Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38516.06.2009 Yj
Kaupunginhallitus48814.09.20093 Yj

8403-2009 (743)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni on 16.6.2009 § 385 tehnyt vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevan selvityspyynnön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi asiaan liittyvän selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 385

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni 16.6.2009:

On ilmennyt, että on epäselvyyttä autokatosten yms. tilojen vaikutuksesta vesi- ja viemäriliittymismaksuihin.

Joudutaanko Turussa maksamaan myös sellaisten tilojen rakennusoikeudesta, joissa ei ole vesijohtoa tai viemäröintiä? Miten asiat ovat naapurikunnissa?

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 488

Vesiliikelaitos, toimitusjohtaja Irina Nordman 3.9.2009:

Kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Manni on kaupunginhallituksen kokouksessa 16.6.2009 § 385 tehnyt vesi- ja viemäriliittymismaksuja koskevan selvityspyynnön.

Selvityspyynnössä on kysytty

  1. Joudutaanko Turussa maksamaan myös sellaisten tilojen rakennusoikeudesta, joissa ei ole vesijohtoa tai viemäröintiä? Kysymys on liittynyt erityisesti autokatoksiin.
  2. Miten asiat ovat naapurikunnissa?

Vesilaitoslautakunta on 16.9.2004 § 105 hyväksynyt vesilaitoksen liittymismaksujen määräytymisperusteet. Päätöksen mukaan liittymismaksu määräytyy asemakaavoitetulla alueella kiinteistön käyttötarkoituksen ja asemakaavassa osoitetun rakennusoikeuden mukaan. Mikäli tontille rakennetaan vähemmän kerrosalaa kuin asemakaavassa on osoitettu rakennusoikeutta, käytetään ns. kohtuullistamiskerrointa. Jos toisaalta tontille rakennetaan enemmän kuin sillä on kaavassa osoitettu rakennusoikeutta, peritään liittymismaksu rakennettavan kerrosalan mukaan.

Tontille rakennettava kerrosala ilmenee voimassa olevasta rakennusluvasta. Mikäli rakennusluvassa on laskettu kerrosalaan mukaan autokatokset tai muut talousrakennukset, otetaan nämä tilat huomioon myös liittymismaksua määrättäessä. Tämän osalta on olemassa yksi poikkeus; mikäli rakennusoikeuden ylitys aiheutuu autokatoksista, ei tätä ylitystä oteta huomioon liittymismaksua määrättäessä. Poikkeus perustuu kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnan päätökseen 17.8.1999 § 961.

Naapurikuntien käytäntöjä liittymismaksujen osalta kysyttiin Länsi-Turunmaalta, Kaarinasta, Naantalista ja Raisiosta. Käytännöt ovat pääosin yhteneväisiä, mutta Turussa poiketaan naapurikunnissa noudatetusta käytännöstä ainakin seuraavien osalta

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Olli A. Mannin selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVesiliikelaitos
tiedManni Olli A.