Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 385 16.06.2009 Yj
Kaupunginhallitus 488 14.09.2009 3 Yj
Kaupunginhallitus 604 09.11.2009 4 Yj

8403-2009 (743)

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevaan selvityspyyntöön annetun vastauksen täydentäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 14.9.2009 § 488 merkinnyt kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin vesi-ja viemärimaksuja koskevaan selvityspyyntöön annetun vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi. Kaupunginhallituskäsittelyn jälkeen on ilmennyt tarvetta täydentää selvityspyyntöön annettua vastausta.

Kh § 385

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni 16.6.2009:

On ilmennyt, että on epäselvyyttä autokatosten yms. tilojen vaikutuksesta vesi- ja viemäriliittymismaksuihin.

Joudutaanko Turussa maksamaan myös sellaisten tilojen rakennusoikeudesta, joissa ei ole vesijohtoa tai viemäröintiä? Miten asiat ovat naapurikunnissa?

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 488

Vesiliikelaitos, toimitusjohtaja Irina Nordman 3.9.2009:

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni on kaupunginhallituksen kokouksessa 16.6.2009 § 385 tehnyt vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevan selvityspyynnön.

Selvityspyynnössä on kysytty

  1. Joudutaanko Turussa maksamaan myös sellaisten tilojen rakennusoikeudesta, joissa ei ole vesijohtoa tai viemäröintiä? Kysymys on liittynyt erityisesti autokatoksiin.
  2. Miten asiat ovat naapurikunnissa?

Vesilaitoslautakunta on 16.9.2004 § 105 hyväksynyt vesilaitoksen liittymismaksujen määräytymisperusteet. Päätöksen mukaan liittymismaksu määräytyy asemakaavoitetulla alueella kiinteistön käyttötarkoituksen ja asemakaavassa osoitetun rakennusoikeuden mukaan. Mikäli tontille rakennetaan vähemmän kerrosalaa kuin asemakaavassa on osoitettu rakennusoikeutta, käytetään ns. kohtuullistamiskerrointa. Jos toisaalta tontille rakennetaan enemmän kuin sillä on kaavassa osoitettu rakennusoikeutta, peritään liittymismaksu rakennettavan kerrosalan mukaan.

Tontille rakennettava kerrosala ilmenee voimassa olevasta rakennusluvasta. Mikäli rakennusluvassa on laskettu kerrosalaan mukaan autokatokset tai muut talousrakennukset, otetaan nämä tilat huomioon myös liittymismaksua määrättäessä. Tämän osalta on olemassa yksi poikkeus; mikäli rakennusoikeuden ylitys aiheutuu autokatoksista, ei tätä ylitystä oteta huomioon liittymismaksua määrättäessä. Poikkeus perustuu kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnan päätökseen 17.8.1999 § 961.

Naapurikuntien käytäntöjä liittymismaksujen osalta kysyttiin Länsi-Turunmaalta, Kaarinasta, Naantalista ja Raisiosta. Käytännöt ovat pääosin yhteneväisiä, mutta Turussa poiketaan naapurikunnissa noudatetusta käytännöstä ainakin seuraavien osalta

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 604

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 4.11.2009:

 

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni on kaupunginhallituksen kokouksessa 16.6.2009 § 385 kohdalla tehnyt vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevan selvityspyynnön. Kaupunginhallitus on 14.9.2009 § 488 merkinnyt selvityspyyntöön annetun vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi. Kaupunginhallituskäsittelyn jälkeen on ilmennyt tarvetta täsmentää annettua vastausta Raision, Kaarinan ja Naantalin kaupunkien osalta.

 

Raisio

 

Pienkiinteistöillä (omakotitalot) on käytössä kiinteät liittymismaksut. Vesiliittymän hinta on 1.400 euroa ja jätevesiliittymän 1.600 euroa.

 

Muiden kiinteistöjen osalta liittymismaksut määräytyvät rakennusten kerrosalojen ja rakennusoikeuden määrän mukaan. Kaava-alueella liittymismaksun määräämisen perusteena on kiinteistön rakennusten kerrosala sekä asemakaavan mukaisen rakennuksen käyttämättä jäävästä osasta 50 %. Mikäli kaava-alueella sijaitsevan kiinteistön rakennettu kerrosala myöhemmin suurenee, on liittymismaksua suoritettava 50 % lisäyksestä. Jos kaavanmukainen enimmäiskerrosala ylitetään, liittymismaksu peritään käytetyn kerrosalan mukaisesti.

 

Kaava-alueen ulkopuolella olevien muiden kuin pienkiinteistöjen osalta liittymismaksu on liitettävien rakennusten kerrosalan mukainen. Kerrosalan kasvaessa suoritetaan lisäliittymismaksua.

 

Autokatoksia ei lasketa kerrosalaan, mikäli autokatoksessa on vähintään 30 % avointa seinää.

 

Vesiliittymismaksu on 6,73 euroa/k-m2 ja jätevesiliittymismaksu 7,57 k-m2. Pienimmät maksut ovat kuitenkin samat kuin pienkiinteistöjen liittymismaksut.

 

Kaarina

 

Liittymismaksun määräytymisen perusteena on kaavassa määritelty kiinteistön rakennusoikeus. Kaava-alueiden AO- ja AP –kortteleissa rakennusoikeudeksi lasketaan kuitenkin enintään 400 k-m2 tai rakennettu kerrosala, mikäli se ylittää edellä mainitun arvon. Teollisuus-, varasto- ja liikerakennusten osalta rakennusoikeudeksi lasketaan enintään 40 % rakennuspaikan pinta-alasta, mikäli rakentamisen määrä ei ylitä tätä tehokkuutta, Jos rakentamisen määrä ylittää tämän tehokkuuden, lasketaan kiinteistön rakennusoikeudeksi rakennettu kerrosala.

 

Kaava-alueiden ulkopuolella olevan kiinteistön rakennusoikeudeksi lasketaan 20 % rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 400 k-m2. Mikäli rakennettu kerrosala ylittää edellä mainitun, lasketaan kiinteistön rakennusoikeudeksi rakennettu kerrosala.

 

Koska autokatosta ei lasketa rakennettuun kerrosalaan, ei sitä huomioida liittymismaksua määrättäessä. Sen sijaan autotalli lasketaan kerrosalaan ja siitä on suoritettava liittymismaksua.

 

Kaupungilla on oikeus periä lisäliittymismaksua, mikäli kiinteistön rakennusoikeutta myöhemmin lisätään.

 

Liittymismaksun yksikkö hinta on 13,02 euroa/m2.

Naantali

 

Liittymismaksun perusteena on kiinteistön rakennusten kerrosalan ja tontin tai rakennuspaikan pinta-alan summa. Tontin tai rakennuspaikan pinta-alan osalta on käytössä seuraavanlainen ”leikkuri”:

 

”Jos tontin tai rakennuspaikan pinta-ala ylittää asuinkerrostalon osalta rakennusten kerrosalan yksinkertaisen määrän, omakotikiinteistön osalta rakennusten kerrosalan kahdeksankertaisen määrän, paritalo-, kytketyn pientalo-, rivitalo- ja pienkerrostalokiinteistön (AKR) osalta rakennusten kerrosalan kolminkertaisen määrän ja muiden kiinteistöjen osalta rakennusten kerrosalan kaksinkertaisen määrän, ei sanotun määrän ylittävää osaa oteta huomioon liittymismaksua määrättäessä.”

 

Kerrosalaan mukaan laskettavat rakennuksen huomioidaan liittymismaksua määrättäessä riippumatta siitä, onko ne liitetty vesi- ja viemärijohtoon.

 

Mikäli kiinteistön rakennettu kerrosala taikka tontin tai rakennuspaikan pinta-ala myöhemmin suurenee, on liittymismaksua suoritettava lisäystä vastaava määrä.

 

Käyttöveden osalta liittymismaksu on 2,72 euroa/m2 ja jäteveden osalta 3,85 euroa/m2. Lisäksi peritään korvaus tonttivesijohdon rakentamiskustannuksista 0,46 euroa (+ alv 0,10 euroa) rakennusten kerrosalan ja tontin tai rakennuspaikan pinta-alan yhteenlasketun määrän mukaan.

 

Tarkempia tietoja

 

Tarkempia tietoja Raision, Kaarinan, Naantalin liittymismaksujen osalta löytyy internetistä seuraavista osoitteista:

 

www.raisio.fi / Päätöksenteko ja hallinto / Maksut ja taksat / Vesihuoltotaksa

 

www.kaarina.fi / Asuminen ja rakentaminen / Vesihuolto / Vesihuoltoon liittyminen / Vesihuollon hinnasto 2009

 

www.naantali.fi / Asuminen ja rakentaminen / Vesi ja viemäri / tarkastus- ja liittymismaksut

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan lisäselvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVesiliikelaitos
tiedManni Olli A.