Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vesiliikelaitoksen johtokunta14128.10.20099
Kaupunginhallitus63123.11.20092 Yj

11242-2009 (041)

Vesiliikelaitoksen jäsenyydet eri yhdistyksissä

Tiivistelmä:

Vesiliikelaitos on vuoden 2009 lisätalousarvion valmistelun yhteydessä esittänyt eräänä säästötoimenpidemahdollisuutena yhdistysten jäsenyyksien uudelleenarviointia ja jäsenmaksumenojen vähentämistä. Kyseisten kulujen vähentäminen, mahdollisesti luopumalla joidenkin yhdistysten jäsenyyksistä, edellyttää kaupunginhallituksen päätöstä. Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen on pyytänyt Vesiliikelaitokselta selvitystä yhdistysjäsenyyksiin liittyviin kysymyksiin 30.10.2009 mennessä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki luopuisi Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen jäsenyydestä vuoden 2010 alusta lukien.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 12.10.2009:

Vesiliikelaitos on vuoden 2009 lisätalousarvion valmistelun yhteydessä esittänyt eräänä mahdollisena säästötoimenpiteenä eri yhdistysten jäsenyyksien uudelleenarviointia ja jäsenmaksumenojen vähentämistä. Kyseisten kulujen vähentäminen mahdollisesti luopumalla joidenkin yhdistysten jäsenmaksuista edellyttää kaupunginhallituksen päätöstä jäsenyydestä luopumisesta.

Asian valmistelua varten pyydän Vesiliikelaitokselta selvitystä seuraaviin yhdistysjäsenyyksiin liittyviin kysymyksiin:

- kuinka paljon vesiliikelaitos maksaa erilaisia jäsenmaksuja kuluvana toimintavuotena,

- miten maksujen arvioidaan kehittyvän talousarviokaudella,

- minkä yhdistysten tai yhteisöjen jäsen vesiliikelaitos on tällä hetkellä,

- milloin jäsenyydet ovat alkaneet,

- mikä on ollut jäseneksi liittymisen syy,

- mitkä ovat jäsenyyden perusteet tällä hetkellä ja

- miten tarpeellinen jäsenyys on vesiliikelaitoksen toiminnalle.

Pyydän kohteliaimmin vesiliikelaitosta toimittamaan vastaukset 30.10. mennessä ympäristötoimea johtavalle apulaiskaupunginjohtajalle mahdollisia toimenpiteitä varten.

Vesijk § 141

Työpäällikkö Reijo Rosengrén 21.10.2009:

Lausuntonaan vesiliikelaitos toteaa seuraavaa:

Vesiliikelaitoksen käyttömenoista on maksettu vuonna 2009 jäsenmaksuja yhteensä 44.090, 60 €. Vesiliikelaitos on laitoksena ainoastaan vesihuollon kehittämisrahaston (KEHRA) jäsenenä. Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen (VVY) ja Lounais-Suomen Vesiensuojeluyhdistyksen (LSVSY) jäsenenä on Turun kaupunki, mutta jäsenmaksut on maksettu vesiliikelaitoksen käyttömenoista.

Oheiseen taulukkoon on yhdistyksittäin koottu selvityspyynnössä kysyttyjä numerotietoja:

JärjestöJäsenyysJäsenmaksutJäsenmaksutJäsenmaksut
 vuodesta200920102011
   (ennuste)(ennuste)
VVY199510.13313.01013.010
VSY196621.31421.31421.314
KEHRA200312.64412.64412.644
    

Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen jäsenyys on perustunut kaupunginhallituksen päätökseen vesilaitoksen ja edelleen kiinteistö- ja rakennustoimenlautakunnan esityksestä. VVY on valtakunnallinen vesilaitosten edunvalvoja muun muassa tilanteissa, kun uusia lakeja tai asetuksia Suomessa laaditaan. Lisäksi VVY on aktiivisesti osallisena EUREAUN (eurooppalaisten vesilaitosten yhteinen edunvalvoja) toiminnassa, joka puolestaan on mukana EU:n vesihuoltoon liittyvien asioiden valmistelussa. VVY:n jäseneksi liittymisen syynä on lisäksi ollut tarve osallistua aktiivisesti alan edunvalvontaan, vesihuoltotoiminnassa tapahtuvaan kehitykseen sekä toimialan tärkeimpään yhteistyöfoorumiin. Perusteet ovat edelleen samat.

Lisäksi todettakoon, että VVY julkaisee alaan liittyviä ohjeita, oppaita sekä tilastoja, joista yksi kappale/julkaisu sisältyy jäsenyyteen. Jäsenet saavat lisäkappaleita edullisemmin ja voivat myös edullisemmin osallistua VVY:n järjestämiin koulutustapahtumiin. Jäsenillä on mahdollisuus pientä ylläpitokustannusta vastaan olla mukana myös tunnuslukujärjestelmässä. Turun vesiliikelaitoksella on järjestelmässä ollut omia tietoja vuodesta 2002. Järjestelmään syötetyt perustiedot sekä niistä johdetut tunnusluvut ovat helposti hyödynnettävissä raportoinnissa. Vesiliikelaitos kokee VVY:n jäsenyyden erittäin tärkeäksi oman toimintansa kehittämisessä.

Turun kaupunki on ollut mukana perustamassa Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistystä vuonna 1966. Kuntien jäsenmaksut ovat perustuneet kuntien asukaslukuun, teollisuuden maksut vedenkulutukseen ja muiden yhteisöjen maksu on kiinteä. Turun kaupunki on suurin jäsen vastaten 20 % (176/884 osaa) jäsenmaksun määräävästä perusyksiköstä. Jäsenmaksu on siirtynyt vesilaitoksen maksettavaksi todennäköisesti 1980-luvulla, mahdollisesti jo aikaisemmin.

Perustamisvaiheessa yhdistys on ollut vesilaitokselle tärkeä, koska vesilaki oli tullut voimaan eikä itsellä ollut tutkimustietoa eikä organisaatiota, joka olisi tietoa tuottanut. Vesistöjen likaajien ei kannattanut panostaa omaan asiantuntemukseensa ja siksi he perustivat yhdistyksen, joka ryhtyi tekemään selvityksiä. Tutkimustoiminta laajeni ja vuonna 2000 tutkimustoiminta siirtyi yhdistyksen täysin omistamalle yhtiölle. Aatteellinen toiminta, joka jäi samaan aikaan yhdistyksen tehtäväksi, on myös aikanaan ollut erittäin merkittävää. Yhdistyksen päätavoitteet ja tehtävät ovat olleet seuraavat:

Työtä on aiemmin tehty paljon paikallisesti, mutta viimeaikoina yhä enenevässä määrin vaikutuskeinot ovat valtakunnallisia, jolloin lausunnot, aloitteet ja julkaisut tuotetaan Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitossa. Vesiliikelaitos ei enää vastaa jäteveden puhdistamisesta koska tämä toimintavastuu on siirtynyt Turun Seudun Puhdistamo Oy:lle. Vesiliikelaitos ei enää koe Vesiensuojeluyhdistykseen kuulumista tärkeäksi, eivätkä yhdistyksen tuottamat palvelut enää tue tai ole välttämättömiä vesilaitoksen nykymuotoisen toiminnan kannalta. Kaupunkitasolla jäsenyyttä toki kannattaa pohtia ympäristönsuojelullista näkökohdista lähtien.

Vesihuollon kehittämisrahasto ei ole varsinainen jäsenyhteisö, vaan Vesi- ja viemärilaitoksen yhteydessä toimiva rahasto, johon varat tulevat mukana olevilta vesilaitoksilta. Rahasto käyttää vuosittain varat vesihuoltoa tukevaan kehitys- ja tutkimustoimintaan. Rahaston tarkoituksena on ollut huolehtia, ettei toimialan kehittäminen, Vesihuolto 2001 teknologia-ohjelman päättymisen jälkeen, jää yksittäisten laitosten aktiivisuuden ja panostuksen varaan. Osallistuminen on perustunut vesilaitoksen omaan päätökseen. Vesiliikelaitoksen tarkoituksena on ainakin vuonna 2010 olla pois kehittämisrahastosta ja käyttää rahat suoraan laitoksen omaan kehitystoimintaan.

Työpäällikkö Reijo Rosengren:

EhdotusVesiliikelaitoksen johtokunta esittää kaupunginhallitukselle, että vesiliikelaitos vapautuisi Vesiensuojeluyhdistyksen jäsenmaksun maksamisesta ja että vesiliikelaitos säilyttäisi entisen asemansa VVY:n jäsenenä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Nordman ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Asian esitteli työpäällikkö Reijo Rosengren.

Kh § 631

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki luopuu Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen jäsenyydestä vuoden 2010 alusta lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvVesiliikelaitos