Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 483 13.09.2010 5 Kj

5318-2009 (015, 230, 065)

Turun kaupungin osallistuminen Varsinais-Suomen kestävän kehityksen yhteistyöhön vuosina 2011 - 2014

Tiivistelmä: -

Kh § 483

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 6.8.2010:

VALONIA - Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus perustettiin vuonna 2008 kahden pitkäaikaisen projektiorganisaation - Varsinais-Suomen Agendatoimiston ja Varsinais-Suomen Energiatoimiston - yhdistäessä voimavaransa. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi ja Valonia on entistä tehokkaammin jatkanut edeltäjiensä työtä Varsinais-Suomen kuntien kestävän kehityksen työn asiantuntijaorganisaationa. Keskus tavoittaa toiminnan kohderyhmät entistä laajemmin ja ulkopuolista hankerahoitusta on kyetty merkittävästi laajentamaan (osuus nyt noin 75 %). Tärkeitä painopisteitä työssä ovat olleet mm. kestävän kehityksen mukaisen toiminnan edistäminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen, siihen sopeutuminen ja haja-asutusalueiden jätevesihuollon parantaminen.

Keskus toteuttaa jäsenkunnilleen seuraavia palveluita:

-  Osallistuminen kuntien kestävän kehityksen ohjelmien ja asiakirjojen laadintaan asiantuntijana ja toimeenpanon ohjaajana.

-  Erilaisten teematapahtumien ja kampanjoiden järjestäminen.

-  Asiantuntija-, suunnittelu- ja materiaaliapu ympäristöaiheisten tapahtumien järjestämiseen.

-  Asiantuntijaluennot ja infotilaisuudet eri aiheista, kuten jäteveden käsittely, energiansäästö ja energiatehokkuus, lämmitysjärjestelmät, ympäristökasvatusmenetelmät, kestävä liikkuminen, materiaalitehokkuus sekä kestävä kuluttaminen.

-  Tiedotusmateriaalin tuottaminen ja välittäminen.

-  Neuvonta- ja näyttelytoiminta, kiertävät näyttelyt sekä neuvontapisteet kyläiltoihin ja muihin paikallisiin tapahtumiin.

Kuluvan vuoden lopussa päättyvällä ohjelmakaudella 2007–2010 Valonian toimintaan on osallistunut 20 Varsinais-Suomen kuntaa: Kaarina, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Länsi-Turunmaa, Masku, Marttila, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Pyhäranta, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. Tulevaa toimintaa ohjaa Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2011–2014 ”Alueellisiin tavoitteisiin paikallisin keinoin”. Ohjelma valmisteltiin 2009 - 2010 laaja-alaisissa työryhmissä, joissa oli mukana kuntien, yritysten ja alueellisten organisaatioiden edustajia sekä eri alojen asiantuntijoita. Valmistelua ohjasi ja ohjelman hyväksyi Valonian johtoryhmä.

Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2011–2014 on tarkoitettu tueksi ja täydennykseksi kuntien omalle kestävän kehityksen työlle. Ohjelma on luonteeltaan toimeenpano-ohjelma, joka osaltaan toteuttaa myös valtion ja aluehallinnon kestävän kehityksen tavoitteita. Ohjelman painopistealueita vuosille 2011–2014 ovat energia- ja materiaalitehokkuus, kestävä liikkuminen, vesiensuojelu sekä ympäristötietoisuus ja -kasvatus.  Valittujen teemojen avulla pyritään keskittymään sellaisiin kestävän kehityksen osa-alueisiin, joiden osalta kunnille ei ole annettu yksiselitteisiä lakisääteisiä tehtäviä, mutta joiden toteuttamista niiden tulisi toiminnassaan edistää. Päättämällä osallistumisesta Kestävän kehityksen ohjelman 2011–2014  toteutukseen kunnat mahdollistavat Valonian palveluiden ylläpitämisen ja kehittämisen sekä saavat samalla lisäresursseja kestävän kehityksen toteuttamiseen omassa kunnassaan.

Vuotuinen kuntakohtainen osallistumismaksu on 0,45€/asukas/vuosi. Sen vastineeksi kunnan käytössä ovat kaikki edellä mainitut Valonian tuottamat palvelut ja mahdollisuus käyttää Valonian asiantuntijoita kunnan tarpeiden mukaan. Kuntien perusmaksuosuus mahdollistaa monipuolisen projektirahoituksen, joka kattaa pääosan (n. 75 %) Valonian vuosibudjetista.

Turun kaupunki on toiminut Valonian isäntäkaupunkina  (aiemmin Varsinais-Suomen Agendatoimisto ja Varsinais-Suomen Energiatoimisto) vuodesta 1997. Käytännössä Valonia on toiminut Ympäristö ja kaavoitusviraston alaisena projektina ja sen työntekijät ovat määräaikaisessa työsuhteessa ympäristönsuojelutoimistoon. Osallistumismaksu on Turun kaupungin osalta hoidettu siten, että osa maksusta suoritetaan vuokrana ja muina tilojen ylläpitokustannuksina sekä henkilöstöhallinnointikustannuksina. Tämä on Valonian toiminnan kannalta osoittautunut toimivaksi käytännöksi. Vuodesta 2008 Valonia on sijainnut Itämeritalossa osoitteessa Vanha Suurtori 7. Uudet tilat ovat mahdollistaneet myös kestävän kehityksen näyttelyn ylläpidon. Lisäksi yhteistyö talon muiden toimijoiden, varsinkin Itämeren kaupunkien liiton UBC:n kanssa on tiivistynyt entisestään yhteisten toimitilojen myötä. 

Valonian johtoryhmä on esittänyt, että Turun kaupunki osallistuisi VALONIAN - Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen, yhteistyöhön isäntäkaupungin ominaisuudessa myös vuosina 2011–2014 . Osallistumismaksu suoritetaan Turun kaupungin osalta siten, että kaupunki vastaa toimitilan vuokrasta ja muista tilojen ylläpitokustannuksina, henkilöstöhallinnointikustannuksista ja kohdistaa lisäksi toimintaan vuosittain rahallista tukea 45 000 euroa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.10.2009 § 239 Turun kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 – 2013 ja kaupunginhallitus hyväksyi ohjelman toimeenpanosuunnitelman 2.11.2009 § 576. Ohjelmassa todetaan kokonaistavoitteeksi entistä tuloksellisempi ilmaston- ja ympäristönsuojelu Turun kaupungin toimenpitein sekä yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan, alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhdeksi ohjelman ohjaavaksi periaatteeksi on määritelty, että ” Turku jatkaa kestävän kehityksen edistämistä, seurantaa ja raportointia Aalborgin sitoumusten (KH § 267/2005) ja kuntien ilmastokampanjan mukaisesti pyrkien ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009-2013 avulla entistä tuloksellisempaan ilmaston- ja ympäristönsuojeluun kaupungin toimenpitein sekä yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan, alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.” Valonia on Turun kaupungille merkittävä alueellisen kestävän kehityksen yhteistyöverkosto ja Valonian asiantuntijapanos on merkittävä Turun Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009-2013 toteuttamisessa.

Esitän, että kaupunginhallitus päättää edellä esitetyn Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009 - 2013 kokonaistavoitteen ja ohjaavan periaatteen mukaisesti Turun osallistuvan VALONIAN - Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen yhteistyöhön isäntäkaupungin ominaisuudessa myös vuosina 2011–2014. Kaupunki vastaa toimitilan vuokrasta ja muista tilojen ylläpitokustannuksina, henkilöstöhallinnointikustannuksista ja kohdistaa lisäksi toimintaan vuosittain rahallista tukea Valonian rahoitusperiaatteen mukaisesti 45 000 euroa sisältyen ympäristö- ja kaavoitusviraston talousarvioon.

Turku vastaa toimitilan vuokra- ym. kustannuksista sekä varautuu tukemaan toimintaa.

Oheismateriaali 1Valonian johtoryhmän kirje

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2011–2014 ”Alueellisiin tavoitteisiin paikallisin keinoin”

Oheismateriaali 3Valonian vuosiraportti 2009

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turku osallistuu isäntäkaupunkina Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen yhteistyöhön vuosina 2011–2014,

että kaupunki vastaa toimitilan vuokrasta, muista tilojen ylläpitokustannuksina ja henkilöstöhallinnointikustannuksista ja

että toimintaa tuetaan vuosittain Valonian rahoitusperiaatteen mukaisesti 45.000 eurolla sisältyen ympäristö- ja kaavoitusviraston talousarvioon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedValonia -Varsinais-Suomen Kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvVirtanen Jarkko