Kv 27.6.1983 § 20

 

Muutettu:      Kv 24.6.1991 § 270

Kv 14.12.1992 § 431

Kv 31.1.1994 § 36

Kv 23.2.1998 § 36

Kv 1.2.1999 § 31

 

Viite:             Vahinkorahaston käytöstä riskienhallintapäällikkö päättää alle 150.000 euron korvauksista hallintokunnille. Suuremmat korvaukset päättää kaupunginhallituksen hallintojaosto (Kh 6.3.2006 § 162).

 

 

VAHINKORAHASTON SÄÄNNÖT

 

1 §                Rahaston tarkoitus ja käyttö

 

1)                  Kattaa kaupungin vastuulle jäävien omaisuus- tai muiden vahinkojen korvaamisesta aiheutuvia menoja vastaavalla määrällä tai määrällä, joka vastaa kaupungin vahingon kärsineelle suorittamaa korvausta. Korvausmenettely tapahtuu kaupunginhallituksen päätöksen (Turun kaupungin vakuutuskäytäntö) mukaisella tavalla.

 

2)                  Kattaa kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille myönnettyjen omavelkaisten takausten perusteella maksettavaksi tulevia menoja.

3)                  Kohdistaa rahaston tilikauden tuotto, mikäli sitä kohtien 1 ja 2 jälkeen jää, kaupungin perusinfrastruktuurin korjaus- ja ylläpitoinvestointien rahoitukseen kaupunginvaltuuston päättämällä tavalla vuosittain talousarviossa.

 

 

2 §                Rahaston koko, tavoitearvo ja inflaatiokorjaus

 

Rahaston tasearvon tilikauden lopussa tulee vastata rahaston arvopapereiden käypää arvoa vastaavana ajankohtana.

 

Rahaston käypä arvo vastaa kaikkien arvopapereiden, sijoitusinstrumenttien sekä käteisen rahan yhteenlaskettua markkina-arvoa ja se muodostaa perustan rahaston tuoton jaolle. Rahaston markkina-arvon ylittäessä tavoitearvon tilikauden lopussa, tuloutetaan markkina-arvon ja tavoitearvon erotus vuosittain käytettäväksi kohdan 1 § mukaisesti. Tavoitearvo on vuoden 2010 lopussa 50 miljoonaa euroa ja sitä korjataan vuosittain kuluttajahintaindeksin vuosimuutoksen määrällä (indeksin pistelukujen prosentuaalinen muutos).

 

3 §                Rahaston kartuttaminen

 

Rahastoa kartutetaan mikäli rahaston tilikauden lopun käypä arvo laskee alle kunkin vuoden tavoitearvon. Kartuttaminen tapahtuu ensisijaisesti rahaston arvopapereiden vuosittaisilla korko- ja osinkotuotolla sekä arvonnousulla ja toissijaisesti kaupunginvaltuuston hyväksymällä rahastopääoman lisäyksellä. Tämä on mahdollista vain kaupungin tilinpäätöksen tuloslaskelman ollessa positiivinen kyseisenä tilikautena.

 

Rahaston tuoton käytöstä kaupungin korjaus- ja ylläpitoinvestointien rahoitukseen (1 § kohta 3) pidättäydytään kunnes rahaston käypä arvo saavuttaa tavoitearvon.

 

 

4 §                Varojen sijoittaminen ja valvonta

 

Rahaston varat on sijoitettava vähäriskisesti ja tuottavasti siten, että niiden reaaliarvo säilyy. Rahaston sijoitustoimintaa ohjaa yleisellä tasolla Sijoitustoiminnan periaatteet sekä yksityiskohtaisemmin vuosittain kaupunginhallituksen hyväksymä lainannosto ja sijoitussuunnitelma. Rahaston tuoton seuranta, tuottotavoitteen asettaminen, strategisen allokaation määrittäminen ja riskien valvonta kuuluu kaupunginhallitukselle.

 

Rahaston pääomalle asetetaan vuosittainen tuottotavoite, jonka tulee olla vähintään rahamarkkinoiden riskitön korko lisättynä riskilisällä. Riskilisä määritellään kulloisenkin markkinatilanteen ja rahaston allokaation mukaisesti vuosittain.

 

Rahaston varojen sijoittamisesta ja rahaston varojen muusta hoidosta päättää keskushallinnon talouden vastuualue keskushallinnon toimintasäännön mukaisesti. Rahaston tuloksen ja markkina-arvon kehityksestä raportoidaan toiminnan- ja talouden seurannan yhteydessä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.