Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM 1.6.2010:

 

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Helsingin toimistossa on käynnistynyt vuoden 2010 alussa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveyden edistämiseen tähtäävä hanke.

 

Tämä Euroopan pakolaisrahaston osarahoittava hanke pyrkii

1. Edistämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveyttä tarjoamalla perustietoa ja konkreettisia välineitä terveyden omaehtoiseen edistämiseen;

2. Ohjaamaan terveyspalvelujen oikeaan ja kustannustehokkaaseen käyttöön;

3. Lisäämään suomalaisen terveydenhuoltohenkilöstön valmiuksia hoitaa paremmin maahanmuuttajataustaisia potilaita tarjoamalla heille tietoa pakolaisten erityissairauksista sekä konkreettisia ja kulttuurisensitiivisiä välineitä päivittäiseen työhön;

4. Vähentämään turhia ennakkoluuloja terveydenhuoltohenkilöstön keskuudessa ja edistämään näin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sujuvampaa asiointia terveydenhuollossa.

 

Terveyden omaehtoinen edistäminen, terveyspalveluihin hakeutuminen ja niiden käyttö muodostavat keskeisen osan sekä pakolaisille ja turvapaikanhakijoille että suomalaisille terveystyöntekijöille tuotettavaa materiaalia. Hanke tarjoaa tietoa terveyspalvelujen oikeasta käytöstä ja ennaltaehkäisee täten palvelujärjestelmän turhaa kuormittumista. Tietoa ja välineitä tarjotaan kuvallisessa ja kirjallisessa muodossa, jotta myös heikoimmassa asemassa olevat maahanmuuttajat, kuten nuoret ja lukutaidottomat naiset, voivat siitä hyötyä. Materiaalia tuotetaan Suomessa asuvien maahanmuuttajien yleisimmillä kielillä. Selkokielisyys ja maahanmuuttajalähtöisyys ohjaavat materiaalin tuotantoa. Suomalaisille terveystyöntekijöille tarjotaan DVD:n ja käsikirjan muodossa välineitä maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kohtaamiseen terveydenhuollossa.

 

Hanke edistää terveysalan henkilöstön tietoutta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden yleisimmistä terveysongelmista sekä antaa valmiuksia terveysneuvontaan ja kulttuurisensitiiviseen hoitoon.

 

Hanke on valtakunnallinen ja tuotettavaa materiaalia jaetaan laajalti kaupunkien ja kuntien terveystyöntekijöille, neuvoloihin, vastaanottokeskuksiin sekä sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin ja järjestöille. Terveysaineisto soveltuu täydentäväksi osaksi olemassa olevia ja kehitettäviä terveysalan materiaalipankkeja, mistä sitä voi käyttää, ladata ja levittää ilmaiseksi.

 

Terve tulevaisuus –hanke vastaa muun muassa Kaste-ohjelmaan ja Terveys 2015-kansanterveysohjelmaan sisältyviin kehittämishaasteisiin.

 

Ottaen huomioon hankkeen asenneilmapiiriin, ennaltaehkäisyyn, sujuvampaan asiointiin sekä kustannustehokkuuteen liittyvät myönteiset vaikutukset, toivoisimme Turun kaupungin osallistuvan omarahoituksen kattamiseen 3.000–5.000 eurolla. Puuttuva omarahoitusosuus on kokonaisuudessaan 19.367,12 euroa.

 

Annamme mielellämme lisätietoja hankkeesta ja toivomme yhteistyömme jatkuvan menestyksekkäänä myös jatkossa.