Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta43501.09.20095 Ymp
Kaupunginhallitus46707.09.20094 Yj

8520-2009 (235, 021)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Tiivistelmä:

Baltic Tank Oy on jättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristölupahakemuksen, joka koskee öljytuotteiden ja kemikaalien varastointia ja jakelua osoitteessa Pansiontie 55. Kaupunginhallituskäsittelyä varten on pyydetty ympäristöterveydenhuollon, aluepelastuslaitoksen sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot.

Lounais-Suomen ympäristökeskus 16.6.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemus. Hakemus koskee öljytuotteiden ja kemikaalien varastointia ja jakelua. Kyseessä on olemassa oleva toiminta ja toiminnan muutos. Yhtiö hakee myös lupaa aloittaa laajentunut toiminta lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 101 §). Laitos sijaitsee Turun kaupungissa osoitteessa Pansiontie 55.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään asettamaan ympäristölupahakemusta koskeva kuulutus kunnan ilmoitustaululle 30 päivän ajaksi nähtäville. Kuulutusaika (30 päivää) lasketaan siitä päivästä lähtien, kun kuulutus on asetettu nähtäville ilmoitustaululle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään hankkimaan lausunnot hakemuksesta harkintansa mukaan kunnan muilta toimielimiltä ja liittämään ne hakemusasiakirjoihin ja antamaan lausuntonsa ympäristökeskukselle 14.8.2009 mennessä sekä palauttamaan hakemusasiakirjat ja kuulutus nähtävilläolomerkinnöin varustettuna. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista ympäristökeskuksessa.

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt erikseen lausuntoa Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta.

 

Lisätietoja asiasta antaa ylitarkastaja Pasi Saario puh. 040 7699 064.

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 28.7.2009:

Baltic Tank Oy hakee ympäristölupaa toiminnassa olevan laitoksen oleelliseen muutokseen. Laitos varastoi ja jakelee Pansiossa Pansiontie 55 öljytuotteita ja kemikaaleja. Kyseessä on olemassa olevan toiminnan muutos. Laivalastauksia tapahtuu keskimäärin 2 / kk, junavaunuja kerran / kk ja säiliöautoja 6 kpl / d. Laitoksen VOC-päästöt ovat noin 70 t / a ja ne syntyvät lähinnä bensiinin siirroista.

Lähin asumus on noin 500 m päässä. Lähimpään loma-asuntoon Ruissalon puolella on matkaa 300 m.

Hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei odoteta aiheutuvan merkittävää terveydellistä haittaa.

Palotarkastusinsinööri Iina Virnes 14.8.2009:

 

Turun kaupunginhallitus pyytää pelastusviranomaisen lausuntoa Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksesta. Hakemuksen mukainen toiminta käsittää palavien, vaarallisten ja vaarattomien öljytuotteiden, kemikaalien ja muiden aineiden säiliövarastointia ja jakelua Baltic Tank Oy:n ja Baltic Port Servicen operoimilla alueilla Turussa, Pansion öljysatamassa (Pansiontie 55, 20240 Turku).

 

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tutustunut Baltic Tank Oy:n öljytuotteiden ja kemikaalien varastointia ja jakelua koskevaan ympäristölupahakemukseen liitteineen ja muuhun hakemuksen liitteenä esitettyyn materiaaliin. Varsinais-Suomen pelastuslaitos pyytää ympäristöluvan käsittelyssä huomioitavaksi seuraavaa:

 

1) Baltic Tank Oy kohteineen on toiminnaltaan vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista annetun asetuksen (59/1999) mukaista laajamittaista kemikaalien varastointia ja tuotantoa harjoittava laitos. Baltic Tank Oy kuuluu asetuksen mukaan Turvatekniikan keskuksen (TUKES) valvonnan piiriin. Varsinais-Suomen pelastuslaitos pitää erityisen tärkeänä sitä, että Turvatekniikan keskukselta (TUKES) pyydetään lausunto liittyen Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemukseen.

 

2) Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksessa esitettyjen vaarallisten kemikaalien ja nestekaasun laadun ja määrien tulisi vastata todellista tilannetta kohteessa. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on käsittelyssä ilmoitus nestekaasun vähäisestä teknisestä käytöstä, käsittelystä ja varastoinnista, joka koskee lähes 5000kg nestekaasun säilytystä osoitteessa Pansiontie 55. Baltic Tank Oy on antanut luvan kaasun säilytykseen piha-alueellaan ilmoituksen tehneelle yritykselle 26.6.2009.

 

HUOMIOITA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN LIITTEISTÄ

 

3) HAZSCAN-analyysillä (ympäristölupahakemuksen liite 14) riskien luokitusta on kuvattu numeroilla 1-5. Luokituksen perusteita ei kuitenkaan ole selvitetty analyysissä. Riskianalyysissä tulee selvittää millä perusteilla tiettyyn luokitukseen on päädytty. Esitetyn analyysin perusteella voidaan tulkita että 45 % havaituista/todetuista riskeistä on sietämättömiä, niiden luokituslukujen ollessa maksimissaan.

 

4) Omatoiminen varautuminen

 

a. Automaattisen paloilmoittimen ja automaattisten kaasunilmaisimien puuttuessa onnettomuus ja vaaratilanteen havaitseminen vaikeutuu, varsinkin virka-ajan ulkopuolella. Kohteessa toimivat henkilöt (vartioliikkeen edustajat ym.) tulee ohjeistaa selkeästi, niin että he hallitsevat oikeat toimintamallit tilanteissa.

 

b. Valtioneuvoston asetuksen pelastustoimesta 787/2003 10 § momentin 4 tarkoittama turvallisuushenkilöstön lisäksi tulee nimetä ja kouluttaa tehtäviinsä myös kohteen yhteyshenkilö/edustaja, joka on pelastushenkilöstön tavoitettavissa mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

 

c. Saatavilla olevan sammutusvaahdon sijainnin lisäksi myös sen määrä ja laatu tulee selvittää.

 

d. Kirjallisen työlupamenettelyn osaksi tulisi laatia kattavampi tulityöohje, tai sisäisessä pelastussuunnitelmassa on esitettävä tulitöiden osalta noudatettavat vastaavat periaatteet kuten lupia myöntävät henkilöt.

 

5) Kohteesta laadittua sisäistä pelastussuunnitelmaa (ympäristölupahakemuksen liite 14) tulee täydentää ja päivittää.

 

Muilta osin pelastusviranomaisella ei ole toimialaansa kuuluvaa huomauttavaa ympäristölupahakemukseen.

 

HUOM. Kohteen ulkoinen pelastussuunnitelma tullaan päivittämään Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen toimesta. Päivityksen yhteydessä pelastuslaitos tulee pyytämään tietoja ja asiakirjoja sekä selvityksiä kohteesta ja esimerkiksi TUKESilta kohteen turvallisuusselvityksen.

Ympkaalk § 435

Asia

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausuntoa Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee öljytuotteiden ja kemikaalien varastointia ja jakelua. Kyseessä on olemassa oleva toiminta ja toiminnan muutos (laajennus). Hakemuksen tarkoituksena on myös yhdistää olemassa olevien eri varastoalueiden luvat.

Ympäristö- ja kaavoituslautakuntaa pyydettiin jättämään lausuntonsa hakemuksesta ympäristökeskukseen 14.8.2009 mennessä. Ympäristönsuojelutoimiston käytäntönä on valmistella lupahakemuksesta lausunto vasta ympäristökeskuksen kanssa tehdyn yhteisen tarkastuksen jälkeen, joka suoritettiin Baltic Tank Oy:n toiminta-alueella 18.8.2009.

Toiminnan kuvaus

Baltic Tank Oy ja Baltic Port Service varastoivat Pansion öljysatamassa sijaitsevissa maapäällisissä terässäiliöissä vaarallisia, palavia ja vaarattomia kemikaaleja. Alueella on varastoitu öljytuotteita jo 1930-luvulta lähtien ja alueen kalustoa on ajan myötä modernisoitu vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Osa säiliöistä sijaitsee betonibunkkerissa, osaa säiliöitä/bunkkereita kiertää valliseinämä. Alueella on myös lämmitettäviä säiliöitä, joiden lämmityskierukassa kiertää vesi-glykoliseos, joka lämmitetään 500 kW kattilalaitoksen avulla. Varastoitavat kemikaalit on esitetty oheismateriaali 1:ssä. Toimialueiden yhteenlaskettu kertavarastointimäärä on noin 75.000 m3.

Hakijayrityksen toiminta-alueet sijaitsevat osoitteissa Pansiontie 55 (ns. Shellin alue, 9 säiliötä), Öljykatu 1 (ns. Farmoksen alue, 3 säiliötä), Pansiontie 46 (ns. Nesteen alue, 5 säiliötä) ja Pansiontie 59-61 (entinen Esson alue, nykyisen ST 1:n alue, 13 säiliötä). Varastointialueiden sijainnit on esitetty oheismateriaali 2:ssa. Pansiontien pohjoispuolella säiliövarastoalueet sijaitsevat asemakaavan mukaisella palavien nesteiden varastokorttelilla ja Pansiontien eteläpuolella yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella. Hakijan suunnitelmissa on asentaa Pansiontien eteläpuolelle 4 lisäsäiliötä, joissa tullaan pääasiallisesti varastoimaan elintarvikerasvoja. Lisäksi hakija harkitsee laivaputkilinjaston asentamista osoitteeseen Pansiontie 55.

Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat pohjoisessa noin 500 m päässä toimialueesta. Varastointialueen lähin etäisyys Ruissalon luonnonsuojelualueeseen on noin 300 m.

Valtaosa varastoitavista kemikaaleista saapuu laivakuljetuksina ja lähtee autokuljetuksena. Laivapurussa ja –lastauksessa on aina paikalla vähintään kaksi työntekijää, joista yksi valvoo säiliön täyttymistä ja toinen laivan purkutapahtumaa laiturilla. Purkutapahtuman jälkeen purkuputkistot tyhjennetään paineilmapuhalluksella. Autopurussa ja –lastauksessa on paikalla yleensä vain kuljettaja, joka on perehdytetty tehtävään ennen kuin hän saa itsenäisesti operoida alueella. Osa tuotteiden kuljetuksista voidaan hoitaa junalla. Alueella on yksi toiminnassa oleva ja viranomaisten hyväksymä junalastauslaituri osoitteessa Pansiontie 46.

Osa hakijayhtiön säiliöistä, osoitteessa Pansiontie 59-61, on vuokrasopimuksella muutaman vuoden ajan varmuusvarastokäytössä. Kyseisissä säiliöissä varastoitava dieselpolttoaine tuodaan laivakuljetuksin ja pumpataan säiliöihin. Täytön jälkeen säiliöt sokeoidaan ja lukitaan kahden vuoden ajaksi. Varastointiajan jälkeen vanha dieselpolttoaine laivataan pois ja tilalle tuodaan uusi erä.

Varastolla työskentelee 1-2 henkilöä, jotka vastaavat alueiden kunnossapidosta ja tarkkailusta, kuljettajien ja urakoitsijoiden kouluttamisesta, ympäristökierroksista, kunnossapitotehtävistä ja laivapuruista. Tehtävistä pidetään kirjaa.

Toiminnasta johtuvat pääasialliset päästöt

Jätevedet:

Alueella olevat toimistorakennukset ovat liitetty kaupungin vesi- ja viemäriverkostoon. Pansiontie 55 ja 59-61 varastoalueilla on öljynerottimilla varustettu sadevesiviemäröintijärjestelmä. Öljykatu 1:n ja Pansiontie 46:n sadevedet johdetaan kokoojaputken kautta mereen. Varastoalueen viemärien venttiilit pidetään suljettuina ja järjestelmä tyhjennetään öljynerottimien läpi sateiden jälkeen tai kerran kuukaudessa.

Jätteet:

Toiminnassa syntyy vuosittain jätteitä seuraavasti:

Paperi- ja pahvijäte, rautaromu, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä osa pesuvedestä toimitetaan asianmukaiseen kierrätykseen. Suurin osa pesuvedestä ja öljyperäiset jätteet toimitetaan ongelmajätekäsittelyyn.

Melupäästöt:

Varastoinnista itsestään ei aiheudu melua eikä tärinää. Pääasialliset melupäästöt syntyvät laiva- ajoneuvo- ja junakuljetuksista.

Ilmapäästöt:

Varastotoiminnan päästöt ovat pääasiassa peräisin bensiinisäiliöiden täytöstä, varastoinnista ja lastauksesta. Tuotteiden vuosittaisten VOC-päästöjen arvioidaan olevan maksimivarastointimäärillä ja

–kierrolla enintään 70 t, joka muodostuu seuraavasti:

Näiden lisäksi varastoalueen kattilalaitoksesta aiheutuu lisäksi myös vähäisiä ilmapäästöjä.

Alueella kevättalvisin varastoitava rejektivesi voi satunnaisesti aiheuttaa hajuhaittoja ympäristöön

Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen

Hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei normaalioloissa ole vaikutusta maaperään. Onnettomuustilanteessa tai laiterikkojen yhteydessä kemikaaleja voi kulkeutua alueen maaperään.

Toiminta-alueen maaperää ja pohjavesiä on tutkittu useaan otteeseen (mm. vuosina 1991, 1993, 1994, 2003 ja vuonna 2008 tapahtuneen öljyvuodon yhteydessä). Vuonna 2003 laaditussa yhteenvetoraportissa, joka koskee Pansiontie 59-61:ä, todetaan, että varastoalueella on useita erillisiä alueita, joissa maaperässä on kohollaan olevia öljypitoisuuksia. Ympäristökeskus on vuonna 2008 antamassaan lausunnossaan todennut mm., että Pansiontie 59-61 varastoalueen maaperässä olevat maat, joissa öljyperäisten yhdisteiden pitoisuudet ylittävät pilaantuneen maan ongelmajätteen raja-arvot, on poistettava. Lisäksi ympäristökeskus on todennut, että aineiden kulkeutumista pinta- ja pohjavesien mukana muualle on ryhdyttävä seuraamaan. Pansiontie 55:ssä olevan varastoalueen pohjavesiä tarkkaillaan säännöllisesti vuosittaisilla näytteenotoilla.

Natura-arvio 

Pansion sataman asemakaavaa (58/2001) varten on vuonna 2001 laadittu LSL 65 §:n mukainen Natura-arvio, jota on täydennetty vuonna 2003. Lounais-Suomen ympäristökeskus on todennut, että Natura-arviointi on tehty asianmukaisella tavalla ja perustuu riittäviin selvityksiin. Myös kokonaisvaikutukset on arvioitu riittävästi käyttäen olemassa olevaa tietoa.

Toiminnan tarkkailu

Varaston kunnossapidolle ja toiminnoille on laadittu toimintaohjeet. Kunnossapito ja tarkastukset tehdään ohjelman mukaan ja tulokset dokumentoidaan. Alueella tehdään päivittäin valvontakierros, josta pidetään kirjaa. Kierroksen aikana tarkistetaan:

Laivaletkut koeponnistetaan vuosittain ja säilytetään suojattuna silloin kun ne eivät ole käytössä ja laiturin ylivuotoallas tyhjennetään tarvittaessa. 

Toiminnan riskit

Hakijayritys on liittänyt lupahakemukseen keväällä 2009 tehdyn toiminnan riskianalyysin, jossa on pyritty havaitsemaan vaaraa aiheutuvia tilanteita. Analyysissä on havaittu 11 vaaratilannetta, jotka on luokiteltu 1-5 (1 = min ja 5 = max). Lisäksi analyysissä on listattu yrityksen nykyinen varautuminen vaaratilanteisiin ja annettu toimenpide-ehdotuksia vaaran minimoimiseksi tai ehkäisemiseksi.

Ympäristönsuojelun kannalta säiliön ylitäyttö tai repeäminen, jotka johtavat kemikaalin joutumiseen maaperään ja mahdollisesti mereen, todettiin suurimmiksi riskeiksi. Toimenpiteiksi em. riskien vähentämiseksi hakijayritys esittää mm, että kaikkiin säiliöihin lisätään vähitellen ylitäytön hälyttimet ja painemittarit. Lisäksi hakija esittää, että viemäriventtiilien asennon tarkastaminen lisätään kuukausittaisten tarkastuskäyntien kohteeksi.

Hakija on ilmoittanut tehdyn tarkastuksen yhteydessä, että säiliöt, joissa varastoidaan vaaralliseksi luokiteltuja aineita, on jo nyt varustettu ylitäytön hälyttimillä ja painemittareilla.

Lupahakemuksen käsittely

Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia ympäristönsuojelutoimistoon.

Ympäristönsuojelutoimiston kannanotto

Ympäristönsuojelutoimiston mielestä hakemuksen mukaiselle toiminnalle voidaan myöntää ympäristölupa. Lupamääräyksiä laadittaessa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että varastointialue sijaitsee Ruissalon luonnonsuojelualueen ja meren välittömässä läheisyydessä. Pansion varastointialueella on vuosina 2008 ja 2009 sattunut suuria öljyvuotoja, joiden mittaviin jälkitorjuntatöihin ympäristönsuojelutoimisto myös on osallistunut. Siksi ympäristönsuojelutoimiston mielestä ympäristölle vaarallisten kemikaalien varastointiin ja käsittelyyn liittyvät ympäristöriskit tulee lupamääräyksin minimoida parhaimman käytettävissä olevan tekniikan ja käytäntöjen avulla. Lupamääräyksissä tulee huomioida ainakin seuraavat seikat:

Muilta osin ympäristönsuojelutoimistolla ei ole huomautettavaa hakemuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Varastoitavat kemikaalit

Oheismateriaali 2Sijaintikartta

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää antaa Turun kaupunginhallitukselle ja Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 467

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksesta ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää liittää lausuntonsa oheen ympäristöterveydenhuollon ja aluepelastuslaitoksen Baltic Tank Oy:n ympäristölupahakemuksesta antamat lausunnot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus