SOPIMUS TURUN SEUDUN ELINKEINOYHTEISTYÖSTÄ

 

 

1.                  Sopimuksen tarkoitus

 

Tämä sopimus on perusasiakirja, jolla Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Raision, Ruskon, Sauvon ja Turun kunnat sopivat yhteistyönsä tavoitteista, periaatteista, kustannusten jaosta ja organisaatiosta.

 

Tämän sopimuksen tarkoittama yhteistyö perustuu kuntien väliseen yhteiseen tahtoon edistää yhdessä Turun seutukunnan kuntien menestystä. Yhteistoiminnan lähtökohtana on näkemys, että seudun kunnat ovat entistä enemmän riippuvaisia koko seudun väestön, elinkeinoelämän ja yhdyskuntarakenteen muutoksista. Tämän vuoksi on tärkeää, että kukin kunta panostaa ja sitoutuu yhteistyöhön.

                                                                                    

2.                  Elinkeinoyhteistyön osa-alueet

 

Elinkeinoyhteistyö perustuu itsenäisten kuntien keskinäiseen kumppanuuteen.

 

Yhteistyöhankkeet toteutetaan tapauskohtaisesti joko seutukunnan kaikkien kuntien tai joidenkin kuntien tai kuntayhtymien välillä.

 

Elinkeinoyhteistyö muodostuu kolmesta kokonaisuudesta:

 

-                    Markkinointi,

o   Yritysten ja investointien houkuttelu,

o   osaajien houkuttelu ja

o   alueen tunnetuksi tekeminen

-                    Yrittäjyyden edistäminen

o   Olemassa olevan kasvun turvaaminen

o   kansainvälistymisen ja toimintaedellytysten turvaaminen ja

o   alkavien yritysten määrän lisääminen

 

-                    KOKO ohjelman täytäntöönpano Turun seudulla

 

3.                  Toimielimet

 

Hallitus

 

Hallitus ei ole kunnan toimielin. Hallituksen jäseniä ovat sopijakuntien kunnan- ja kaupunginjohtajat sekä Turun osaamis- ja elinkeinotoimen apulaiskaupunginjohtaja. Mikäli jonkin sopijakunnan kunnan- tai kaupunginjohtaja on estynyt osallistumasta hallituksen kokoukseen, häntä edustaa kokouksessa se henkilö, joka muutoinkin toimii hänen sijaisenaan tai varahenkilönään.

 

Hallitusten kokouksissa on puhe- ja läsnäolo-oikeus erikseen nimetyillä viidellä jäsenkuntien luottamushenkilöllä, joista Turku nimeää kaksi ja seudun muut kunnat yhteisesti sopien kolme. Nimettävien luottamushenkilöiden tulee olla jäsenkuntien hallitusten jäseniä tai valtuustojen puheenjohtajistoon kuuluvia.

 

Hallituksen puheenjohtajana toimii Turun kaupunginjohtaja ja I varapuheenjohtajana Turun osaamis- ja elinkeinotoimen apulaiskaupunginjohtaja. Hallitus valitsee keskuudestaan II varapuheenjohtajan.

 

Hallitus voi kutsua asiantuntijajäseniä, joilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus sen kokouksissa.

 

Hallituksen kokousten esityslistat ja pöytäkirjat lähetetään tiedoksi jäsenkuntien kunnan- ja kaupunginhallitusten puheenjohtajille.

 

Työvaliokunta

 

Hallitus voi valita keskuudestaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan työvaliokunnan.

 

4.                  Hallituksen tehtävät

 

Hallituksen tehtävänä on:

 

1.                  Johtaa ja kehittää elinkeinoyhteistyötä;

 

2.                  Vastata elinkeinoyhteistyön hallinnosta ja taloudesta;

 

3.                  Hyväksyä vuotuinen toimintasuunnitelma;

 

4.                  Hyväksyä elinkeinoyhteistyön talousarvio ja tehdä sen mukainen esitys toimintaan varattaviksi määrärahoiksi jäsenkuntien valtuustoille;

 

5.                  Hyväksyä elinkeinoyhteistyön toimintakertomus;

 

6.                  Päättää toteutettavista hankkeista, hyväksyä niiden talousarviot ja asettaa tarvittavat kehittämis- tai ohjausryhmät;

 

7.                  Antaa lausuntoja seutukuntaa koskevissa asioissa ja käsitellä muita seutua koskevia asioita;

 

8.                  Päättää työvaliokunnan asettamisesta;

 

5.                  Hallituksen päätösten täytäntöönpano

 

Elinkeinojohtajan tehtäviin kuuluu hallituksen päätösten täytäntöönpano. Hallituksen päätökset pannaan täytäntöön elinkeinojohtajan hallituksen päätöstä vastaavalla päätöksellä, sopimuksella tai muulla tavalla.

.

6.                  Turun Seudun Kehittämiskeskus (TSeK)

 

Sopimuksen mukaista elinkeinoyhteistyötä toteuttaa Turun kaupungin keskushallintoon kuuluva Turun Seudun Kehittämiskeskus, jäljempänä TseK. TSeK:n johtajana toimii Turun kaupungin elinkeinojohtaja.

 

Edellä mainittuja tehtäviä toteuttaakseen TSeK:n tulee toimia kiinteässä yhteistyössä sopijakuntien lisäksi elinkeinoelämän eri järjestöjen, yritysten, viranomaistahojen, oppilaitosten sekä muiden organisaatioiden kanssa.

 

7.                  Talous

 

TSeK:n vuotuinen toimintasuunnitelma ja talousarvio laaditaan osa-alueittain. Talousarvioon sisällytetään kaikki yhteistyöstä aiheutuvat kustannukset.

 

                     Kuntien kustannusten jaosta sovitaan seuraavaa:

 

-                    kustannukset jaetaan laadintaa edeltävän vuodenvaihteen asukaslukujen suhteessa;

-                    kunnat varaavat vuosittain talousarvioihinsa määrärahan elinkeinoyhteistyötä varten;

-                    kunnat maksavat omien edustajiensa toiminnasta aiheutuvat kokous-, seminaari-, matka- ym. hallintokustannukset, ellei erikseen ole sovittu muuta perustetta;

-                    vuotuisen talousarvion ulkopuolisista hankkeista sovitaan erikseen;

-                    hankerahoituksessa hyödynnetään eri rahoituskanavia;

-                    toteutettavien hankkeiden osalta osallistuvat kunnat vastaavat omarahoitusosuudesta.

 

TSeK:n rahaliikenne hoidetaan Turun kaupungin talouspalvelukeskuksen kautta.

Sopijakunnat suorittavat osuutensa Turun kaupungille talousarvion mukaisena yhdessä erässä talousarviovuoden toukokuun loppuun mennessä. Toteutuneiden kustannusten mukainen perintä tai palautus suoritetaan talousarviovuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

 

8.                  Sopimuksen voimassaolo ja irtisanominen

 

Tämä sopimus tulee voimaan 1.1.2010, kun jäsenkuntien valtuustot ovat tämän sopimuksen hyväksyneet ja kunnanhallitukset allekirjoittaneet. Samalla kumotaan 15.12.2004 allekirjoitettu ” Sopimus Turun seudun elinkeino- ja seutuyhteistyöstä”.

 

Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan tarkistaa vuosittain, mikäli lain-säädännön tai toimintaympäristön muutokset sitä edellyttävät.

 

Jos sopijakunta haluaa erota yhteistyöstä, on kirjallinen irtisanoutuminen toimitettava hallitukselle. Irtisanoutuminen tulee voimaan irtisanomista seuraavan kalenterivuoden päättyessä, kuitenkin aikaisintaan vuoden 2011 päättyessä. Sopimus jää edelleen voimaan jäljelle jäävien sopijakuntien kesken.

 

Tämän sopimuksen purkamisesta sekä loppuselvityksen hyväksymisestä päättävät sopijakuntien valtuustot hallituksen esityksestä.

 

11. Allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on tehty yksi alkuperäinen kappale, jonka kaikki sopijapuolet allekirjoittavat. Kullekin sopijapuolelle toimitetaan sopimuksesta oikeaksi todistettu jäljennös. Turun kaupunki säilyttää alkuperäisen sopimuksen kaikkien sopijapuolten lukuun.