Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41210.08.20091 Yj

11175-2001 (613, 627, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle asemakaavanmuutoksen hyväksymistä koskevassa asiassa "Kaivokatu 11 a"

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 20.4.2009 § 109 hyväksynyt "Kaivokatu 11 a" asemakaavanmuutosehdotuksen. Asunto-osakeyhtiö Turun Arseninkatu 3 on valittanut kaupunginvaltuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Kh § 412

Turun hallinto-oikeus 2.6.2009:

 

Hallinto-oikeus pyytää oheisen valituksen johdosta

 

1) hankkimaan valtuuston lausunnon ja

 

2) liittämään asiakirjoihin

- värillisen kaavakartan ja kaavamääräykset, joissa on valtuuston hyväksymismerkintä

- kaavaselostuksen lopullisessa muodossaan ja kaikkine liitteineen

- voimassa olevan kaavan määräyksineen

- otteen yleiskaavasta

- mahdolliset luonto- ja ympäristövaikutusselvitykset

- kaikki asiassa hankitut lausunnot

- kaikki asiassa tehdyt muistutukset

- muut asian käsittelyssä kertyneet tai siihen liittyvät asiakirjat.

 

Lisäksi hallinto-oikeus pyytää ilmoittamaan asiasta tarvittaessa lisätietoja antavan henkilön nimen ja yhteystiedot.

 

Asian valmistelusta hallinto-oikeudessa vastaa Tuire Nurmio.

 

Tämä lähete liitteineen sekä edellä pyydetyt asiakirjat on palautettava viimeistään 06.07.2009.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto, hallintotoimisto Satu Lehto 4.8.2009/150-09:

Kaupunginvaltuusto on 20.4.2009 § 109 hyväksynyt I kaupunginosan 20 korttelin tontin 8 asemakaavanmuutoksen. Naapuritontin 20-5 omistaja Asunto-osakeyhtiö Turun Arseninkatu 3 on valittanut valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista, rakennusoikeuden alentamista taikka asian palauttamista uudelleen valmisteluun sekä katselmuksen toimittamista. Hallinto-oikeus on pyytänyt hankkimaan asiassa kaupunginvaltuuston lausunnon 14.8.2009 mennessä.

Kaupunginhallituksen johtosäännön (Kv 9.6.2008 § 107) 7 § 1 mom. 6-kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asian, joka koskee selityksen antamista valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto esittää kaupunginhallitukselle, että asian johdosta annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunginhallitus palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa kunnioittavasti lausuntonaan asiaan seuraavaa:

Kaupunkikuva

Muutoksenalaisella tontilla sijaitsee vuonna 1950-luvulla rakennettu omakotitalo ja vuonna 1958 rakennettu yksikerroksinen asuinrakennus sekä tontin perällä autotalli ja ulkorakennus vuodelta 1945–48. Voimassa olevan asemakaavan mukaista ratkaisua on kuvattu kaavaselostuksessa (ns. 0-vaihtoehto, s. 12).

Hyväksytty asemakaavanmuutos sallii tontille rakennettavaksi VII-kerroksisen asuinkerrostalon. Rakennuksen sijaintiin suhteessa naapurustoon ja katunäkymiin on kiinnitetty erityistä huomiota kaavan suunnittelussa. Rakennusala on rajattu niin, että uusi rakennus kapenee tontin pohjoispuolisen naapurin (tontti 7) rajalle siten, ettei siihen kiinni rakennetun kaksikerroksisen rakennuksen asuntojen valonsaanti merkittävästi heikkene. Rakennuksen vesikaton ylin korkeusasema on kaavamääräyksin määrätty ja ullakon rakentaminen sallitun kerrosluvun yläpuolelle kielletty. Uudisrakennus sijoittuu kadun varrelle, joten korttelin sisälle jää nykyistä väljempi ja avarampi pihatila. Tontin perällä on istutettava alueen osa, jonka alle ei saa rakentaa maanalaisia tiloja. Tällä turvataan uuden puuston kasvuedellytykset korttelin sisäosissa.

Lisärakennusoikeus

Asemakaavanmuutoksen yhteydessä rakennusoikeus tontilla 8 lisääntyy 1385 k-m2. Kokonaisrakennusoikeuden 2050 k-m2 mukaan tonttitehokkuusluku on e = 1,49. Tämä on linjassa korttelin 20 muiden tonttien sekä ympäröivän alueen asemakaavan mukaisen ja toteutuneen rakennusoikeuden kanssa. Kahden 1920-luvulla rakennetun korttelin 20 Kaarinankadun puolella sijaitsevan tontin toteutunut tonttitehokkuus on e = 3,42; muilta osin korttelin 20 kaavan mukaiset, toteutuneet tonttitehokkuusluvut ovat e = 1,0 –1,84. Korttelia ympäröivien alueiden kaavan mukaiset tonttitehokkuudet vaihtelevat 0,7 ja 2,43 välillä ja toteutuneet tonttitehokkuudet 0,51 ja 3,11 välillä.

Aikanaan maanomistajien keskenään solmimilla sopimuksilla ei ole merkitystä asemakaavan lainmukaisuutta arvioitaessa. Asemakaavanmuutos ei rakennusoikeuden suhteen aseta tonttien omistajia eriarvoiseen asemaan.

Autopaikat

Valituskirjelmässä esitetty käsitys siitä, että asemakaavassa ei ole osoitettu velvollisuutta autopaikkojen rakentamiseen, on virheellinen. Autopaikkojen määrää koskevan kaavamääräyksen 1 ap/80 m2 mukaan tontille on rakennettava yksi autopaikka 80 asuinkerrosalaneliömetriä kohti. Tätä on pidettävä riittävänä, kun otetaan huomioon tontin sijainti kaupungin keskustassa, jossa on hyvät joukkoliikenneyhteydet ja palvelujen saatavuus. Määrä vastaa yleisesti keskusta-alueen asemakaavanmuutoksissa noudatettua käytäntöä.

Naapuritontin (20-5) autotallien vierelle voidaan rakentaa autokatos (a I). Vaaditut autopaikat mahtuvat maantasolle, mutta kaavamääräyksen mukaan tontille saadaan rakentaa myös maanalainen autojen säilytystila rakennusala ylittäen merkitystä rakennusoikeudesta poiketen.

Tontin 7 omistaja on hakenut 25.5.2006 vanhan sopimuksen perusteella rasitteen perustamista neljälle autopaikalle asemakaavanmuutoksen kohteena olevalle tontille 8. Rasitustodistuksen mukaan tontilla 7 ei ole kirjattua rasiteoikeutta autopaikkojen sijoittamiseen tontille 8.

Yhteenveto

Hyväksytty asemakaavanmuutos täyttää laissa asemakaavoille asetetut sisältövaatimukset ja on muutoinkin lainmukainen. Valituksessa ei ole esitetty perusteita päätöksen kumoamiseksi, joten valitus tulee hylätä.

Myöskään katselmuksen toimittaminen ei ole tarpeen asian selvittämiseksi.

Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Harri Lehtinen, puh. 02 - 262 4289, sähköposti harri.lehtinen@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Asunto-osakeyhtiö Turun Arseninkatu 3:n valituskirjelmä

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa asiassa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus