Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37416.06.20092 Oj

7379-2009 (033)

Luvan myöntäminen hankkeen käynnistämiselle ammatti-instituutissa

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja on antanut ohjeen, jonka mukaan uusia hankkeita ei saa käynnistää, elleivät ne lisää tuottavuutta tai taloudellisuutta. Ammatti-instituutti on pyytänyt lupaa hakea harkinnanvaraista valtionavustusta maahanmuuttajien tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittämishankkeeseen. Lupa esitetään myönnettäväksi.

Kh § 374

Aikuiskoulutusjohtaja Päivi Lehtinen:

 

Opetusministeriö on asettanut haettavaksi harkinnanvaraisen valtionavustuksen tuettuun oppisopimuskoulutukseen. Valtion vuoden 2009 talousarviossa on momentille 29.30.32 kohdennettu 250 000 euron määräraha tuetun oppisopimusopiskelun kehittämishankkeisiin. Tarkoituksena on kehittää uusia ja vaihtoehtoisia käytäntöjä oppisopimusopiskelijoiden tavoitteelliseen tutkintoon tähtäävään opiskeluun ja työssäoppimiseen.

 

Turun ammatti-instituutti hakee Turun kaupunginhallitukselta luvan hakea harkinnanvaraista valtionavustusta seuraavaan tuettuun oppisopimuskoulutukseen:

 

Tuettu oppisopimuskoulutus maahanmuuttajille

 

Taustaa

 

Tavoitteena sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

 

Marraskuussa 2008 alkoi maahanmuuttajille tarkoitettu lähihoitajaoppisopimus-koulutus. Tavoitteena on suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja. Työpaikat ovat yksityisellä sektorilla ja Turun kaupungin terveystoimessa, jossa he työskentelevät hoitoapulaisina. Ryhmässä on 11 opiskelijaa. He ovat kotoisin eri maista, esimerkiksi Iranista, Irakista, Thaimaasta, Somaliasta ja Turkista. Kaikilla on vähäinen suomen kielen taito, erityisesti kirjallisessa viestinnässä on puutteita. Myös opiskelutaidot vaativat harjaantumista, sillä usealla heistä on vähäinen, jopa olematon kokemus opiskelemisesta koulussa tai oppilaitoksessa.

 

Koulutuksen toteutus

 

Koulutus on oppisopimuskoulutusta ja rahoitus on suunniteltu 3 vuodelle, vuoden 2011 loppuun saakka. Koulutusjakso on puoli vuotta tavanomaista pidempi ja sisältää myös suomen kielen opetusta. Yhteensä koko koulutuksen budjetti on n. 108 000 euroa. Koulutuksen rahoittaa Turun oppisopimustoimisto ja toteuttaa Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutus. Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä oppisopimustoimiston ja työpaikan kanssa.

 

Hankkeen rahoitus

 

Turun ammatti-instituutti hakee hankerahoitusta lisäresurssiksi opiskelijoiden ja työpaikkojen tukemiseen, ohjaukseen, suomen kielen opetuksen jatkamiseen ja oppimisen arviointimenetelmien monipuolistamiseen.

 

Toimenpiteet

Kustannukset

Ohjaus opintoihin ja ammattiin /opetus

19 000 €

Suomen kielen opetus

17 000 €

Kulttuureihin perehtyminen ja tuki työpaikoille

3 000 €

Lomakkeiden ym. materiaalin selkokielisyys

4 000 €

sähköisen viestinnän käyttöönotonohjaus, mm. moodle-verkkoalusta

7 000 €

 

Matkakulut

1 500 €

Hallintokulut ja koordinointi

2 500 €

Yhteensä

54 000

 

Johtava rehtori Seija Mattila:

 

Turun ammatti-instituutti esittää, että Turun kaupunginhallitus myöntää Turun ammatti-instituutille luvan hakea harkinnanvaraista valtionavustusta tuettuun oppisopimuskoulutukseen maahanmuuttajille.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 10.6.2009:

Kaupunginjohtaja on antanut 26.2.2009 säästöohjeen, jonka mukaan uusia kehityshankkeita tai -projekteja ei käynnistetä vuoden 2009 aikana, ellei kyseessä ole talousohjelman toteuttamiseen tai selkeästi kaupungin toiminnan tuottavuutta tai taloudellisuutta parantava hanke. Kaikki uudet hankkeet tulee hyvin perusteltuina toimittaa keskushallintoon arvioitaviksi ja sektorista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan lausunnon perusteella kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Ammatti-instituutin ehdotus hankkeen käynnistämisestä ja harkinnanvaraisen valtionavustuksen hakemisesta on puollettavissa, koska hanke käsitykseni mukaan parantaa kaupunginjohtajan 26.2.2009 antaman säästöohjeen mukaisesti toiminnan tuottavuutta ja taloudellisuutta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Turun ammatti-instituutille luvan hakea rahoitusta edellä kuvattuun tarkoitukseen opetusministeriöltä 54.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut