Luonnos 26.11.2010
SOPIMUS LOUNAISRANNIKON YHTEISTYÖSTÄ
1. Sopimuksen tarkoitus
Tämä sopimus on perusasiakirja, jolla Porin, Rauman, Turun ja Uudenkaupungin kaupungit sopivat yhteistyönsä tavoitteista, periaatteista, kustannusten jaosta ja organisaatiosta.
Tämän sopimuksen tarkoittama yhteistyö perustuu kaupunkien väliseen yhteiseen tahtoon edistää yhdessä Lounaisrannikon menestystä. Tarkoituksena on erityisesti lisätä alueen kansainvälistä kilpailukykyä. Yhteistoiminnan lähtökohtana on näkemys, että Lounaisrannikon kaupungit, kunnat ja muut toimijat ovat entistä enemmän riippuvaisia toisistaan. Lounaisrannikon alueen väestön, elinkeinoelämän ja yhdyskuntarakenteen muutokset heijastuvat laajasti koko alueelle. Tämän vuoksi on tärkeää, että kukin kaupunki yhteistyökumppaneineen panostaa ja sitoutuu entistä tiiviimpään yhteistyöhön.
2. Lounaisrannikkoyhteistyön osa-alueet
Yhteistyö perustuu itsenäisten sopijakaupunkien keskinäiseen kumppanuuteen.
Alueen kaupunkien, kuntien ja seutukuntien sekä alueen muiden toimijoiden on mahdollista tulla yhteistyöhön mukaan konkreettisten hankkeiden kautta niiltä osin, kuin ne katsovat hankkeet omien intressiensä mukaiseksi.
3. Toiminnan ohjaaminen
Ohjausryhmä
Ohjausryhmän jäseniä ovat sopijakaupunkien nimeämät luottamushenkilöt sekä kaupunginjohtajat. Kukin sopijakaupunki nimeää ohjausryhmään kolme (3) luottamushenkilöä. Ohjausryhmän tehtävänä on hyväksyä vuotuinen talousarvio ja toimintasuunnitelma esitettäväksi sopijakaupunkien hallituksille hyväksyttäväksi. Ohjausryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa. Ohjausryhmän toimikausi on kaksi vuotta.
Kaupunginjohtajakokous
Kaupunginjohtajakokouksen jäseniä ovat sopijakuntien kaupunginjohtajat. Kokouksen tehtävänä on Lounaisrannikkoyhteistyön operatiivinen johtaminen, edunvalvonta, viestintä sekä sidosryhmäyhteistyö. Kokoukseen voidaan kutsua ulkopuolisia asiaintuntijoita. Kaupunginjohtajat kokoontuvat vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Kaupunginjohtajakokouksen esityksestä voidaan valita Lounaisrannikkoyhteistyön koordinaatiota ja valmistelua varten työntekijät. Työntekijät sijoittuvat johonkin sopijakaupungin organisaatioon erillisellä päätöksellä.
Valmisteluryhmä
Ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen asioita valmistelemaan nimetään erikseen valmisteluryhmä, johon tulee edustus kustakin sopijakaupungista sekä keskeisistä sidosryhmistä. Kaupunginjohtajakokous nimeää valmisteluryhmän. Valmisteluryhmän jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus ohjausryhmän kokouksissa sekä kaupunginjohtajakokouksissa. Valmisteluryhmän tehtävänä on koordinoida lounaisrannikkoyhteistyötä, tehdä tarvittavia toimenpiteitä yhteistyön edistämiseksi sekä ohjata lounaisrannikkoyhteistyön työntekijöiden työtä.
4.Päätöksenteko ohjausryhmässä ja kaupunginjohtajakokouksessa
Ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen kokousmenettelyissä noudatetaan soveltuvin osin kuntalakia.
Ohjausryhmä ja kaupunginjohtajakokous tekevät päätöksensä enemmistöpäätöksin. Ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen kokouksissa kullakin edustajalla on yksi ääni. Kaikessa tavoitellaan ensisijaisesti yhteistä näkemystä.
Kokouskutsu ohjausryhmän kokouksiin on lähetettävä vähintään seitsemän (7) ja kaupunginjohtajakokouksiin kaksi (2) päivää ennen kokousta.
Ohjausryhmä ja kaupunginjohtajakokous ovat kumpikin päätösvaltaisia kun vähintään puolet jäsenistä on paikalla.
5. Ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen päätösten täytäntöönpano
Osapuolet sitoutuvat myötävaikuttamaan siihen, että ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön.
Ohjausryhmän ja kaupunginjohtajakokouksen päätökset pannaan täytäntöön kunkin kaupungin luottamuselimen tai viranhaltijan päätöksellä, sopimuksella tai muulla tavalla.
6. Talous
Lounaisrannikkoyhteistyöllä on oma talousarvio, jonka jäsenkaupunkien kaupunginhallitukset hyväksyvät valtuustojen vuosittain hyväksymän määrärahan puitteissa. Sopijakaupungit sitoutuvat yhteistyökumppaneineen osoittamaan vuosittain määrärahan lounaisrannikkoyhteistyöhön.
Alueen kaupunkien, kuntien ja seutukuntien sekä alueen muiden toimijoiden osallistumisesta hankkeisiin sovitaan tapauskohtaisesti erikseen.
7. Seuranta ja arviointi
Ohjausryhmä toimittaa vuosittain helmikuun loppuun mennessä sopijakaupungeille raportin päättyneen vuoden aikana tehdyistä toimenpiteistä ja asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.
8. Sopimuksen voimassaolo ja irtisanominen
Tämä sopimus tulee voimaan 1.1.2011, kun jäsenkaupunkien hallitukset ovat tämän sopimuksen hyväksyneet ja allekirjoittaneet.
Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan tarkistaa, mikäli lainsäädännön tai toimintaympäristön muutokset sitä edellyttävät. Kaikki muutokset tehdään kirjallisesti. Sopimuksen muuttaminen edellyttää, että kaikki sopimuksen osapuolet hyväksyvät muutoksen.
Jos sopijakaupunki haluaa erota yhteistyöstä, on kirjallinen irtisanoutuminen toimitettava jäsenkaupunkien kaupunginhallituksille. Irtisanoutuminen tulee voimaan irtisanomista seuraavan kalenterivuoden päättyessä, kuitenkin aikaisintaan vuoden 2013 päättyessä. Sopimus jää edelleen voimaan jäljelle jäävien sopijakaupunkien kesken.
Tämän sopimuksen purkamisesta sekä loppuselvityksen hyväksymisestä päättävät sopijakaupunkien valtuustot.
9. Allekirjoitukset
Tätä sopimusta on tehty yksi alkuperäinen kappale, jonka kaikki sopijapuolet allekirjoittavat. Kullekin sopijapuolelle toimitetaan sopimuksesta oikeaksi todistettu jäljennös. Turun kaupunki säilyttää alkuperäisen sopimuksen kaikkien sopijapuolten lukuun.