Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 10.11.2009:

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus on kokouksessaan 20.10.2009 § 156 päättänyt esittää kuntayhtymän jäsenkuntien kunnanvaltuustoille sairaanhoitopiirin perussopimuksen 27 §:n 1 momentin muuttamista siten, että perussopimuksessa otettaisiin nimenomaisesti huomioon ns. siirtoviivemaksujärjestelmä.

 

Siirtoviivemaksujärjestelmällä tarkoitetaan korotetun hoitopäivämaksun perimistä potilaasta, jonka hoito on tullut erikoissairaanhoidon osalta suoritetuksi, mutta potilaan hoitoa joudutaan erikoissairaanhoidossa jatkamaan jatkohoitopaikan puutteen vuoksi. Sairaanhoitopiirin valtuuston päättämien perusteiden mukaisesti siirtoviivemaksua sovellettiin 1.4.2007 - 31.12.2008 siten, että maksu on kunkin erikoisalan alin hoitopäivämaksu kaksinkertaisena ja sitä peritään somaattisessa erikoissairaanhoidossa kolmannesta päivästä lukien hoidon päättymispäivää lukuun ottamatta. Maksun tavoitteena on ollut edistää hoidon porrastuksen oikeaa toteutumista ja minimoida niitä haittoja, joita siirtoviiveestä aiheutuu. Tavoitteen voi kiteyttää siten, että tavoitteena on hoitaa erikoissairaanhoidon yksiköissä vain erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

 

Siirtoviivemaksun osalta on esitetty käsityksiä, että nykyisen sairaanhoitopiirin perussopimuksen muotoilu ei mahdollistaisi korotettujen hoitopäivämaksujen perimistä. Esitettävän muutoksen tavoitteena on tukea sitä periaatetta, että jäsenkunnilta kannettavien maksujen perusteet ja maksujen perintä perustuvat perussopimuksen nimenomaiseen määräykseen ja että siirtoviivemaksun perusteista ja suorittamisvelvollisuudesta on selkeästi sovittu perussopimuksessa.

 

Muutosesityksellä ei oteta kantaa siihen, peritäänkö siirtoviivemaksua tulevaisuudessa, vaan muutosesityksen tarkoituksena on yksinomaan mahdollistaa maksun periminen. Muutos on laadittu siten, ettei se velvoita maksun perimiseen. Jatkossakin on tarkoitus toimia siten, että sairaanhoitopiirin valtuusto ja hallitus erikseen harkitsevat maksun perimisen kulloisenkin siirtoviivetilanteen perusteella. Muita siirtoviivettä ehkäiseviä menettelytapoja (mm. hoitoon ottamista ja poistamista koskevat ohjeet) siirtoviivetilanteen hallintaan pidetään edelleen ensisijaisina keinoina siirtoviivemaksuun nähden.

 

VSSHP pyytää kunnan-/kaupunginhallitusta käsittelemään oheisen muutosesityksen ja saattamaan sen edelleen kunnan-/kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

 

Lisätietoja asiasta antavat sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén, puh. (02) 313 3601 ja hallintojohtaja Lauri Tanner, puh. (02) 313 3603.