Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39023.06.20095 Kj

1397-2009 (111, 102)

Liikelaitosjohtajien virkojen perustaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 390

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 15.6.2009:

Kuntalain 10 a luvun perusteella kunnallisessa liikelaitoksessa tulee olla johtaja, joka on virkasuhteessa kuntaan. Koska Turku on perustanut yhdeksän uuden kuntalain mukaista liikelaitosta, kaupungin tulee perustaa niihin myös liikelaitosjohtajan virat.

Turun kunnallisten liikelaitosten kaupunginvaltuuston hyväksymissä johtosäännöissä todetaan, että vastaavien toimialojen nykyiset johtajat toimivat uusien liikelaitosten toimitusjohtajina, kunnes kaupunginhallitus on päättänyt toimitusjohtajien valinnasta.

Hallintosäännön 25 §:ssä määrätään, että kaupunginhallitus päättää niiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta, joiden täyttämisestä se päättää. Liikelaitosten johtosäännöissä on määräys, että toimitusjohtajan ottaa kaupunginhallitus johtokuntaa kuultuaan, joten toimitusjohtajien virkojen perustaminen on kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluva asia.

Uusien virkojen perustamisen yhteydessä kaupunginhallituksen tulee päättää vähintään viranhoitoon sovellettavasta virkaehtosopimuksesta, kelpoisuusvaatimuksista ja tehtäväkohtaisesta palkasta. Tehtäväkohtaisten palkkojen määrittelyn osalta voidaan myöhemmin käyttää apuna Hay Group Oy:n palkka-analyysiä. Tällä analyysillä arvioidaan tehtävän vaativuutta tarvittavan tietotaidon, ongelmakentän haasteellisuuden ja vastuun laajuuden kautta. Palkka-analyysissä palkkausta verrataan saman vaativuustason tehtäviin julkisella ja yksityisellä sektorilla. Yhtiön käyttämä tutkimusaineisto on erittäin laaja.

Kelpoisuusvaatimusten osalta ehdotetaan jakoa "tilaajaliikelaitosten" ja "tuottajaliikelaitosten" välille siten, että ensin mainituissa vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja jälkimmäisissä vähimmäisvaatimuksena korkeakoulututkinto tai insinöörin tutkinto. Sovellettavan virkaehtosopimuksen osalta on päädytty esittämään KVTES:iä, koska johtajan tehtävät ovat luonteeltaan enimmäkseen hallinnollisia johtotehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen osalta ei sovellettavalla sopimuksella (KVTES tai TS) ole sanottavaa merkitystä, koska sopimusasiat palkkauksen yksityiskohtia lukuun ottamatta johdetaan joka tapauksessa KVTES:stä ja palkkauksenkin osalta erot ovat lähinnä terminologisia.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 16.6.2009:

Liikelaitoksia uudelleen perustettaessa tavoiteltiin aiempaa liiketoimintamaisempaa toimintakulttuuria. Ajatuksena oli, että liikelaitokset voisivat toimia aiempaa yritysmäisemmin. Yksiköitä johdettaisiin yritystoiminnan periaatteiden mukaisesti, niiden palvelut ja tuotteet olisi tuotteistettu yleisesti hyväksytyin menetelmin ja tuotantotoiminnasta vastaavien liikelaitosten toiminta altistettaisiin avoimelle kilpailulle. Ennakkotapausten perusteella liikelaitokset eivät kuitenkaan voi toimia em. tavalla kilpailuilla markkinoilla, vaan tuolloin liiketoimintamuotona tulisi olla osakeyhtiö.

Liikelaitokset tulee nähdä kehityskaaren välivaiheena, jonka aikana kehitetään toimintaa liiketoimintamaisemmaksi ja pyritään koko ajan viemään toimintaa aidon monituottaja -mallin suuntaan. Liikelaitokset kuuluvat kaupunkiemoon ja niiden johtaminen ei tässä vaiheessa onnistu pelkän talousohjauksen keinoin. Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että liikelaitoksille annetaan haastavat kehittämis- ja tulostavoitteet ja niiden toteutumista seurataan.

Perustettujen liikelaitosten kehittämistavoitteet tullaan määrittelemään omistajapolitiikan yhteydessä. Sisäisiä palveluja tuottaville liikelaitoksille tulee talousarviossa asettaa asiakashallintokuntien kustannuksia alentavat vuositavoitteet, joiden lähtökohtana on, että sisäiset hinnat ovat kaikilta osin markkinatasolla valtuustokauden loppuun mennessä.

Kaikki tuottajaliikelaitokset tulisi arvioida valtuustokauden puoleen väliin mennessä liiketoiminta-alueittain taloudellisesta ja tuotannollisesta näkökulmasta ja päättää, mitä liiketoiminta-alueita kehitetään kohti seudullisia yhtiöitä ja minkä liiketoiminta-alueiden osalta siirrytään kokonaan ostopalveluihin.

Apulaiskaupunginjohtaja Virtasen mukaan tehtävien kelpoisuusvaatimusten osalta ehdotetaan jakoa "tilaajaliikelaitosten" ja "tuottajaliikelaitosten" välille siten, että ensin mainituissa vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja jälkimmäisissä vähimmäisvaatimuksena korkeakoulututkinto tai insinöörin tutkinto. Sovellettavan virkaehtosopimuksen osalta on päädytty esittämään KVTES:iä, koska toimitusjohtajan tehtävät ovat luonteeltaan enimmäkseen hallinnollisia johtotehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen osalta ei sovellettavalla sopimuksella (KVTES tai TS) ole sanottavaa merkitystä, koska sopimusasiat palkkauksen yksityiskohtia lukuun ottamatta johdetaan joka tapauksessa KVTES:stä ja palkkauksenkin osalta erot ovat lähinnä terminologisia.

Osakeyhtiölaissa osakeyhtiöllä voi olla toimitusjohtaja. Toimitusjohtaja on yhtiön toimielin, eikä siten nauti työsopimuslain mukaista irtisanomissuojaa. Osakeyhtiön toimitusjohtajaan ei sovelleta työ- ja virkaehtosopimusta, koska hänen katsotaan olevan työnantajan asemassa.

Liikelaitoksiin ei tulisi perustaa toimitusjohtajan virkoja, vaan em. nimike tulisi säilyttää konsernin yhtiöiden johtamisnimikkeenä, koska virkoihin sovelletaan kunnallista virkaehtosopimusta, tehtävänimikkeeksi sopisi paremmin liikelaitosjohtaja. Liikelaitosjohtajien kanssa tulee solmia henkilökohtainen kehittämissopimus. Sopimus vastaa luonteeltaan konsernin yhtiöissä käytössä olevia toimitusjohtajasopimuksia, mutta on juridiselta sitovuudeltaan löyhempi. Sopimuksessa kuitenkin asetetaan liikelaitosjohtajalle henkilökohtaiset kehittämistavoitteet.

Kaupunginvaltuustolle tulee tehdä esitys liikelaitosten johtosääntöjen muuttamisesta toimitusjohtajien nimikkeiden osalta siten, että korvaaviksi nimikkeiksi tulisi liikelaitosjohtaja.

Turun kaupunki on ollut mukana Kuntaliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa kuntajohtajien tehtävien palkitsemisen kehittämisprojektissa. Pilottiprojektissa arvioitiin kaupunginjohtajien ja ylimmän johdon tehtävien vaativuutta yhdessä Hay Groupin kanssa. Pilottiprojektia on laajennettu koskemaan kaikkia liikelaitosten ja virastojen johtajia. Prosessi tuottaa kaupungille yhdenmukaisen aineiston kaupungin johtotehtävissä työskentelevien henkilöiden tehtävien vaativuuden arvioinnin ja palkkausperusteiden määrittelyn apuvälineeksi. Kaupungin johtajiston, konsernin johtoryhmän ja liikelaitosten johtajien osalta arvioinnit on tehty, mutta muiden virastopäälliköiden osalta prosessi on edelleen kesken.

Tässä vaiheessa on perusteltua määrittää liikelaitosjohtajien tehtäväkohtaisten palkkojen taso siten, että uusien virkojen tehtäväkohtaiset palkat eivät aiheuta muutoksia liikelaitosten nykyisten johtajien kokonaispalkkatasoihin, mikäli heidät tullaan valitsemaan perustettaviin liikelaitosjohtajien virkoihin. Liikelaitosten johtajien mahdolliset tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistukset valmistellaan HAY-arviointiprosessin yhteydessä vuoden 2009 loppuun mennessä, jolloin voidaan verrata koko konsernin johtavien viranhaltijoiden palkkoja tehtävien vaativuuden arvioinnista tehdyn yhteisen perusselvityksen pohjalta.

Liikelaitosjohtajien virkojen täyttöprosessin tulisi vastata menettelyltään sosiaali- ja terveystoimen uusien virkojen täyttöprosessia 2008. Siten liikelaitosjohtajien virat tulisi täyttää sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä. Liikelaitosten osalta kaupunginhallitus täyttää ilmoittautumisajan jälkeen ko. virat johtokuntia kuultuaan. Virkoja täytettäessä voidaan edelleen harkita, onko esim. organisaation tulevien rakennemuutosten perusteella syytä täyttää virat osittain määräaikaisina. Kehittämissopimusten sisällöstä olisi perusteltua päättää talousarvioprosessin yhteydessä, kun liikelaitoksille asetetaan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet.

Hallintosäännön 25 §:ssä määrätään, että kaupunginhallitus päättää niiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta, joiden täyttämisestä se päättää. Liikelaitosten johtosäännöissä on määräys, että toimitusjohtajan ottaa kaupunginhallitus johtokuntaa kuultuaan, joten virkojen perustaminen on kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluva asia.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin perustetaan seuraavat virat 1.7.2009 lukien:

- Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Kiinteistöliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.980 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Tilaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Tilaliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 5.068 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Vesiliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Vesiliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.830 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Satamaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Satamaliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 5.726 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Viherliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Viherliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.029 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva insinöörin tutkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Kunnallistekniikkaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Kunnallistekniikkaliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.522 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva insinöörin tutkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Kiinteistöpalveluliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Kiinteistöpalveluliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.390 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva insinöörin tutkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Talotoimiliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Talotoimiliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.484 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva insinöörin tutkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito

- Jätteenpolttoliikelaitoksen liikelaitosjohtaja, ensimmäinen sijoituspaikka Turun Jätteenpolttoliikelaitos, tehtäväkohtainen palkka 4.130 €/kk (KVTES) sekä kelpoisuusvaatimus: soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva insinöörin tutkinto, hyvä toimialan tuntemus ja riittävä johtamistaito sekä

että mahdolliset liikelaitosjohtajien tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistukset tehdään HAY-arviointiprosessin jälkeen vuoden 2009 loppuun mennessä,

että liikelaitosjohtajien kanssa solmitaan henkilökohtaiset kehittämissopimukset,

että virat täytetään sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä ja,

että kaupunginvaltuustolle tehdään esitys liikelaitosten johtosääntöjen tarkistamisesta siten, että toimitusjohtajien nimikkeet muutetaan liikelaitosjohtajiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 9 – 2.

Päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Lundahn, Elo, Hovirinta, Artesola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni ja Randell.

Sarlundin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen muutosehdotusta kannattanut Laaksonen.

Sarlundin muutosehdotus kuului seuraavasti:

”Muutoin kuten esittelijän päätösehdotus paitsi että virat täytetään avoimella hakumenettelyllä ja että virat täytetään määräaikaisesti enintään 8 vuodeksi.”

Lehtinen ja Arve olivat poissa kokouksesta.

Jakelu

ilmJätteenpolttoliikelaitoksen johtokunta
ilmKaupunginhallituksen hallintojaosto
ilmKeskushallinto, hallinto
tpvKeskushallinto, henkilöstöasiat
ilmKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
ilmKiinteistöpalveluliikelaitoksen johtokunta
ilmKunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta
ilmSatamaliikelaitoksen johtokunta
ilmTalotoimiliikelaitoksen johtokunta
ilmTilaliikelaitoksen johtokunta
ilmVesiliikelaitoksen johtokunta
ilmViherliikelaitoksen johtokunta
ilmKastemaa Antero
ilmVirtanen Jarkko