Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47714.09.20099 Kj

11358-2005 (235, 021)

Sitoumuksen antaminen Topinojan jätekeskuksen ympäristölupaa koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Topinojan jätekeskuksen aluetta koskevassa maanvuokrasopimuksessa Turun kaupunki ja Turun seudun jätehuolto Oy ovat sopineet, että vuokranantaja antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle kaatopaikan ympäristöluvassa edellytetyn kaatopaikan jälkihoidon toteuttamiseen liittyvän vakuuden. Vakuutta vastaavana järjestelynä voidaan pitää luvan mukaisten velvoitteiden täyttämistä koskevaa sitoumusta, jonka kunta antaa. Sitoumus on esitettävä Lounais-Suomen ympäristökeskukselle viimeistään 7.10.2009.

Kh § 477

Kaupunginlakimies Laura Klami 3.9.2009:

Turun kaupungin ja Turun Seudun Jätehuolto Oy:n vuokrasopimus

Turun kaupunki vuokranantajana ja Turun Seudun Jätehuolto Oy vuokralaisena ovat tehneet 21.1.2005 vuokrasopimuksen Topinojan kaatopaikan alueesta.

Turun kaupunki ja Turun Seudun Jätehuolto Oy ovat sopineet, että kaatopaikan ympäristöluvassa määrättävän vakuuden jälkihoidon toteuttamiseksi vuokranantaja antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle. Ehto on vuokrasopimuksen kohdassa 4.

Mainitun vuokrasopimuksen 3. kohdan mukaan vuokranantaja varautuu ko. kaatopaikka-alueen peittämiseen ja muuhun jälkihoitoon keräämällä vuokramieheltä maksua. Vuokranantaja teettää pintarakenteet täytön edistyessä ja mahdolliset jälkihoitotoimenpiteet käyttäen sitä tarkoitusta varten kerättyjä varoja.

Ympäristölupa ja vakuuden asettaminen

Lounais-Suomen ympäristökeskus on 31.5.2006 annetulla päätöksellään 36  YLO/31.5.2006 (diaarinumero LOS-2004-Y-1106-121) myöntänyt ympäristöluvan Turun Seudun Jätehuolto Oy:lle koskien Topinojan jätekeskuksen nykyisen loppusijoitustoiminnan jatkamisesta nykyisellä täyttöalueella 31.10.2007 asti, uuden täyttöalueen käyttöönottoa ja nykyisen täyttöalueen sulkemista 31.10.2007 jälkeen.

Ympäristölupapäätöksen 45. kohdassa on määrätty muun muassa seuraavasti

"Luvansaajan on asetettava kaatopaikan nykyisen täyttöalueen osalta 1.800.000 euron vakuus tai esitettävä muu vastaava järjestely asianmukaisen jätehuollon, lopettamisen ja viimeistelytoimien varmistamiseksi Lounais-Suomen ympäristökeskukselle kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Laajennusalueiden osalta vakuuden kokonaismäärä on 2.850.000 euroa, josta vakuudeksi on asetettava kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä edellisen vuoden lopussa jätetäyttökäytössä olevan pohjan pinta-alaa vastaava osuus (150.000 euroa/ha).

Vakuuden määrää voidaan kaatopaikan viimeistelytoimien edetessä tarkistaa ympäristökeskuksen hyväksymällä päätöksellä.”

Korkeimman hallinto-oikeuden asiaa koskeva päätös on annettu 7.4.2009.  Vakuus tai vastaava järjestely on esitettävä Lounais-Suomen ympäristökeskukselle viimeistään 7.10.2009.

Vakuuden asettaminen jätteen hyödyntämis- ja käsittelytoiminnassa

Koska kaatopaikkatoimintaa harjoittavan on ympäristönsuojelulain 42 §:n 3 momentin mukaan asetettava vakuus tai esitettävä muu hyväksyttävä järjestely, Turun kaupunki on tiedustellut Lounais-Suomen ympäristökeskukselta, edellyttääkö vakuuden antaminen erillistä sitoumusta.

Vakuutta vastaavana järjestelynä voidaan pitää luvan mukaisten velvoitteiden täyttämistä koskevaa sitoumusta, jonka esimerkiksi kunta antaa. Lounais-Suomen ympäristökeskus on ilmoittanut, että hyväksyttävänä vakuutena kaatopaikan ennallistamisesta ympäristönsuojelulain 42 §:n 3 momentissa edellytettynä vakuusjärjestelynä ei ole pidettävä edellä esitettyä ehtoa vuokrasopimuksessa. Ympäristökeskus on edellyttänyt, että Turun kaupunki antaa kirjallisen sitoumuksen, jossa on liitteenä Turun kaupunginvaltuuston asiaa koskeva päätös.

Talousjohtaja Ari Mäkinen ja controller Johanna Korpikoski 3.9.2009:

Ympäristökeskus on edellyttänyt, että Turun kaupunki antaa kirjallisen sitoumuksen edellä mainitun Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antaman ympäristölupapäätöksen 36 YLO/31.5.2006 velvoitteiden täyttämiseksi.
Erillistä vakuustalletusta ei tarvita.

Turun Seudun Jätehuolto Oy on sopimuksella sitoutunut maksamaan Turun kaupungille pintarakennemaksua, jolla riittävästi kerrytetään kaupungin tekemää varausta kaatopaikan jälkihoidon toteuttamiseksi. Pintarakennemaksun riittävyys tarkistetaan vuosittain parasta asiantuntemusta käyttäen. Kaupungille ei tästä asiasta aiheudu riskiä.

Talouden vastuualueella ei ole asiaa koskien huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Sitoumus

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että Turun kaupunki antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle sitoumuksen Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antaman ympäristölupapäätöksen 36 YLO/31.5.2006 (diaarinumero LOS-2004-Y-1106-121) velvoitteiden täyttämiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve, Lundahn ja Korhonen ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Jakelu

ilmKeskushallinto, hallinto