Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus61823.11.20091 Kj
Kaupunginhallitus63907.12.20097 Kj

10254-2009 (015, 011, 021, 010)

Nuorten ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen siirtäminen saman hallintokunnan alaisuuteen

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus asetti 24.8.2009 § 441 työryhmän valmistelemaan nuorten ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen siirtämistä saman hallintokunnan alaisuuteen. Työryhmän kanta on, että nykyinen opetustoimi ja ammatti-instituutti yhdistetään yhdeksi hallintokunnaksi 1.1.2011 alkaen. Yhdistämiseen liittyvien yk-sityiskohtien valmistelua varten tulee perustaa työryhmä.

Kh § 618

Erityisasiantuntija Outi Laikko 15.11.2009:

Turun kaupunginhallitus asetti 24.8.2009 § 441 työryhmän valmistelemaan ammatillisen nuorten koulutuksen ja lukiokoulutuksen siirtämistä saman hallintokunnan alaisuuteen. Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin apulasikaupunginjohtaja Tero Hirvilammi ja jäseniksi viisi luottamushenkilöjäsentä sekä kahdeksan virkamiesjäsentä.

Työryhmän toimeksianto perustui valtuustoryhmien väliseen sopimukseen valtuustokaudelle 2009–2012 (Kv 16.2.2009 § 55), jossa todetaan kohdassa ”Lasten ja nuorten kasvun tukeminen” mm. seuraavaa: ”Päätetään toisen asteen koulutuksen järjestämisestä siten, että ammatillinen nuorten koulutus ja lukiokoulutus siirretään saman hallintokunnan alaisuuteen.”

Työryhmän esitys toisen asteen koulutuksen järjestämiseksi

Toiminnalliset muutokset

Nykyinen opetustoimi ja ammatti-instituutti yhdistetään yhdeksi virastoksi/hallintokunnaksi 1.1.2011 alkaen edellyttäen, että asian valmistelu päästään aloittamaan vuoden 2009 aikana. Työryhmän jäsen Barbro Schauman esitti eriävän mielipiteensä, jonka mukaan ruotsinkielinen opetus on pidettävä yhtenä kokonaisuutena joko yhden lautakunnan tai jaoston alaisuudessa.

Ehdotus uudeksi lautakuntarakenteeksi

Toimintaa jatketaan kahden lautakunnan rakenteella: 2011–2012 toimivat varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, mikäli päivähoidon siirtoon päädytään sekä lukio- ja ammatillisen opetuksen lautakunta. Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto jatkavat toimintaansa. Myös ammattiopetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto jatkaa toimintaansa. Nykyiset luottamushenkilöt jatkavat tehtävissään.

Lautakuntarakenteen arviointi

Lautakuntarakennetta arvioidaan saatujen kokemusten ja kaupungin johtamisjärjestelmä huomioiden uudelleen 1.1.2013 mennessä. Samalla huomioidaan seudullinen yhteistyö. Samassa yhteydessä arvioidaan ruotsinkielisen koulutuksen järjestämistä yhden jaoston tai lautakunnan alaisuudessa.

Työryhmän muut kannanotot

Varsinaisen toimeksiantonsa ulkopuolelta työryhmä toteaa, että varhaiskasvatuksen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen hallintokysymys olisi syytä ratkaista mahdollisimman nopeasti tämän asian yhteydessä. Muutokseen liittyy lukuisia henkilöstöön, tiloihin ja talouteen liittyviä muutoksia, jotka selvitetään jatkovalmistelun yhteydessä. Henkilöstö otetaan mukaan valmisteluun ja valmistelun yhteydessä noudatetaan yhteistyömenettelyä.

Lisäksi työryhmä tarkasteli toisen asteen opetuksen hallinnollista tilannetta muissa suurissa kaupungeissa. Nuorten toisen asteen koulutus on lähes kaikissa suurissa kaupungeissa pääsääntöisesti keskitetty saman hallinnon alaisuuteen tai sitä ollaan keskittämässä.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 19.11.2009:

Nuorten ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen siirtäminen saman hallintokunnan alaisuuteen tulisi tapahtua niin, että toiminta voisi alkaa 1.1.2011. Toimintojen yhdistämistä valmistelemaan tulisi asettaa työryhmä, jonka tehtävänä on

- valmistella tarvittavat henkilöstön, määrärahojen ja muiden resurssien siirrot yhteistoimintamenettelyä noudattaen

- valmistella tarvittavat johto- ja toimintasääntömuutokset

- määrittää muutoksen yhteydessä toiminnalle asetettavista taloudellisista ja toiminnallisista tuottavuustavoitteista.

Työryhmän tulee raportoida kaupunginhallitukselle. Työryhmän valmistelemat yhdistämisen edellyttämät esitykset tulee tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn toukokuun 2010 aikana. Työryhmään tulee nimetä puheenjohtaja ja jäseniksi palvelutuotannon ja talouden virkamiesasiantuntijat opetustoimesta ja nuorten ammatillisesta koulutuksesta sekä lakiasioiden ja talouden asiantuntijat keskushallinnosta.

Oheismateriaali 1Työryhmän raportti

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että nuorten ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus yhdistetään saman lautakunnan alaisuuteen 1.1.2011 alkaen ja

että kaupunginhallitus asettaa työryhmän valmistelemaan tarvittavat johto- ja toimintasääntömuutokset sekä tarvittavat henkilöstön, määrärahojen ja muiden resurssien siirrot yhteistoimintamenettelyä noudattaen. Lisäksi työryhmän tehtävänä on määrittää muutoksen yhteydessä toiminnalle asetettavista taloudellisista ja toiminnallisista tuottavuustavoitteista Tarvittavat esitykset tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi maaliskuun 2010 aikana. Työskentelyn aikana kuullaan ao. lautakuntia. Työryhmä voi kuulla asiantuntijoita. Työryhmän puheenjohtaja nimeää ryhmälle teknisen sihteerin.

Työryhmän jäsenet:

- lukio- ja aikuiskoulutuspäällikkö Esko Heikkonen puheenjohtaja

- ammatti-instituutin johtava rehtori Seija Mattila

- suomenkielisen opetustoimen johtaja Timo Jalonen

- hallintojohtaja Markku Häyrinen

- talouspäällikkö Anne Takalo

- apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen

- kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen

- controller Kim Moisiolinna.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lundahnin Randellin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kh § 639

Pöydältä 23.11.2009 § 618

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että kaupunginvaltuustolle tehdään esitys nuorten ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistämisestä saman lautakunnan alaisuuteen 1.1.2011 alkaen, ja

että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy em. esityksen, kaupunginhallitus tulee asettamaan työryhmän valmistelemaan toimintojen yhdistämistä.

Päätös tehtiin Lehtisen Lundahnin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

ilmKeskushallinto, hallinto