Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46307.09.20092 Oj

5327-2009 (101)

Turun kaupungin lomauttamisen toteuttaminen Turun ammattikorkeakoulussa

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se oikeuttaisi/valtuuttaisi Turun ammattikorkeakoulun sen viranomaisen tai viranhaltijan, joka Turun ammattikorkeakoulussa päättää viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen ottamisesta, päättämään kaupunginhallituksen asiassa antamia ohjeita noudattaen sanotun viranhaltijan tai työntekijän lomauttamisesta.

Kh § 463

Kaupunginlakimies Jaana Lehtonen 2.9.2009.:

Ammattikorkeakoulun johtosäännössä (kv 8.12.2003 § 257) säädetään ammattikorkeakoulun ja sen ylläpitäjän välisestä tehtäväjaosta. Sanotun johtosäännön 5 §:n 2-kohdan mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on päättää palkka- ja palvelussuhteen ehdoista sekä muista henkilöstöasioista lukuun ottamatta asioita, jotka koskevat lomauttamista tai irtisanomista tuotannollisista ja taloudellisista syistä sekä paikallisten virka- ja työehtosopimusten tekemistä. Kysymys on kuntalain nojalla ammattikorkeakoululle siirretystä toimivallasta.

Toisaalta taas ammattikorkeakoulun johtosäännön 2 §:n mukaan: ”Jollei laissa tai asetuksessa taikka tässä johtosäännössä tai muualla ole toisin säädetty tai määrätty, ylläpitäjälle kuuluvista asioista päättää kaupunginhallitus.”

Muussa johtosäännössä eli hallintosäännön (kv 4.10.2004 § 255) 38 §:ssä on kuitenkin todettu, että palvelussuhteen päättymisestä ja lomauttamisesta päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen. Taloudellisten ja/tai tuotannollisten lomautus- ja irtisanomisperusteiden olemassaolo tulee todeta ennen irtisanomis- tai lomautuspäätöksen tekemistä lähinnä ylemmässä monijäsenisessä viranomaisessa, mikäli lomauttamisesta tai irtisanomisesta päättää viranhaltija.

Kun muussa johtosäännössä on lomauttamisesta päättäminen säädetty sille viranomaiselle, joka ottaa viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen, niin tästä voisi päätellä, että toimivalta yksilökohtaisten lomautuspäätösten tekoon kuuluu kaupunginhallituksen  sijasta ammattikorkeakoulun henkilöstön ottavalle viranomaiselle. Ammattikorkeakoulun johtosäännön 5 §:ssä lienee tarkoitettu, että ammattikorkeakoulu ei periaatteellisella tasolla tai ilman ylläpitäjän lupaa voi tehdä päätöstä lomauttamisesta tai tuotannollis-taloudellisista irtisanomisista, koska niissä on kysymys ammattikorkeakoulun taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä. Lomautuspäätöksiä ei käytännössä voida tehdä kaupunginhallituksessa, koska päätösten teko edellyttää lomautusajankohtien sovittamista opetussuunnitelmiin ja muutoinkin toimialan tuntemusta.

Ammattikorkeakoulun sisäinen toimivallan jako ilmenee ammattikorkeakoulun johtosäännöstä ja toimintasäännöstä. Ammattikorkeakoulun johtosäännön 4 §:n mukaan ammattikorkeakoulun hallitus päättää johtavien viranhaltijoiden ottamisesta ja johtosäännön 6 §:n mukaan rehtori ottaa ammattikorkeakoulun opetus- ja muun henkilökunnan. Näin ollen ammattikorkeakoulun rehtori tekee pääsääntöisesti lomautuspäätökset ammattikorkeakoulun henkilöstön osalta sen jälkeen, kun ammattikorkeakoulun hallitus on todennut lomautusperusteiden olemassa olon.

Ammattikorkeakoulun rehtori on ilmaissut huolensa toimivaltasäännöksiin liittyvän tulkinnanvaraisuuden johdosta. Rehtori on virkavastuussa tekemistään päätöksistä. Selvyyden vuoksi kaupunginhallituksen tulisi oikeuttaa ammattikorkeakoulun viranomaiset tekemään yksilöä koskevat lomautuspäätökset.

Esitän edellä lausuttuun viitaten, että kaupunginhallitus oikeuttaa/valtuuttaa sen Turun ammattikorkeakoulun viranomaisen tai viranhaltijan, joka Turun ammattikorkeakoulussa päättää viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen ottamisesta, päättämään kaupunginhallituksen asiassa antamia ohjeita noudattaen sanotun viranhaltijan tai työntekijän lomauttamisesta.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi:

EhdotusKaupunginhallitus oikeuttaa/valtuuttaa Turun ammattikorkeakoulun sen viranomaisen tai viranhaltijan, joka Turun ammattikorkeakoulussa päättää viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen ottamisesta, päättämään kaupunginhallituksen asiassa antamia ohjeita noudattaen sanotun viranhaltijan tai työntekijän lomauttamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTurun ammattikorkeakoulu