Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44024.08.20091 Oj

5045-2009 (001, 084)

Maaseutuhallintopalvelujen järjestämistä koskevan sopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi sopimuksen, jolla maaseutuviranomaistehtävät annettaisiin Liedon kunnan hoidettaviksi. Sopimuksen mukaan Liedon kunta hoitaisi 1.1.2010 alkaen Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen ja Ruskon kuntien sekä Turun kaupungin maaseutuviranomaistehtävät.

Kh § 440

Kehityspäällikkö Niko Kyynäräinen

Tällä hetkellä Ruskon kunta hoitaa sopimuksella Turun kaupungin maaseutuviranomaistehtävät. Ruskolla on yksi maaseutuasiamies, joka on pitänyt vastaanottoa sekä Ruskon että Paattisten toimipisteessä. Turulla on n. 120 tukikelpoista maatilaa, jotka hyödyntävät maaseutuasiamiehen palveluja. Palvelujen laskutus on hoidettu suhteessa tukikelpoisiin maatiloihin. Liedon kunta hoitaa sopimuksesta tällä hetkellä Auran, Marttilan ja Tarvasjoen maaseutuviranomaistehtävät.

Maaseutuviranomaistehtäviä on palvelujen parantamiseksi tarkoituksenmukaista keskittää siten, että jatkossa Liedon kunta vastaa Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Ruskon ja Turun maaseutuhallintotehtävistä. Viranomaistoimintoja on myös perusteltua keskittää sen vuoksi, että Ruskon kunnan maaseutuasiamies on siirtymässä osa-aikaeläkkeelle 1.1.2010. Muutos johtaa siihen, että jatkossa palvelua saa Paattisten toimipisteessä ainoastaan yhtenä päivänä viikossa nykyisen kahden sijasta. Toki turkulaisen maanviljelijän näkökulmasta palvelut jopa paranevat, sillä jatkossa saa palvelua halutessaan Liedon toimipisteestä jokaisena viikonpäivänä. Monille turkulaisille viljelijöille Liedon toimipiste on sijainniltaan jopa aikaisempia toimipisteitä parempi. Jatkossa tulisikin harkita sitä, että Paattisten toimipisteessä annettaisiin palvelua ainoastaan kiireellisinä ajankohtina. Näin menetellään tällä hetkellä Auran, Marttilan ja Tarvasjoen osalta. Sopimuksen mukaan Turun kaupunki vastaa jatkossakin Paattisten toimipisteen tilavuokrasta, joka vuonna 2009 on 6 585 euroa. Ehdotetussa sopimusluonnoksessa Liedon kunnalle maksettaisiin palvelusta suhteessa aktiivitilojen määrään. Näin ollen kukin kunta osallistuu kustannuksiin palvelutarpeen mukaan. Kokonaisuudessaan järjestely vähentää Turun kaupungin maksuosuutta.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 19.8.2009:

Maaseutuelinkeinojen hallinnosta kunnissa annetun lain 2 §:n mukaan kunnan on järjestettävä maaseutuelinkeinojen hallinto niin, että lain 1 §:ssä mainitut tehtävät tulevat asianmukaisesti hoidetuiksi. Lain 1 §:ssä mainitaan, että kunnan on huolehdittava mm. maaseutuelinkeinojen rahoituslain täytäntöönpanosta. Lain 3 §:n mukaan kunnat voivat hoitaa em. tehtävät yhteistoiminnassa.

Valmistellun sopimuksen mukaan Liedon kunta vastaisi 1.1.2010 alkaen em. tehtävien hoitamisesta Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen ja Ruskon kuntien sekä Turun kaupungin osalta. Tällä hetkellä Ruskon kunta hoitaa Turun kaupungin maaseutuviranomaistehtävät.

Lakiasiat on ilmoittanut, että sillä ei ole huomautettavaa sopimukseen.

Liite 1Sopimus maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Turun ja Ruskon alueella

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAuran kunta
ilmLiedon kunta
ilmMarttilan kunta
ilmRuskon kunta
ilmTarvasjoen kunta
tpvKeskushallinto, lakiasiat
ilmTurun Seudun Kehittämiskeskus


Liitteet:

Kh § 440
Liite 1:Sopimus maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Turun ja Ruskon alueella