Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 320 | 24.05.2010 | 7 Kj |
6224-2010 (001)
Turun kaupungin liittyminen Paimionjoki -yhdistykseen
Tiivistelmä: -
Kh § 320
Projektikoordinaattori Päivi Joki-Heiskala, Someron kaupunki:
Paimionjoen vesistöalueella ollaan perustamassa 12.5.2010 pidettävässä perustamiskokouksessa Paimionjoki-yhdistystä (säännöt liitteenä). Yhdistyksen jäseniksi ovat tulossa kaikki Paimionjoen vesistöalueen kunnat ja kaupungit (Somero, Koski, Marttila, Tarvasjoki, Paimio, Lieto (kannatusjäsen), Pöytyä ja Sauvo), minkä lisäksi MTK-tuottajayhdistyksistä ainakin Tarvasjoki ja Somero, kalastusalueet, suojeluyhdistyksiä sekä säännöstelijöistä Fortum. Joella ei ole oikeastaan muuta tilaan voimakkaasti vaikuttavaa "pistekuormitusta" kuin säännöstely. Siten kaikki muut keskeiset toimijat paitsi Turku ovat lähdössä mukaan yhdistykseen.
Pyytäisimme Turkua lähtemään mukaan jäseneksi Paimionjoki-yhdistykseen. Turun kaupunki säännöstelijänä haluttaisiin ehdottomasti mukaan, koska kaikki tärkeimmät toimijat olisi saatava yhteisen pöydän ympärille ja yhteistyöhön Paimionjoen vesistön tilan parantamiseksi ja ravinnekuormituksen vähentämiseksi. Paimionjoki on Saaristomeren suurin ravinnekuormittaja, joten yhdistyksen työ tulee liittymään oleellisesti Itämerityöhön. Turun kaupungin vedenoton vuoksi vuonna 1965 aloittama vesistön yläosan säännöstely on 1960-luvulta asti vaikuttanut oleellisesti Somerolla koko 32 kilometrin järvireitin vedenlaatuun ja vesistön ekologiseen tilaan.
Yhdistyksen rahoitus on tarkoitus saada kerättyä etupäässä yllä mainittujen Paimionjokilaakson kuntien jäsenmaksuosuuksilla (yhteensä noin 50 000 euroa vuodessa), minkä lisäksi muiden jäsenten jäsenmaksuosuuksilla sekä hankerahalla. Jäsenmaksuyksiköitten määräytyminen on esitetty sääntöluonnoksessa, joka ei kuitenkaan ole vielä Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä. Sääntöluonnos on kiertänyt kunnissa lausunnoilla ja kunnat ovat ne hyväksyneet. Säännöissä säännöstelijöille ja muille vesistön tilaan vaikuttaville tahoille on määritelty, vaikutuksen voimakkuudesta riippuen, 5-20 jäsenmaksuyksikköä. Yhden jäsenmaksuyksikön suuruuden päättää vuosittain yhdistyksen syyskokous. Kunnat ovat päätöksenteossaan ottaneet lähtökohdaksi, että yksi jäsenmaksuyksikkö olisi 100 euroa. Siten Turun kaupungin jäsenmaksu olisi näillä perusteilla 1500-2000 euroa vuodessa. Mahdollisuutena on myös olla kannatusjäsen, jolloin jäsenmaksun määrää yhdistyksen hallitus. Tämän pykälän haluttiin mahdollistavan, että kaikki oleelliset tahot lähtisivät mukaan, rahaan katsomatta.
Paimionjoki-yhdistyksen työn käynnistämiseksi on jo haettu vuoden Varsinais-Suomen liitolta EAKR-rahaa. Hakijana on ollut Someron kaupunki, koska yhdistystä ei ole saatu vielä perustettua. Omarahoitusosuudeksi tullaan käyttämään Paimionjoki-yhdistyksen rahaa. Ensimmäisen vuoden työnä on tehdä Paimionjoen aikataulutettu kehittämissuunnitelma, kehittää hankkeita Paimionjoen vesistön ekologisen tilan parantamiseksi ja virkistyskäytön kehittämiseksi sekä hakea näille hankkeille rahoitusta.
Tällä hetkellä kunnat ja kaupungit ovat päättämässä Paimionjoki-yhdistyksen perustamisesta kunnanhallituksissaan ja osin myös kunnanvaltuustoissaan. Suunnitelmien mukaan kaikkien päätökset olisivat valmiina toukokuun alkuun mennessä.
Pyytäisin, että Turun kaupunginhallitus päättäisi Turun liittymisestä perustettavaan Paimionjoki-yhdistykseen.
Johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 20.5.2010:
Paimionjoen vesistöalueella on perustettu 12.5.2010 pidetyssä perustamiskokouksessa Paimionjoki-yhdistys. Yhdistyksen jäseniksi liittyivät Paimionjoen vesistöalueen kunnat ja kaupungit (Somero, Koski, Marttila, Tarvasjoki, Paimio, Lieto (kannatusjäsen), Pöytyä ja Sauvo), minkä lisäksi MTK-tuottajayhdistyksistä ainakin Tarvasjoki ja Somero, kalastusalueet, suojeluyhdistyksiä sekä säännöstelijöistä Fortum.
Someron kaupunki pyytää Turun kaupunkia jäseneksi Paimionjoki-yhdistykseen. Turun kaupunki halutaan joen säännöstelijänä jäseneksi yhdistykseen ja yhteistyöhön Paimionjoen vesistön tilan parantamiseksi ja ravinnekuormituksen vähentämiseksi. Paimionjoki on Saaristomeren suurin ravinnekuormittaja, joten yhdistyksen työ tulee liittymään oleellisesti Saaristomeren suojelutyöhön. Turun kaupunki aloitti vuonna 1965 vesistön yläosan säännöstelyn vedenoton vuoksi. Säännöstely jatkuu edelleen eikä siitä voida luopua kokonaan Turun Seudun Vesi Oy:n pohjavesihankkeen valmistuttuakaan. Vesiliikelaitos on eronnut kaupunginhallituksen 23.11.2009 § 631 päätöksen nojalla Lounais-Suomen vesiensuojeluryhdityksestä eikä varsinainen jäsenyys Paimionjoki-yhdistyksessä ole tämän vuoksi tarkoituksenmukaista. Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen on puoltanut kannatusjäsenyyttä Saaristomeren suojeluteeman edistämiseksi.
Esitän, että Turun kaupunki liittyy Paimionjoki-yhdistyksen kannatusjäseneksi. Talousarvion noudattamista koskevien määräysten mukaan kaupunginhallitus päättää kaupungin liittymisestä jäseneksi yhteisöön.
Oheismateriaali 1Yhdistyksen säännöt
Oheismateriaali 2Someron kaupungin kirje
Oheismateriaali 3Taustatietoja Paimionjoki- yhdistyksestä
Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 20.5.2010:
EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki liittyy Paimionjoki-yhdistyksen kannatusjäseneksi ja että kaupunginjohtaja oikeutetaan nimeämään jäsen yhdistyksen hallitukseen, mikäli Turun kaupunki nimeää edustajansa yhdistyksen hallitukseen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedPaimionjokiyhdistys
tiedSomeron kaupunki
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedYmpäristönsuojelutoimisto
tpvPukkinen Mikko