Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28218.05.20092 Kj
Kaupunginhallitus40310.08.20095 Kj

4352-2008 (002, 014)

Turun kaupunkitutkimusohjelma vuosille 2009 - 2012

Tiivistelmä: -

Kh § 282

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Osaamisen, luovuuden ja innovaatioiden edistäminen edellyttää hyvää ja tiivistä yhteistyötä kaupungin ja yliopistojen välillä. Taloudellisen taantuman aikana osaamiseen panostaminen korostuu. Yhteistyön perustana tulee olla kaupungin ja yliopistojen yhteiset intressit, kunnioittaen kuitenkin omista lähtökohdista lähtevää itsenäisyyttä. Tarvitsemme riittävän määrän yhteisiä strategisia tavoitteita, joita voidaan yhteisellä tahdolla edistää. Viime aikoina yhteistyössä on tapahtunut Turussa paljon myönteistä kehitystä.

 

Tiivistynyttä yhteistyötä kuvastaa liitteenä oleva prosessikartta.

 

Kaupunginhallitus on käsitellyt yliopistojen ja kaupunkitutkimuksen yhteistyötä 5.5.2008 § 268 ja tohtori Virpi Hirvensalo on esitellyt kaupungin tutkimusohjelmaa kaupunginhallitukselle 23.3.2009.

 

Hyvässä ja rakentavassa vuorovaikutuksessa yliopistojen kanssa syntynyttä kaupunkitutkimusohjelmaa voidaan pitää valtakunnallisesti merkittävänä tutkimuksen ja käytännön yhteistyöasiakirjana, joka on erityisen ajankohtainen nykyisessä yhteiskunnallisessa kehitysvaiheessa.

 

Tutkimusohjelmassa on mm. määritelty kyselyjen ja haastattelujen avulla neljä teemaa (painopistettä):

 

-osaava ja menestyvä kaupunki

-hyvinvoiva ja sosiaalisesti elinvoimainen kaupunki

-kestävä kehitys ja eheä kaupunkirakenne

-hyvän hallinnon kaupunki

 

Teemoja konkretisoivat näistä johdetut yksilöidymmät aiheet. Näiden kokonaisuuksien kesken suoritetaan ajankohtaisuuteen perustuvaa strategista tarkastelua.

 

Kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi ja muun tiedon tehostamiseksi tullaan erikseen suorittamaan rakenteellisia kehittämistoimenpiteitä yliopistojen kanssa.

 

Liite 1                                 Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009–2012

 

Oheismateriaali 1              Kaupungin ja yliopistojen välisen yhteistyön prosessikartta 2008–2009

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Ehdotus:      Kaupunginhallitus päättää, että Turun yliopistojen kanssa yhteistyössä laadittu liitteen mukainen Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009–2012 hyväksytään kaupungin ja yliopistojen tutkimusyhteistyön perustaksi.

PäätösAsia palautettiin Randellin ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Kh § 403

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 5.8.2009:

 

KAUPUNGIN KAUPUNKITUTKIMUS- JA TIETOYKSIKÖN MUODOSTUMINEN

 

Tutkimus- ja tilastotoiminnan nykyrakenteen ja sisällön luonteesta

 

Yhtä aikaa kaupungin tutkimusohjelman valmistelun kanssa on kaupungin johto, kaupungin ja yliopistojen ohjausryhmä sekä yliopistot pohtineet rakenteen luomista tutkimustoiminnalle. On todettu yhteisesti, että tarvitaan toiminnan syventämistä, tehostamista, terävöittämistä ja rakenteen luomista kummallekin taholle. Lähtökohtana ovat kaupungin ja yliopistojen panostukset erityisesti kaupunkitutkimukseen.

 

Kyselyn mukaan kaupungin hallintokunnat käyttivät tutkimus- ja kehitystoimintaan vuonna 2007 2,7 Me ja 25 henkilötyövuotta. Lisäksi kaupunki kanavoi yliopistoille suoraan tai välillisesti taloudellisia edellytyksiä.

 

Yhteistyön kehittyessä kaupungin tarve konsultointiin todennäköisesti vähenee riippuen tutkimustoiminnan nykyresurssien järjestämisestä ja kehittämisestä.

 

Tilasto- ja tietopalvelu

 

Tutkimukseen tarvitaan tilastotietoja, joita käytetään myös päätöksenteon tukena suunnittelussa, operatiivisessa johtamisessa ja arvioinnissa. Tilastot tuovat esille toimintojen ja ilmiöiden väliset mittasuhteet ja näin osoittavat, mikä on tärkeää ja mikä ei. Tilastotuotannon ja tutkimuksen välillä on oltava selkeä ja kiinteä yhteys. Helsingin kaupungin tietokeskus toimii tällä periaatteella (Helsingin kaupungin tietokeskus on tilaston, tutkimuksen ja arkistotoimen asiantuntija- ja vastuuorganisaatio. Tietokeskus hankkii, tutkii, välittää ja säilyttää tietoa Helsingistä ja sen alueista - nykyhetkestä, menneisyydestä ja tulevaisuudesta).

 

Nykyinen kaupungin tilasto- ja tutkimusyksikkö hankkii ja tuottaa kaupungin tarvitsemat toimintaympäristöä kuvaavat perustilastot. Ennakoivaa tietoa tai tietoa, joka varoittaa mahdollisesti syntymässä olevista ongelmista, tarvitaan lisää. Erityistä tarvetta on tiedosta, joka auttaa päättäjiä reagoimaan nopeasti ongelmiin ja mahdollistaa toimintavaihtoehtojen määrittämistä.

 

Tavoitteeksi on asetettu laadukas kaupunkitilasto. Asiaa monimutkaistaa asiakkaiden usein erisuuntaisetkin tietotarpeet, jotka ohjaavat tilastojen hankintaa ja kehittämistä. Toisaalta ajankohtaistiedon tarve kasvaa, toisaalta tarvitaan pitkiäkin aikasarjoja. Kysyntä on suuntautunut yhä enemmän pitkälle jalostettuihin tilastoihin.

 

Toiminnan painopisteet voidaan jakaa tietopalveluun, perustilastoihin, teematilastoihin ja kaupunkivertailuihin.

 

Tilasto- ja tutkimustoiminta kuuluvat keskushallinnon nykyorganisaatiossa strategian ja viestinnän vastuualueelle. Muilta osin toiminta on hallintokunta- tai organisaatiolähtöistä. Koordinaatio on varsin ohutta.

 

Rakenteen luominen

 

Kaupungin ja yliopistojen ohjausryhmän lisäksi rakenteen luomisesta on keskusteltu kaupungin ja yliopistojen (Turun yliopisto, Åbo Akademi) rehtoreiden neuvottelussa 27.3.2009.

 

Neuvottelussa yliopistojen rehtoreiden kanssa kaupunginjohtaja totesi organisoinnin kiinteystasossa olevan sisällöllisesti kaksi ulottuvuutta.

 

Kaupunkitutkimusyhteistoiminnan rakenteelliset ulottuvuudet

 

 

Keskustelussa todettiin 27.3.2009 mm:

 

-kaupunkitutkimusohjelman teemat ja aiheet ymmärretään tässä yhteydessä kaupunkitutkimuksellisesti hyvin laajasti. Kaupunkitutkimus voi koskettaa useimpia yliopistojen oppiaineita.

 

-rakennekeskustelussa ns. kolmannen mallin eli kiinteän ja verkostomallin yhdistelmän todettiin soveltuvan parhaiten tarkoitukseen. Verkostomallit voivat olla ongelmallisia.

 

-korostettiin, että kaupunkitutkimusohjelman eteenpäin vieminen edellyttää yhteistä tahtotilaa.

 

-molempia osapuolia palveleva EU-rahoitusasiantuntemus tulisi sijoittaa mahdollisuuksien mukaan tähän yksikköön.

 

-syntyi yhteinen näkemys siitä, että kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi ja tutkimusyhteistyön kehittämiseksi tarvitaan tutkimusjohtaja, joka kuuluu hallinnollisesti yliopistoon, mutta vastaa ohjelman tutkimuksellisesta toteuttamisesta.

 

-tutkimusjohtajaksi on haussa tohtori/professoritasoinen ja laaja-alainen henkilö.

 

-Turun yliopiston taholta pidettiin varsin mahdollisena, että uudistettaessa yliopistostrategiaa voitaisiin vakavasti harkita nyt esillä olevaa kaupunkitutkimusnäkökulmaa yhdeksi strategian painopisteeksi.

 

Kaupungin ja yliopistojen kaupunkitutkimusyhteistyön ohjausryhmässä 26.5.2009 sovitun mukaisesti yliopistot ovat luoneet itselleen yksityiskohtaisen yhteistyörakenteen, jolla koordinoidaan yliopistojen ja oppiaineiden välistä kaupunkitutkimusta. Luotu rakenne toimii yhteistyöpartnerina kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön kanssa. Kaupunkitutkimusohjelman toteuttamisen lisäksi tutkimusjohtaja vastaa yliopistojen yhteistyön koordinaatiosta. Tarvitaan mahdollisesti myös tietynlainen yhteistyösopimus.

 

Käytyjen keskustelujen ja yliopistojen oman organisoitumisvalmistelun pohjalta on päädytty seuraavaan rakennemalliin:


 

Untitled-1 copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön resursointi

 

Muodostettavan yksikön toiminnallisena lähtökohtana on se, ettei yksikkö ole operatiivinen toimija, vaan se tuottaa, luo, kehittää, kokoaa, analysoi ja koordinoi erilaista tutkittua tietoa suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Resursointi yksikköön tapahtuu kaupungin henkilötyövuosia lisäämättä.

 

Koordinoitu yhteistyö yliopistojen kaupunkitutkimuksen kanssa on keskeinen osa yksikön toimintaa.

 

Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikköön sijoittuisivat keskushallinnosta nykyinen tilasto- ja tutkimusyksikkö. Lisäksi yksikköön kuuluisivat ulkoisen rahoituksen (EU) erityisasiantuntija, sisäisen ja ulkoisen yliopistoyhteistyön hallinnan koordinaattori, nopean sähköisen tutkimus- ja tilastotiedon sekä ”mittaamismallien” erityisasiantuntija. Myös paikkatietokoordinaattori sekä mahdollisesti tutkimushenkilökuntaa hallintokunnista ym. voitaisiin sijoittaa yksikköön.

 

Kaupungin innovaatio-, teknologia- ja tiedepolitiikan ja nanoelektroniikan viisivuotiset lahjoitusprofessuurit Turun yliopistolle ovat rahoitussopimuksen tavoiteajanjakson mukaan voimassa 1.1.2006–31.12.2010. Toimintajaksojen päätyttyä arvioidaan kaupungin lahjoitusprofessuurien tarvetta ja päätetään tulevista yhteisistä tutkimuksellisista painopisteistä. Lisäksi kaupunki rahoittaa tällä hetkellä Turun kauppakorkeakoulun ICT-professuurin (nykyään Turku Science Park Oy:n budjetissa) ja Lappeenrannan teknisen yliopiston koneteknologian professuurin (sijoituspaikka Turku).

 

Mahdollisen valtiorahoituksen saaminen kaupunkitutkimusyhteistyötoimintaan tulisi selvittää metropolialueen tapaan pikaisesti.

 

Sijoittuminen keskushallinnon organisaatioon

 

Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön yksityiskohtaisesta sijoittumisesta keskushallinnon strategian ja viestinnän vastuualueeseen päätetään erikseen.

Liite 1Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009 - 2012 (vain sähköisenä, jaettu 18.5.2009 kokouksen esityslistan mukana)

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun yliopistojen kanssa yhteistyössä laadittu liitteen mukainen Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009–2012 hyväksytään kaupungin ja yliopistojen tutkimusyhteistyön perustaksi,

että edellä esitetty kaupungin ja yliopistojen yhteistyörakenne hyväksytään,

että keskushallintoon strategian ja viestinnän vastuualueelle muodostetaan edellä kuvatulla tavalla nykyresursseja järjestelemällä kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että Turun yliopistojen kanssa yhteistyössä laadittu liitteen mukainen Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009–2012 hyväksytään kaupungin ja yliopistojen tutkimusyhteistyön perustaksi,

että edellä esitetty kaupungin ja yliopistojen yhteistyörakenne hyväksytään,

että keskushallintoon strategian ja viestinnän vastuualueelle muodostetaan edellä kuvatulla tavalla nykyresursseja järjestelemällä kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö ja

että kaupunkitutkimusohjelman toteuttaminen tuodaan vuosittain kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös tehtiin yksimielisesti puheenjohtajan tekemästä muutetusta päätösehdotuksesta.

Kokouksessa asiaa oli selostamassa professori Harri Andersson.

Pukkinen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

ilmTurun yliopisto
ilmÅbo Akademi
ilmHallamurto Lasse
tiedKirkkola Antti
tpvPukkinen Mikko
ilmTiainen Reino


Liitteet:

Kh § 403
Liite 1:Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009 - 2012