Lauta- ja johtokunnat sekä erilliset virastot ja laitokset

 

 

 

 

Vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2011 - 2014 taloussuunnitelmaan sisältyvien käyttösuunnitelmien/liiketoimintasuunnitelmien ja määrärahajakojen tarkistaminen vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä

 

Talousasiat, talousarviopäällikkö Heikki Silpola, apulaissuunnittelija Liisa Fossi ja apulaissuunnittelija Kaisa Salmi 2.12.2010:

 

1. Kaupunginvaltuuston päätös

 

Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2011 talousarvion ja vuosien 2011 ‑ 2014 taloussuunnitelman 29.11.2010 § 224. Kaupunginvaltuuston käsittelyn pohjana olleeseen kaupunginhallituksen ehdotukseen tehtiin joitakin muutoksia. Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarvio ja taloussuunnitelma sekä valtuuston siihen hyväksymät muutokset löytyvät kokonaisuudessaan internet osoitteesta: www.turku.fi \ Päätöksenteko ja talous \ Talousarviot ja -suunnitelmat.

 

2. Lauta- ja johtokunnilta edellytettävät toimenpiteet valtuuston päätöksen jälkeen

 

Lauta- ja johtokuntia pyydetään tarkistamaan hallintokunnan ehdotus kaupunginvaltuuston päätöksiä vastaavaksi sekä päättämään omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen tai liiketoiminnan tulojen käytöstä. Lauta- ja johtokuntien tulee ryhtyä välittömästi valtuuston päättämien sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä menojen ja tulojen kohdentamiseen siten, että kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat, toiminta ylläpidetään talousarvioon merkittyjen määrärahojen puitteissa sekä, että talousarvion mukaisten tulot toteutuvat.

 

Lautakuntien tulee määritellä sitovuustaso toimielimen sisällä. Lisäksi lauta- kuntien tulee määritellä, millaiset muutokset sen käyttöön osoitetun määrärahan sisällä edellyttävät lautakunnan hyväksymisen etukäteen sekä valvottava tämän päätöksen noudattamista.

 

Tarkemmat määräykset talousarvion noudattamisesta on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 29.11.2010 § 226.

 

3. Käyttösuunnitelma/liiketoimintasuunnitelma

 

Käyttösuunnitelman/liiketoimintasuunnitelman perustana on kaupunginvaltuuston vahvistama vuoden 2011 talousarvio ja vuosien 2011 - 2014 taloussuunnitelma, johon sisältyvät tavoitteet arviointikriteereineen ja tavoitetasoineen vuodelle 2011 sekä muut mahdollisesti kaupunginvaltuuston sitoviksi hyväksymät tekstit ja/tai tekstilisäykset. Kaupunginvaltuusto haluaa ohjata lautakuntien määrärahojen käyttöä ja lautakunnan palvelutoimintaan liittyvää valmistelua. Liikelaitosten johtokuntien tulee varmistaa että liiketoimintasuunnitelmat toteuttavat kaupunginvaltuuston tahtoa. Johtokuntien tulee varmistaa talousarvion hyväksymismenettelyn yhteydessä liiketoimintasuunnitelman toteuttamisen edellytykset.

 

Käyttösuunnitelmalla toimielimet asettavat seuraavan tason yksiköille valtuuston hyväksymiä tavoitteita tarkentavat tavoitteet sekä jakavat määrärahat ja tuloarviot seuraavan tason yksiköille (käyttötalousosa) ja kohteille (investointiosa).

 

Tämän mukaisesti tulee tulosyksiköille osoittaa kokonaismäärärahat ja ‑tuloarviot, joiden puitteissa niiden tulee toimia ja joiden kertymisestä ne vastaavat sekä tehtävät, joista niiden tulee suoriutua käytössään olevilla resursseilla mahdollisimman tuloksellisesti ja taloudellisesti kaupungin kokonaistaloudellinen tilanne huomioon ottaen.

 

Käyttösuunnitelman laadinnan ja liiketoimintasuunnitelman päivittämisen pohjana tulee olla valtuuston hyväksymät päätökset toimielimelle ja ryhmien välisestä sopimuksesta ja laadituista ohjelmista johdetut lauta- ja johtokunnan omat tavoitteet.

 

4. Liikelaitosten talousarviot ja tuloskortit

Liikelaitosten talousarvio ja -suunnitelma tulee vielä hyväksyä johtokunnissa ottaen huomioon valtuuston päättämät sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet (korvaus peruspääomasta sekä investointiosan rasteroidut menot ja tulot tai muut erät). Johtokunta tekee tarvittavat muutokset tuloskortteihin.

Liikelaitosten ja konserniyhtiöiden tuloskortit olivat konsernijaostossa käsittelyssä 17.8.2010, jolloin konsernijaosto merkitsi tiedoksi liikelaitosten tuloskortit, joilla määritellään liikelaitosten tavoitteet ja jotka ovat osana vuoden 2011 talousarvioesitystä.

5. Sopimusohjaus

Ns. sopimusohjausmallia käyttävät hallintokunnat tulevat valmistelemaan tarvittavat hallintokunnan ja kaupunginhallituksen väliset strategiset ohjausasiakirjat kaupunginvaltuuston päättämien määrärahojen puitteissa. Sopimuksia valmisteltaessa otetaan huomioon myös kaupunginvaltuuston hyväksymät ohjelmat.

 

6. Jaottelut ja tilijärjestelmä

 

Uudelleenjako tapahtuu hallintokunnissa ja liikelaitoksissa käyttäen elokuussa jaettuja väliaikaisia Excel-pohjia. Hallintokunnat palauttavat uudelleenjaon mukaan korjatut talousarviopohjat oman hallintokuntansa osalta 15.12.2010 mennessä Alfa ServiceDeskiin (servicedesk.alfa@turku.fi). Mikäli uudelleenjakoa ei ole voitu vahvistaa tähän mennessä lautakunnassa tai johtokunnassa voidaan vahvistus käsitellä heti seuraavassa kokouksessa. Mahdolliset käsittelyssä tulleet muutokset jakoon tulee ilmoittaa Alfa ServiceDeskiin.

 

Investointiosassa jaottelu on suoritettava työ- tai hankintakohteittain tai kohderyhmittäin. Investointikohteiden ilmoittamisesta SAP BPC –järjestelmään on annettu hallintokunnille erikseen ohjeet. Investointiosan luvut syötetään investointikohteille hallintokuntien SAP BPC-ammattikäyttäjien toimesta taloussuunnittelujärjestelmään tammi-helmikuussa. Samaa koskee rahoitusosaa.

 

Sisäiset erät otetaan huomioon velkovan hallintokunnan ilmoituksen mukaisina.

 

Vuoden 2011 talousarviossa käyttöomaisuuden hankintaan tarvittavat varat ja niihin saatavat tulot sisältyvät osittain investointiosaan, osittain käyttötalousosaan leasingvuokrina. Kaupunginvaltuusto on vahvistanut investointiosaan varatut määrärahat ja tuloerät toimielimittäin. Lauta- ja johtokunnat päättävät hankintaluetteloihin tulevista muutoksista.

 

7. Henkilöstö

 

7. 1. Henkilöstökulut

 

Hallintokunnat varasivat keväisen ohjeen mukaan kuntasektorin sopimusten mukaisten palkkojen korotuksen vuosivaikutuksen muutoksena keskimäärin 2,5 %:a henkilöstön palkkoihin.

 

Sosiaaliturvamaksut ja lakisääteiset vakuutusmaksut sekä palkkaperusteinen KuEL-maksu lasketaan uudelleenjaossa palkkojen perusteella. Alamomenttitasoisissa excel-pohjissa on prosentit ja laskentakaavat.

 

Eläkemenoperusteiset ja varhaiseläkemenoperusteiset (Varhe-maksut) KuEL-maksut eivät perustu palkkasummaan. Ohjeet näiden erien varaamiseen annettiin jo keväällä vuoden 2011 talousarvioehdotuksen valmistelua koskevissa teknisissä ohjeissa. Tieto vuoden 2011 ennakkomaksuista saadaan tammikuussa 2011.

 

Hallintokunnat vastaavat omalta osaltaan riittävien henkilösivukulujen varaamisesta.

 

7.2. Henkilöstön tavoitetasot

 

Valtuusto päätti mm.

 

Talousarvion 2011 yhteydessä virastot tekivät suunnitelmat v. 2011 työvoiman käytöstä. Suunnitelmia ei voi tässä vaiheessa käsitellä eikä hyväksyä, koska ne eivät toteuttaneet ryhmien välisen sopimuksen tavoitetta. Hallintokuntien tulee päivittää vuoden 2011 työvoiman käyttöä koskevat suunnitelmansa välittömästä talousarvion hyväksymisen jälkeen viimeistään vuoden 2010 loppuun mennessä. Suunnitelmat on laadittava niin, että ne on toteutettavissa hallintokunnalle hyväksytyn talousarvion puitteissa. Kaupunginhallituksen hallintojaosto päättää suunnitelmien pohjalta sitovista hallintokuntakuntakohtaisista työvoiman käytön tavoitetasoista viimeistään helmikuussa 2011.

 

8. Keskitetysti syötetyt sisäiset ja ulkoiset erät

 

Vuoden 2011 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2011 - 2014 taloussuunnitelmaehdotuksen laadintaohjeet ja periaatteet julkaistiin 21.6.2010 ja niissä ohjeistettiin, että seuraavat erät syötetään keskitetysti keskushallinnossa toimielinten budjettipohjiin valmiiksi:

 

§Taloushallintomenot (Tapake)

§Perus-it-menot (It-toiminta)

§Puhepalvelumenot (It-toiminta)

§Siivouspalvelut (Kiinteistöpalveluliikelaitos, Siivouspalvelut)

§Tilavuokrat (Tilaliikelaitos)

§Kuel-eläkemenoperusteiset ennakkomaksut

§Varhe-maksut

§Lomapalkkavelat /-jaksotukset

 

Jos näihin keskitettyihin eriin on tullut muutoksia syyskuun jälkeen, tulee näistä ilmoittaa Alfa-projektin sähköpostiosoitteeseen servicedesk.alfa@turku.fi.

 

9. Poistot

 

Kaikki käyttöomaisuusrekisterissä olevat nimikkeet tullaan siirtämään vanhasta järjestelmästä SAP:iin. Siirto tehdään konversiona, eli kaikki rekisterissä olevat nimikkeet kaadetaan uuteen järjestelmään.

 

Talouspalvelukeskus on lokakuun aikana lähettänyt kaikille hallintokunnille oikolukulistat käyttöomaisuudesta, jotka hallintokunnat ovat tarkistaneet ja määritelleet niille uudet organisaatiot.

 

10. Tekoaika ja tiedottaminen

 

Lauta- ja johtokuntien tulee mahdollisuuksiensa mukaan toimittaa pyydetyt määrärahajaottelut viimeistään 15.12.2010 mennessä. Lauta- ja johtokuntien tulee päättää uudelleenjako vuoden 2010 loppuun mennessä. Päätöksissä tehdyt mahdolliset muutokset viedään SAP BPC-järjestelmään tammikuussa, jos 15.12.2010 mennessä palautettuun versioon on tullut muutoksia.

 

Lauta- ja johtokuntien tulee toimittaa Talouden vastuualueelle (talousasiat.keskushallinto@turku.fi) uudelleenjaot toimielimen tulosaluetasolla ja tiliryhmittäin koko kaupungin talousarviokirjaa varten 31.12.2010 mennessä.

 

 

Jukka Laiho

talousjohtaja