Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta64815.12.20093 Ykt
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta312.01.20101 Ykt
Kaupunginhallitus8901.02.20102 Yj

3534-2007 (611)

Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaluonnos (osayleiskaavatunnus 14/2007)

Tiivistelmä:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 12.1.2010 § 3 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että 3.12.2009 päivätty Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaluonnos hyväksyttäisiin asetettavaksi julkisesti nähtäville ja että siitä pyydettäisiin lausunnot.

Ympkaalk § 648

Yleiskaavatoimisto/Olavi Ahola 7.12.2009/22-09:

Turun kaupunki ja Liedon kunta valmistelevat yhteistyössä osayleiskaavaa Turun ja Liedon raja-alueelle. Tavoitteena on laatia Turun ja Liedon raja-alueelle oikeusvaikutteinen osayleiskaava, joka ohjaa asemakaavoitusta, rakentamista ja muuta maankäyttöä. Turun yleiskaava 2020:ssa alueelle on osoitettu asumisen laajenemisaluetta ja suunnittelutarvealuetta, joiden käyttöönotto on ajoitettu asunto- ja maankäyttöohjelmoinnissa 2010-luvun alkuvuosiin.

Turun kaupunkiseudulle ollaan laatimassa kaupunkirakenteen kestävää kehitystä ja alueen vetovoimaisuutta edistämään pyrkivä rakennemalli. Rakennemallityön tärkeimpänä tavoitteena on löytää yhteinen näkemys kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen pitkän tähtäyksen päälinjoista. Suunnittelualueen kehittämisen tulee olla sopusoinnussa rakennemallissa sovittavien kehityslinjojen kanssa.

Osayleiskaava tukee edellä mainittuja rakennemallityön tavoitteita, koska yhteisellä osayleiskaavalla pyritään edistämään tarkoituksenmukaisen yhdyskuntarakenteen muodostumista kuntarajasta riippumatta. Kaupunkiseudun tällä sektorilla korostuvat erityisesti virkistysalueet ja -toiminnot Maarian altaan ja suurten aluekokonaisuuksien sekä ravi- ja ratsastustoimintojen vuoksi, mutta myös asumiselle alue on edullista yhdyskuntarakennetta täydentävää ja laajentavaa aluetta.

Samanaikaisesti yleiskaavatyön kanssa aloitettiin syksyllä 2008 ulkoilureittisuunnitelman valmistelu Maarian altaan läheisille virkistysalueille. Ulkoilureittien toteuttamiselle ulkoilureittitoimituksen avulla saadaan oikeudellinen pohja, kun reitit esitetään osayleiskaavassa. Ulkoilureittisuunnitelma on tarkoitus käsitellä molemmissa kunnissa hallinnollisesti yhtä aikaa osayleiskaavan kanssa.

Selvitykset

Osayleiskaavan lähtökohtien ja suunnitelmaluonnoksen laatimiseen on osallistunut molempien kuntien virkamiesten lisäksi konsulttina Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy, joka oli aikaisemmin laatinut ns. raja-alueiden kaavarungon ja mitoitustarkastelun myös tälle alueelle.

Osayleiskaava-alueen nykytilanteesta on laadittu perusselvitykset ja tavoitteet käsittävä raportti. Selvityksiä täydennetään ja tarkistetaan suunnittelutyön edetessä.

Osayleiskaavaluonnos ja tavoitteet

Osayleiskaavalla pyritään käynnistämään ja koordinoimaan yleiskaavan suunnittelutarvealueilla tarkempaa suunnittelua sekä edistämään kuntien välistä yhteistyötä yhteisten virkistysalueiden ja -reittien suunnittelulla ja palvelujen yhteiskäytöllä. Osayleiskaava ja ulkoilureittisuunnittelu toteuttavat myös seudullista näkökulmaa viherverkoston jatkuvuudesta.

Osayleiskaavasta on laadittu luonnos, joka sisältää vaihtoehtoista mitoitusta kuvaavan vaihtoehdon Jäkärlän eteläpuolella. Konsultin laatimaa alustavaa kaavaluonnosta, ns. rakennemallia, on esitelty yhdessä ulkoilureittisuunnitelman kanssa yleisötilaisuuksissa. Kaavaluonnos on valmisteltu alustavan kaavaluonnoksen, esitettyjen mielipiteiden ja käytyjen neuvotteluiden pohjalta Turun ja Liedon kaavoitustoimen yhteistyönä.

Alue jakaantuu kahden taajama-alueen, Turun Jäkärlän ja Liedon Ilmaristen ympäristöihin. Pohjoinen Jäkärlän alue rakentuu Tampereen moottoritiehen, rataan sekä myös Paimalantiehen tukeutuen. Eteläpuoli, Ilmaristen-Haihun alue tukeutuu Vanhaan Tampereentiehen. Suunnittelualue on yleisesti kaupungin ja maaseudun raja-aluetta ja vaihettumisvyöhykettä.

Alueen asutus sijoittuu lähes kokonaisuudessaan joukkoliikenteen kannalta edullisesti. Joukkoliikenteen järjestämiselle uusille alueille ja palvelutason parantamiselle on hyvät edellytykset. Paikallisjunaliikenteen edellytysten parantaminen on eräs suunnittelun lähtökohta. Alueen sisäisten ja ulkoisten kevyen liikenteen yhteyksien edellytyksiä parannetaan ja luodaan mahdollisuuksia eri liikkumismuotojen yhdistämiselle.

Pohjois-koilliselle kaupunkiseudun sektorille pyritään varaamaan vesistöön, Maarian altaaseen ja Vähäjokeen liittyvä suuri metsäinen virkistysaluekokonaisuus, jonka käyttöä on hahmoteltu tarkemmin ulkoilureittisuunnitelmassa. Osayleiskaavan avulla varmistetaan riittävän suuren alueen säilyminen rakentamisen ulkopuolella sekä tarpeelliset yhteydet. Eteläisellä Aurajokeen rajoittuvalla vyöhykkeellä toimintojen kehittäminen tapahtuu pitkälti maiseman ehdoilla, mutta myös ottaen huomioon hevostalouden kehittämisen.

Jäkärlän alueen asumistiheyden tiiviimpi vaihtoehto luo selkeämmin edellytyksiä joukkoliikenteen, myös raideliikenteen tehostamiselle. Asumisen reservialueiden varaamisella halutaan ohjata niiden tarkoituksenmukaista käyttöönottojärjestystä. Luonnoksen mahdollistamia asukasmääriä ja vaihtoehtoja on tarkasteltu karkealla tasolla liitteessä.

Luonnon ja kulttuurihistorian suojelutavoitteet on ilmaistu osayleiskaavamääräyksin.

Jatkokäsittelyt

Lausunnot luonnoksista on tarkoitus pyytää molemmista siten, että kuntien hallintokunnat toimialoittain valmistelisivat yhdessä lausunnot, millä edistetään raja-alueyhteistyötä.

Liite 1Osayleiskaavaluonnoksen selostus

Liite 2Osayleiskaavan luonnoskartta (Kartta ja mitoitustarkastelu jaetaan pöydälle 15.12 kokouksessa)

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 3.12.2009 päivätty Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaluonnos hyväksytään, asetetaan julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot kuntien eri toimialoilta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin ehdotuksesta Karin kannattamana yksimielisesti.

Ympkaalk § 3

Pöydältä 15.12.2009 § 648.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 89

Oheismateriaali 1Osayleiskaavaluonnoksen selostus (vain sähköisenä)

Oheismateriaali 2Osayleiskaavan luonnoskartta

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä yleiskaavatoimiston laatiman 3.12.2009 päivätyn Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaluonnoksen asettamisen julkisesti nähtäville.

PäätösKaupunginhallitus päätti hyväksyä yleiskaavatoimiston laatiman 3.12.2009 päivätyn Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaluonnoksen asettamisen julkisesti nähtäville.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että osayleiskaavan toteutumista tulee tukea Turun kaupungin ja Liedon kunnan yhteisellä koulu- ja palveluverkkotarkastelulla.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedYmpäristö- ja kaavoituslautakunta
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto


Liitteet:

Ympkaalk § 3
Liite 1:Osayleiskaavaluonnoksen selostus
Liite 2:Osayleiskaavan luonnoskartta