Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta61201.12.20092 Ymp
Kaupunginhallitus66007.12.20093 Yj

12422-2009 (235)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Kiinteistöliikelaitoksen ympäristölupahakemuksesta

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on jättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristölupahakemuksen, joka koskee Vepsän matkailusaareen rakennettavaa jätevedenpuhdistamoa. Kaupunginhallituskäsittelyä varten on pyydetty ympäristöterveydenhuollon, aluepelastuslaitoksen sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot.

Lounais-Suomen ympäristökeskus 5.10.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ympäristölupahakemus. Hakemus koskee Vepsän matkailusaareen rakennettavaa uutta jätevedenpuhdistamoa, jossa tullaan kesäaikana käsittelemään kolmen wc- ja suihkutiloilla varustetun huoltorakennuksen sekä wc- ja keittiötiloilla varustetun kahvilarakennuksen jätevedet. Puhdistamossa tullaan käsittelemään myös veneistä vastaanotettavia jätevesiä. Talvella ei ole jätevesikuormitusta eikä puhdistamo ole toiminnassa. Puhdistamon mitoituksen mukainen asukasvastineluku on 157 ja keskimääräinen jätevesimäärä 13,5 m3 vuorokaudessa toiminta-aikana. Puhdistamossa käsitellyt jätevedet tullaan johtamaan noin 70 metrin pituisella purkuputkella mereen Airistolle Vepsän saaren itäpuolelle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään asettamaan ympäristölupahakemusta koskeva kuulutus kaupungin ilmoitustaululle 30 päivän ajaksi nähtäville. Kuulutusaika (30 päivää) lasketaan siitä päivästä lähtien, kun kuulutus on asetettu nähtäville ilmoitustaululle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään hankkimaan lausunnot hakemuksesta terveydensuojeluviranomaiselta sekä harkintansa mukaan kaupungin muilta toimielimiltä ja liittämään ne hakemusasiakirjoihin ja antamaan lausuntonsa ympäristökeskukselle 4.12.2009 mennessä sekä palauttamaan hakemusasiakirjat ja kuulutus nähtävilläolomerkinnöin varustettuna. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista ympäristökeskuksessa.

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt erikseen lausuntoa Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta.

 

Lisätietoja asiasta antaa vanhempi insinööri Risto Lehtoranta, puh.040 769 9049.

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen:

Kiinteistöliikelaitos hakee ympäristölupaa jätevesien panospuhdistamolle Vepsän matkailusaareen. Puhdistamo toimii matkailusesongin eli kesäkuulta elokuulle vuosittain. Puhdistamon kapasiteetti olisi 13,5 m³ / d ja sen asukasvastineluku on 157. Toiminta aloitetaan aina muualta tuodulla aktiivilietteellä. Saarelle tulee eristämätön kesävesijohto.

Puhdistustapana on hapetus, saostuskemikaalin syöttö ja saostus. Jätevesi on tarkoitus purkaa 70 m pitkällä viemäriputkella mereen. Erotettu liete toimitetaan Kakolan puhdistamolle. Lietettä muodostuu 2,7 kg / d. Puhdistamolla suoritetaan käyttö- ja päästötarkkailua.

Puhdistamon toiminta fosforin suhteen tulee todennäköisesti olemaan kohtuullinen, mutta sen typen poisto on vaatimatonta. Yksityisille henkilöille pienempään käyttöön on edellytetty maahan imeytystä tai maaperäkäsittelyä. Vaikka saaressa on osoitettu erikseen uimapaikka saaren vieraat kulkevat ja majoittuvat saarella hajallaan ja myös uiminen on ollut mahdollista kaikilla rannoilla. Jäteveden johtaminen mereen tulee alentamaan uimaveden laatua.

Johtava palotarkastaja Mika Viljanen 13.11.2009:

Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos hakee ympäristölupaa Vepsän matkailusaareen rakennettavalle jätevesien käsittelylaitoksen toiminnalle.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tutustunut esitettyyn materiaaliin ja puoltaa ympäristöhakemusta.

Ympäristölupahakemus käsittää kolmen wc- ja suihkutilan sekä keittiön jätevesien käsittelylaitoksen rakentamisen. Toiminasta ei aiheudu mitään palo- ja pelastustoimeen liittyviä riskejä.

Ympkaalk § 612

Ympäristönsuojelutoimisto 6.11.2009 / Olli-Pekka Mäki

Asia

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausuntoa Turun kiinteistöliikelaitoksen ympäristölupahakemuksesta rakentaa Vepsän saareen jätevedenpuhdistamo kiinteistölle 853-472-3-2. Kiinteistön omistaa Turun kaupunki.

Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 §:n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 §:n 13 a) kohdan mukaisesti. Ympäristölupa on oltava puhdistamolla, joka on tarkoitettu asukasvastineluvultaan vähintään 100 henkilön jätevesien käsittelyyn, tai jos vähintään 100 henkilön asumisjätevedet johdetaan muualle kuin yleiseen viemäriin. Toiminta on uutta ja sille ei ole aiempaa ympäristölupaa. 

Toiminta

Hakemus koskee Vepsän matkailusaaren jätevedenpuhdistamoa. Puhdistamolla käsitellään kesäisin kesä-elokuussa kolmen wc- ja suihkutiloilla varustetun huoltorakennuksen sekä wc- ja keittiötiloilla varustetun kahvilan jätevedet. Puhdistamolla tullaan käsittelemään myös veneiden septitankkien jätevesiä. Talvikaudella puhdistamo on pois käytöstä. Käsitellyt jätevedet johdetaan mereen. Vesihuoltojärjestelmä toteutetaan kesävesijärjestelmänä, jolloin putkia ei asenneta roudattomaan syvyyteen eikä niitä lämpöeristetä.

Jätevedet käsitellään biologis-kemiallisessa, panosperiaatteella toimivassa jätevedenpuhdistamossa. Puhdistamon mitoituksen mukainen asukasvastineluku on 157.  Puhdistamon keskimääräinen virtaama tulee olemaan 13,5 m3/d.

Panospuhdistamossa jätevesi käsitellään annoksina eli varastosäiliöön kerääntynyt jätevesi pumpataan kerta-annoksina prosessisäiliöön. Prosessin ensivaiheessa, hapellisessa vaiheessa, prosessiin syötetään ilmaa, jolloin happea kuluttavaa orgaanista ainesta siirtyy lietemassaksi. Toisessa vaiheessa säiliöön syötetään saostuskemikaalia ja ilmastus lopetetaan. Saostuskemikaalin ansiosta fosfori alkaa saostua. Viimeisessä vaiheessa kiintoaineet ja fosfori laskeutuvat säiliön pohjalle. Tässä vaiheessa poistuu myös typpeä. Käsitelty vesi pumpataan purkuviemärillä mereen. Purkuviemärin pituus on 70 m.

Prosessisäiliössä on aina elävä mikrobikanta eli aktiiviliete, jota poistetaan säännöllisesti ylijäämälietteenä. Talvikauden aikana mikrobitoiminta kuolee, koska prosessiin ei johdeta ravinteita. Puhdistamo käynnistetään keväisin kauden alussa ulkopuolelta tuotavalla puhdistamolietteellä tai puhdistamotoimittajien mikrobilisäyksellä.

Syntyneet jätevesilietteet kuljetetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimesta jätevedenpuhdistamolle. Lietettä kuljetetaan 2-3 kertaa käyttökauden aikana. Lietettä syntyy n. 2,7 kg/d.

Saareen rakennettava viemäriverkosto on suunniteltu tehtäväksi pääosin paineviemärinä. Suunniteltua verkostoa on yhteensä n. 250 m.

Hakija esittää, että puhdistamon lupavaatimukset asetettaisiin haja-asustuksen jätevesiasetuksen mukaiseen tasoon eli happea kuluttavan aineksen osalta puhdistusteho olisi 90 % ja fosforin osalta 85 % ja vesistöön johdettavan jäteveden BOD -pitoisuus 81,4 mg/l ja fosforipitoisuus 2,8 mg/l. Hakija myös esittää, että puhdistamon vähäisen vesimäärän takia erillistä vesistötarkkailua ei suoritettaisi, vaan ainoastaan puhdistamon käyttö- ja päästötarkkailu, josta hakija on esittänyt erillisen ohjelman hakemuksen liitteessä.

Ympäristövaikutukset

Vepsän jätevedenpuhdistamolla käsiteltyjen jätevesien johtaminen Airistolle lisää omalta osaltaan vesistön ravinnekuormitusta ja siten edesauttaa rehevöitymistä. Puhdistamon jätevesien osuus kokonaiskuormituksesta on kuitenkin hyvin vähäinen.

Jätevedenpuhdistamosta ei arvioida aiheutuvan merkittäviä päästöjä maaperään. Puhdistamolla ei ole vaikutusta yleiseen viihtyvyyteen, maisemakuvaan tai ihmisten terveyteen. Puhdistamon ympäristössä ei ole luonnonsuojelukohteita, joihin toiminnalla olisi vaikutusta.

Ympäristönsuojelutoimiston kannanotto

Puhdistamo lisää jonkin verran Airistolle tulevaa ravinnekuormaa, kun Vepsän saarella vierailijoiden käytössä olevia kuivakäymälöitä muutetaan vesikäymälöiksi. Ravinteiden lisäys ei kuitenkaan ole merkittävä koko Airiston kannalta. Jos saarelle rakennetaan septityhjennysasema veneilijöiden jätevesille, tulee myös siihen jätettävät jätevedet käsitellä puhdistamossa.

Esitetty puhdistustehon vaatimus vastaa haja-asutuksen jätevesiasetuksen (VNa 542/2003) mukaista puhdistustehoa.

Ympäristölupapäätöksessä tulee hakijalta edellyttää seuraavaa:

Jätevedenpuhdistamolle tulee nimetä hoidosta ja huollosta vastuussa oleva henkilö ja tälle varahenkilö tai hankkia puhdistamon huoltopalvelu ulkopuoliselta ammattitaitoiselta toimijalta. Hoitohenkilöstö on perehdytettävä ja koulutettava laitoksen hoitamista varten.

Puhdistamon toiminnassa tulee ottaa käyttöön automaattinen hälytysjärjestelmä, joka ilmoittaa laitteen huoltoa koskevista ongelmista, vioista ja huoltotarpeesta. Suurimmat ongelmat pienten jätevedenpuhdistamojen toiminnassa liittyvät yleensä puhdistamon hoidon ja huollon puutteellisuuteen.

Koska puhdistamon toiminta ja sen myötä puhdistamon mikrobitoiminta loppuu talvikaudeksi, on ympäristölupapäätöksessä annettava määräykset, joilla varmistetaan laitoksen toiminnan käynnistäminen keväisin ennen sen käyttöönottoa.

Ympäristönsuojelutoimiston mielestä erillistä vesistötarkkailua ei lupapäätöksessä ole tarpeen edellyttää, mutta päästötarkkailun osalta puhdistamon toimintaa vesistöön johdettavan jäteveden osalta tulee seurata toimintakauden aikana kerran kuussa tapahtuvin näytteenotoin.

Päästötarkkailun tulokset on toimitettava myös kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Puhdistamon ja viemäriverkoston rakentamisella hakemuksen mukaisesti ei ole vaikutusta saaren luontoon ja luontokohteisiin.

Oheismateriaali 1      Ympäristölupahakemus sekä asemapiirros

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 660

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Kiinteistöliikelaitoksen ympäristölupahakemuksesta ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää liittää lausuntonsa oheen ympäristöterveydenhuollon ja aluepelastuslaitoksen Kiinteistöliikelaitoksen ympäristölupahakemuksesta antamat lausunnot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus