Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46807.09.20095 Yj
Kaupunginhallitus48614.09.20091 Yj

10860-2009 (613, 616)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry:n tekemästä rakennussuojeluesityksestä (Koulukadun maisemakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry:n tekemästä rakennussuojeluesityksestä. Rakennussuojeluesitys koskee Koulukadun maisemakokonaisuutta. Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on valmistellut esityksen ympäristökeskukselle annettavaksi lausunnoksi.

Kh § 468

Lounais-Suomen ympäristökeskus 22.5.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus pyytää Turun kaupungin lausuntoa oheisesta rakennussuojeluasiasta koskien Turun kaupungissa sijaitsevaa Koulukadun maisemakokonaisuutta ja erityisesti seuraavia rakennuksia:

 

Turun kaupungin VII kaupunginosan korttelin 5 tontilla 8 (osoite Koulukatu 2) sijaitsevat kaksikerroksinen jugend-rakennus sekä pihalla sijaitseva makasiinirakennus.

 

Turun kaupungin VII kaupunginosan korttelin 6 tontilla 1 (osoite Eerikinkatu 34 - Koulukatu 5) sijaitsevat kaasulaitoksen konttorirakennus sekä pihan tallit ja makasiinit.

 

Turun kaupungin VII kaupunginosan korttelin 14 tontilla 2004 sijaitsevat rakennukset (osoite Eerikinkatu 33).

 

Turun kaupungin VII kaupunginosan korttelin 14 tontilla 5 sijaitseva 1920-luvulla rakennettu tiilirakenteinen makkaratehdas-rakennus (osoite Eerikinkatu 33).

 

Lausunto ja asiakirjat pyydetään palauttamaan ympäristökeskukseen 24.6.2009.

Asemakaavatoimisto / Satu Lehto 1.9.2009/389-09:

Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry on 21.1.2009 tehnyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle rakennussuojeluesityksen VII kaupunginosassa sijaitsevasta ns. Koulukadun maisemakokonaisuudesta. Erityisesti suojeltavaksi on esitetty Wikeström & Krogiuksen rakennukset (tontti 5-8), entisen kaasulaitoksen konttorirakennus ja pihan tallit ja makasiinit (tontti 6-1), Strandellin puutalot (tontti 14-2004) sekä tiilirakenteinen entinen makkaratehdas (tontti 14-5). Lisäksi kokonaisuuteen on esitetty kuuluvaksi Boren puisto, ns. Boren talo (Linnankatu 36), klassistinen asuinkerrostalo (Linnankatu 33), Turun pääpaloasema (Eerikinkatu 35) ja Snellmanin koulu (Koulukatu 8).

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt kaupungin lausuntoa rakennussuojeluasiasta 10.9.2009 mennessä.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto esittää kaupunginhallitukselle, että asian johdosta annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunginhallitus palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan seuraavaa:

Sovellettavat säännökset

Rakennussuojelulain 3.1 §:n mukaan rakennussuojelun tulee asemakaava-alueella perustua ensisijaisesti kaavaan. Lain 3.2 §:n mukaan rakennus voidaan kuitenkin suojella rakennussuojelulain nojalla, jos suojelu asemakaavalla ei ole mahdollista tai suojeluarvoja ei muutoin voida riittävästi turvata maankäyttö- ja rakennuslailla tai rakennuksella on huomattavaa valtakunnallista merkitystä taikka milloin siihen muutoin on erityisiä syitä.

Museoviraston kanta

Museovirasto on 14.5.2009 päivätyssä lausunnossa todennut, että esityksen kohteena olevalla maisemakokonaisuudella on kaupunkikuvallista ja kulttuurihistoriallista merkitystä ja että sen muodostavat rakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole rakennussuojelulain 3.2 §:n mukainen kohde, vaan maisemakokonaisuuden muodostavien rakennusten suojelu on luontevaa ratkaista asemakaavoituksen yhteydessä.

Koulukatu 2  

Tontilla 5-8 (Wikeström & Krogius) on voimassa 15.11.2008 lainvoimaiseksi tullut asemakaavanmuutos, jossa rakennuksia ei ole suojeltu. Talojen suojelukysymys on näin ollen ratkaistu jo asemakaavassa. Korkein hallinto-oikeus on lisäksi 25.5.2009 antamallaan päätöksellä hylännyt Meidän Turku ry:n hakemuksen, joka on koskenut asemakaavan hyväksymistä koskevan päätöksen purkamista ylimääräisenä muutoksenhakuna.

Eerikinkatu 33

Tontilla 14-2004 (Strandellin puutalot) on voimassa vuoden 1897 asemakaava, joten rakennusoikeus ja käyttötarkoitus määräytyvät vuoden 1964 rakennusjärjestyksen 52 §:n mukaan. Sen mukaan tontin rakentamistehokkuus on 1,0 ja rakennusoikeus 2072 km2. Tontille rakennettavien asuin- ja liikerakennusten enimmäiskorkeus saa olla 18 metriä ja kerroksia enintään 6.

Tontilla 14-5 (entinen makkaratehdas) on voimassa 31.3.1960 vahvistettu asemakaava, joka määrittelee tontille erilaisia rakennusaloja pääasiassa liikerakennuksia varten. Rakennusten kerrosluku vaihtelee yhdestä kolmeen. Katuun rajoittuvan kolmikerroksisen rakennuksen rakennusalalle saa sijoittaa myös asuntoja. Tontin rakennusten yhteenlaskettu bruttokerrospinta-ala saa olla enintään 2829 m2 (e = 1,45).

Alueelle on vireillä asemakaavanmuutos, jonka yhteydessä rakennusten mahdollinen suojelu tulee ratkaistavaksi.

Eerikinkatu 32-34

Tonteilla 6-1 ja 6-2, jolla sijaitsevat entisen kaasulaitoksen konttorirakennus ja pihan tallit ja makasiinit, on voimassa vuoden 1897 asemakaava. Rakentamisessa noudatetaan vuoden 1964 rakennusjärjestyksen 52 §:n määräyksiä, jonka mukaan tontit on osoitettu asuin- ja liikerakennuksille. Rakennusjärjestyksen mukainen rakennusoikeus eli tonttitehokkuus on e = 1,0 (3857 k-m2 ja 3814 k-m2). Rakennusoikeutta on tontilla 6 -1 käytetty 2140 k-m2.

Alueelle ei ole vireillä asemakaavanmuutosta eikä siihen myöskään kohdistu paineita uudisrakentamiseen. Tontit ovat kaupungin omistuksessa. Rakennusten suojeluarvot tulevat selvitetyksi mahdollisen asemakaavanmuutoksen yhteydessä.

Muut kohteet

Snellmanin koulu (Koulukatu 8) on suojeltu 22.6.1992 vahvistetussa asemakaavassa merkinnällä sr-4: Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten rakennusala.

Turun pääpaloasemaa (Eerikinkatu 35) koskee 31.3.1964 vahvistettu asemakaavanmuutos. Asemakaavassa rakennusta ei ole suojeltu.Tontti on kaupungin omistuksessa. Alueelle vuonna 2004 vireille tullut asemakaavanmuutostyö on tällä hetkellä keskeytynyt, koska Turun Palolaitos on halunnut pitää kaavanmuutoksessa esitetyn uudisrakennuksen paikan varauksena oman toiminnan laajenemiselle. Vuonna 2004 laaditussa asemakaavanmuutosluonnoksessa paloasemarakennus oli varustettu suojelumerkinnällä sr4. Rakennuksen suojeluarvot tulevat selvitetyksi mahdollisen asemakaavanmuutoksen yhteydessä.

Boren talon (Linnankatu 36) ja klassistisen asuinkerrostalon (Linnankatu 33) tonteilla on voimassa vuoden 1897 asemakaava. Niiden rakentamisessa noudatetaan vuoden 1964 rakennusjärjestyksen 52 §:n määräyksiä, jonka mukaan tontit on osoitettu asuin- ja liikerakennuksille. Boren tontin rakennusjärjestyksen mukainen tonttitehokkuus on e = 0,7, joten rakennusoikeutta on 1286 k-m2, rakennettu on noin 9324 k-m2. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 25.11.2008 myöntänyt poikkeamisluvan maanalaisen autokatoksen rakentamiseen, jota ei vielä ole toteutettu. Linnankatu 33:n rakennusoikeus on 3926 k-m2 (e = 1,0), rakennettu on noin 7624 k-m2 sekä katos 139 k-m2. Rakennuksia ei ole asemakaavalla suojeltu. Rakennuksiin tai niiden tonteille ei kohdistu paineita uudisrakentamiseen, sillä tonttien toteutunut rakentaminen ylittää huomattavasti sen, mitä voimassa oleva asemakaava sallii rakennettavan. 

Yhteenveto

Aurajoelta ylös Koulukatua avautuvalla maisemakokonaisuudella ei ole sellaista huomattavaa valtakunnallista merkitystä, että se voitaisiin suojella rakennussuojelulailla. Myöskään erityisesti suojeltaviksi esitetyillä rakennuksilla tai muillakaan maisemakokonaisuuden osaksi esitetyillä rakennuksilla ei tällaista valtakunnallista merkitystä ole. Oikeuskäytännön (esim. KHO 17.11.2000 T 2965 ja KHO 25.10.2001 T 2605) mukaan rakennussuojelulain mukaiseen suojeluun ei riitä myöskään se, että asemakaavaa ei muuteta rakennusten suojelemiseksi. Myöskään se ei riitä perusteeksi, että asemakaavanmuutoksessa rakennuksia ei aiota suojella.

Turun kaupunki yhtyy edellä mainittuun museoviraston kantaan, jonka mukaanesitettyyn Koulukadun maisemakokonaisuuteen kuuluvat rakennukset eivät suojelukohteina täytä rakennussuojelulain 3 § 2 momentin edellytyksiä lain käytöstä asemakaava-alueella.

Oheismateriaali 1Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry:n tekemä rakennussuojeluesitys

Oheismateriaali 2Museoviraston lausunto 14.5.2009

Rakennussuojeluesitykseen liittyvät asiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävänä keskushallinnossa ja kaupunginhallituksen kokouksessa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa asiassa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kh § 486

Pöydältä 7.9.2009 § 468

PäätösKaupunginhallitus päätti antaa asiassa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Samalla kaupunginhallitus päätti edellyttää, että ympäristö- ja kaavoituslautakunta valmistelee Eerikinkatu 33 asemakaavakokonaisuuden siten, että kaupunginhallitus voi ottaa kantaa asemakaavalliseen suojeluun jo valmisteluvaiheessa.

Päätös asiassa tehtiin Arven Randellin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus
tpvYmpäristö- ja kaavoituslautakunta