Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus64507.12.200913 Kj

14718-2009 (002)

Yhteistyösopimuksen solmiminen Suomen Purjelaivasäätiön - Sail Training Association Finland (STAF) kanssa

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on neuvotellut Suomen Purjelaivasäätiön - Sail Training Association Finland (STAF) kanssa pitkäaikaisesta vuoden 2019 loppuun ulottuvasta yhteistyösopimuksesta. Turun kaupungin kannalta merkittävimmät sopimukseen liittyvät asiat ovat näyttävien purjehdustapahtumien saaminen Turkuun varsinaisten Tall Ships' Races -tapahtumien välivuosina sekä nuorisopurjehdukset. Turussa järjestettävät tapahtumat saisivat STAF:n kautta myös kansainvälistä näkyvyyttä entistä enemmän.

Kh § 645

Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto 24.11.2009:

Suomen Purjelaivasäätiö, Sail Training Association Finland (jatkossa STAF) on yli 30 vuotta sitten perustettu organisaatio, jonka tehtävänä on järjestää sail training -purjehduksia erityisesti nuorisolle. Sail training -purjehduksilla erilaisista taustoista lähtöisin olevat nuoret oppivat  toimimaan yhteisön osana. Tavoitteena ei STAF:n nettisivujen mukaan ole oppia purjehtimista vaan oppia purjehtimalla. Merenkulun ja purjehduksen perusteiden rinnalla tulevat tutuiksi tiimityö, toisten huomioon ottaminen paikoin epämukavissakin olosuhteissa ja kyky kantaa vastuuta. Viime vuosina uutena toimintamuotona mukaan ovat tulleet erityisryhmille suunnatut purjehdukset, joissa oppilaina on ollut muun muassa työttömiä nuoria ja päihdevieroituksessa olevia. STAF on järjestänyt nuorisopurjehduksia säännöllisesti vuodesta 1983. Purjehduksilla on ollut mukana lähes 17.000 oppilasta.

STAF:n lippulaivana on vuonna 1992 vesille laskettu kuunari Helena. Lisäksi säätiöllä on käytössään uudempi s/y Vahine.

STAF on perustajajäsenenä mukana Tall Ships´ Races -tapahtumaa järjestävässä Sail Training International -järjestössä (STI) ja STAF:n johto osallistuu purjelaivatapahtumien järjestelyihin ja mm. isäntäsatamien valintaan.

Turun kaupungin ja STAF:n välille on neuvoteltu pitkäaikainen, vuoden 2019 loppuun ulottuva yhteistoimintasopimus (ehdotus liitteenä). STAF:lla on periaatteessa samanlainen sopimus Kotkan kaupungin kanssa. Tarkoituksena on , että STAF:lla on Suomessa kaksi yhteistyökaupunkia. Tämä sisältyy myös mainintana sopimusehdotukseen.

Yhteistoimintasopimuksen tarkoituksena on Turun kaupungin kannalta

Turun kaupungin kannalta merkittävimmät asiat ovat näyttävien purjehdustapahtumien saaminen varsinaisten Tall Ships’ Races -tapahtumien välivuosille sekä nuorisopurjehdukset. Tämän lisäksi merkitystä on kansainvälisen näkyvyyden saamisella STAF:n kautta.

Seuraavaksi merkittäväksi purjehdustapahtumaksi on suunniteltu purjelaivatapahtumaa vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkien Turun ja Tallinnan välillä. Tapahtuman järjestämisestä on käyty alustavia neuvotteluja kaupungin, STAF:n ja STI:n välillä. Tämän jälkeen seuraava ennakoitavissa oleva tapahtuma olisi Helsinkiin tuleva vuoden 2013 Tall Ships’ Races -tapahtuma, jossa Turku voisi toimia siirtopurjehduksen (sail in company) välisatamana.

Seuraava Tall Ships’ Races -tapahtuma voisi tulla Turkuun 2010-luvun puolivälin jälkeen.

Nuorisopurjehdusten osalta asiaa on valmisteltu yhteistyössä Turun kaupungin nuorisotoimen kanssa.

Turku maksaisi yhteistyöstä STAF:lle vuosittain 10.000 €:n korvauksen, joka on otettu huomioon vuoden 2010 talousarvion valmistelussa.

Edellä olevan perusteella kaupunginhallituksen tulisi hyväksyä liitteenä oleva vuoden 2019 loppuun voimassa oleva yhteistoimintasopimus.

Liite 1Yhteistyösopimus

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Suomen Purjelaivasäätiön – Sail Training Association Finland (STAF) kanssa solmitaan liitteen mukainen yhteistyösopimus.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtisen Elon kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kh § 645
Liite 1:Yhteistoimintasopimus