Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 640 | 07.12.2010 | 4 Yj | |
Kaupunginhallitus | 671 | 20.12.2010 | 1 Yj |
10054-2010 (231, 002, 014)
Lausunnon antaminen Turun seudun kuntien jätepolitiikkaluonnoksesta
Tiivistelmä:
Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009-2013 toimeenpanosuunnitelman mukaisesti Turun kaupunki on yhteistyössä seudun muiden kuntien kanssa valmistellut seudullisen jätepolitiikan päivitystä ja siihen liittyvää toimintasuunnitelmaa vuosille 2011-2020. Jätepolitiikkaluonnoksesta on pyydetty kuntien lausuntoa.
Kh § 640
Seudullista jätepolitiikkaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:
Turun seudulla on vuoden 2010 alussa ryhdytty valmistelemaan seudullisen jätepolitiikan päivitystä ja siihen liittyvää toimintasuunnitelmaa. Nykyinen jätepolitiikka valmisteltiin vuosina 2001-2002.
Jätepolitiikka koostuu useista tavoitteista, joiden käytännön toteutusta ohjaa jatkossa laadittava toimintasuunnitelma ja seudulliset jätehuoltomääräykset.
Jätepolitiikkaa on valmisteltu työryhmässä, jossa on ollut edustettuina seudun ympäristöviranhaltijoita, kuntien luottamushenkilöitä sekä asukkaiden, eri järjestöjen ja jätehuollon toimijoiden edustajia.
Työryhmä pyytää jakelussa mainituilta Turun Seudun Jätehuolto Oy:n osakaskunnilta lausunnon liitteenä olevasta jätepolitiikkaluonnoksesta. Samalla työryhmä toteaa, että luonnoksessa oleviin tavoitteisiin ja niiden perusteluihin saattaa vielä tulla tarkennuksia ja muokkauksia lähiaikoina uudistuvan jätelainsäädännön myötä.
Pyydämme kuntia toimittamaan lausuntonsa 13.12.2010 mennessä Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimistoon osoitteeseen PL 355 (Puolalankatu 5), 20101 Turku.
Apulaiskaupunginjohtajan avustaja Risto Veivo 29.11.2010:
Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 – 2013 toimeenpanosuunnitelman (Kh 2.11.2009) mukaisesti Turun kaupunki on yhteistyössä seudun muiden kuntien kanssa valmistellut seudullisen jätepolitiikan päivitystä ja siihen liittyvää toimintasuunnitelmaa vuosille 2011 - 2020. Nykyinen jätepolitiikka valmisteltiin vuosina 2001 - 2002. Jätepolitiikan päivitys on valmisteltu työryhmässä, jossa on ollut edustettuina seudun ympäristöviranhaltijoita, kuntien luottamushenkilöitä sekä asukkaiden, eri järjestöjen ja jätehuollon toimijoiden edustajia. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut Turun kaupungin ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen.
Työryhmä on pyytänyt Turun seudun jätehuolto Oy:n osakaskunnilta lausunnon jätepolitiikkaluonnoksesta. Kuntia on pyydetty toimittamaan lausuntonsa 13.12.2010 mennessä Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimistoon.
Lausuntopyynnössään työryhmä on myös todennut, että luonnoksessa oleviin tavoitteisiin ja niiden perusteluihin saattaa vielä tulla tarkennuksia ja muokkauksia lähiaikoina uudistuvan jätelainsäädännön myötä. Jätepolitiikka koostuu useista tavoitteista, joiden käytännön toteutusta ohjaa jatkossa laadittava toimintasuunnitelma ja seudulliset jätehuoltomääräykset. Siinä linjataan jätehuollon seudullinen tavoitetaso ja keinot millä tavoitetasoon päästään.
Vuonna 2008 hyväksytty valtakunnallinen jätesuunnitelma painottaa jätteen synnyn ehkäisyä, materiaalikierrätystä sekä biohajoavien jätteiden ohjaamista muualle kuin kaatopaikalle. Suunnitelman mukaan vuonna 2016 kaatopaikoille saisi päätyä enintään 20 prosenttia yhdyskuntajätteistä. Materiaalina tulisi kierrättää 50 % ja energiahyötykäyttöön pitäisi ohjautua 30 % yhdyskuntajätteistä. Karkean arvion mukaan Turun seudun yhdyskuntajätteistä pystyttiin hyödyntämään vuonna 2009 materiaalina 30 prosenttia ja energiana 50 prosenttia. Kaatopaikalle ohjautui noin 20 prosenttia yhdyskuntajätteistä.
Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa 2009 – 2013 (Kv 26.10.2009 § 239) on asetettu ohjaavaksi periaatteeksi, että Turku vähentää jätehuollon ilmastovaikutuksia erityisesti ohjaamalla biohajoava jäte muuhun käsittelyyn kuin kaatopaikalle ja toteuttamalla kuljetuslogistiikka ekotehokkaasti. Syntyvän jätteen määrää ja tarvetta hankintoihin vähennetään kaupungin omassa toiminnassa ja jätteiden erityyppistä hyödyntämistä lisätään. Tavoitteeksi ohjelmassa on asetettu, että kaatopaikalle päätyy alle 10 % yhdyskuntajätteestä vuonna 2016.
Ilmasto- ja ympäristöohjelman toimeenpanosuunnitelman (Kh 2.11.2009) mukaisesti keskeisinä keinoina syntyvän jätteen määrän vähentämisessä ja hyödyntämisessä ovat esineiden ja materiaalien uusiokäytön, materiaalikierrätyksen ja jätteiden energiahyötykäytön tehostaminen. Turun kaupunki on ollut Suomessa edelläkävijä ns. jätteiden syntypaikkalajittelun avulla tapahtuvassa jätteiden hyötykäytössä. Talteen kerätyt hyötyjätteet toimitetaan teollisuuteen korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita ja polttokelpoisesta jätteestä tehdään jätteenpolttolaitoksella energiaa kaukolämmityksen tarpeisiin. Jätteenpolton osalta mahdolliset tulevat seudulliset ratkaisut ovat valmisteluvaiheessa.
Työryhmän esitys seudulliseksi jätepolitiikaksi on yhteensopiva Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteiden kanssa ja jatkaa osaltaan seudullisen yhteistyön vahvistamista jätehuollon alalla.
Oheismateriaali 1Turun seudun kuntien jätepolitiikka 2011-2020 (luonnos 8.9.2010)
Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:
EhdotusKaupunginhallitus toteaa lausuntonaan Turun seudun kuntien jätepolitiikkaan 2011 – 2020 seuraavaa:
Turun kaupunki pitää jätehuollon yhteistyötä ja siihen liittyvää kuntien yhteistä jätepolitiikkaa esimerkkinä onnistuneesta seudullisesta yhteistyöstä, joka tarjoaa hyviä keinoja toteuttaa jätehuolto ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Seudullisen jätepolitiikan tavoitteet ovat yhteensopivia Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteiden kanssa ja jätepolitiikkaluonnoksen sisältö on siten kaikilta osin kannatettava.
PäätösAsia pantiin pöydälle Hihnalan Rinteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Arve, Manni, Lundahn, Ilola ja Ari-Pekka Korhonen ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.
Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Lehtinen.
Ilolan ollessa esteellisenä pöytäkirjantarkastajana tämän pykälän osalta toimii Rinne.
Kh § 671
Pöydältä 7.12.2010 § 640
Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 14.12.2010:
EhdotusKaupunginhallitus toteaa lausuntonaan Turun seudun kuntien jätepolitiikkaan 2011 – 2020 seuraavaa:
Turun kaupunki pitää jätehuollon yhteistyötä ja siihen liittyvää kuntien yhteistä jätepolitiikkaa esimerkkinä onnistuneesta seudullisesta yhteistyöstä, joka tarjoaa hyviä keinoja toteuttaa jätehuolto ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Seudullisen jätepolitiikan tavoitteet ovat yhteensopivia Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteiden kanssa ja jätepolitiikkaluonnoksen sisältö on siten kaikilta osin kannatettava.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää lausuntonaan, että jätepolitiikkaa valmistelevan työryhmän tulisi tehdä lopullinen esityksensä Turun seudun kuntien jätepolitiikasta vasta, kun valmistelussa olevan jätelainsäädännön sisältökysymykset on ratkaistu eduskunnan päätöksellä.
Työryhmän tulisi myös ottaa kantaa esityksessään siihen, miten seudun jätehuolto järjestetään keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Turun kaupunginvaltuusto on 17.9.2007 § 192 päättänyt hylätä kaupunginhallituksen ehdotuksen, jonka mukaan Turussa siirryttäisiin alueittain 1.1.2009 alkaen kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään.
PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtisen Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti tuotavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.1.2011 pidettävään kokoukseen.
Merkittiin, että esittelijä muutti kokouksessa päätösehdotuksensa viimeisen kappaleen seuraavansisältöiseksi:
Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Turun kaupunginvaltuusto on 17.9.2007 § 192 päättänyt, ettei Turussa siirrytä kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään.
Merkittiin, että keskustelun kuluessa Sarlund teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:
Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan Turun seudun kuntien jätepolitiikkaan 2011-2020 seuraavaa:
Turun kaupunki pitää jätehuollon yhteistyötä ja siihen liittyvää kuntien yhteistä jätepolitiikkaa esimerkkinä onnistuneesta seudullisesta yhteistyöstä, joka tarjoaa hyviä keinoja toteuttaa jätehuolto ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Seudullisen jätepolitiikkaluonnoksen yleiset tavoitteet ovat yhteensopivia Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteiden kanssa ja jätepolitiikkaluonnoksen sisältö on siten pääosin kannatettava.
Jätepolitiikkaa valmistelevan työryhmän tulee tehdä lopullinen esityksensä Turun seudun kuntien jätepolitiikasta vasta, kun valmistelussa olevan jätelainsäädännön sisältökysymykset on ratkaistu eduskunnan päätöksellä.
Työryhmän tulee ottaa esityksessään yksityiskohtaisemmin kantaa siihen, miten seudun jätehuolto järjestetään keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Tarkastelussa on huomiotava tulevien vuosikymmenten ilmastopolitiikan ennakoidut suuntaviivat ja tutkittava osana seudun ja maakunnan energiapolitiikkaa vaihtoehto, joissa polttokelpoinen jäte käytetään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja biojäte hyödynnetään biopolttoaineena (biokaasu- tai etanolivaihtoehdot). Turun seudulle on kaavailtu uutta monipolttoainelaitosta, joten on selvitettävä, riittääkö tämä investointi korvaamaan suunnitellun jätteenpolttolaitoksen polttokelpoisen jätteen osalta.
Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Turun kaupunginvaltuusto on 17.9.2007 § 192 päättänyt jatkaa Turun kaupungissa sopimusperusteisen jätteenkuljetusjärjestelmän käyttöä.
Arve, Manni, Lundahn ja Ari-Pekka Korhonen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.
Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Lehtinen.