Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta4126.08.20094
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta6807.10.20094
Kaupunginhallitus64607.12.200914 Kj

2637-2009 (112)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan lausunto talouspalvelujohtajan viran täyttämistä koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta pyysi 14.5.2009 kaupunginjohtajalta selvitystä talouspalvelujohtajan viran täyttämisestä. Pyydetty selvitys annettiin 10.8.2009. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on käsitellessään selvitystä 7.10.2009 hyväksynyt asiaa koskevan lausunnon lähetettäväksi kaupunginhallitukselle.

Tastm § 41

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 10.8.2009:

 

Talousjohtaja Ari Mäkinen 3.8.09:

 

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunta on lähettänyt kaupunginjohtajalle seuraavan tiedustelun:

 

”Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (232/2005) korostetaan viranomaisten velvollisuutta edistää toiminnassaan tasa-arvon toteutumista.

 

Turun kaupungin tasa-arvotoimikunnan yleisiä toimintatavoitteita kaudelle 2009–2010 ovat mm. tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien toteutumisen seuranta Turussa lain hengen sekä kirjaimen mukaan (Tastk 17.3.2009 § 7). Tasa-arvotoimikunta keskusteli 27.4.2009 pidetyssä kokouksessaan mm. johtavien viranhaltijoiden rekrytointiin liittyvistä tasa-arvokysymyksistä.

 

Kaupunginjohtaja on tehnyt päätöksen 24.3.2009 § 113 talouspalvelujohtajan viran täyttämisestä (vak.nro 000710).

 

Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteissa sekä hallintokuntien laatimissa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmissa korostetaan mm. työnantajan tasa-arvoisia menettelytapoja rekrytoinnissa ja työhönottoperiaatteiden läpinäkyvyyden toteuttamisessa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan mielestä tämä edellyttäisi sitä, että haastattelutilanteessa haastattelijat edustaisivat kumpaakin sukupuolta.

 

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta pyytää kohteliaimmin selvitystä ja täydentäviä tietoja em. valintapäätökseen liittyen:

 

Miten hakijoiden tasa-arvoinen kohtelu toteutettiin haastattelutilanteessa?

Mikä oli kaikkien hakijoiden ja haastatteluun kutsuttujen sukupuolijakauma?

Hakijoista laadittu ansiovertailu eli yhteenveto hakijoista, jossa hakijoiden ansiot on suhteutettu täytettävään tehtävään kokonaisuudessaan ja myös erikseen kaikkiin hakuilmoituksessa lueteltuihin erityisiin vaatimuksiin.

 

Talouspalvelujohtajan johtama talouspalvelukeskus on osa talouden vastuualuetta. Talouspalvelujohtaja on voimassa olevien johto- ja toimintasääntöjen mukaan talousjohtajan alainen ja talousjohtaja vastaa kaupunginjohtajalle talouspalveluiden tuottamisesta.

 

Haastattelut talouspalvelujohtajan virkaan pidettiin kaksivaiheisina siten, että talousjohtaja haastatteli ensin hakemusten perusteella kuusi parasta hakijaa, jonka jälkeen talousjohtaja ja kaupunginjohtaja yhdessä haastattelivat talousjohtajan näkemyksen mukaan parhaan hakijan. Tällä hetkellä on tilanne, jossa sekä talousjohtaja että kaupunginjohtaja ovat miehiä eikä talouspalvelujohtajan tehtävään liittyvässä linjaorganisaatiossa näin ollen ole edustettuna naista, joka olisi tehtävänsä puolesta voinut olla mukana haastatteluissa.

 

Ensimmäisen vaiheen haastatteluissa käytiin läpi oheismateriaalina 1 oleva kysymysrunko, jossa ei ole mitään sukupuoleen, ikään tai etniseen taustaan tms. mahdollisesti henkilöitä eriarvostavaan asiaan viittaavaa kysymystä.

 

Kaikista hakijoista 62 % oli naisia, haastatteluun kutsutuista 67 % oli naisia.

 

Talouspalvelujohtajan valinnassa korostettiin esimieskokemusta ja muutosjohtamista, koska 120 henkilön työyhteisön esimieheksi valittavalla tulee olla hyvät valmiudet toimia esimiehenä.

 

Oheismateriaalina 2 on laadittu ansiovertailu hakijoista.

 

Talouspalvelujohtajan virkaan kelpoisuusvaatimuksena edellytettävä hyvä suullinen ja kirjallinen ruotsinkielen taito oli yhtenä hakijoita merkittävästi rajaavana tekijänä. Kaikki haastatteluun kutsutuista eivät lopulta täyttäneetkään tätä kelpoisuusvaatimusta, vaikka olivat hakemuksessa ilmoittaneet ruotsinkielentaitonsa hyväksi. Vaikuttaa siltä, että pääosin yksityisellä sektorilla työskennelleet hakijat eivät hakemusta jättäessään olleet ymmärtäneet tämän kelpoisuusvaatimuksen muodollista tärkeyttä. Kolmesta haastattelun ja työkokemuksen perusteella parhaasta hakijasta (Takala, Ruska, Lindström) ainoastaan virkaan valittu Lindström täytti tämän vaatimuksen.

 

Oheismateriaali 1Haastattelun kysymysrunko

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösToimikunta keskusteli Kaupunginjohtajan antamasta selvityksestä koskien talouspalvelujohtajan viran täyttämistä ja päätti antaa siitä seuraavan lausunnon:

Turun kaupunki on hyväksynyt eurooppalaisen peruskirjan naisten ja miesten tasa-arvon paikallishallinnossa (Kv 21.05.2007 § ). Peruskirjassa esitetään tärkeät periaatteet, joilla kunnat ja aluehallinnot voivat edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Peruskirjan 11 artiklan 4. kohdassa ”Työnantajan rooli” todetaan seuraavaa: ”Allekirjoittaja sitoutuu ryhtymään kaikkiin kohtuullisena pidettäviin toimenpiteisiin, joiden avulla varmistetaan naisten ja miesten tasapuolinen edustus kaikilla tasoilla ja käsitellään erityisesti mahdollinen epätasapaino hallinnon ylemmillä tasoilla.”

Valitettavasti tällä hetkellä tehty valinta tukee ja vahvistaa edelleen vinoutunutta tilannetta naisten ja miesten tasapuolisesta edustuksesta hallinnon ylimmillä tasoilla.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta kummastelee myös sitä, ettei Turun kaupungin kokoisessa linjaorganisaatiossa ole olemassa naista, joka tehtäviensä puolesta olisi ollut mukana haastattelutilanteissa.

Tastm § 68

EhdotusToimikunta keskustelee Kaupunginjohtajan antamasta selvityksestä koskien talouspalvelujohtajan viran täyttämistä.

PäätösToimikunta hyväksyi lausunnon lähetettäväksi kaupunginhallitukselle.

Kh § 646

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan lausunnon tiedokseen.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan lausunnon tiedokseen ja huomioon otettavaksi.

Päätös tehtiin Artesolan Hovirinnan kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKeskushallinto, hallinto
tiedTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta