Lausunto

                                                                                                         18.11.2009

Oikeusministeriö                                                                              

Kriminaalipoliittinen osasto                                                               13838-2009

PL 25

00023 Valtioneuvosto

 

 

 

Lausunto Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta

 

Oikeusministeriö on kirjeellään 4.11.2009 (5/633/2009) pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta liittyen rikosseuraamusalan organisaatiouudistukseen, joka tulisi voimaan 1.1.2010.

 

Turun kaupunki kiittää lausuntopyynnöstä ja esittää lausuntonaan seuraavaa:

 

Organisaatiouudistuksen toteuttamisessa yhtenä vaihtoehtona on esillä nykyisin Turussa sijaitsevan Länsi-Suomen aluevankilan hallinnon ja henkilöstön uudelleen sijoittaminen mahdollisesti Tampereelle. Länsi-Suomen aluevankilan päätoimipaikka sijoitettiin Turkuun rikosseuraamushallinnon organisaatiouudistuksessa 2006.

 

Turun kaupunki katsoo, että suunnitellulle henkilöstön siirrolle ei ole kestäviä perusteita. Vaikka suunnitelmiin tulee tässäkin tapauksessa saada alueellistamisen koordinaatioryhmän lausunto sijoittamisselvityksen mukaisesta sijoituspaikkaehdotuksesta, tässä tapauksessa ei olisi kyse alueellistamisesta vaan valtion jo maakunnissa sijaitsevien työpaikkojen siirtelystä ilman välttämätöntä syytä maakuntien välillä.

 

Turun kaupungin tiedossa ei ole ainoatakaan sellaista seikkaa tai pakottavaa toiminnallista tai asia-argumenttia, joka puoltaisi nykyisen Länsi-Suomen aluevankilan henkilökunnan uudelleensijoittamista ja siirtämistä pois Turusta rikosseuraamusalan organisaatiouudistuksessa. Tällaisia välttämättömiä syitä ei ole tuotu esiin myöskään lausuntopyynnössä oheismateriaaleineen. Yleiset toimintaedellytykset, toimitila- ja toimintakustannukset, toiminnan ja henkilöstön kehittämismahdollisuudet, henkilöstön hyvinvointi, asumisen ja elämisen laatu, koulutus- ja harrastusmahdollisuudet ym. ovat Turussa ja Tampereella valtaosin täysin tasaveroiset. Niin suurta eroa näissä tekijöissä tuskin löytyy, joka antaisi selkeän tarpeen ja riittävän painavan perusteen kokonaisen hallintoyksikön siirrolle kaupungista toiseen.

 

Turkua sijaintipaikkana sen sijaan kuitenkin selkeästi puoltavat alueella sijaitseva vankilayksikkö, kaupungin kaksikielisyys sekä toiminnallinen yhteys ja yhteistyö Turun yliopistoon, erityisesti oikeustieteelliseen ja yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan (ks. jäljempänä).

 

Lausuntopyynnössä yksilöityihin neljään kysymykseen Turun kaupunki vastaa lisäksi seuraavaa:

 

-                  Vaikka työpaikkojen määrä tässä tapauksessa on suhteellisen vähäinen verrattuna Turun (kuten Tampereenkin) alueen kokonaistyöpaikkamäärään, Turun kaupunki pitää erittäin tärkeänä, että Länsi-Suomen rikosseuraamusalue sijoittuu edelleen Turkuun. Aluetaloudellinen merkitys korostuu, kun huomioidaan Turun nykyinen ja nähtävissä oleva lähivuosien taloudellinen tilanne. Lähinnä laivanrakennusalan taantumatilanteesta johtuen, kun uusia laivatilauksia Turun telakalle ei ole näköpiirissä, työttömyys Turussa uhkaa jo vuonna 2010 pahimmillaan nousta yli 20%:n. Tällöin jokainen työpaikka alueella on ratkaiseva. Tällaisessa tilanteessa on myös selvää, että valtiovallan tulee omalla tahollaan kantaa vastuunsa ja johdonmukaisesti pidättyä työpaikkoja vähentävistä toimenpiteistä alueella.

 

-                   Turun kaupunki on täyden palvelurakenteen kaksikielinen valtakunnanosakeskus. Turku on liikenneyhteyksiltään kattavasti ja vaivattomasti saavutettava monipuolinen koulutus- ja yliopistokaupunki, joka ympäristöineen tarjoaa yrityksille erinomaisen sijaintipaikan ja asukkailleen parasta elämisen laatua sekä työssä että vapaa-aikana.

 

-                   Toimitilatarjonta Turussa sekä kaupungin hallinnoimissa kiinteistöissä että vapailla markkinoilla on niin kattava ja monipuolinen, että kaupunki voi omalta osaltaan taata Länsi-Suomen rikosseuraamusalueelle Turusta korkeatasoiset, ajanmukaiset, sijainniltaan hyvät ja kustannustehokkaat tilat vaivattomasti ja nopeasti.

 

-                   Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoittuminen Turkuun merkitsee paikallisen rikosseuraamusalan osaamisklusterin vahvistumista ja kehittymistä edelleen. Keskeisessä roolissa on Turun yliopisto.

 

Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa on oikeussosiologian ja kriminologian oppiaineessa tehty ainakin 1980-luvulta alkaen kaupunkiturvallisuutta ja rikollisuutta, nuorisorikollisuutta ja taloudellista rikollisuutta koskevaa tutkimusta. Myös muuta rikollisuutta ja rikollisuuden ehkäisyä koskevaa tutkimusta on harjoitettu. Yksittäisiä opinnäytetöitä ja tutkimuksia on tehty myös vankeusrangaistukseen tuomituista ja uusintarikollisuudesta. Alan tutkimustoimintatoiminta on ollut laajaa sekä empiirisen että teoreettisen tutkimuksen osalta. Tutkimuksen lisäksi oikeustieteellisessä ja myös yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa on ollut runsaasti ja jatkuvasti kriminologian opetusta.

 

Erityisesti yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan sosiaalipolitiikan ja psykologian laitosten kanssa oikeustieteellinen tiedekunta (oikeussosiologia ja kriminologia-oppiaine) on 1990-luvun alusta alkaen toteuttanut monia yhteisiä laajoja tutkimushankkeita, joissa on arvioitu muun ohella rikosten ennalta ehkäisyä. Viime vuosina sosiaalipolitiikan laitos on keskittynyt erityisesti perheväkivallan ehkäisyyn. Tässä mielessä on hyvät perusteet puhua osaamisklusterista.

 

Tutkimustoiminnan yhteydessä on pystytty luomaan hyvät ja toimivat suhteet niin poliiseihin kuin sisäasiain- ja oikeusministeriöön sekä rikosseuraamusvirastoon. Tiedekunnan edustaja on osallistunut rikosseuraamusalan neuvottelukunnan tutkimusjaoston toimintaan. Saramäen vankilan henkilökunnan on mahdollista työnsä ohessa hyödyntää oikeustieteellisessä tiedekunnassa annettavaa opetusta yleensä, tutkinto-opetusta erityisesti ja osallistua sopiville täydennyskoulutuskursseille.

 

Edellä selostelulta pohjalta Turussa on tulevaisuudessakin helppo organisoida ja edelleen kehittää pitkäjänteistä ja systemaattista yhteistyötä rikosseuraamusalan kanssa.

 

       

       TURUN KAUPUNKI

 

 

Mikko Pukkinen

kaupunginjohtaja