Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 356 | 07.06.2010 | 7 Otj |
4191-2010 (011)
Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu ammattikorkeakoulun hallituksen päätös 15.4.2010 § 62 "Toimipisteverkon tarkastelu Uudenkaupungin ja Loimaan osalta"
Tiivistelmä:
Osaamis- ja elinkeinotointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on päätöspöytäkirjallaan 27.4.2010 § 2 päättänyt ottaa ammattikorkeakoulun hallituksen 15.4.2010 § 62 kohdalla tekemän ammattikorkeakoulun Uudenkaupungin ja Loimaan toimipisteitä koskevan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä pysyttäisi ammattikorkeakoulun hallituksen päätöksen.
Kh § 356
Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 2.6.2010:
Ammattikorkeakoulun hallitus on 15.4.2010 § 62 kohdalla todennut Loimaan ja Uudenkaupungin toimipisteiden kehittämistarpeet ja päättänyt, että tavoitesopimuksen edellyttäminä rationalisointitoimenpiteinä vuonna 2011 liiketoiminnan logistiikan koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Uudestakaupungista Turkuun, liiketalouden koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Loimaalta Turkuun ja sosiaalialan koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Loimaalta Turkuun.
Ammattikorkeakoulun hallitus on lisäksi päättänyt, että ammattikorkeakoulu laatii Salon toimipisteen pitkän aikavälin kehittämissuunnitelman vahvistamalla ja monipuolistamalla alueen tarpeiden mukaista aikuiskoulutusta ja tähdennyskoulutusta sekä kehittämistoimintaa yhdessä yliopiston ja muiden oppilaitosten kanssa.
Ammattikorkeakoulun hallitus sitoutuu siihen, että nuorten koulutuksen aloituspaikkoja Salossa ei enää vähennetä.
Vakka-Suomen koulutus- ja kehittämistarpeisiin vastaamisen osalta ammattikorkeakoulun hallitus on todennut, että niihin vastataan jatkossa tapauskohtaisesti alueiden tarpeista lähtien.
Osaamis- ja elinkeinotointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on päätöspöytäkirjallaan 27.4.2010 § 2 päättänyt ottaa em. ammattikorkeakoulun hallituksen tekemän päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
Kaupunginvaltuusto on 22.6.2009 § 172 kohdalla hyväksynyt esitetyn talousohjelman tietyin muutoksin ja lisäyksin. Talousohjelman kohtaan ”Ammattikorkeakoulun rakenteellinen kehittäminen” kaupunginvaltuusto on hyväksynyt seuraavansisältöisen muutostekstin:
”Käynnistetään yhdessä Loimaan, Uudenkaupungin ja Salon kaupunkien sekä Turun ammattikorkeakoulun kanssa selvitys ja valmistelu koskien OPM:n asettamia rakenteellisen kehittämisen vaatimuksia ja vaihtoehtoa toimipisteiden koulutusohjelmarakenteiden uudistamiseksi siten, että huomioidaan toimenpide-ehdotusten alueellinen vaikutus.”
Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 3.6.2010:
Opetusministeriö on 18.5.2010 tarkentanut vuonna 2008 valmistuneen korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen ohjelman tavoitteita. Korkeakouluverkkoa halutaan tiivistää kokoamalla toimipisteverkkoa maakuntakeskuksiin siten, että muodostuu riittävän laajoja ja innovatiivisia alueellisia osaamisympäristöjä ja korkeakouluyksiköitä. Tällä hetkellä ammattikorkeakoulut toimivat 63 paikkakunnalla. Näillä toimii lähes 90 sellaista toimipistettä, joissa annetaan pysyväisluonteista tutkintoon johtavaa koulutusta.
Lisäksi opetusministeriö on tavoiteohjauksessaan korostanut korkeakoulujen profiloinnin ja koulutusohjelmien rakenteellisen kehittämisen tärkeyttä. Tällä hetkellä ammattikorkeakouluissa on runsaat 460 koulutusohjelmaa, joissa yli 200 ohjelmassa (n. 70 vieraskielisiä) on alle 40 aloittajaa. Rakenteellista kehittämistä on jatkettava kokoamalla koulutusohjelmia suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja osaamiskeskittymiksi. Koulutus tulee järjestää pääsääntöisesti vähintään 40 aloittajan ryhmissä.
Opetusministeriön, Turun kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun välisen vuosia 2010–2012 koskevan tavoitesopimuksen kohdassa keskeiset kehittämiskohdat todetaan:
”Ammattikorkeakoulun toimipisteverkkoa tarkastellaan kriittisesti erityisesti Uudenkaupungin ja Loimaan toimipisteiden osalta. Rationalisointitoimenpiteet toteutetaan vuoteen 2011 mennessä.”
Ammattikorkeakoulun hallitus (27.8.2009 § 107) ja Turun kaupunginhallitus (1.2.2010 § 87) ovat osaltaan hyväksyneet em. tavoitesopimuksen, joka on kaikkien sopijapuolten allekirjoituksin vahvistama.
Turun kaupunginvaltuuston päätökseen talousohjelmasta (22.6.2009 § 172) sisältyy seuraava toimenpide: ”Käynnistetään yhdessä Loimaan, Uudenkaupungin ja Salon kaupunkien sekä Turun ammattikorkeakoulun kanssa selvitys ja valmistelu koskien OPM:n asettamia rakenteellisen kehittämisen vaatimuksia ja vaihtoehtoa toimipisteiden koulutusohjelmarakenteiden uudistamiseksi siten, että huomioidaan toimenpide-ehdotusten alueellinen vaikutus.”
Näiden päätösten pohjalta Turun ammattikorkeakoulu käynnisti valmistelun vaadittavien rakenteellisten toimenpiteiden toteuttamiseksi yhteistyössä Uudenkaupungin, Loimaan ja Salon kanssa.
Ammattikorkeakoulun hallitus totesi 15.4.2010 (§ 62) Loimaan ja Uudenkaupungin toimipisteiden kehittämistarpeet ja päätti, että tavoitesopimuksen edellyttäminä rationalisointitoimenpiteinä vuonna 2011 liiketoiminnan logistiikan koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Uudestakaupungista Turkuun, liiketalouden koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Loimaalta Turkuun ja sosiaalialan koulutusohjelman nuorten koulutus siirtyy Loimaalta Turkuun. Turun ammattikorkeakoulun toiminta alueilla jatkuu keskittyen aikuiskoulutukseen ja työelämää palvelevaan tutkimus- ja kehitystyöhön.
Lisäksi ammattikorkeakoulun hallitus päätti 15.4.2010 (§ 62), että ammattikorkeakoulu laatii Salon toimipisteen pitkän aikavälin kehittämissuunnitelman vahvistamalla ja monipuolistamalla alueen tarpeiden mukaista aikuiskoulutusta ja tähdennyskoulutusta sekä kehittämistoimintaa yhdessä yliopiston ja muiden oppilaitosten kanssa. Ammattikorkeakoulun hallitus sitoutui siihen, että nuorten koulutuksen aloituspaikkoja Salossa ei enää vähennetä.
Turun kaupunginvaltuuston talousohjelmapäätöksen (22.6.2009 § 172) mukaista selvitystyötä on ottopäätöksen jälkeen jatkettu yhteistyössä eri osapuolten kanssa.
Liitemateriaalina on selvitys Loimaan, Salon ja Uudenkaupungin toimipisteiden rakenteellisesta kehittämisestä. Selvitys osoittaa, että Loimaan ja Uudenkaupungin toimipisteet kärsivät heikosta vetovoimasta, joka ei ole korkeakoulujen laatuvaatimusten mukaista. Noin 60 % Loimaan ja Uudenkaupungin opiskelijoista tulee Turun seudulta ja valtaosa valmistuneista muuttaa takaisin Turun seudulle. Selvityksen perusteella nykyinen nuorten koulutus ei tarjoa alueille riittävää vaikuttavuutta. Selvitys tukee opetusministeriön, Turun kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun sopiman tavoitesopimuksen kirjausta.
Loimaan ja Uudenkaupungin nuorten aloituspaikkojen siirto Turkuun mahdollistaa näiden toimipisteiden kehittämisen ja painopisteen siirron aluetta tukevaan aikuis- ja täydennyskoulutukseen sekä tutkimus- ja kehittämistyöhön. Opetusministeriön ja Turun ammattikorkeakoulun mukaan tämä tarjoaisi alueellisen osaamisen kehittämiselle paremmat mahdollisuudet kuin heikosti menestyvä nuorten koulutus, jonka hyöty ei jää riittävästi seudulle. Lopputyöt, työharjoittelut, aikuiskoulutus sekä tutkimus- ja kehityshankkeet ovat joissakin tapauksissa parempi tapa tukea koulutuksen aluevaikuttavuutta. Turkuun siirtyville opiskelijoille hyödyt näkyisivät laajempina sivuainemahdollisuuksina sekä tiiviimpänä vuorovaikutuksena koko maakuntaa tukeviin organisaatioihin.
Selvitystyön yhteydessä on käyty keskusteluja Turun, Loimaan ja Uudenkaupungin virkamies- ja poliittisen johdon kanssa. Lisäksi 31.5.2010 järjestettiin neuvottelu, johon osallistuivat em. kaupunkien edustajien lisäksi opetusministeriön edustajat. Neuvottelussa Uudenkaupungin edustajat esittivät näkemyksenään, että Turun AMK:n nuorisokoulutus voidaan lakkauttaa Uudessakaupungissa. Loimaan kaupungin edustajat pitivät ensisijaisena tavoitteenaan säilyttää nuorisoasteen koulutus, mutta totesivat, että alueella on valmius kehittää aikuiskoulutusta, mikäli nuorisoasteen koulutus siirtyy Turkuun. Muistio neuvottelusta on liitemateriaalina.
Turun kaupunki on ohjannut Turun AMK:n kehittämishankkeisiin rahoitusta vuosittain noin 0,8 miljoonaa euroa. Myös Salon kaupunki on osallistunut projektien kuntarahoitukseen. Salon kaupungilla on edelleen valmius ja tahtotila osallistua erityisesti tuotekehityshankkeiden kuntarahoitukseen. Kansainvälisistä, valtakunnallisista ja paikallisista ohjelmaperusteisista lähteistä saatu rahoitus edellyttää myös seudullista päätöksentekoa rahoitusosuudesta, mikäli seutukunnan elinvoimaisuutta halutaan edistää.
Ylläpitäjän toimivaltaan kuuluu sijaintipaikoista päättäminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikuiskoulutusta, opinnäytetöitä ja projekteja voitaisi toteuttaa muuallakin kuin varsinaisilla sijaintipaikoilla seutukunnan koulutus- ja kehittämistarpeiden mukaisesti.
Liite 1Selvitys Turun ammattikorkeakoulun Loimaan, Salon ja Uudenkaupungin toimipisteiden rakenteellisesta kehittämisestä
Liite 2Muistio tapaamisesta Turun ammattikorkeakoulun Loimaan ja Uudenkaupungin toimipisteiden tilanteesta
Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen:
EhdotusKaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä päättää pysyttää ammattikorkeakoulun hallituksen 15.4.2010 § 62 kohdalla tekemän päätöksen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Raaska, Lundahn, Elo, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Arve, Lintula, Sarlund ja Randell.
Rinteen seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Artesola:
”Kaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä päättää pysyttää ammattikorkeakoulun hallituksen 15.4.2010 § 62 kohdalla tekemän päätöksen siten muutettuna, että Loimaan toimipisteessä nuorisoasteen koulutus jatkuu toistaiseksi.”
Jakelu
tpvAmmattikorkeakoulu
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus
Liitteet:
Kh § 356
Liite 1:Selvitys Turun ammattikorkeakoulun Loimaan, Salon ja Uudenkaupungin toimipisteiden rakenteellisesta kehittämisestä
Liite 2:Muistio tapaamisesta Turun ammattikorkeakoulun Loimaan ja Uudenkaupungin toimipisteiden tilanteesta