä erikseen sovitaan ja niin pitkään kuin Taideyhdistys säilyttää siellä arvokkainta osaa taidekokoelmastaan.
2. Kaupunki pyrkii varmistamaan Taideyhdistykselle riittävät toimintaedellytykset sen taidekokoelmien säilyttämiseksi ja taidemuseotoiminnan harjoittamiseksi Turussa. Yhdistyksen tekemästä hakemuksesta kaupunginhallitus varaa talousarvioehdotukseensa vuosittain vuoden 2011 tasoa vastaavan määrärahan Taideyhdistykselle myönnettävää avustusta varten. Avustuksella on tarkoitus kattaa kiinteistön hoidosta ja henkilöstön palkkauksesta aiheutuvia menoja. Lopullisesti avustuksen määrä vahvistuu Kaupungin talousarvion tultua hyväksytyksi Turun kaupunginvaltuustossa. Avustuksen määrässä otetaan lisäksi huomioon, ettei yhdistykseltä peritä erillistä korvausta sähköstä.
3. Taideyhdistys sitoutuu vaalimaan turkulaista ja suomalaista kulttuuriperintöä ylläpitämällä korkeatasoista taidemuseotoimintaa Turun taidemuseon tiloissa, jolloin Taideyhdistys käytettävissä olevien resurssiensa puitteissa ja toimintaansa innovatiivisesti kehittämällä:
·ylläpitää kansallisaarteiston veroista taidekokoelmaa (yli 5000 teosta) ja pitää edustavaa otosta esillä yleisön nähtävänä Puolalanmäen museorakennuksessa,
·järjestää korkeatasoisia ja monipuolisia kuvataiteita ja visuaalista kulttuuria esitteleviä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä näyttelyitä ja niitä täydentävää oheisohjelmaa,
·tarjoaa museopedagogisia palveluja eri-ikäisille: päiväkotilapset, koululaiset, opiskelijat, aikuisväestö, vanhukset. Erityinen painoarvo on Turun kaupungin kanssa yhdessä toteutettavalla Kulttuuripolku-toiminnalla,
·tarjoaa kuvataiteisiin ja visuaaliseen kulttuuriin liittyvää asiantuntemusta, tutkimusta ja sisältötuotantoa kuten julkaisutoimintaa, yleisöneuvontaa ja tutkijoiden avustamista. Museo tekee yhteistyötä paikallisten yliopistojen ja Turun Taideakatemian kanssa järjestäen luentoja, taiteilijatapaamisia ja projekteja,
·ylläpitää sadan vuoden aikana talletettua arkisto- ja kirjastomateriaalia tutkijoitten ja muiden tietoa tarvitsevien käyttöön painottuen Varsinais-Suomen kuvataiteeseen
·harjoittaa yhteistyötä yhteiskunnan eri tahojen kanssa ja Turussa toimivien museoiden, erityisesti Turun museokeskuksen, Aboa Vetus & Ars Nova – museoiden ja Forum Marinumin kanssa näiden museoiden välisen yhteistoimintasopimuksen tarkoittamalla tavalla,
·tarjoaa taidemuseopalveluja molemmilla kotimaisilla kielillä sekä resurssien mukaan muilla vierailla kielillä sekä viittomakielellä,
·harjoittaa aluetaidemuseotoimintaa Museoviraston ja Valtion taidemuseon kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti,
·pyrkii olemaan merkittävä ja vetovoimainen matkailukohde sekä näkyvä positiivisen Turku-kuvan rakentaja.
4. Turun taidemuseon johto ja valvonta taidemuseotoiminnan osalta rakennukseen kohdistuvia korjaus- ja muita toimenpiteitä lukuun ottamatta säilyvät jatkossakin Taideyhdistyksen hallituksella tai vastaavalla toimielimellä.
5. Taideyhdistys sitoutuu siihen, että yhdistyksen hallitukseen tai vastaavaan toimielimeen valitaan kaksi Turun kaupunginhallituksen ehdottamaa jäsentä. Tämän sitoumuksen noudattaminen on ehtona edellä kohdassa 2 tarkoitetun Kaupungin avustuksen maksamiselle.
6. Taideyhdistys sitoutuu maksamaan takaisin sille myönnetyn tuen, jos Taideyhdistys ei noudata tämän sopimuksen ehtoja tai avustukselle kulloinkin asetettuja ehtoja taikka jos maksettu avustus todetaan lainvoimaisella päätöksellä lainvastaiseksi. Tällöin ei Kaupungilla ole myöskään velvollisuutta jatkaa kohdan 2. mukaista avustustoimintaa. Taideyhdistykselle myönnetty tuki voidaan vaatia maksettavaksi takaisin enintään kolmelta vuodelta.
7. Sopijapuolet sitoutuvat kaikin tavoin muun muassa tiedonkulkua lisäämällä ja toimenpiteitään yhteen sovittamalla työskentelemään yhteistyössä ylläpitääkseen ja lisätäkseen kaupunkilaisten tietoutta kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään erityisesti kuvataiteiden alueella sekä muiden yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
IV TAIDEMUSEORAKENNUKSEN KÄYTTÖÄ KOSKEVAT SOPIMUSEHDOT
1. Määritelmät
Omistajalla tarkoitetaan jäljempänä Turun kaupunkia.
Käyttäjällä tarkoitetaan jäljempänä Taideyhdistystä.
2. Käyttökohde
Turun kaupungin 7. kaupunginosan korttelissa 38, tontilla no 1, osoitteessa Aurakatu 26 sijaitsevan museorakennuksen tilat.
Käyttöä rasittaa P-Turkuparkki Oy:llä (Y-tunnus 1559516-6) / Parkkihalli Louhella oleva oikeus käyttää taidemuseoon liittyviä tiloja hätäpoistumistienä.
Tällä sopimuksella ei myönnetä kulkuoikeutta P-Turkuparkki Oy:n tilojen kautta, vaan kulkuoikeudesta ja sen ehdoista sovitaan erikseen.
3. Käyttötarkoitus
Museorakennuksen tilat on annettu käyttöön tässä sopimuksessa tarkoitettua taidemuseotoimintaa ja siihen liitännäistä kahvilatoimintaa varten.
Käyttäjä sitoutuu harjoittamaan käyttöönsä saamissaan tiloissa ainoastaan yllä mainittua toimintaa. Jos toimintaa halutaan muuttaa, siihen on saatava omistajan kirjallinen suostumus.
Käyttäjä on velvollinen antamaan omistajalle tämän pyytämät tarpeelliset tiedot harjoitetun toiminnan tarkastamiseksi omistajan asettamassa kohtuullisessa määräajassa.
4. Käyttöaika
Museorakennuksen tilojen hallinta on luovutettu käyttäjälle 2.1.2005.
5. Rajoitukset käyttöön
Kaupungilla on oikeus kansliapäällikön päätöksellä käyttää taidemuseorakennuksen tiloja korvauksetta lyhytaikaiseen edustuskäyttöön ilmoittamalla siitä Taideyhdistykselle riittävän ajoissa. Turun kaupunki voi myös järjestää taidemuseorakennuksessa korvauksetta näyttelyitä niin kuin siitä erikseen sovitaan. Kaupunki korvaa kuitenkin Taideyhdistykselle käytöstään johtuvat ylimääräiset ja välittömät kustannukset sekä vastaa tilojen siivoamisesta ennalleen käytön jälkeen.
6. Käyttöoikeus ja kohteen käytöstä aiheutuvat kulut
Tilojen käytöstä ei peritä vuokraa tai muuta vastiketta.
Osapuolet ovat tietoisia, että tähän sopimussuhteeseen ei sovelleta huoneenvuokraa koskevaa lainsäädäntöä.
Käyttäjä tekee sopimukset tarvitsemistaan hyödykkeistä, kuten kulunvalvonta- ja rikosvalvontajärjestelmistä sekä vastaa niistä aiheutuvista kustannuksista, ellei tässä sopimuksessa ole nimenomaisesti toisin sovittu.
7. Avaimet
Käyttäjälle luovutetaan kiinteistön avaimet kuittausta vastaan, kun tämä sopimus on allekirjoitettu. Käyttäjä vastaa siitä, että avaimia säilytetään huolellisesti. Mikäli avaimia kuitenkin katoaa tai varastetaan, vastaa käyttäjä tämän aiheuttamista kustannuksista mukaan lukien lukkojen sarjoituksen.
Käyttäjä on velvollinen noudattamaan omistajan vakuutusyhtiön asettamia vaatimuksia avainten säilyttämisen suhteen.
8. Tilojen turvallinen käyttö
Käyttäjä on velvollinen käyttämään tiloja huolellisesti sekä noudattamaan työturvallisuudesta, ympäristöstä, terveydestä ja siisteydestä ym. annettuja määräyksiä ja normeja. Käyttäjä on vastuussa tilojen turvallisesta käytöstä paitsi omalta, myös henkilökuntansa, asiakkaidensa sekä vieraidensa osalta.
9. Ylläpito
Käyttäjän on hoidettava käytössään olevia tiloja huolellisesti. Käyttäjä on velvollinen ilmoittamaan viipymättä omistajalle havaitsemistaan omistajan korjattavaksi kuuluvista vioista tai puutteista.
Käyttäjän toiminnan vaatimista perusparannuksista ja niiden suorittamisesta ja niiden kustannuksista sovitaan erikseen omistajan ja käyttäjän välillä. Omistaja päättää suoritettavista perusparannuksista.
Omistajan vastuulla oleva ylläpito:
Omistaja vastaa kohteen rakenteista, rakenteesta johtuvista vioista sekä koko kiinteistöä palvelevien johtojen, putkistojen ja kanavien kunnossapidosta ja huollosta.
Omistaja vastaa rakennukseen kiinteästi asentamiensa koneiden ja laitteiden huollosta ja ylläpidosta murto- ja kulunvalvontajärjestelmiä lukuun ottamatta.
Omistaja vastaa myös sisäpuolisten tilojen osalta ikkunoiden, lattioiden, seinien ja kattojen vuosikorjauksista.
Omistaja vastaa rakennuksen ulkoportaita lukuun ottamatta ulkoalueiden hoidosta ja ylläpidosta.
Omistaja maksaa veden ja lämmön kulutuksesta johtuvat kustannukset.
Käyttäjän vastuulla oleva ylläpito:
Käyttäjä vastaa muilta osin käyttämiensä tilojen ylläpidosta, kuten siivouksesta ulkoikkunat mukaan lukien. Omistaja ei kuitenkaan vastaa käyttäjän asentamien normaalista tasosta poikkeavien pinnoitteiden ym. vastaavien ennalleen saattamisesta vuosikorjausten jälkeen tai muutoin. Käyttäjä vastaa myös liputuksista.
Käyttäjä vastaa myös itse hankkimiensa laitteiden ja muiden järjestelmien ylläpidosta. Käyttäjä vastaa hallinnassaan olevien tilojen ulkopuolellakin sellaisten rakennelmien, järjestelmien laitteiden yms. vastaavien kunnossapidosta, jotka palvelevat ainoastaan käyttäjän toimintaa.
10. Jätehuolto
Roskien ja jätteiden pidempiaikainen säilytys käyttäjän tiloissa ei ole sallittua. Käyttäjän tulee omalla kustannuksellaan viedä roskat ja jätteet niille erityisesti osoitettuun paikkaan kiinteistön omistajan antamien lajittelu- ja käsittelyohjeiden mukaan.
Omistaja vastaa normaalin jätehuollon järjestämisestä ja siitä syntyvistä kustannuksista. Normaalilla jätehuollolla tarkoitetaan sellaisen käyttäjän toiminnassa syntyvän jätteen, joka voidaan määrältään, ominaisuuksiltaan ja koostumukseltaan rinnastaa asumisessa syntyvään jätteeseen, jätehuollon järjestämistä.
Muun kuin edellä mainitun normaaliin jätehuoltoon kuuluvan jätteen sekä ongelmajätteiden jätehuollosta, käsittelystä ja siitä syntyneistä kustannuksista vastaa käyttäjä.
11. Käyttäjän muutostyöt
Käyttäjällä on oikeus tehdä käytössään olevissa tiloissa muutoksia vasta kun on saanut muutoksiin omistajan kirjallisen etukäteisen suostumuksen.
Kirjallisessa luvassa on muutostöistä sovittava ainakin:
- mitä muutostöitä saa tehdä
- miten muutokset on tehtävä ja valvottava
- kuka vastaa kustannuksista
- kuka tekee muutokset
- korvataanko käyttäjän kustantamat muutostyöt
- onko muutostyöt poistettava käytön päättyessä tai tietyn ajan kuluttua, onko jäljet siistittävä
Kilpiä ja mainoksia julkisivuun käyttäjä saa kiinnittää vain omistajan luvalla.
12. Omistajan muutostyöt
Omistaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen käyttäjälle.
Omistajan on ilmoitettava etukäteen kaikista tiloissa tekemistään korjauksista vähintään kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista muutoksista ja korjauksista on ilmoitettava kuusi kuukautta ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi sekä pienet huoltotyöt, jotka voidaan tehdä aiheuttamatta haittaa käyttäjän toiminnalle.
Osapuolet toteavat, että nykyiset tilat on suunniteltu yhteisesti käyttäjän tarpeet huomioon ottaen. Siltä varalta, että tilat eivät vastaa toimivuudeltaan museotoiminnan mahdollisesti edellyttämiä erityisolosuhteita esimerkiksi lämmön tai kosteuden suhteen, niin selvyyden vuoksi todetaan, että omistajalla ei ole velvollisuutta saattaa tiloja käyttäjän erityisten tarpeiden mukaiseksi.
13. Vakuutukset
Osapuolet sopivat, että käyttäjä vakuuttaa huoneistossa tai kiinteistössä olevan oman tai hänen hallussaan olevan kolmannen henkilön omistaman omaisuuden vahinkojen varalta ja pitää vakuutukset voimassa.
Käyttäjä vakuuttaa tiloissa harjoittamansa toiminnan vastuuvakuutuksin.
14. Väestönsuojelu / Turvallisuussuunnitelma
Käyttäjä on velvollinen varautumaan käyttämässään tilassa olevien henkilöiden ja omaisuuden sekä ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa sekä sellaisiin pelastustoimenpiteisiin, joihin hän omatoimisesti kykenee.
Ellei tässä sopimuksessa ole muualla toisin sovittu, käyttäjän on hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että viranomaisten määräämät tai säädöksissä vaaditut sammutus-, pelastus- ja torjuntakalusto, sammutus- ja pelastustyötä helpottavat laitteet, palonilmaisulaitteet ja hälytyslaitteet sekä muut onnettomuuden vaaraa ilmaisevat laitteet, poistumisteiden opasteet ja turvamerkinnät sekä väestönsuojien varusteet ja laitteet ovat toimintakunnossa ja ne huolletaan ja tarkastetaan, siten kuin pelastustoimesta vastaava viranomainen tarvittaessa määrää.
Omistaja tai hänen edustajansa ja käyttäjät huolehtivat yhteistyössä rakennuksessa yhteisesti tarvittavien pelastustoimilain edellyttämien toimenpiteiden suunnittelusta, joita tarvitaan varautumaan asianomaisessa kohteessa olevien henkilöiden ja omaisuuden sekä ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa ja pelastustoimenpiteisiin.
15. Rakennuksen turvallisuus
Rakennuksen uloskäytävät sekä pelastustiet, joilla tarkoitetaan hälytysajoneuvoille varattua ajotietä tai -yhteyttä lähelle rakennusta, on pidettävä aina esteettöminä. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa, joka lisää tulipalon vaaraa tai vaikeuttaa tulipalon sammuttamista, ei saa tarpeettomasti säilyttää ullakoilla, kellareissa, rakennusten alla tai rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Uloskäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää mitään tavaraa.
Käyttäjän on erityisesti huolehdittava siitä, että P-Turkuparkki Oy:n pysäköintilaitoksesta on hätätilanteessa esteetön kulku hissikuiluun. Omistaja vastaa hissikuilun varustamisesta varapoistumistieltä edellytetyllä tavalla turvavalaistuksin ja opastuksin.
Käyttäjän on velvollinen noudattamaan omistajan vakuutusyhtiön antamia suojelu- ja turvallisuusohjeita.
16. Käyttöoikeuden siirto tai luovutus
Käyttäjä ei saa ilman omistajan kirjallista lupaa siirtää käyttöoikeuttansa tai muulla tavoin luovuttaa tiloja osittain tai kokonaisuudessaan toisen hallintaan. Tämä koskee myös liikkeen luovutusta.
Saatuaan omistajan luvan käyttöoikeuden luovutukseen vastaa käyttäjä edelleenkin tämän sopimuksen mukaan hänelle kuuluvista velvollisuuksista omistajaa kohtaan, ellei toisin sovita.
Omistaja sitoutuu siihen, ettei se ilman perusteltua syytä kieltäydy antamasta suostumustaan sille, että kahvilatoimintaa harjoitetaan museorakennuksessa kolmannen osapuolen toimesta.
17. Salassapito
Käyttäjä on velvollinen pitämään kiinteistön turvallisuusasiat salassa. Käyttäjä on velvollinen huolehtimaan, että tiloissa työskentelevät henkilöt noudattavat tätä salassapitovelvoitetta myös työ- tai toimeksiantosuhteensa päättymisen jälkeen.
Omistaja on velvollinen pitämään sille annetut salassa pidettäviksi ilmoitetut tiedot luottamuksellisina, ellei lainsäädännöstä tai viranomaisen määräyksestä muuta johdu.
18. Vahingonkorvausvelvollisuus
Kumpikin osapuoli on velvollinen korvaamaan toiselle sen vahingon, joka tämän sopimuksen rikkomisesta aiheutuu.
Kumpikin osapuoli vastaa kolmannelle osapuolelle aiheuttamistaan vahingoista.
Ellei erikseen toisin kirjallisesti sovita, omistaja ei kuitenkaan ole velvollinen korvaamaan käyttäjälle sitä vahinkoa, joka aiheutuu muutos-, huolto- tai korjaustöistä taikka tarjoamaan vaihtoehtoisia tiloja siksi ajaksi, kun kiinteistö osittain tai kokonaisuudessaan on poissa käytöstä edellä mainitusta syystä.
19. Vuorovaikutus
Käyttäjä ja omistaja järjestävät kerran vuodessa tai tarvittaessa tilaisuuden, jossa tarkistetaan käyttöehtojen toimivuus ja kartoitetaan mahdolliset muuttuneet tarpeet. Samalla laaditaan pöytäkirja niistä korjaustarpeista, joita kiinteistössä ilmenee.
V SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO JA IRTISANOMINEN
1.Sopimuksen voimassaolo
Tämä sopimus astuu voimaan, kun se on allekirjoitettu ja on voimassa 31.12.2020 asti.
2.Irtisanominen
Kummallakin osapuolella on oikeus irtisanoa tämä sopimus olosuhteiden olennaisen muuttumisen johdosta tai muusta pätevästä syystä. Pätevänä syynä pidetään esim. sopimusrikkomusta, jolla on toiselle sopijapuolelle olennainen merkitys. Sopimus päättyy irtisanomisajankohtaa seuraavan kalenterivuoden päättyessä. Tämän sopimuksen Taideyhdistystä velvoittavat ehdot ovat kuitenkin voimassa irtisanomisesta huolimatta niin kauan kuin Kaupunki avustuksella, lainalla tai muulla tavoin tukee tai rahoittaa Taideyhdistyksen toimintaa. Kohta IV.17. säilyy voimassa sopimuksen päättymisestä huolimatta.
VI MUUT EHDOT
1. Tässä sopimussuhteessa noudatetaan Suomessa voimassa olevaa lainsäädäntöä.
2. Tästä sopimuksesta aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan osapuolten välisissä neuvotteluissa, mutta jos tässä ei onnistuta, erimielisyydet ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
3. Osapuoli vapautuu velvoitteistaan ja velvollisuudestaan maksaa vahingonkorvausta, jos sopimusvelvoitteiden rikkominen tai niiden täyttämättä jättäminen johtuu vapauttamisperusteesta. Vapauttamisperusteeksi (force majeure) katsotaan sellainen sopimuksen syntymisen jälkeen sattunut epätavallinen ja asiaan vaikuttava tapahtuma, jota sopijapuoli ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä ja joka on sopijapuolesta riippumaton ja jonka vaikutusta ei kohtuudella voida välttää tai voittaa. Tällainen tapahtuma on esimerkiksi sota, kapina, luonnonmullistukset, valuuttarajoitukset, lainsäännökset ja viranomaismääräykset, lakko tai muu työselkkaus, yleisen liikenteen, tietoliikenteen tai energiajakelun keskeytys, tulipalo tai muu vaikutuksiltaan vastaava ja epätavallinen sopijapuolesta riippumaton syy.
4. Muutokset tähän sopimukseen ovat päteviä vain, jos ne on tehty kirjallisesti ja on molempien osapuolten toimivaltaisen toimielimen hyväksymiä.
5. Vakuutamme tutustuneemme tähän sopimukseen, joka on yhteisten neuvottelujen tulos ja sitoudumme noudattamaan sen ehtoja.
6. Tätä sopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle.
VII ALLEKIRJOITUKSET
Turussa . 2011
Turun kaupunki
……………………………….. …………………………………..
Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry
……………………………….. ……………………………………