Turun seudun sopimus päivähoidon seudullisesta yhteistoiminnasta

 

 

Tällä sopimuksella Turun alueen kunnat sopivat päivähoidon järjestämisestä seuraavaa:

 

1§ Lapsen hoitosuhde perheen muuttaessa toiseen kuntaan

 

Lapsen muuttaessa toiseen Turun kaupunkiseudun sellaiseen kuntaan, joka on tämän sopimuksen hyväksynyt, hän voi perheen niin halutessa jatkaa päivähoidossa entisessä kotikunnassaan toimintakauden (1.8.-31.7.) loppuun. Vastaavasti lapsi voi hakeutua tulevan kotikunnan tuottamaan päivähoitoon jo toimintakauden alusta, vaikka perheen muutto uuteen kuntaan ajoittuisikin keskelle toimintakautta.

 

Lapsen kotikunta antaa sovitun päivähoidon ajaksi maksusitoumuksen. Kunta ei kuitenkaan ole velvollinen ostamaan asukkailleen toisen kunnan palveluja.

 

Lapsen jatkaessa vanhan kotikuntansa päivähoidossa, perheen muuttaessa toiseen kuntaan, perhe hankkii uuden asuinkunnan päivähoitoviranomaiselta maksusitoumuksen. Vastaavasti lapsen siirtyessä uuden kunnan tuottamaan päivähoitoon jo ennen muuttoa, perhe hankkii asuinkuntansa päivähoitoviranomaiselta maksusitoumuksen.

 

2§ Päivähoidon erityispalveluiden järjestäminen toisesta kunnasta

 

Kunnat voivat ostaa toisen kunnan päivähoidon erityispalveluiden (erityispäivähoito, vuorohoito, vieraskielinen päivähoito) paikkoja maksusitoumuksella enintään toimikaudeksi kerrallaan silloin, kun myyvällä kunnalla on vapaita hoitopaikkoja. Lapsen kotikunta antaa sovitun päivähoidon ajaksi maksusitoumuksen. Kunta ei kuitenkaan ole velvollinen ostamaan asukkailleen toisen kunnan palveluja.

 

Sopimus koskee myös tavallista päivähoitotoimintaa silloin, kun myyvällä kunnalla on vapaita hoitopaikkoja. Ostavan ja myyvän kunnan sopimusosapuolet sopivat yksittäiselle tai useammalle lapselle ostettavista päivähoitopaikoista (päiväkoti/perhepäivähoito, hoidon tarve ja ajanjaksot).

 

Ostava kunta neuvottelee perheen kanssa päivähoitopaikan osoittamisesta toisen kunnan alueelta.

 

Ostava kunta tekee perheelle päätöksen määräaikaisesta päivähoitopaikasta ja maksupäätöksen asuinkunnan mukaisin maksuperustein.

 

Ostava kunta toimittaa maksusitoumuksen myyvän kunnan viranomaiselle, jonka kanssa on alustavasti suunniteltu ostettavat päivähoitopaikat.

 

3§ Korvauksen periminen perheen muuttaessa toiseen kuntaan

 

Päivähoitopalvelun tuottava kunta perii korvauksen ostavalta kunnalta perheen muuttopäivästä hoitosuhteen päättymiseen saakka. Vastaavasti korvaus peritään hoitosuhteen alkamisajankohdasta muuttopäivään saakka, mikäli lapsi on siirtynyt uuden kunnan tuottamaan päivähoitoon jo ennen perheen muuttoa.

 

Lapsikohtaisen hoitopaikan irtisanomisaika on yksi kuukausi, joka alkaa perheen tai ostavan kunnan irtisanottua hoitopaikan kirjallisesti hoitopaikkaan.

 

4§ Korvauksen perusteet

 

Korvaus on päivä- tai kuukausimaksu. Kunnat tarkistavat ulkopaikkakuntalaisilta perittävät asiakasmaksut vuosittain edellisen vuoden lokakuun loppuun mennessä.

 

Korvaus määritellään erikseen:

·kokopäivähoidosta

·osapäivähoidosta

·erityispäivähoidosta

·ympärivuorokautisesta hoidosta

·avoimesta varhaiskasvatustoiminnasta

 

 

5§ Päivähoidon asiakaslaskutus

 

Ulkokuntalaisen lapsen päivähoidon asiakasmaksun perii ostava kunta

 

6§ Tiedottaminen

 

Kunnat tiedottavat omille asukkailleen ja työntekijöilleen sopimuksesta.

 

7§ Sopimuksen muuttaminen

 

Tätä yhteistyösopimusta voidaan muuttaa sopijoiden yhtäpitävillä päätöksillä.

 

8§ Sopimuksen päättyminen

 

Kullakin sopijapuolella on oikeus irtisanoa tämä sopimus tekemällä sitä tarkoittava kirjallinen ilmoitus muille sopijaosapuolille viimeistään maaliskuun loppuun mennessä ennen seuraavan toimintakauden alkua. Irtisanoutuminen astuu voimaan aina päivähoidon toimintakauden vaihtuessa.

 

9§ Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan kuntien keskinäisillä neuvotteluilla. Mikäli neuvottelut eivät johda sovintoratkaisuun, käsitellään asia hallintoriita-asiana hallinto-oikeudessa siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään.

 

10§ Voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan 1.1. 2011 ja se on voimassa 31.7. 2013 asti, ellei sitä ole aiemmin irtisanottu. Tämä sopimus on hyväksytty sopijapuolten yhtäpitävillä päätöksillä.