Turun kaupunki

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelma 20102013

 

Luonnos Kaupunginhallitusta varten (teksti 9.6.2009)


 

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma 2010 2013

Luonnos Kaupunginhallitusta varten (teksti 9.6.2009)

Ilmastonmuutokseen vastaaminen ja kestävä kehitys Turussa.4

Ohjelman lähtökohdat.4

Ilmastopolitiikan kehitys.4

Kuntien ilmastokampanja.5

Ohjelman kokonaistavoitteet.6

Teemat ja lähestymistavat.6

Yhteiset perustoimet ja organisointi.7

Energia.10

Energia-osuuden tavoite ja lähtökohdat.10

Päästökauppa.10

Kaupunkikonsernin kehittämiskohteet ohjelmakaudella.11

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).11

Ilmasto- ja ympäristöystävällinen liikkuminen.15

Osion rakenne.15

Pitkän aikavälin tavoitteet.15

Liikkumistarpeiden ja ilmastotavoitteiden yhteensovittaminen.16

Liikennesuunnittelu.17

Kehittämiskohteet ohjelmakaudella.17

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).18

Joukkoliikenneohjelma 2010-2013.23

Joukkoliikenneohjelman tavoite.23

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi.23

Joukkoliikenteen kehittämiskohteet ohjelmakaudella 2010-2013.26

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).28

Hankinta ja logistiikka.32

Tavoite.32

Toimintaympäristö ja muutostekijät.32

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit.32

Asumisessa syntyvien ja rinnastettavien jätteiden jätehuolto sekä materiaalitehokkuus.34

Osuuden tavoite.34

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi.34

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013.34

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).34

Vesiensuojelu ja Itämeren tila.36

Osuuden tavoite.36

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi.36

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013.36

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).37

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.39

Osuuden tavoite.39

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi.39

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013.39

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).40

Ympäristökasvatus ja ympäristöosaamisen vahvistaminen.41

Osuuden tavoite.41

Ympäristökasvatuksen linjaukset Turun opetus- ja kasvatustoiminnassa.41

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi.42

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013.43

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko).44

Seuranta, mittarit ja kestävän kehityksen budjetointi.47

Seurannan tavoite.47

Nykyisen toimintaympäristön analyysi.47

Haasteet / Kehittämiskohteiden tunnistaminen.47

Seurannan toimeenpano.48

1. Ilmasto- ja ympäristöohjelman seuranta.48

2. Yleisen kestävän kehityksen seuranta.50

3. Kestävän kehityksen budjetointiin siirtyminen.51


Ilmastonmuutokseen vastaaminen ja kestävä kehitys Turussa

 

 

Ohjelman lähtökohdat

 

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma on osa kaupunginvaltuuston hyväksymää ohjelmarakennetta strategiakaudelle 2010 – 2013. Ohjelmarakenteen kokonaistavoitteena on kestävästi kehittyvä ja tasapainoinen Turku. Kokonaisuuteen kuuluvat ohjelmat edustavat kestävän kehityksen eri elementtejä – ekologista, sosiaalista ja taloudellista. Pohjana ohjelmakokonaisuudelle on valtuustoryhmien välinen sopimus (RVS). Kaupunginhallituksen valmisteluvaiheessa tekemän linjauksen ja valtuuston ohjeellisena hyväksymän ohjelmarakenteen mukaisesti ympäristöohjelmaan sisältyvät valtuustoryhmien sopimuksessa mainitut ilmasto- ja energiaohjelma sekä joukkoliikenneohjelma. Ohjelman tavoitteeksi on valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa asetettu kaupungin päästövähennysten ja energiansäästön ohjaaminen. Ohjelman on valmistellut kaupunginjohtajan asettama työryhmä. Työryhmän toimeksiannon pohjalta ohjelma jatkaa osaltaan Turun kestävän kehityksen alalla tekemää työtä ja sitoumuksia sekä linjaa kestävän kehityksen seurannan jatkuvuutta. Ohjelmaan on toimeksiannon pohjalta otettu mukaan myös Helsingin ja Turun välisen Itämerivetoomuksen sisältämät toimenpiteet ja työryhmä on huomioinut kestävän kehityksen mukaisen budjetoinnin. Muuten ohjelman valmistelua on ohjannut teemojen ja toimenpiteiden vaikuttavuus ilmastonsuojelun näkökulmasta sekä rajaus suhteessa muihin ohjelmarakenteen sisältämiin ohjelmiin. Lisäksi valmistelun pohjana on soveltuvin osin käytetty Turun kaupungin ympäristöstrategiaa 2006 – 2009.

 

Turku on tuloksellisesti ja pitkäjänteisesti edistänyt kestävää kehitystä, ja on tullut tästä eri yhteyksissä myös kansainvälisesti noteeratuksi (esim. ICLEI:n kunniamaininta 2006). Kaupunki allekirjoitti Euroopan kestävien kaupunkien julistuksen, ns. Aalborgin julistuksen, vuonna 1996, liittyi kuntien ilmastokampanjaan vuonna 1998 ja laati ensimmäisen kestävän kehityksen ohjelmansa vuonna 2001. Turun kaupunginhallitus hyväksyi vuonna 2004 laaditut alkuperäistä julistusta tarkemmat ja velvoittavammat Aalborgin sitoumukset 29.3.2005. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.8.2005 Kestävän kehityksen ohjelman vuosiksi 2005 – 2008. Ohjelman toteutumista ja kestävän kehityksen tilaa kaupungissa on seurattu ohjelmassa määritettyjen indikaattoreiden avulla vuosittaisessa Kestävän kehityksen raportissa. Raportointia on kehitetty yhdessä muiden Suomen suurten kaupunkien (”kuutoskaupunkien”) kanssa. Joulukuussa 2007 kaupunginhallitus päätti hyväksyessään Aalborgin sitoumusten mukaisen peruskartoituksen asettaa mitattavissa olevat tavoitteet paikallisesti tärkeille sitoumuskohdille Turku-strategian päivityksen yhteydessä, ja kaupunginvaltuusto päätti 26.11.2007, että Turussa siirrytään kestävän kehityksen budjetointiin siten, että kestävän kehityksen ohjelma ja -tilinpäätös yhdistetään budjettiprosessiin. Valtuustoryhmien välinen sopimus linjaa, että kevään 2009 aikana selvitetään mahdollisuus siirtyä kestävän kehityksen budjetointiin vuonna 2010. Turun kaupunginhallitus päätti 2.6.2008, että Kestävän kehityksen ohjelman päivitys vuosille 2009 – 2012 toteutetaan osana Turku strategian päivittämistä. Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa on Aalborgin sitoumukset soveltuvin osin huomioitu. Osa sitoumuksista kuuluu kuitenkin luontevammin valtuuston ohjeellisena hyväksymän ohjelmarakenteen muihin ohjelmiin. Myös kestävän kehityksen mukainen budjetointi on ohjelmassa huomioitu ja sille on soveltuvin osin pyritty tarjoamaan suuntaviivoja.

 

 

Ilmastopolitiikan kehitys

 

Erityisen ajankohtaiseksi ja kaupungin kannalta tärkeäksi ilmasto- ja ympäristöohjelman tekee ilmastonmuutoksen eteneminen sekä kansainvälisen ja kansallisen ilmastopolitiikan kehitys. Ilmaston ennustetaan lämpenevän nopeammin kuin aiemmin on arvioitu ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien taloudellisten menetysten arvioidaan kohoavan huomattavasti hillinnän kustannuksia korkeammiksi. Uusi kansainvälinen ilmastosopimus pyritään solmimaan Kööpenhaminan ilmastohuippukokouksessa joulukuussa 2009. Euroopan Unionissa sovitut ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteet ja toimenpiteet ohjaavat Suomen ilmasto- ja energiapolitiikan valmistelua ja toimeenpanoa, ja tulevat vaikuttamaan kuntien toimintaan. Suomi on sitoutunut Euroopan Unionin yhteiseen tavoitteeseen alentaa vuoteen 2020 mennessä kasvihuonekaasujen päästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Kööpenhaminan huippukokousta valmistelevissa neuvotteluissa Euroopan Unioni on asettanut tavoitteeksi 30 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä, mikäli muut kehittyneet maat sitoutuvat samantasoisiin vähennyksiin ja myös kehittyvät maat vahvistavat tavoitteitaan (Euroopan Komission tiedonanto 28.1.2009).

 

Keskeiset tavoitteet EU:n energia- ja ilmastostrategiassa ja komission säädösehdotuksissa ovat seuraavat:

§Lämpötilan nousu tulisi rajoittaa pidemmällä aikavälillä kahteen asteeseen, mikä edellyttää maailmanlaajuisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä vuoteen 2050 mennessä 50 prosenttia vuoteen 1990 verrattuna. Teollisuusmailta tämä edellyttää 60–80 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2050 mennessä.

§EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään yksipuolisella sitoumuksella vähintään 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuodesta 1990. Tavoite on haastava, sillä päästöt ovat osassa EU-maista (myös Suomessa) kasvaneet ja tavoitteen saavuttamiseen on jäljellä enää noin kymmenen vuotta.

§EU:n oma vähennystavoite nousee 30 prosenttiin, jos saadaan aikaan kansainvälinen sopimus, jossa muut kehittyneet maat sitoutuvat vastaaviin päästövähennyksiin ja taloudellisesti edistyneemmät kehitysmaat sitoutuvat osallistumaan pyrkimyksiin riittävässä määrin vastuidensa ja valmiuksiensa mukaisesti.

§Uusiutuvien energialähteiden osuus EU:ssa nostetaan 20 prosenttiin energian loppukulutuksesta vuoteen 2020 mennessä. Komissio on esittänyt, että EU:n sisällä uusiutuvan energian edistämisvelvoite jaetaan eri maiden kesken siten, että Suomen velvoite olisi nostaa uusiutuvan energian osuus vuoteen 2020 mennessä 38 prosenttiin (vuonna 2005 osuus Suomessa oli 28,5 prosenttia).

§Samanaikaisesti EU:n tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä parantaa energiatehokkuutta ja näin vähentää energiakulutusta 20 prosenttia siitä, mitä se olisi ilman uusia toimenpiteitä. Energiatehokkuustavoite on ohjeellinen.

 

Suomi on linjannut toimiaan eurooppalaisen ilmastopolitiikan mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi kolmannessa kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa (valtioneuvoston selonteko eduskunnalle 6. marraskuuta 2008). Keskeisin kansallinen kysymys on miten toteutetaan EU:n ilmastotavoitteet, eli niin sanottu 20−20−20−paketti vuoteen 2020 mennessä. Valtioneuvosto on asettanut Suomen strategiseksi tavoitteeksi energian loppukulutuksen kasvun pysäyttämisen ja kääntämisen laskuun siten, että energian loppukulutus vuonna 2020 olisi noin 310 TWh eli runsaat 10 % pienempi kuin perusurassa. Pitemmän aikavälin visiona on, että vuoteen 2050 mennessä energian loppukulutusta tulisi alentaa edelleen vähintään kolmanneksella vuoden 2020 määrästä. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää energiankäytön tehostamista erityisesti asumisessa, rakentamisessa ja liikenteessä. Uusiutuvan energian osuuden nostaminen vuoteen 2020 mennessä 38 %:iin riippuu olennaisesti energian loppukulutuksen kääntymisestä laskusuuntaan. Velvoitteen täyttäminen edellyttää myös puuperäisen energian, jätepolttoaineiden, lämpöpumppujen, biokaasun ja tuulienergian käytön voimakasta lisäämistä.

 

 

Kuntien ilmastokampanja

 

Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia tunnistaa kuntien toiminnalla olevan suuren merkityksen erityisesti alueidenkäytön ja liikenteen suunnittelussa, energian tuotannossa ja käytössä sekä yhdyskuntien jätehuollon järjestämisessä. Strategia myös linjaa, että kunnalliset ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävät toimet on tarkoituksenmukaista koota yhdeksi kokonaisuudeksi, ilmastostrategiaksi, ja viittaa toimien ohjaamisessa kuntien ilmastokampanjan mukaisiin sitoumuksiin sekä kuntaliiton koordinoivaan tehtävään. Kuntaliiton viimeisimmät suositukset (tilanne toukokuussa 2009) kuntien toimenpiteiksi linjasi liiton hallitus syyskuussa 2008 (Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja sopeutuminen kunnissa − Kuntaliiton linjaukset, kuntaliiton hallitus 25.9.2008). Kuntien ilmastokampanjan ja kuntaliiton linjaukset muodostavat Turun ilmasto- ja ympäristöohjelman suuntaviivat ilmastonsuojeluun liittyville toimille.

 

Ilmastokampanjaan osallistuvilta kunnilta edellytetään viiden toimen toteuttamista:

 

(1) kunnan alueen kasvihuonekaasupäästöjen ja nielujen inventointi,

(2) kasvihuonekaasupäästöjen kehitysennusteen laatiminen seuraaville kymmenelle ja 20 vuodelle,

(3) päästöjen vähentämistavoitteen asettaminen,

(4) päästövähennyssuunnitelman laatiminen ja sen hyväksyttäminen kunnanvaltuustossa (päästövähennysten suuruus, keinot ja toimien toteuttamisjärjestys) ja

(5) suunnitelman toimeenpaneminen, sen seuraaminen ja siitä raportointi.

 

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman 2010 – 2013 laatiminen, hyväksyminen ja toteuttaminen merkitsee myös ilmastokampanjaan liittyvien toimien saattamista ajan tasalle. Aalborgin sitoumuksien yhteydessä Turku on sitoutunut: kehittämään ja noudattamaan strategista ja yhtenäistä lähestymistapaa ilmastonmuutoksen lieventämiseksi sekä saattamaan kasvihuonekaasujen päästöt kestävälle tasolle; sisällyttämään ilmastonsuojelupolitiikan osaksi energia-, liikenne-, hankinta-, jäte- sekä maa- ja metsätalouspolitiikkaa, sekä lisäämään tietoisuutta ilmastonmuutoksen syistä ja todennäköisistä seurauksista ja integroimaan ehkäisevät toimenpiteet osaksi ilmastonmuutosta koskevaa toimintapolitiikkaa.

 

 

Ohjelman kokonaistavoitteet

 

Turun kestävän kehityksen ohjelmassa 20052008 kaupungin tavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite vastaa hyvin Euroopan Unionin ja Suomen linjauksia ja pidetään tässä ohjelmassa voimassa. Turun kestävän kehityksen seurannassa on todettu, että päästöjen kasvu on saatu pysähtymään mutta taso on edelleen yli vuoden 1990 tason. Ohjelmakauden 2010 – 2013 aikana kansalliseen/eurooppalaiseen tavoitetasouraan pääsy edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen kiihtyvää alentamista.

 

Kaupungin energiansäästötavoitteita ja toimia on linjattu valtion (työ- ja elinkeinoministeriö) kanssa solmitussa energiansäätösopimuksessa, sekä myös energiantuotantoon liittyen Turku Energian ympäristöohjelmassa. Tässä ohjelmassa linjataan ilmastonsuojelutoimia energiansäästön ja -tuotannon lisäksi liikkumisen, hankintojen ja logistiikan sekä jätehuollon osalta, sekä ympäristökasvatuksen avulla. Nämä teemat on jo kaupungin ympäristöstrategiassa 2006 – 2009 määritelty kriittisiksi painopistealueiksi, ja niihin liittyvät toimet ovat joko kaupungin päätösvallassa, tai se pystyy niihin toiminnallaan merkittävästi vaikuttamaan. Päästöjen alentaminen edellyttää myös yhdyskuntarakenteen tiivistämistä kaavoituksen ja seudullisen yhteistoiminnan avulla. Yhdyskuntarakenteen kehittämiseen liittyvät tarkemmat linjaukset ja toimet sisältyvät kuitenkin samanaikaisesti Ilmasto- ja ympäristöohjelman kanssa valmisteltavaan Asumis- ja maankäyttöohjelmaan. Ilmastotavoitteiden yhteydessä ilmasto- ja ympäristöohjelma sisältää myös linjaukset Turun joukkoliikenteen kehittämiselle, Itämerialoitteen toimet sekä luonnon monimuotoisuuden (ja hiilinielujen) turvaamisen kaupungin alueella.

 

 

Teemat ja lähestymistavat

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelma jakaantuu teemakohtaisiin kokonaisuuksiin, joissa on tarkemmin analysoitu kuhunkin aiheeseen liittyviä haasteita, asetettu kehittämiskohteet ja esitelty kuhunkin teemaan liittyvät tavoitteet, toimet ja mittarit. Koko ohjelman arviointia sekä kestävän kehityksen seurantaa ja hallintaa linjataan ohjelman viimeisessä luvussa.

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelman keskeiset kaikkia teemoja koskettavat lähestymistavat ovat:

 

§Synergia. Suunniteltujen toimien on tuettava toisiaan sekä kaupungin kestävään kehitykseen tähtäävän strategian kokonaisuutta.

§Integraatio. Ohjelman toimet koskettavat useita hallintokuntia, niitä viedään osaksi hallintokuntien normaalia toimintaa, ja toteutetaan yhdessä sisäisten ja ulkoisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

§Seudullisuus. Tehokas ilmastonsuojelu edellyttää seudullista yhteistoimintaa. Energian tuotantoa ja kulutusta, jätehuoltoa ja liikkumista sekä yhdyskuntarakenteen kehittämistä tarkastellaan yhteistyössä seudullisesti.

§Jatkuva kehittäminen. Ohjelman toteutumista ja vaikuttavuutta seurataan ja ohjelmaa päivitetään vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä pyrkien parantamaan toimintaa ja tuloksia. Kestävän kehityksen budjettia (esim. EcoBudget®, ICLEI) voidaan käyttää tähän tarkoitukseen.

§Verkostoituminen. Ohjelmaa toteutetaan sisäisesti ja seudullisesti verkostoituen. Osaamista vahvistetaan, kokemuksia jaetaan ja kehittämistyön synergiaa luodaan kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen avulla.

§Asiantuntemus. Ohjelman toteuttamisessa käytetään parasta mahdollista saatavissa olevaa tietoa ja asiantuntemusta, sekä sisäistä että ulkoista, ja hyödynnetään kaupunkitutkimusohjelmaa.

§Taloudellisuus. Ohjelma vaatii taloudellista panostamista mutta sen toteuttaminen tuottaa taloudellista säästöä ja pitää yllä luonnon resursseja.

 

 

Yhteiset perustoimet ja organisointi

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelman toimien toteuttaminen vastuutetaan teemakohtaisesti ohjelman kutakin aihepiiriä koskevissa osioissa. Tässä kohdassa esitetään ja vastuutetaan koko ohjelman toteuttamiseen vaadittavia yhteisiä perustoimia. Kriittinen menestystekijä koko ohjelman läpiviennille on sekä kaupungin korkeimman johdon että hallintokuntien sitoutuminen ohjelman toteuttamiseen ja toteuttamisen tukeminen riittävällä resursoinnilla. Edellä esitettyjen lähestymistapojen mukaisesti resursseja ja osaamista kootaan sisäisen ja ulkoisen verkostoitumisen avulla, toimia integroidaan osaksi hallintokuntien perustoimintaa, niille haetaan synergiaa ja ohjelman kokonaisuuden kautta saavutetaan taloudellista säästöä.

 

Taulukko koko ohjelmatason toimien vastuista, aikataulusta ja mittareista:

 

 

Kuntien ilmastonsuojelukampanjan mukaiset perustoimet

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

1. kunnan alueen (a) kasvihuonekaasupäästöjen ja (b) nielujen inventointi

(a) ympäristönsuojelutoimisto / Valonia

(b) kiinteistöliikelaitos

2010

inventoinnin valmistuminen

ei uutta tarvetta

(a) kasvener-mallilla

(b) tarvitaanko konsulttia / korkeakouluyhteistyötä?

2. kasvihuonekaasupäästöjen kehitysennusteen laatiminen seuraaville kymmenelle ja 20 vuodelle (2020 / 2030)

ympäristönsuojelutoimisto

2010

ennusteen valmistuminen

ei uutta tarvetta

 

3. päästöjen vähentämistavoitteen asettaminen

kaupunginvaltuusto

tehty 2005 (pidetään voimassa)

(a) tonnimääräinen vähenemä valtuustokausittain

(b) alenema verrattuna 20% tavoitteen mukaiseen vähennysuraan

ei uutta tarvetta

tavoitetta on tarkastettava, mikäli EU:n 30% vähennystavoite hyväksytään Ilmastohuippukokouksessa joulukuussa 2009

4. päästövähennyssuunnitelman laatiminen ja sen hyväksyttäminen kunnanvaltuustossa (päästövähennysten suuruus, keinot ja toimien toteuttamisjärjestys)

kaupunginvaltuusto

2009

ilmasto- ympäristöohjelman hyväksymispäätös

kohdennettava resursseja ohjelman koordinaatioon

suunnitelma on osa ilmasto- ja ympäristöohjelmaa ja sitä on tarkastettava vuosittain

5. suunnitelman toimeenpaneminen, sen seuraaminen ja siitä raportointi

kaupunginjohto, yj-sektori sekä ohjelmakoordinaatio

2010 - 2013

ohjelman sisältämien toimien toteutuminen

kohdennettava resursseja ohjelman koordinaatioon

mihin sijoitetaan ja resurssoidaan ohjelmakoordinaattori sekä perustetaan koordinaatiotiimi?

YKV vai keskushallinto?

 

Perustoimia tukevia kriittisiä toimia

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

seurataan kasvihuonekaasupäästöjen kehittymistä vuosittain

ympäristönsuojelutoimisto

vuosittain 2010-2013

seurannan toteutuminen

kohdennettava resursseja seurantaan

Kasvener-laskentamallilla

Laaditaan hallintokuntakohtaiset ilmastotehokkuus / päästövähennyssuunnitelmat

Valonia / ympäristönsuojelutoimisto

toukokuu 2010 mennes

valmistuneet suunnitelmat

perustetaan hallintokuntien vastuuhenkilöiden Ilmastoverkosto

VALONIAlla on ryhmän vetovastuu

kehitetään konsernin osaamista ilmastonmuutoksen hillintään

VALONIA ja hallintokunnat

jatkuvaa

koulutuksissa ja tapahtumissa olleiden mää

koulutus-määrärahoja

Luodaanko työntekijöille henkilökohtainen seurantamahdollisuus (esim. laskuri verkkoon)?

tiedotetaan kuntalaisia, kansalaisjärjestöjä, alueen yrityksiä ja muita toimijoita ilmastonsuojelusta/muutoksen hillinnästä

 

VALONIA, ympäristönsuojelutoimisto, Turku Energia Oy

jatkuvaa

tiedotuskampanjoiden ja tapahtumien määrä

tiedotusmäärärahoja

 

 

Yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavia toimia

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

osallistutaan RVS:n linjaamalla tavalla seudulliseen yhteistyöhön ilmastonsuojelun kannalta tärkeillä toimialoilla

kaupunginjohto ja yj-sektori

2010 - 2013

seudullisen rakenneselvityksen valmistuminen

konsultti (on jo resurssoitu)

tulossa mm. seudullinen rakenneselvitys ja tiivistyvää yhteistyötä useiden yj-sektorin hallintokuntien asioissa

osallistutaan maakunnallisen ilmastostrategian valmisteluun

VALONIA, hallintokunnat ja Turku Energia Oy (sekä yj-sektorijohto?)

vuoden 2010 loppuun mennes

strategia valmistuu

ei uutta tarvetta

 

hankitaan osaamista ja resursseja kehittämistyöhön verkostoitumisen avulla

seudullinen yhteistyö

kuutoskaupungit

kuntaliitto

Itämeren kaupunkien liitto

ICLEI

 

 

ei uutta tarvetta

 

Järjestetään Turussa Pohjoismainen Itämeren alueen kaupunkien kestävän kehityksen konferenssi

UBC ja YKV

tammikuu 2011

osallistujamäärä ja kattavuus Itämeren alueella

rahoitettu erikseen valtion toimesta

Liitetään kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Tulossa myös pohjoismaisia ministerikokouksia.

osallistutaan vuosittain Earth Hour-ilmastotapahtumaan

keskushallinto, hallintokunnat, viestintäkeskus, Turku Energia, VALONIA

vuosittain maaliskuussa

mukana olevat kohteet (ja saavutettu päästövähennys)

ei uutta tarvetta

 

 

 


Energia

 

 

Energia-osuuden tavoite ja lähtökohdat

 

KASVENER-kasvihuonekaasupäästöjen laskentamallin tulosten mukaan Turun suurimmat kasvihuonekaasupäästölähteet ovat energiankulutus ja liikenne. Tässä ohjelmaosiossa keskitytään energiankulutukseen ja -tuotantoon liittyviin tekijöihin. Liikenteen ja muiden tekijöiden ilmastovaikutuksia käsitellään muissa ohjelmaosioissa, sekä maankäyttöä erillisessä asumis- ja maankäyttöohjelmassa.

 

Energiatehokkuudelle on annettu kansallinen 9% säästötavoite vuosille 2008-2016. Tämä koskee erityisesti julkista sektoria ja energiayhtiöitä. Turun kaupungin toimissa tämä tarkoittaa 17,5 GWh energiasäästöä. Kaupungin tavoitteet on linjattu työ- ja elinkeinoministeriön kanssa solmitussa energiansäästösopimuksessa sekä sitä toteuttavassa energiatehokkuusohjelmassa.

 

Energiaosuuden päätavoitteet ovat kaupungin toimintojen energiatehokkuuden parantaminen 9% vuoteen 2016 mennessä (KH §740/2007) sekä uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen. Energiatavoitteiden toteuttaminen merkitsee myös taloudellista säästöä.

 

Vuonna 2006 voimaan tullut energiapalveludirektiivi tähtää 9% energiansäästötavoitteeseen vuosina 2008-2016. Suomessa tavoitteisiin pyritään vapaaehtoisilla energiatehokkuussopimuksilla. Turun kaupunki liittyi ensimmäisten kaupunkien joukossa Kuntien energiatehokkuussopimukseen 4.12.2007. Turun kaupunki on sopimuksen myötä sitoutunut toimimaan esimerkillisesti energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä sekä levittämään aktiivisesti tietoa tällaisesta toiminnasta ja sen tuloksista.

 

Sopimuksen mukaisesti Turun kaupunki teki Energiatehokkuussuunnitelman vuosille 2008-2011 (KH § 658/2008), jossa on määritelty toimenpiteitä tavoitteisiin pääsemiseksi. Sopimuksen mukaisten säästöjen välitavoitteita ovat 5,8 GWh vuodelle 2010 ja 11,7 GWh vuodelle 2013. Osa säästötavoitteista saavutetaan varhaistoimilla, joita on tehty ennen sopimuksen voimaantuloa. Turun kaupungilla näitä toimia ovat esimerkiksi energiatehokkuusinvestointeja toteuttavat ESCO-sopimukset (energy saving company), joissa energiatehokkuusinvestoinnit katetaan niiden aikaansaamilla säästöillä. Sopimusten ulkopuolella ovat toistaiseksi kaupungin vuokrataloyhtiöt ja joukkoliikenne, joilla on omat energiatehokkuussopimusjärjestelmänsä.

 

Konsernin osalta tavoitteita on linjattu myös Turku Energian ympäristöohjelmassa. Turku Energia on asettanut kaukolämmön osalta 50 prosentin tavoitteen uusiutuvien energialähteiden käytölle kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2020 mennessä. Sähkön osalta päästövapaan tai vähäpäästöisen tuotannon tavoitteita on linjattu yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavissa tulevissa yhteistyöhankkeissa.

 

Turku Energia on omalta osaltaan liittynyt Energiateollisuus ry:n energiatehokkuussopimukseen ja sillä on oma energiatehokkuutta edistävä suunnitelma, jossa määritetään 9% säästötavoite sekä omassa energiankäytössä että asiakkaiden loppukäytössä.

 

 

Päästökauppa

 

Turku Energialla on yhteensä 13 laitosta ja 26 päästölähdettä, jotka ovat päästökauppajärjestelmän piirissä. Päästökauppa on keskeinen ilmastopolitiikan käytännön toteutuksen väline ja ohjauskeino. EU:n päästökauppa koskee aluksi hiilidioksidipäästöjä (CO2). Kukin päästökauppaan kuuluva tuotantolaitos saa viranomaisilta päästöluvan ja päästöoikeudet. Laitoksen on tehtävä päästöistään vuosittain selvitys Energiamarkkinavirastolle ja palautettava edellisen vuoden todellisia päästöjään vastaava määrä päästöoikeuksia.

 

Jos laitoksen päästöjen arvioidaan muodostuvan suuremmiksi kuin sen saamat päästöoikeudet, se joutuu joko vähentämään päästöjään tai ostamaan lisää oikeuksia markkinoilta. Jos sille jää päästöoikeuksia käyttämättä, se voi myydä ne markkinoille. Tällä mekanismilla ohjataan toiminnan harjoittajia siirtymään vähäpäästöisempiin tuotantomuotoihin.

 

EU:n päästökauppadirektiivi velvoittaa jäsenmaat tekemään kansallisen, yritys- ja laitoskohtaisen suunnitelman päästöoikeuksien jaosta valvontakausittain. Johtuen tuotantorakenteen muuttamisesta kohti hiilidioksidivapaata tuotantoa Turku Energialle ei arvioiden mukaan tule valvontakaudella 2008–2012 niukkuutta päästöoikeuksista.

 

Valvontakaudella 2013 alussa sähköntuotanto ja CCS (hiilidioksidin talteenotto) tulevat 100 % huutokaupan piirin vuodesta 2013 alkaen. Komissio julkaisee huutokauppasäännöt 30.6.2010 mennessä. Kaukolämmön osalta päästöoikeudet tulevat vähitellen huutokaupan piiriin ja niitä myönnetään vähentyvästi vuoteen 2027 asti.

 

 

Kaupunkikonsernin kehittämiskohteet ohjelmakaudella

 

Energiankulutus ja liikenne ovat Turussa merkittävimmät kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat. Näihin ja muihin päästölähteisiin on mahdollista vaikuttaa kaikilla toimialoilla. Energiansäästössä Turun kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä ja esimerkillistä työtä omien kiinteistöjensä energiatehokkuuden edistämiseksi. Kustannustehokkaimmat tekniset ratkaisut on toteutettu ja tuleva energiansäästö voidaan saavuttaa pääasiassa toimintatapojen muutoksella. Kasvihuonekaasupäästöjen kannalta merkittävimpiä tekijöitä ovat Turun seudun energianhankintaratkaisut.

 

Turku Energian jo tekemien linjauksien mukaisesti lämmönhankinnassa lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä mm. Orikedon lämpökeskuksen laajennuksella, toisen hakelämpökeskuksen rakentamisella sekä jäteveden lämpöä hyödyntävän Kakolan lämpöpumppulaitoksen laajennuksella.

 

Sähkön hankinnassa pyritään lisäämään osakkuusyhtiöiden sähköntuotantoa. Tuulisähkön osuutta lisätään Hyötytuuli Oy:n uusien tuulivoimahankkeiden kautta mm. Raahessa ja Porissa. Vesivoimaa hankitaan edelleen Svartisenin osakkuusvesivoimalaitoksesta.

 

Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto ja Maakaasu (TSME) Oy:n tavoitteena on hyödyntää maakaasun lisäksi jäte- ja kierrätysmateriaaleja lämmön- ja sähkön yhteistuotannossa. TSME:llä on suunnitteilla CFB monipolttoainelaitos sähkön ja lämmön yhteistuotantoon vuoteen 2017 mennessä, mikäli maakaasua ei alueelle saada.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

 

Tavoite: energiatehokkuuden parantaminen (9% vuoteen 2016) (KH §740/2007)

 

Osatavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Kaupungin kiinteistöjen käyttäjien suorittama energiansääs

seurataan vuosittain energiankulutusta kaupungin kiinteistöissä, ja annetaan palautetta käyttäjille

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

 

raportti vuosittain helmikuun loppuun mennes

saavutetut säästöt

yhteyshenkilö, joka vie kulutustiedot kulutuskohteisiin

aikaisemmin saatu hyviä tuloksia kohdekäynneillä, nyk. ei resursseja

 

toteutetaan energiatehokkuussuunnitelmassa esitettyjä toimia hallintokunnissa

hallintokunnat

raportti vuosittain helmikuun loppuun mennes

tehdyt toimet

hallintokuntien vastuuhenkilöt valittava

 

80% kiinteistöistä on energiakatselmoitu

kaupungin kiinteistöissä tehdään tarvittavia energiakatselmuksia

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

2010

katselmoitujen kohteiden mää

katselmuksiin budjettivaroja

 

 

selvitetään energiatodistusten tai vastaavien merkintöjen laatimismahdollisuus kaupungin kiinteistöihin

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

2010

selvitys tehty

 

esim. Display

 

toteutetaan energiakatselmuksissa todetut toimenpiteet, jotka ovat tarkoituksenmukaisia

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

jatkuva

toteutettujen investointien säästövaikutukset

 

 

 

käytetään käytössä olevia energiatehokkuusinvestointimahdollisuuksia, kuten ESCO-sopimukset

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

jatkuva

ESCO-sopimusten määrä

 

 

 

kehitetään uusia toimintamalleja energiatehokkuuden parantamiseksi, esim. hankkein

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos, HALOKE

jatkuva

uudet hankkeet

 

 

 

annetaan henkilökunnalle tarvittavaa tietoa ja koulutusta, jotta heillä on valmiudet toimia energiatehokkaasti omassa työssään

kaikki hallintokunnat

jatkuva

koulutettujen määrä

koulutusmäärärahoja

VALONIA voi toimia kouluttajana

 

osallistutaan vuosittaiseen energiansäästöviikkoon

kaikki hallintokunnat/Turku Energia/VALONIA

vko 41

osallistuneiden hallintokuntien määrä

 

 

 

annetaan energiansäästöneuvontaa alueen asukkaille, yhteisöille ja yrityksille

Turku Energia/VALONIA

jatkuva

yhteydenottojen ja tilaisuuksien mää

 

 

 

kaupungin energiatehokkuustoimista tiedotetaan aktiivisesti sisäisesti ja ulkopuolisille toimijoille

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos yhdessä Viestintäkeskuksen kanssa

jatkuva

energiatehokkuutta koskevat tiedotteet

 

 

 

laaditaan energiatehokkaaseen rakentamiseen ohjaavat kunnalliset rakennusmääräykset

(konsultoitava! R. Ojala lomalla kesäkuun loppuun)

rakennusvalvontatoimisto (konsultoitava! R. Ojala lomalla kesäkuun loppuun)

2010

määräykset otettu käyttöön

 

huomioidaan myös uusiutuvat energiahteet rakennusluvissa

40% uusista pientaloista on matalaenergiataloja

annetaan pientalorakentajille neuvontaa matalaenergiarakentamisesta

rakennusvalvontatoimisto

jatkuva

 

resursseja tiedotukseen ja materiaaleihin

 

 

julkisissa hankinnoissa huomioidaan energiatehokkuus ja uusiutuvat energialähteet

HALOKE

jatkuva

 

 

 

 

lasketaan energiatehokkaiden hankintojen vaikutus energiatehokkuuteen

HALOKE

jatkuva

saavutettu säästö

 

 

 

uusitaan katuvalaistus energiatehokkaammaksi

Turku Energia

jatkuva

uusittujen valaisimien mää

uusimiseen varoja

elohopealampujen saatavuus loppuu vuoden 2009 jälkeen

 

laajennetaan kaukokylmäverkostoa

Turku Energia

jatkuva

verkoston laajeneminen vuosittain

 

 

 

nykyisen energiatehokkuussopimuksen ulkopuoliset toimijat kaupunkikonsernissa osallistuvat oman alansa energiatehokkuussopimuksiin

Kaupungin vuokrataloyhtiöt, joukkoliikenne

2010

 

 

Turku Energia on jo liittynyt

 

päivitetään energiatehokkuussuunnitelma vuosille 2012-2016

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

2011

 

 

 

 

Tavoite: uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen

 

Osatavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

50 % kaukolämmönhankinnasta uusiutuvaa vuoteen 2020 mennessä

Lisätään uusiutuvan energian osuutta kaukolämmön kokonaishankinnasta

 

 

 

 

Turku Energia

Päivitetään vuosittain

Uusiutuvien energialähteiden %-osuus energianhankinnasta

 

 

 

 

Laajennetaan Orikedon biolämpökeskusta toisella 40 MW kattilalla

Turku Energia

2011

Uuden kattilan käyttöönotto

 

 

 

 

 

Varataan tontti toiselle hakelämpökeskukselle

Turku Energia

2009

Tonttivaraus

 

 

 

Kokeillaan puupelletin käyttöä siirrettävissä lämpökeskuksissa

Turku Energia

2010

Puupelletin käyttömäärät/a

 

 

 

Suunnitellaan Kakolan jätevettä hyödyntävän lämpöpumpun laajennus

Turku Energia

2010

Tarjouspyyntö

 

 

 

Lisätään kaupungin tuulisähkön osuutta sähkönkulutuksesta 10%:iin/ GWh:iin

HALOKE

seuraavan kilpailutuksen yhteydes

säästetty CO2-määrä

 

Hyötytuulen tuulipuistohankkeiden eteneminen (sähkön saatavuus)

 

Annetaan pientalorakentajille ja -korjaajille neuvontaa uusiutuvien energialähteiden käyttömahdollisuuksista

rakennusvalvontatoimisto/ kiinteistöliikelaitos/VALONIA

jatkuva

uusiutuvat energialähteet rakennusluvissa

 

 

 

tehdään soveltuvilla alueilla ja kaukolämpöverkon ulkopuolella olevien kaupungin kiinteistöjen uusiutuvien energialähteiden potentiaalikartoitus

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

2011

potentiaalikartoitus tehty

 

 

 

kaukolämpöverkon ulkopuolella olevien tai sinne rakennettavissa kaupungin kiinteistöissä käytetään uusiutuvia energialähteitä

Talotoimiliikelaitos ja tilaliikelaitos

jatkuva

uusiutuvien energialähteiden käytön lisääntyminen

 

 

 

edistetään kaukolämpöverkoston laajentamista

Turku Energia

jatkuva

verkoston laajeneminen vuosittain

 

 

 

edistetään pientalojen liittymismahdollisuuksia kaukolämpöön

Turku Energia

jatkuva

liittyneiden pientalojen mää

 

 

 

Tavoite: hallintokuntien toimenpiteiden tukeminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

luodaan kaupungille ekotukihenkilöverkosto

hallintokunnat, VALONIA

jatkuva

koulutettujen ekotukihenkilöiden määrä

resursseja koulutuksiin ja verkoston ylläpitoon

Tämä toimenpide on mainittu myös muualla ohjelmassa.

Esim. Helsingin kaupungilla on yht. 250 ekotukihenkilöä eri toimipisteissä

 


Ilmasto- ja ympäristöystävällinen liikkuminen

 

Osion rakenne

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelman osio Ilmasto- ja ympäristöystävällinen liikkuminen jakaantuu kahteen osaan. Ensin käsitellään kestävän kehityksen mukaisen liikkumisen haasteita ja toimenpiteitä laajemmin, minkä jälkeen esitetään valtuustoryhmien välisen sopimuksen mukainen joukkoliikenneohjelma. Kaupunginhallituksen ja valtuuston tekemien linjausten mukaisesti joukkoliikenneohjelma sisältyy ilmasto- ja ympäristöohjelmaan. Ilmastokysymystä tarkastellaan tässä luvussa sekä koko kaupunkialueen toiminnallisuuden että kaupunkikonsernin omien toimien näkökulmasta.

 

Liikkumiseen ja liikkumisen ympäristövaikutuksiin kohdistuvat tavoitteet on valmisteltu Turun kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmassa, joka valmisteltiin v. 2005–2007 kansainvälisten vertaisarviointien tuella pohjalta. Arviointien viitekehyksenä toimi Euroopan Komission asiantuntijaryhmän luoma kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelumalli. Tavoitteet täyttävät Turun kaupungin aikaisempien strategioiden, sekä Suomen valtakunnalliset ja EU:n tavoitteet kestävälle kehitykselle.

 

Joukkoliikenteen kehittämiskohteet ohjelmakaudella 2010–2013 koostuvat joukkoliikenteen toteutusta koskevista valtuustotason päätöksistä sekä erilaisista käytännön toimenpiteistä joukkoliikenteen toimintaedellytysten turvaamiseksi ja joukkoliikennejärjestelmän kehittämiseksi. Päätöksiä on tehtävä siitä, minkälainen joukkoliikennejärjestelmä Turussa on vuonna 2020, minkälainen joukkoliikenteen palvelutaso tarjotaan kaupungin eri osissa ja minkälaisia kehittämistoimia tarvitaan vuoden 2020 tavoitejärjestelmään pääsemiseksi. Seudullisesta joukkoliikenneorganisaatiosta on jo käynnistetty neuvottelut, ja päätös järjestelmästä olisi ohjelman tavoitteiden toteutumiselle tärkeää.

 

Yhdyskuntarakenne vaikuttaa ratkaisevasti liikkumistarpeeseen ja liikkumismuodon valintaan. Yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön liittyvät kehittämistavoitteet ja toimenpiteet on esitetty tarkemmin erillisessä asumis- ja maankäyttöohjelmassa, joka on osa kaupunginvaltuuston hyväksymää ohjelmarakennetta kaudelle 2010-2013.

 

 

Pitkän aikavälin tavoitteet

 

Päätavoitteena on lisätä kestävien liikkumismuotojen käyttöä suhteessa muihin kulkumuotoihin. Joukkoliikenteen tavoitteena on tarjota sujuva, miellyttävä ja edullinen liikkumistapa sekä Turussa että Turun kaupunkiseudulla. Joukkoliikenteen matkamäärä kasvaa palvelutason parantamisen ja joukkoliikenteen nopeuttamisen ansiosta. Kaavoituksella tuetaan joukkoliikenteen käyttöä ja muita kestäviä liikkumismuotoja. Pitkän aikavälin tavoitteet on esitetty tarkemmin alla.

 

1. Kasvihuoneilmiön torjunta:

-Koko kaupunkialueella tapahtuvan liikenteen hiilidioksidipäästöt vähenevät vuoteen 2020 mennessä vähintään 20% vuoden 1990 tasosta.

 

2. Kulkumuotojakauman kehitys

-Henkilöauton osuus Turussa tehtävistä matkoista on enintään 1/3 ja kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuus vähintään 2/3 vuonna 2030.

-Pyörällä tehtävät matkat asukasta kohden lisääntyvät vähintään 50% vuoden 2006 tasosta ja kävellen tehtävien matkojen määrä asukasta kohden säilyy vähintään vuoden 2006 tasolla.

-Joukkoliikenteen matkamäärän tulee nousta 2 % vuodessa vuosina 2010–2030. Vuonna 2020 matkamäärän tulee siis olla 24 % suurempi kuin vuonna 2009.

-Kaupunkiseudulta Turun keskustaan suuntautuvan liikenteen kasvu tapahtuu joukkoliikenteenä.

 

3. Kestävä kaupunkirakenne ja liikkumistarpeen vähentäminen

-Korkean palvelutason kävelylle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarjoavien kaupunginosien osuus väestöstä ja työpaikoista kasvaa.

 

4. Ympäristövaikutukset

-Ilmanlaatuun vaikuttavien ilmansaasteiden päästöt liikenteestä vähenevät.

-Meluntorjuntaohjelmassa asetetaan tavoitteet meluntorjunnalle. Uusissa rakentamiskohteissa melun ohjearvoja ei ylitetä. Ohjearvot ylittävälle melutasolle altistuvien asukkaiden määrä vähenee.

 

5. Elämänlaatu

-Henkilövahinkoihin johtavien liikenneonnettomuuksien määrä vähenee edelleen 40% nykytasosta vuoteen 2020 mennessä.

-Kävellen ja pyörällä arkiliikunnan vuoksi tehtävien työ- koulu- ja opiskelumatkojen määrä lisääntyy.

-Kävelyn ja pyöräilyn liikenneturvallisuus on niin hyvä, että liikenneturvallisuuden puutteet eivät rajoita kävelyä ja pyöräilyä.

-Liikenneympäristö on mahdollisimman esteetön. Palvelukeskuksissa, suurilla asuntoalueilla ja työpaikoilla palveluihin pääsee esteettömästi.

-Eri väestö- ja ikäryhmille tarjotaan tasavertaiset liikkumismahdollisuudet.

 

 

Liikkumistarpeiden ja ilmastotavoitteiden yhteensovittaminen

 

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle marraskuussa 2008 selonteon pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiasta. Sen mukaan liikenteen päästöt ovat nykyisin noin 18 % kaikista maamme kasvihuonekaasupäästöistä. Kotimaan liikenteen CO2–päästöistä noin 90 % on peräisin tieliikenteestä. Tieliikenteen päästöistä on 60 % peräisin henkilöauto- ja 23 % kuorma-autoliikenteestä. Henkilöautoliikenteestä yli kolmannes syntyy suurilla kaupunkiseuduilla asuvien suoritteesta.

 

Liikenteen päästöjen arvioidaan nykyisten kehitysnäkymien perusteella, eli ns. perusurassa, kasvavan liikenteen kasvua hitaammin teknologian kehityksen sekä uusiutuvien energian lähteiden käytön vuoksi. Liikenteen CO2–päästöt olivat 13 milj. tonnia vuonna 2005 ja perusurassa ne kasvavat 14 miljoonaan tonniin, kun biopohjaisten polttoaineiden osuus on 10 %. Liikenteen polttoaineiden kokonaiskäytön tulee pudota nykyisestä noin 51 TWh:sta 10 TWh:lla vuoteen 2020 mennessä perusuraan verrattuna. Liikenteen CO2-päästöjä on uusiutuvien energialähteiden 10 %:n osuuden lisäksi leikattava muilla toimilla nykytasoon verraten 2 miljoona ja perusuran vuoden 2020 tasoon verrattuna 3 miljoonaa CO2-tonnia.

 

Kansalliseen tavoitteeseen pyritään selonteon mukaan liikennevälineiden polttoainetaloutta parantamalla, lisäämällä vaihtoehtoisten polttoaineiden ja energialähteiden käyttöä liikenteessä, lisäämällä käyttäjiin kohdistuvaa tiedotus-, informaatio- ja koulutustoimintaa sekä käyttämällä energia- ja ajoneuvoverotusta. Yhdyskuntarakenteen suunnittelun keinoin pyritään eheään kunta- ja seutukeskusten rakenteeseen, jossa asumisen, työpaikkojen ja palvelujen läheisyys vähentää liikennetarvetta. Joukkoliikenteen edellytykset ja kilpailukyky sekä autoriippuvuuden vähentäminen nostetaan kaupunkiseutujen suunnittelun keskeiseksi lähtökohdaksi. Henkilöauton käyttäjien mahdollisuutta tehdä ainakin osa päivittäisistä matkoistaan joukkoliikenteellä parannetaan mm. kehittämällä liityntäpysäköintiä. Autoilun ekotehokkuutta parannetaan informaatio-ohjauksella, jossa korostetaan esimerkiksi ekologisen ajotavan tuomia säästöjä sekä ajoneuvon valintaan liittyviä ympäristönäkökohtia. Alueidenkäyttöön ja yhdyskuntiin liittyviä keinoja ovat mm. pysäköintiratkaisut sekä pysäköintipolitiikka.

 

Turussa jo tehdyt maankäyttö- ja palveluratkaisut johtavat suuriin haasteisiin liikennejärjestelmän kannalta. Hajautetut maankäyttö- ja palveluratkaisut tuottavat jo nykyisellään paineita henkilöauton kulkumuoto-osuuden kasvuun. Nykyinen liikenneverkko ei mahdollista merkittävästi suurempia liikennemääriä ilman, että liikenne ruuhkautuu eräissä solmupisteissä. Henkilöautoilun kapasiteetin lisäämiseen ei keskustassa ole enää mahdollisuutta tärvelemättä kaupunkiympäristöä. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen vetovoima ei ole nykyisellään riittävä ohjaamaan liikenteen kasvua kestäviin liikennemuotoihin, kun henkilöautoliikenne ruuhkautuu.

 

Nykyisen kehitystrendin jatkuessa autoliikenne ja henkilöautoilun osuus matkoista kasvavat Turussa. Kehitys ei täytä Turun kansainvälisiä velvoitteita, kuten Aalborgin sitoumuksia tai EU:n kasvihuonekaasujen päästötavoitteita. Se ei myöskään toteuta Turun kaupungin strategioiden kestävän kehityksen tavoitteita ja johtaa maankäytön hajautumiseen. Negatiivisten ympäristö-, talous- ja sosiaalisten vaikutusten välttämiseksi tulee arvioida keinot, joilla nykyinen kehitystrendi, erityisesti maankäytön hajaantuminen ja autoliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvu, voidaan katkaista.

 

Kävelystä ja pyöräilystä ei ole olemassa viimeaikaisia laskentoja, joista voitaisiin todeta näiden kulkumuotojen kehitys, mutta pyöräilyn arvioidaan Turussa jonkin verran lisääntyneen ja jalankulun pysyneen ennallaan tai hieman vähentyneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Jalankulun ja pyöräilyn merkitystä ja kehitysmahdollisuuksia voidaan arvioida joidenkin kyselytutkimusten perusteella. Syksyllä 1997 tehdyn Turun seudun liikennetutkimuksen mukaan kävellen ja pyörällä tehtiin 41 % Turun kaupungissa tehdyistä matkoista. Vuonna 2007 tehdyssä liikenneministeriön tutkimuksessa ”Liikkujaryhmät suomalaisissa kaupungeissa” on Turun kaupungissa luokiteltu 28 % asukkaista jalan tai pyörällä kulkijoiksi ja 15 % usean kulkutavan käyttäjäksi. Tutkimuksen jatkotyön ”Liikkujaryhmät Turun seudun aluerakenteessa” mukaan joukkoliikennevyöhykkeellä asuvista vastaajista 78 % ja jalankulkuvyöhykkeellä asuvista 76 % olisi valmis tekemään työmatkat kesäkaudella pyörällä. Jalankulkuvyöhykkeen asukkaista 39 % voisi tehdä työmatkansa myös talvella pyörällä.

 

Joukkoliikenteen matkamäärä vähentyi vuodesta 2001 vuoteen 2006 noin 13 % eli lähes 2,9 miljoonalla matkalla. Vuosina 2006–2008 matkamäärä on pysynyt vajaassa 20 miljoonassa vuosittaisessa matkassa. Matkamäärä talvisena arkivuorokautena on noin 80.000. ”Liikkujaryhmät Turun seudun aluerakenteessa” -selvityksen mukaan joukkoliikenne on pääkulkutapa työ- ja opiskelumatkoilla 16 prosentilla joukkoliikennevyöhykkeellä asuvista vastaajista ja 5 prosentilla autoriippuvaisella vyöhykkeellä asuvista vastaajista. Autoon tukeutuvalla vyöhykkeellä luku on 7 % ja jalankulkuvyöhykkeellä 8%. Vain autoa pääkulkutapanaan työmatkoilla käytävien vastaajien mahdollisuus käyttää joukkoliikennettä vaihtelee 15 prosentista 47 prosenttiin. Pienempi osuus koskee autoriippuvaisilla alueilla asuvia ja suurempi osuus joukkoliikennevyöhykkeellä asuvia.

 

Turun strategiset tavoitteet täyttävä kehitys ei ole yksin Turun kaupungin tavoitettavissa. Se edellyttää sekä valtion että seudun muiden kuntien osallistuvan maankäytön ja liikennejärjestelmän kehittämiseen yhteisistä lähtökohdista. Turku voi yksin toteuttaa lähinnä vetovoimaisia maankäytön kehittämiskohteita sekä kaupungin sisäisiä kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteyksiä.

 

 

Liikennesuunnittelu

 

Kehittämiskohteet ohjelmakaudella

 

Keinoja kestävään kaupunkiliikenteeseen pääsemiseen ovat seudullisuuden korostaminen, maankäyttöratkaisujen uudelleenarviointi sekä suuret panostukset kevyeen liikenteeseen ja joukkoliikenteeseen. Kulkumuotojakauman kehitykseen on vaikutettava tarjoamalla kilpailukykyisiä ja varteenotettavia vaihtoehtoja henkilöautoilulle. Liikennesuunnittelun keinoja tässä ovat joukkoliikenteen palvelutason parantaminen ja kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen rakentamalla ja parantamalla kevyen liikenteen väyliä ja pysäköintimahdollisuuksia. Etenkin keskustassa joudutaan asettamaan eri kulkumuodot tärkeysjärjestykseen, jotta tärkein asia, eli ihmisten liikkuminen, saadaan turvattua.

 

Pyöräilyn edistämisen esteenä on Turussa jo pitkään pidetty keskustan pyörätieverkon puutteellisuutta. Ohjelmakaudella 2010–2013 keskustan pyörätieverkkoa on täydennettävä niin, että se palvelee tärkeimpiä kohteita, kuten kouluja ja liikuntapaikkoja. Pyöräpysäköinnin ja pyöräilyn palveluiden kehittäminen on myös tarpeen. Kävelyn ja pyöräilyn kehittämistä varten tulisi hyväksyä erityinen ohjelma, jossa määriteltäisiin toimenpiteet ja toimintatavat, joilla päästään tavoiteltuihin kulkumuoto-osuuksiin. Ohjelma olisi hyväksyttävä ohjelmakaudella ja sille tulisi varata rahoitus, jotta kehittämistyötä voidaan jatkaa suunnitelmallisesti.

 

Keskustan turvallisuutta ja viihtyisyyttä on lisättävä, jotta keskusta säilyttää vetovoimaisuutensa niin asuinpaikkana kuin asiointi- ja työpaikkanakin. Liikenteen ympäristöhaittojen – mm. melun, päästöjen ja onnettomuuksien – vähentäminen on tässä keskeistä. Liikenteen nopeustaso vaikuttaa näihin kaikkiin. Keskustan ja asuinalueiden nopeusrajoitusten alentaminen on keskeinen keino liikenteen haittojen ehkäisyssä. Nopeusrajoitusten tueksi tarvitaan myös rakenteellisia toimenpiteitä. Liikkumisen esteettömyyden lisääminen on samoin oleellinen osa keskustan kehittämistä. Jos keskustan vetovoimaisuus heikkenee ja toiminnot hajaantuvat, on yhä pienempi osa liikkumisesta mahdollista hoitaa kestävillä kulkumuodoilla ja autoriippuvuus kasvaa. Liikenteen kulkumuotojakaumaan keskustaan suuntautuvilla työmatkoilla voidaan vaikuttaa tehokkaasti säätelemällä pysäköintipaikkojen saatavuutta ja hintaa. Kaupungin omien työpaikkojen osalta olisi tutkittava pysäköintipaikkojen hinnoittelua esimerkiksi niin, että pysäköintipaikasta ei maksettaisi ainakaan vähempää kuin työsuhdematkalipusta. Yksityisen sektorin käytäntöihin voidaan vaikuttaa lähinnä valistuksella ja valtakunnallisesti verotuksen kautta. Yhteiskäyttöautoyhtiöiden käyttäminen työajoon vähentäisi omien autojen ja pysäköintipaikkojen tarvetta, joten kaupungin olisi syytä edistää näiden yhtiöiden tuloa Turkuun.

 

Kävely, pyöräily ja joukkoliikenne täydentävät jo nykyään toisiaan kulkumuotoina. Joukkoliikennettä on kehitettävä jatkossa niin, että myös henkilöauton käyttäjät saadaan tekemään osa matkoistaan joukkoliikenteellä.

 

Liikkumisen ohjaus on Suomessa verrattain uusi toimintamuoto, jolla vaikutetaan ihmisten liikkumistottumuksiin ja lisätään tietoutta eri liikkumistavoista. Käytännön toimenpiteitä liikkumisen ohjauksessa ovat esimerkiksi työpaikkojen liikkumissuunnitelmien tekeminen ja liikkumisoppaiden teko. Seudullisen liikkumisen ohjauskeskuksen perustaminen on ensimmäinen askel tässä työssä. Ohjelmakaudella myös jatketaan ja kehitetään kestävän liikenteen kansalaiskampanjointia kuten Pyörällä töihin -kilpailu, Tuhat valintaa vuodessa -kampanja, EU:n Liikkujan viikko ja Kansainvälinen Autoton päivä.

 

Ympäristöohjelman tavoitteiden toteutumista on myös mitattava, ja se edellyttää ympäristön tilan seurannan lisäämistä. Liikennetietojen eli eri kulkumuotojen liikennemäärien ja kulkumuoto-osuuksien mittaamista on lisättävä ja liikenneonnettomuuksien seurantaa tehostettava. EU:n normien mukainen liikennemeluselvitys on tehtävä vuonna 2012 ja meluntorjuntasuunnitelma vuonna 2013.

 

Tärkeää on myös arvioida kaupungin kaikkien toimialojen tekemien kehittämissuunnitelmien ja toimintojen sijoittamiseen vaikuttavien suunnitelmien vaikutusta liikennetarpeeseen, kulkumuotoon, liikenneturvallisuuteen ja joukkoliikenteen järjestämistarpeisiin, jotta varmistetaan, että kokonaisvaikutukset ovat positiiviset ja ympäristöohjelman tavoitteiden mukaiset.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

Tässä taulukossa esitetään vain liikennesuunnitteluun liittyvät tavoitteet toimenpiteineen. Yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön liittyvät kehittämistavoitteet ja toimenpiteet on esitetty erillisessä asumis- ja maankäyttöohjelmassa, joka on osa kaupunginvaltuuston hyväksymää ohjelmarakennetta kaudelle 2010-2013.

 

 

 

Tavoite: kulkumuotojakauman kestävä kehitys

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Ruuhkautuvilla alueilla liikennemuodot asetetaan tärkeysjärjestykseen seuraavasti.
1) Kävely, pyöräily ja joukkoli
ikenne
2) Välttämättömät tav
arakuljetukset
3) Asiointiautoliike
nne
4) Työmatka- ja opisk
eluliikennettä autolla ei suosita

 

YKV

 

Liikennemuotojakauman kehitys. Kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen osuus Turussa: yli 55% vuonna 2020. yli 66% vuonna 2030

 

Tuottaa merkittäviä säästöjä, edellyttää panostuksia kestäviin liikennemuotoihin

 

 

Liikenteen ja liikenneonnettomuuksien seurantaa kehitetään, ja seuranta kattaa myös kävelyn ja pyöräilyn.

YKV

20130 mennessä

Liikenneonnettomuudet, liikennelaskennat

 

Tarvitaan lisäresursseja seurantaan

 

 

Keskustaa kehitetään seudun vetovoimaisimpana liikekeskuksena ja työpaikka-alueena, jonka saavutettavuutta kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä parannetaan.

Turun kaupunki

 

Keskustan suhteellinen markkinaosuus Turun seudulla, Mylly - tutkimuksen jatko

 

Edellyttää merkittäviä kehittämispanoksia

 

 

Keskustan vetovoimaa asuntoalueena lisätään vähentämällä liikenteen aiheuttamia melu-, ilmansaaste- ja turvallisuusongelmia.

Turun kaupunki

 

Liikenteen ilmastopäästöt, ilmansaastepäästöt, ilmanlaatu, melu ja liikenneonnettomuudet keskustassa

Edellyttää merkittäviä kehittämispanoksia

 

 

Selvitetään keinot ja mahdollisuudet rajoittaa työmatkapysäköintiä Turun keskustassa hinnoittelulla ja aikarajoituksilla

YKV, keskushallinto

 

Hyväksytyt muutokset pysäköintikäytäntöihin. Pysäköintipaikan hinta.

Tuottaa merkittäviä säästöjä ja lisätuloja, edellyttää lisää suunnitteluresursseja

Edellyttänee pysäköintiedun verottamista.

Vähennetään kaupungin ilmaisten työsuhdeparkkipaikkojen määrää ja siirretään näin saadut tulot henkilöstön kestävän liikkumisen tukemiseen

Kaikki hallintokunnat

 

 

 

esim. työsuhdepolkupyörät ja -bussiliput

Kaupunki edistää yhteiskäyttöautoyhtiöiden tuloa kaupunkiin ryhtymällä sellaisen asiakkaaksi. Autoja käytetään työajoon ja työntekijöillä on mahdollisuus käyttää niitä myös vapaa-aikanaan.

YKV, hankintakeskus, kaikki hallintokunnat

 

Yhteiskäyttöautojen lukumää

Säästöjä autojen hankintakuluissa ja pysäköintipaikkakuluissa

Toimii jo Helsingissä.

Osallistutaan seudullisen liikkumisen ohjauskeskuksen perustamiseen. Keskus vastaa kestävän liikenteen edistämistoiminnasta ja laatii seudullisen liikkumisen ohjausstrategian

YKV, Valonia

 

 

Edellyttää henkilöstöresursseja n. 2 - 3 henkilötyövuotta / v

 

LVM selvittää liikkumisen palvelukeskuksia ja niiden rahoitusta

Kestävän liikenteen tiedotus yhdistetään luottamusmiesten, henkilöstön ja asukkaiden normaaliin kouluttamiseen, tiedotukseen ja osallistumismenettelyihin.

Valonia, aluekumppanuus

 

 

Pieniä lisäkustannuksia

 

 

Laaditaan suunnitelma työmatkaliikkumisen ohjauksesta Turun seudulla. Toteutetaan ohjelman suositukset kaupungin, kuntayhtymien ja valtion työpaikoilla.

Valonia

 

Työmatkaliikkumisen kulkumuotojakauma työpaikoilla ennen / jälkeen

Edellyttää lisää suunnitteluresursseja

 

 

Laaditaan työpaikkakohtaisia liikkumissuunnitelmia sekä teemakohtaisia liikkumisoppaita.

Valonia

 

Kohteittainen kulkumuotojakauma ennen / jälkeen

Edellyttää lisää suunnitteluresursseja

 

 

Edistetään työsuhdematkalipun ja työsuhdepolkupyörien käyttöönottoa

Kaikki hallintokunnat

 

Työsuhdematkalippujen ja työsuhdepolkupyörien määrä

Etuuden kokonaiskulut n. 400 - 500 e / v / hlö, josta työnantaja 100 - 200 e / v

 

 

Toteutetaan kestävää liikkumista edistäviä hankkeita, kuten esimerkiksi RULLAA – Kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa ja JOUKKOLIIKE – Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2009–2011

YKV ja Valonia

 

Suunniteltujen hankkeiden toteutuminen

 

Varmistuvat myöhemmin

Jatketaan ja kehitetään kestävän liikenteen kansalaiskampanjointia kuten Pyörällä töihin -kilpailu, Tuhat valintaa vuodessa -kampanja, EU:n Liikkujan viikko ja Kansainvälinen Autoton päivä

YKV ja Valonia

 

Hallintokuntien osallistuminen vuosittain Pyörällä töihin -kilpailuun

 

 

Hyväksytään kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma, jossa määritellään kävelyn ja pyöräilyn pääverkko sekä sen suunnitteluperiaatteet.

Ykl, kh

 

Kehittämisohjelman toteutuminen (rahoitus)

Ohjelma on jo laadittu BUSTRIP-projektissa,

Hankkeiden toteuttamiseen 2 milj. e/vuosi

 

 

Esteettömyysohjelman toteuttaminen on automaattinen osa kävelyn ja pyöräilyn verkoston toteuttamista ja ylläpitoa.

YKV, Kilila

 

Poistetut esteet, toteutetut esteettömät reitit

Esteiden poistoon lisämääräraha

 

Toteutetaan Turun keskustan pyörätiet

YKV, Kilila

 

Pyöräteiden toteutuminen

Investointi 2,5 – 4,5 milj.euroa

 

 

Määritellään pyöräpysäköinnin periaatteet ja sijoitus

YKV, Kilila

 

Pyöräpysäköintipaikkojen määrä

Investoinnit

 

 

Joukkoliikenteen asemille ja keskeisille pysäkeille toteutetaan pyörien liityntäpysäköinti

 

YKV, Kilila

 

Pyöräpysäköintipaikkojen määrä

Investoinnit

 

 

edistetään kaupungin etätyömahdollisuuksia

Kaikki hallintokunnat

 

 

 

 

edistetään kaupungin työsuhdematkalippujen käyttöä

Kaikki hallintokunnat

 

 

 

 

edistetään sähköistä asiointia

Kaikki hallintokunnat

 

 

 

 

 

Tavoite: Elämänlaadun kohentaminen ja ympäristövaikutusten hallinta

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Tiehankkeiden liikenne-, ympäristö- ja kaupunkikehitysvaikutukset tulee arvioida maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti nykyistä tarkemmin. Haitalliset vaikutukset on minimoitava.

YKV

 

Liikenteen ilmastopäästöt, ilmansaastepäästöt, melu ja liikenneonnettomuudet

 

Arviointi lisää väylien suunnittelukuluja. Haittojen minimointi lisää toteutuskuluja.

 

 

Kartoitetaan liikennemelu Turun kaupunkiseudun alueella. Laaditaan meluntorjuntaohjelma.

YKV, Kilila

2012

Liikenneväylien melualueilla asuvien määrä

Ohjelman laatimisen kustannukset, meluntorjunnan kustannukset

 

EU:n meludirektiivin mukainen meluselvitys on tehtävä vuonna 2012

Vaihtoehtoisten polttoaineiden ja vähäpäästöisten ajoneuvojen käytön ja suosimisen mahdollisuudet selvitetään. Selvitetään, miten kaupunki voi itse edistää vaihtoehtoisia polttoaineita ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja hankkiessaan joukkoliikennettä ja kuljetuksia

Valonia, Haloke, joukkoliikennetoimisto

 

Liikenteen ilmastopäästöt ja ilmansaastepäästöt kaupungin ajoneuvoista

Selvitys maksaa. Sekä säästöt että lisäkustannukset mahdollisia

 

Edellyttää vaihtoehtoisia polttoaineita suosivaa lainmuutosta

Autojen ajonopeuksia alennetaan keskustassa ja asuntoalueilla. Määritellään 40 km/h ja 30 km/h vyöhykkeet uudestaan.

 

Ykl, kh

 

Vähentyneet liikenneonnettomuudet, melu, ilmansaasteet ja ilmastopäästöt

Suunnittelu ja toteutus edullisia

 

 

Liikenneympäristöä kunnostetaan turvallisempia ajonopeuksia tukevaksi.

YKV, Kilila

 

Vähentyneet liikenneonnettomuudet, melu, ilmansaasteet ja ilmastopäästöt

Toteutuksesta kustannuksia

 

 

Selvitetään mahdollisuudet ajonopeuksien, liikennevalojen ja joukkoliikennekaistojen noudattamisen automaattiseen valvontaan.

YKV

 

Vähentyneet liikenneonnettomuudet, melu, ilmansaasteet ja ilmastopäästöt

Toteutus ja ylläpito voidaan kattaa valvonnan tuloilla

 

Edellyttää lainmuutosta, joka mahdollistaa kunnallisen liikenteen valvonnan

 

Perustetaan kaupunkiin liikenneturvallisuusryhmä, jossa on edustajia jokaisesta hallintokunnasta

Kaupunginjohtaja asettaa

 

Ryhmän kokoontumiset

Kokoontumisia pari kertaa vuodessa

Vrt. turvallisuussuunnitelma

Kaikkien hallintokuntien strategioiden ja muiden toimintojen sijoitteluun vaikuttavien suunnitelmien vaikutuksesta liikkumiseen ja liikenneturvallisuuteen tehdään tarvittavat selvitykset

Kaikki hallintokunnat

 

Tehdyt selvitykset ja niiden käyttö päätöksenteon tukena

Vaikutusarvioiden teko vaatii lisäresursseja ja on otettava huomioon aikatauluissa

Vrt. turvallisuussuunnitelma

kompensoidaan konsernin henkilökunnan lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästö

Kaikki hallintokunnat

 

 

 

 

annetaan kaupungin autoja käyttäville taloudellisen ajotavan koulutusta

Kaikki hallintokunnat

 

 

Säästöt polttoainekuluissa

 

Tutkitaan liikennevalojen vaikutusta liikenteen päästöihin ja turvallisuuteen kaupunkialueella ja pyritään optimoimaan valojen yhteenkytkennät

YKV

 

 

Kokeilukohteen rakentamiskustannukset ja tutkimuskulut

Esim. yhteistyössä alan oppilaitosten kanssa

 


Joukkoliikenneohjelma 2010-2013

 

 

Joukkoliikenneohjelman tavoite

 

Tehokas ja houkutteleva joukkoliikenne on sekä ympäristötekijä että vetovoimatekijä Turun kaupungille ja koko kaupunkiseudulle. Kaupunginhallitus on 26.5.2008 § 331 hyväksynyt joukkoliikenteen kehittämistavoitteeksi, että vuonna 2030 joukkoliikenteen matkamäärä on 50 % eli noin kymmenen miljoonaa matkaa suurempi kuin tällä hetkellä.

 

Kotimaan liikenteen hiilidioksidipäästöistä noin 90 % on peräisin tieliikenteestä. Tieliikenteen päästöistä 60 % on henkilöautoliikenteestä ja 23 % kuorma-autoliikenteestä. (Lähde: Valtioneuvoston selonteko pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiasta, 2008)

 

Turun seutu on ollut jo usean vuoden ajan yksi Suomen henkilöautoistuvimmista alueista. Tämän joukkoliikenneohjelman tavoitteena on pysäyttää tämä kehitys ja lisätä joukkoliikenteen kulkumuoto-osuutta. Joukkoliikennettä parantamalla voidaan parantaa keskustan ilmanlaatua ja viihtyisyyttä sekä vähentää ruuhkautumista.

 

Joukkoliikenneohjelman tavoitteet pohjautuvat mm. Joukkoliikenneohjelmaan 2005-2008, Turun kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmaan, ryhmien väliseen sopimukseen, seudulliseen PARAS-joukkoliikenneyhteistyöhön ja teknisen sektorin ylikunnalliseen yhteistyöhön sekä kansalliseen ja Euroopan Unionin voimassaolevaan ja lähitulevaisuudessa voimaantulevaan lainsäädäntöön.

 

Turun valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa valtuustokaudelle 2009 – 2012 todetaan joukkoliikenteeseen liittyen seuraavaa: ”Kaupunkiympäristön kehittämisessä tavoitteena on tiivistää ja eheyttää kaupunkirakennetta sekä vähentää liikenteen tarvetta ja energian kulutusta. Keskeisiä hankkeita ovat ydinkeskustan kevyen liikenteen kehittäminen sekä päätös joukkoliikenneohjelmasta, johon kuuluu sekä seudullisen bussiliikenteen käynnistäminen naapurikuntien kanssa että pikaraitiotien vaikutusten, kustannusten ja toteuttamismahdollisuuksien arvioiminen ja päätöksenteko 2010 vuoden loppuun mennessä. ”

 

Keskeinen tavoite pitkän tähtäimen kehittämistä ajatellen on se, että Turun kaupunki päättää viimeistään vuonna 2010, millainen joukkoliikenne Turussa halutaan olevan vuonna 2020. Lisäksi tulee suunnitella ja alkaa toteuttaa niitä toteutusaskeleita, joiden avulla tavoitteeseen päästään. Parhaimmillaan nämä päätökset tehdään yhdessä naapurikuntien kanssa.

 

Tavoitetila:

 

Joukkoliikenne tarjoaa sujuvan, miellyttävän ja edullisen liikkumistavan sekä Turussa että Turun kaupunkiseudulla. Joukkoliikenteen matkamäärä kasvaa palvelutason parantamisen ja joukkoliikenteen nopeuttamisen ansiosta. Kaavoitus tukee hyvää joukkoliikennettä.

 

Korkeatasoinen joukkoliikennejärjestelmä tukee kaupunki- ja kuntakeskusten asemaa asukkaiden elävinä kohtauspaikkoina ja palvelukeskuksina.

 

 

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi

 

Joukkoliikenteen matkamäärä vähentyi vuodesta 2001 vuoteen 2006 noin 13 % eli lähes 2,9 miljoonalla matkalla. Vuosina 2006-2008 matkamäärä on pysynyt vajaassa 20 miljoonassa vuosittaisessa matkassa. Matkamäärä talvisena arkivuorokautena on noin 80.000.

 

Kilpailutettu liikenne alkoi vuonna 2000. Hintataso laski ja kalusto parani. Ensimmäisten kilpailutuskierrosten tuloksena Turun paikallisliikenteeseen tuli Euro II –normin mukaiset bussit. Uusi tiukempi normi sekä CRT-suodattimet vähensivät merkittävästi etenkin pakokaasujen partikkelien määrää. Nykyään suuri osa kalustosta on Euro III ja Euro IV –normien mukaista. Partikkelien päästömäärä on tällä vuosikymmenellä pudonnut yli 90 % ja typpioksidien määrä yli 50 %. Uusimmissa kilpailutuksissa kalustona on jo Euro V-normin mukaiset linja-autot. Typpioksidien määrä vähenee entisestään.

 

 

Kaupunkibussien päästöt

 

Kuva 1. Kaupunkibussien päästöt NOx-PM –kuvaajana. Lähde. VTT Tutkimusraportti VTT-R-03446-07

 

 

Tulevina vuosina paikallisliikenteen ympäristöystävällisyyttä voidaan entisestään lisätä hybridibussien avulla. Hybridibussit vähentävät polttoaineen kulutusta ja sitä kautta päästöjä n. 30 % (lähde: Volvo Bussar Ab) nykyisestä. Lisäksi ne vähentävät merkittävästi liikennemelua, sillä ne käyttävät sähkömoottoria pysäkiltä lähtiessään.

 

Kaikki paikallisliikenne Turussa hoidetaan matalalattiaisilla busseilla.

 

85 % paikallisliikenteestä on kilpailutettua. Turun Kaupunkiliikenne Oy on kaupunkikonsernin omistama osakeyhtiö, joka aloitti toimintansa 1.1.2009. Kaupunkiliikenteellä on sopimus liikennöinnin hoitamisesta vuosille 2009-2013 eikä se osallistu joukkoliikenteen kilpailutuksiin. Oman liikenneyhtiön tehtävänä on toimia kilpailutetun liikenteen mahdollisten hinnannousujen tasapainottajana sekä kokeilujen toteuttajana.

 

Linja-autoliikenteen kustannusindeksi vaikuttaa suoraan joukkoliikenteen ostokustannuksiin. Vuosi 2008 oli erityisen vaikea joukkoliikenteen talouden kannalta, sillä linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi kohosi peräti 8,2 % aiheuttaen joukkoliikennetoimelle noin kahden miljoonan euron lisäkustannukset. Lipunhintoja ei kuitenkaan jouduttu nostamaan, koska kaupunki lisäsi vastaavan määrän omaa subventiotaan joukkoliikenteelle.

 

Joukkoliikenteen suuri haaste on kaupungin ja kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen hajaantuminen. Hajallaan oleva asutus ja pitkät matkat tekevät joukkoliikenteen järjestämistä kallista, eikä toivottua palvelutasoa voida tarjota. Turun kaupunkiseutu on ollut jo vuosia Suomen henkilöautoistuneimpia alueita, mikä näkyy joukkoliikenteen matkamäärän kehityksessä. Kaavoituksella vaikutetaan huomattavasti joukkoliikenteen toimintaedellytyksiin.

 

 

Kuva 2. Paikallisliikenteen matkamäärän kehitys vuosina 1999-2008.

 

Joukkoliikenteen seudullinen yhteistyö on erityisen tärkeässä roolissa ohjelmakaudella 2010-2013. Joukkoliikennettä koskeva EU:n palvelusopimusasetus sekä sitä täydentävä Suomen joukkoliikennelaki tulevat voimaan 3.12.2009. Uudet lait muuttavat kymmenen vuoden siirtymäajan kuluessa seudullisen joukkoliikenteen järjestämistavan. Yhteinen joukkoliikennejärjestelmä on kaupunkiseudun kannalta tavoiteltava ratkaisu, sillä sen avulla voidaan merkittävästi lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta kaupunkiseudulla ja siten mm. vähentää ruuhkautumista. Tehokas joukkoliikenne on paitsi ympäristö- myös kilpailukykytekijä.

 

Joukkoliikenne tarvitsee aktiivista yhteistyötä niin kaupungin sisällä kuin seudun kuntien ja valtion kanssa. Joukkoliikenteen nopeuttaminen on välttämätöntä, jotta joukkoliikenne voi houkutella lisää asiakkaita ja aidosti kilpailla henkilöautoilun kanssa. Nopeutus myös vähentää liikennöintikustannuksia. Nykyinen joukkoliikenteen hidastuminen edellyttää lisää busseja saman vaunuvälin ylläpitämiseen, ja jokaisen lisätyn linja-auton vuosikustannus on keskimäärin 200.000 euroa vuodessa.

 

KULKURI-tutkimuksen mukaan turkulaisista aikuisista noin 12 % on vannoutuneita autoilijoita, joita tuskin on mahdollista saada joukkoliikenteen käyttäjiksi. Muita autoilijoita on 36 % ja kulkutapojen sekakäyttäjiä 15 % (lähde: Voltti 2007, lvm:n julkaisuja 9/2007). Autoilijoiden ja kulkutapojen sekakäyttäjien ryhmä muodostaa yli puolet turkulaisista aikuisista, ja heidän satunnaistenkin matkojensa saamisella joukkoliikenteeseen voidaan lisätä huomattavasti joukkoliikenteen kokonaismatkamäärää. Parikin lisämatkaa kuukaudessa henkilöä kohti tekee yli miljoonan matkan lisäyksen joukkoliikenteen vuosittaiseen käyttöön.

 

 

Joukkoliikenteen kehittämiskohteet ohjelmakaudella 2010-2013

 

Joukkoliikenteen kehittämiskohteet ohjelmakaudella 2010-2013 koostuvat joukkoliikenteen toteutusta koskevista valtuustotason päätöksistä sekä erilaisista käytännön toimenpiteistä joukkoliikenteen toimintaedellytysten turvaamiseksi ja joukkoliikennejärjestelmän kehittämiseksi.

 

Päätökset joukkoliikennejärjestelmän kehittämisestä

 

1. Päätös joukkoliikennejärjestelmästä tavoitevuotena vuosi 2020

-Kaupunginvaltuusto päättää joukkoliikennejärjestelmästä vuonna 2010

-Päätös tehdään Turun seudun joukkoliikenne 2020 –selvityksen pohjalta. Selvityksessä verrataan pikaraitiotiehen pohjautuvaa järjestelmää, runkobussijärjestelmää ja ns. 0+ -vaihtoehtoa, ja se valmistuu kesäkuussa 2009.

-Turun seudun joukkoliikenne 2020 –selvityksen mukainen päätösehdotus on, että joukkoliikennejärjestelmäksi valitaan runkobussijärjestelmä kuitenkin siten, että kaavoitusta ohjataan pikaraitiotie-ehdotuksen mukaiseksi ja keskeiset linjat voidaan myöhemmin muuttaa pikaraitioteiksi.

 

2. Päätös kehittämisohjelmasta vuosille 2010-2020

-Kaupunginvaltuusto/kaupunginhallitus päättää pitkän tähtäimen kehittämisohjelmasta, joka sisältää toteutettavat askelet ja kustannusarviot vuosittain vuodesta 2010 vuoteen 2020

-Valtion suurten kaupunkien joukkoliikennerahan saanti edellyttää jatkossa pitkäjänteisen seudullisen kehittämissuunnitelman tekemistä. 

 

3. Päätös seudullisesta organisoinnista

-Vuoden 2010 aikana neuvotellaan seutulippukuntien kanssa seudullisen organisaation perustamisesta

-Kaupunginvaltuusto päättää Turun osalta seudullisen organisoinnin toteutuksesta

 

4. Päätös joukkoliikenteen palvelutasosta kaupungin eri osissa

-Uusi joukkoliikennelaki velvoittaa kaikki kunnat laatimaan joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn vuoden 2011 loppuun mennessä.

-Palvelutasomäärittely laaditaan kaupunkiseudun yhteisenä

-Kaupunginvaltuusto päättää palvelutason kaupungin eri osissa ja päätös ohjaa joukkoliikenteen käytännön suunnittelua ja resurssien käyttöä.

 

Yllä esitetyt päätökset ohjaavat alla olevia toimenpiteitä. Kaikissa toimenpiteissä noudatetaan esteettömyyden tavoitetta sekä pyritään kaupunkiseudulliseen yhteistyöhön.

 

Joukkoliikenteen toimintaedellytyksien turvaaminen ja joukkoliikennejärjestelmän kehittäminen

 

A. Liikennetarpeen minimointi maankäytön suunnittelulla, nauhamainen taajama- ja työpaikka-aluerakenne

-Kaavoitus ohjaa kerrostalovaltaiseen tai tiiviiseen pientalovaltaiseen täydennysrakentamiseen nauhamaisena rakenteena keskusakselille sekä aluekeskusten ympäristöön. Alueelliset palvelut keskitetään keskustaan tai liikenteellisiin painopisteisiin.

-Asunto- ja maankäyttöohjelmalla keskeinen merkitys

-yleiskaavan ja erityisesti osayleiskaavan yhteydessä laaditaan aina joukkoliikennesuunnitelma

-olemassa olevat kaavat toteutetaan joukkoliikennejärjestelmän toimivuuden kannalta parhaassa järjestyksessä

-Tehdään raitiotie- ja runkobussilinjavaraukset

-Keskustan vetovoimaa lisätään. Joukkoliikenne tukee keskustan elinvoimaisuutta ja elävä keskusta joukkoliikenteen houkuttelevuutta. 30,2 % keskustan asiakaskäynneistä tehdään linja-autolla (lähde: Bustrip / Mylly-tutkimus 2003). Paikallisliikenteen keskuksen tulee säilyä Kauppatorilla.

 

B. Joukkoliikenteen nopeuttaminen ja runkolinjaston toteuttaminen

-Joukkoliikenteen nopean ja tiheävuoroisen runkolinjaston toteuttaminen aloitetaan kehittämisohjelman 2010-2020 mukaisesti.

-Kaikkien liikennevalokojeiden uusimisen yhteydessä toteutetaan liikennevaloetuudet joukkoliikenteelle

-joukkoliikennekaistat ja joukkoliikennekadut toteutetaan kehittämisohjelman 2010-2020 aikataulun mukaisesti

-Joukkoliikennetoimi lisää reaaliaikaisia informaatiotauluja runkolinjaston toteuttamisen edetessä

-Paikallisen, seudullisen ja kaukoliikenteen välille saadaan sujuvat vaihtoyhteydet

-Kunkin runkolinjan rakentamisen yhteydessä toteutetaan liityntäpysäköintimahdollisuus etenkin polkupyörille. Keskeiset pysäkit uudistetaan esteettömiksi.

 

C. Joukkoliikenteen huomioon ottaminen palveluverkkotarkasteluissa

-Sosiaali- ja terveystoimi ottaa yhteyttä joukkoliikennetoimeen, kun se suunnittelee muutoksia esimerkiksi lääkäriasemien sijaintiin. Päätöksissä pyritään turvaamaan kuntalaisten palvelut koko kaupungin talouden kannalta tarkoituksenmukaisin ratkaisuin.

-Koulutoimi ottaa yhteyttä joukkoliikennetoimeen, kun se suunnittelee muutoksia kouluverkkoon. Koulutoimi pyrkii mahdollisuuksien mukaan porrastamaan koulujen alkamisaikoja, jotta koululaisille voidaan turvata sujuvat joukkoliikenneyhteydet kohtuullisin kustannuksin.

 

D. Joukkoliikennelinjojen laajentaminen kuntarajan yli

-Paikallisliikenteen linjoja vedetään kuntarajan yli jo ennen joukkoliikenneorganisaation muodostamista silloin kun asiasta sovitaan naapurikuntien kanssa, se palvelee niin Turun kuin naapurikunnan kuntalaisten etua ja on liikennöintisopimusten perusteella mahdollista.

 

E. Kestävän liikkumisen palvelupiste Kauppatorille

-Suunnitellaan Kauppatorin remontin valmistumista ajatellen palvelupiste, joka toimii joukkoliikenteen lipunmyynnin ja neuvonnan lisäksi myös muun kestävän liikkumisen informaatiopisteenä. Palvelupiste voi hoitaa myös matkailuneuvontaa ja liikkumisen ohjausta.

 

F. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisäys työmatkaliikenteessä

-Työsuhdematkalippujärjestelmän kehitetään sekä kaupungin työntekijöiden että muiden työsuhdelippujen osalta. Valtion tulee muuttaa työsuhdematkalippuja koskevaa lainsäädäntöä.

-Henkilöautoilun houkuttelevuutta vähennetään muuttamalla kaupungin työntekijöiden pysäköintipaikat maksullisiksi. Lisäksi päätöksellä on kaupungin kannalta taloudellista merkitystä.

 

G. Joukkoliikenteen pitkäjänteinen rahoitus

-Kaupunginvaltuusto turvaa joukkoliikenteen pitkän ajan kehittämisen rahoituksen kehittämisohjelman mukaisesti. Kehittäminen vaatii myös valtion panostusta. Kaupungin subventiotaso sidotaan linja-autoliikenteen kokonaisindeksiin siten, että indeksikorotukset eivät siirry tariffeihin.

 

H. Joukkoliikenteen reittien ja pysäkkien korkeatasoinen hoito

-Joukkoliikennereittien ja linja-autopysäkkien talvikunnossapidossa priorisoidaan runkolinjat ja ongelmakohteet

 

I. Ympäristöystävällisyyden parantaminen entisestään kalustovaatimuksilla

-Joukkoliikennetoimi edellyttää kilpailuissa Euro IV ja Euro V -ympäristönormien täyttymistä kaluston pääkierrossa

-Paikallisliikenteessä kokeillaan hybridibusseja. Joukkoliikennetoimi päättää mahdollisesta hybridibussien käytöstä kilpailutetussa liikenteessä.

 

J. Maksamisen helppous

-pyritään sähköisesti jaeltaviin ja tarkistettaviin matkailijalipputuotteisiin. Otetaan Turku Touringin kanssa käyttöön yhteinen kertakorttisovellus, johon voidaan ladata paitsi joukkoliikenteen palveluita myös muita matkailupalveluita. Tavoitevuosi toteutukselle on kulttuuripääkaupunkivuosi 2011.

-NFC-matkapuhelinsovelluksen myötä laajennetaan ns. kännykkälippuvalikoimaa myös kertalipputuotteisiin. Tällä helpotetaan lipun hankkimista, lyhennetään pysäkkiaikoja ja parannetaan kuljettajan työturvallisuutta.

-bussikorttien lataaminen pankkikorteilla poistuu linja-autoista. Tämä johtuu pankkien EMV-normista jonka käyttöönotto aiheuttaisi joukkoliikenteelle huomattavat lisäkustannukset ja samalla hidastaisi olennaisesti maksutapahtumaa ja pidentäisi pysäkkiaikoja. Toteutetaan korvaava järjestelmä sekä kannustetaan asiakkaita käyttämään mahdollisimman paljon nettilatausta. Säilytetään toistaiseksi käteisellä tapahtuva kortin lataus busseissa.

 

K. Kaupunkikonsernin oman yhtiön Turun Kaupunkiliikenne Oy:n hyödyntäminen joukkoliikenteen tuotannossa

-Mahdollisissa joukkoliikenteen kokeiluissa voidaan hyödyntää Turun Kaupunkiliikenne Oy:tä.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

 

Tavoite: Joukkoliikenteen kehittämispäätösten tekeminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Päätös jl-järjestelmästä 2020

kv

2010

 

 

Selvitys valmistuu 6/2009

Päätös kehittämisohjelmasta vuosille 2010-2020

kv

2010

 

 

Joukkoliikennejärjestelmä 2020 –valinnan pohjalta

Päätös seudullisesta organisaatiosta

kv, seudun kunnat

2011

 

 

Neuvottelupyyntö lähetetty seutulippualueen kunnille 5/2009. Valtion rahoituksella ja lainsäädännöllä vaikutusta.

Päätös jl palvelutasosta kaupungin eri osissa

kv

2011

 

 

Uusi joukkoliikennelaki edellyttää palvelutasomäärittelyä. Tehdään yhteistyössä kaupunkiseudun muiden kuntien kanssa.

 

Tavoite: Liikennetarpeen minimointi, keskustan vetovoiman lisääminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Tehokas maankäyttö, jl:n keskuksena säilyy Kauppatori

ykv/kila

 

 

 

Asunto- ja maankäyttöohjelmalla keskeinen merkitys

 

Tavoite: Runkolinjasto, joukkoliikenteen nopeuttaminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

runkolinjaston toteutus alkaa kehittämisohjelman 2010-2020 mukaisesti

jlt, ykv, kila, valtio

vuosittaiset toimenpiteet 2010 alkaen

vertaus kehittämisohjelman toimenpidelistaan

merkittävä

kv päättää kehittämisohjelmasta 2010-2020

jl:n liikennevaloetuudet

jlt, ykv, kila

2010-2012

liikennevaloetuuksin varustettujen liikennevalojen osuus kaikista

xxx

 

liityntäpysäköintipaikkojen toteutus

ykv, kila, jlt

runkobussijärjestelmän toteutuksen mukaisesti

pyöräparkkien lukuä

xxx

osa runkobussijärjestelmää

 

Tavoite: Palveluverkon ja joukkoliikenteen toimiminen yhteen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Sote tiedottaa jl-toimea ja neuvottelee jl-toimen kanssa ennen palveluverkkopäätöksiä

sote, jlt

jatkuva prosessi

 

positiivinen vaikutus kaupungin taloudelle ja kuntalaisten palvelulle

 

Koulutoimi tiedottaa jl-toimea ja neuvottelee jl-toimen kanssa ennen kouluverkkopäätöksiä

koulutoimi, jlt

jatkuva prosessi

 

positiivinen vaikutus kaupungin taloudelle ja kuntalaisten palvelulle

 

 

Tavoite: Joukkoliikenteen ylikunnallisten palveluiden parantaminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Paikallislinjojen vetäminen kuntarajan yli

naapurikunnat, jlt

sovitaan

 

 

 

 

Tavoite: Kestävän liikkumisen houkuttelevuuden lisääminen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Kestävän liikkumisen palvelupiste kauppatorille

ykv, kila, jlt, Valonia, Turku Touring,

Kauppatorin remontin aikataulun mukaan

toteutettavissa oleva suunnitelma

 

 

 

Tavoite: Joukkoliikenteen osuuden lisäys työnmatkaliikenteessä

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Työsuhdematkalippujärjestelmän kehittäminen

valtio, henkilöstökeskus, jlt

2010

työsuhdematkalippujen käyttäjämäärä

positiivinen vaikutus

voidaan parantaa tuotetta ja lisätä markkinointia, mutta tärkeimmät puitteet antaa valtio lainsäädännöllään

Kaupungin työntekijöiden pysäköintipaikkojen muuttaminen maksullisiksi

kh/kv

 

 

positiivinen vaikutus kaupungin taloudelle

ohjaa joukkoliikenteen käyttöön ja säästää kaupungin rahaa

 

Tavoite: Joukkoliikenteen pitkäjänteinen rahoitus

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Joukkoliikenteen pitkäjänteinen rahoitus jolla mahdollistetaan kehittämisohjelman 2010-2020 mukaiset toimenpiteet sekä se etteivät indeksimuutokset aiheuta palveluun notkahduksia

kv, valtio

jatkuva prosessi

lipunhintojen kehitys suhteessa elinkustannusindeksiin

merkittävä

 

 

Tavoite: Joukkoliikenteen reittien ja pysäkkien korkeatasoinen hoito

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Runkolinjojen ja ongelmakohteiden priorisointi talvikunnossapidossa

kunnallistekniikkaliikelaitos, tiehallinto

jatkuva prosessi

 

 

 

 

Tavoite: Kaluston ympäristöystävällisyyden kehittäminen edelleen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Edellytetään kilpailuissa Euro IV- ja V-normien mukaista kalustoa

jlt/jlk

jatkuva

Euro IV- ja V- normin mukaisten bussien osuus kalustosta

vähäinen

toteutuu jo nykykilpailutuksissa

Kokeillaan hybridibusseja paikallisliikenteessä ja päätetään niiden käytöstä kilpailutetussa liikenteessä

jlt, Turun Kaupunkiliikenne Oy

2010 alkaen

 

hankinnan lisäkustannus n. 80.000 e/bussi, polttoainekustannukset n. 30 % alemmat

hybridibussin hinta vastaa telibussin hintaa. Osa olemassa olevan sopimuksen telibussihankinnoista voidaan muuttaa 2-akselisiksi hybridiautoiksi.

 

 

Mahdollisia joukkoliikenteen ohjelmaindikaattoreita (vanha versio, josta haluttaessa voidaan ottaa indikaattoreita ohjelmakaudelle)

 

Tavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Matkamäärän kasvu

 

 

 

matkamäärä (milj.)

 

 

Matkamäärä +50 % vuonna 2030 (kh 23.5.2008) = 2% joka vuosi

pitkäjänteisen kehittämisohjelman toteutusaskelet

Turku

vuotuinen tarkastelu, matkamäärä v. 2013 +8,2 %, v. 2020 +24% ja v.2030 +50 %

matkamäärän lisäys, %/vuosi

merkittävä

päätös kehittämisvisiosta ja askelista / kv ja seutu

Kestävä talous

 

jlk

 

vuotuinen tarkastelu

subventio %

 

 

 

seuranta

 

vuotuinen tarkastelu

linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi ja muutos % ed. vuoteen

 

 

 

jlk

vuotuinen tarkastelu

lipputulot (1.000 €)

 

 

 

seuranta

 

vuotuinen tarkastelu

Ostoliikenteen kustannus € / ajotunti

 

 

Asiakastyytyväisyys

toimenpide 2a

jlk

vuotuinen tarkastelu

Matkustajien tyytyväisyys palveluun, painotettu keskiarvo

 

 

Ympäristöarvot

 

 

 

vähintään Euro IV –normin mukaisten bussien määrä kokonaismäärästä

 

 

 

 

 


Hankinta ja logistiikka

 

 

Tavoite

 

Hankinta- ja logistiikkakeskus tunnistaa oman roolinsa ja kantaa vastuun yhteishankintojen osalta erityisesti hankinnan kohteen määrittelystä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kaupungin hankintojen tulee olla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä. Kestävien hankintojen määrittely ja arviointi sekä hankinnan koko elinkaaren aikaisten vaikutusten ja kustannusten arviointi vaativat erityistä osaamista sekä toimialasta että hankintalain asettamista vaatimuksista. Tämän osaamisen lisääminen Turun kaupungissa on yksi haaste kestävien hankintojen edistämisessä sekä hallintokunnissa että hankinta- ja logistiikkakeskuksessa.

 

Hankinta- ja logistiikkakeskuksen rooli hankinnoissa rajoittuu tällä hetkellä kilpailuttamiseen. Hankintamäärärahat ovat hallintokuntien talousarvioissa, minkä vuoksi hankintojen määrittelytyössä tulee kuulla hallintokunnan omia tarpeita ja talouden raameja. Hankinta- ja logistiikkakeskus ottaa kuitenkin kantaa toimittajan kelpoisuusvaatimusten, hankinnan kohteen ja tarjousten vertailuperusteiden määrittelyyn. Materiaalihankintojen osalta tilaus-toimitus –prosessin haltuunotto ja kuljetustapahtumien minimoiminen tukevat kestävän kehityksen periaatteiden huomioonottamista kaupungin toiminnassa.

 

 

Toimintaympäristö ja muutostekijät

 

Valtioneuvosto on hyväksynyt 8.4.2009 Kestävien hankintojen periaatepäätöksen. Siinä esitetään tavoitteita julkisten varojen käytölle sekä toimenpiteitä, joihin ryhdytään kasvihuonekaasupäästöjen, jätemäärän ja ympäristön kemikalisoitumisen pienentämiseksi sekä luonnonvarojen kestävän käytön ja ympäristömyönteisten innovaatioiden edistämiseksi. Tavoitteena on vähentää materiaalista kuluttamista sekä haitallisia ympäristövaikutuksia tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikana. Valtioneuvoston periaatepäätös toimii suosituksena kunnille.

 

Hankintojen ekologisen kestävyyden lisäämisen suurimpina esteinä ovat tiedon, johdon tuen sekä käytännöllisten työkalujen puute. Kriteerit eivät saa olla tavarantoimittajia tai palveluntuottajia syrjiviä. Myös taloudellisten riskien määritteleminen on tärkeää, koska laatukriteerien (esim. ympäristövaikutukset) tiukentaminen saattaa vaikuttaa hintaa korottavasti. Markkinoiden kartoittaminen ennen tarjouspyynnön julkaisemista on tärkeää ja tähän Hankinta- ja logistiikkakeskus tulee erityisesti panostamaan. Johtavien viranhaltijoiden ja päättäjien tulee sitoutua siihen, että kestävän kehityksen periaatteet huomioidaan hankinnoissa ja että niiden käyttöä edellytetään kaikissa tarjouspyynnöissä. Haasteena hankintojen kilpailutuksissa on valmiiden kilpailutusmallien puuttuminen ja oikeiden kriteerien määritteleminen.

 

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisten tuotteiden ja palveluiden saaminen kaupungin sopimuksiin ei yksin takaa onnistunutta lopputulosta eli energiankulutuksen alenemista. Käyttäjä vaikuttaa merkittävästi laitteiden energiankulutukseen. Tämän vuoksi tarjouspyyntöihin tullaan määrittelemään loppukäyttäjille kohdistettava koulutus, joka on välttämätöntä hyötyjen saamiseksi.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit

 

Valtioneuvoston periaatepäätöksen linjausten mukaisesti Turku sitoutuu huomioimaan kestävän kehityksen periaatteita ainakin seuraavin keinoin:

 

-Sähkön hankinta; nykyisen sähkönhankintasopimuksen tapaan varataan tietty osuus hankintakokonaisuudesta, joka on tuotettava uusiutuvia energialähteitä käyttäen (kts. edellä energia-osion tavoitteet). Seuraava sopimuskausi alkaa 1.1.2012. Tällä hetkellä voimassa oleva sopimus on rakennettu siten, että neljä prosenttia kokonaisostomäärästä on tuotettu tuulella.

 

-Ruokapalvelujen elintarvikehankinnoissa lisätään kestävyyttä; Kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla keittiöissä vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä pyritään lisäämään.

Elintarvikkeiden hankintasopimuksissa edellytetään, että pakkausmateriaalien tulee olla joko uudelleen käytettäviä, kierrätettäviä tai polttamalla hävitettäviä. PVC:tä ei saa käyttää pakkausmateriaaleissa. Tarjouksiin tulee liittää selvitys tuotteiden pakkauksista sekä mahdollisista toimenpiteistä, joilla voidaan pakkausmateriaaleista aiheutuvan jätteen määrää vähentää.

 

-Kaupungin sisäisiä kuljetuksia ja autolla liikkumistarvetta vähennetään 10 prosenttia vuoteen 2013 mennessä mm. kaupungin sisäisiä kuljetuksia keskittämällä. Vuonna 2009 tapahtuva logistiikkatoimintojen keskittäminen Hankinta- ja logistiikkakeskukseen antaa paremman mahdollisuuden ajoneuvokaluston tarkoituksenmukaiseen käyttöön ja ajokilometrien minimointiin. Keskitetty kuljetuskaluston hallinta ja kuljetusten koordinointi tulee vähentämään päällekkäisiä kuljetustapahtumia ja liikennettä kaupungin keskustassa. Kaupungin kuljettajat saavat taloudellisen ja ennakoivan ajotavan koulutuksen 2013 mennessä.

 

Lisäksi tehostetaan tavarantoimittajien kanssa tehtävää yhteistyötä erillisten kuljetustapahtumien minimoimiseksi. Tavarantoimittajien kanssa sovitaan erikseen jakelujärjestelmästä, ajopäivistä, logistiikkajärjestelyistä ja siitä miten tuotteiden toimitus tilaajalle tapahtuu ja onko mahdollista vähentää toimipistekohtaisia kuljetustapahtumia esimerkiksi yhdistelemällä kuljetuksia toisen tavarantoimittajan kanssa kuitenkin siten, että toimitusaikaa ja –varmuutta koskevat vaatimukset täyttyvät.

 

-Hankittavien ajoneuvojen polttoaineenkulutus, hiilidioksidipäästöt ja saastuttavien päästöjen vaikutukset huomioidaan kilpailutuksissa. Edellytetään tiettyjä päästöluokkia. Vaihtoehtoina kartoitetaan hybridi- tai sähköauton hankintaa.

-Kuljetuspalvelusopimukset; kaupungissa on useita erityyppisiä kuljetuspalvelusopimuksia (ateriat, muutot, tilausajot, jätehuolto, koulukuljetukset), joissa voidaan muun muassa määritellä kaluston ikään, energiatehokkuuteen ja päästönormeihin liittyviä kriteereitä. Vaadimme sopimuskuljettajilta taloudellisen ja ennakoivan ajotavan kurssin suorittamista.

 

-Energiaa käyttävät laitteet; otetaan käyttöön soveltuvin osin Energy Star –kriteerejä esimerkiksi tietokoneiden, av -laitteiden ja kopiokoneiden hankinnoissa. Näissä hankinnoissa tullaan ainakin jollain tasolla tarkastelemaan elinkaarikustannuksia, mihin saadaan työkaluja GreenLabelsPurchase –projektin materiaalista. Koneiden ja laitteiden vuokrauksessa kiinnitetään erityistä huomiota koneiden ja laitteiden ikään.

-Ecodesign –puitedirektiivin perusteella annettuja tuotekohtaisia standby- ja off mode –virrankulutusmääriä käytetään ehdottomina vaatimuksina niihin soveltuvissa hankinnoissa.

-Uudisrakentaminen tai kaupungin käyttöön vuokrattavat uudet kiinteistöt; tavoitteena energiatehokkuusluokka A ja olemassa olevien rakennusten peruskorjauksessa vähintään energiatehokkuusluokka C.

 


Asumisessa syntyvien ja rinnastettavien jätteiden jätehuolto sekä materiaalitehokkuus

 

 

Osuuden tavoite

 

Kaupungin tavoitteena on vähentää syntyvän jätteen määrää ja tarvetta hankintoihin kaupungin omassa toiminnassa sekä lisätä jätteiden erityyppistä hyödyntämistä. Keskeisinä keinoina ovat esimerkiksi esineiden ja materiaalien uusiokäyttö, materiaalikierrätys ja jätteiden energiahyötykäyttö. Lisäksi tavoitteena on jätehuollon ilmastovaikutusten minimoiminen erityisesti ohjaamalla biohajoava jäte muuhun käsittelyyn kuin kaatopaikalle ja kuljetuslogistiikan ekotehokas toteuttaminen.

 

 

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi

 

Turun kaupunki on Suomen mittakaavassa ollut edelläkävijä ns. jätteiden syntypaikkalajittelun avulla tapahtuvassa jätteiden hyötykäytössä. Talteen kerätyt hyötyjätteet toimitetaan teollisuuteen korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita ja polttokelpoinen jäte käsitellään Turun kaupungin jätteenpolttolaitoksella, jossa sen poltossa vapautuvaa energiaa hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa.

 

Vuonna 2008 hyväksytty valtakunnallinen jätesuunnitelma painottaa jätteen synnyn ehkäisyä, materiaalikierrätystä sekä biohajoavien jätteiden ohjaamista muualle kuin kaatopaikalle. Suunnitelman mukaan vuonna 2016 kaatopaikoille saisi päätyä enintään 20 prosenttia yhdyskuntajätteistä. Materiaalina tulisi kierrättää 50 % ja energiahyötykäyttöön pitäisi ohjautua 30 % yhdyskuntajätteistä. Karkean arvion mukaan Turun seudun yhdyskuntajätteistä pystytään hyödyntämään vuonna 2009 materiaalina 40 prosenttia ja energiana 40 prosenttia. Kaatopaikalle ohjautuu noin 20 prosenttia yhdyskuntajätteistä

 

 

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013

 

Kaupunki laatii naapurikuntien kanssa yhteisen Turun seudun jätepolitiikan ja jätehuollon yhteistyön toimintasuunnitelman vuosille 2010-2020, jossa linjataan ensisijaisesti jätehuollon seudullinen tavoitetaso ja keinot millä tavoitetasoon päästään. Jätteiden erilliskeräyksen vaihtoehtoja tullaan arvioimaan toimintasuunnitelmassa ns. elinkaaritarkastelun avulla. Lisäksi toimintasuunnitelmassa tarkastellaan keinoja materiaalin tarpeen vähentämiseksi ja jätteen synnyn ehkäisemiseksi sekä siihen liittyvän tiedotuksen tehostamiseksi. Tavoitteena on, että työn valmistelussa voidaan huomioida valmisteilla olevan jätelain kokonaisuudistuksen vaikutukset ja viedä se sitten hyväksyttäväksi Turun seudun valtuustoihin vuoden 2009 loppuun mennessä.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

Tavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Mädätyksen tai kompostoinnin osuus 10 % vuonna 2016

 

Seudullisen jätestrategiatyön yhteydessä selvitetään biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtoja (elinkaaritarkastelu)

TSJ & Ympto

2010

Jätevirtatarkastelu (osuus)

 

 

Kotikompostoinnin osuus 5% vuonna 2016

 

Pientaloasukkaille suunnataan tiedotusta

TSJ

2016

Jätevirtatarkastelu (osuus)

 

 

Materiaalikierrätyksen osuus 30% vuonna 2016

 

Kehitetään syntypaikkalajittelua ja keräysmenetelmiä jätehuoltomääräysten päivittämisen avulla

TSJ & Ympto

2011

Jätevirtatarkastelu (osuus)

 

 

Uudistetaan hyötyjätepisteverkosto

TSJ & Ympto

2011

 

 

 

Energiahyötykäytön osuus 45% vuonna 2016

 

Luodaan edellytykset jätteiden energiahyötykäyttöä harjoittavan (esim. biopolttoaineita valmistavan) yritystoiminnan sijoittumiselle Turkuun

Asemakaavatoimsito, kiinteistöliikelaitos, TSeK

2013

Jätevirtatarkastelu (osuus)

 

 

Kaatopaikkasijoituksen osuus enintään 10% vuonna 2016

 

 

TSJ

2016

Jätevirtatarkastelu (osuus)

 

 

Seudullinen jätestrategia ja toimintaohjelma on valmistunut ja hyväksytty kunnissa

Työryhmän perustaminen ja johtaminen ja hyväksyminen

Ympto

2010

 

 

 

Kaatopaikkakaasun hyödyntämisen lisääminen

Laajennetaan ja tehostetaan kaasunkeräysverkostoa Topinojalla

TSJ ja Turku Energia

2013

Hyödynnetyn kaasun määrä vs. vapaasti vapautuvan kaasun mää

 

 

Jätteen synnyn ehkäisy ja jätteiden hyötykäytön tehostaminen

Jätestrategian mukaisten toimenpiteiden toteuttaminen

Kaupunki/Ympto

2020 saakka

Jätemäärän kehitys kaupungissa

 

 

Vähennetään syntyvän jätteen määrää ja kaupunkikonsernin materiaalintarvetta

 

 

Perustetaan työryhmä selvittämään laitteiden käytön optimoinnin, yhteiskäytön ja joustavan työtavan (etätyö, kokoustekniikka) mahdollisuuksia

IT-toiminta

2010

Toimenpidesuunnitelman syntyminen

 

 

Vähennetään kaupunkikonsernin paperinkulutusta

Laaditaan ja toimeenpannaan paperinkäytön vähentämisohjelma

Kaikki hallintokunnat

2010

Paperinkulutus

 

 

Vähennetään syntyvän jätteen määrää

Vähennetään kaupunkikonsernissa käytettävien materiaalien määrää

Kaikki hallintokunnat

2010

Jätemäärän kehitys kaupunkikonsernissa

 

 

Kaupunkilaisten kulutustottumukset muuttuvat kestävämmiksi, kaupungissa syntyvän jätteen määrä vähenee

Kannustetaan kaupunkilaisia kestävään kulutukseen ja jätteen synnyn ehkäisyyn

Viestintäkeskus

jatkuvaa

 

markkinointiresursseja

 

 

 

 

 

Vesiensuojelu ja Itämeren tila

 

 

Osuuden tavoite

 

Tavoitteena on vähentää kaupungin vaikutuksia vesien tilaan niin pohjavesien, sisävesien kuin merialueen osalta ja toteuttaa vesistöjä koskevia kunnostustoimenpiteitä vesistöjen tai pohjaveden tilan parantamiseksi. Tavoitteena on säilyttää vesien tila tai parantaa sitä. Itämeren tilaan vaikuttaminen on tavoitteena tärkein unohtamatta kuitenkaan muuta vesiensuojelun edistämistä.

 

Keskeisinä kaupungin keinoina on huolehtia tehokkaasta yhdyskuntajätevesien puhdistuksesta Kakolan jätevedenpuhdistamolla sekä toteuttaa niitä toimenpiteitä, joita on esitetty Turun ja Helsingin kaupunkien Itämerihaasteen toimenpideohjelmassa, kaupungin hulevesiohjelmassa, kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa sekä luokiteltuja pohjavesialueita koskevissa suojelusuunnitelmissa.

 

Tavoitteena on myös huolehtia kaupungin alueella olevien sisävesien tilasta erityisesti huomioiden Kakskerranjärven erityispiirteet ja siellä tehtävät toimenpiteet.

 

 

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi

 

Vesien tilan osalta on tapahtunut viime vuosikymmenien aikana merkittäviä muutoksia. 1960-luvulta lähtien merialueella olevien lähivesien ja -salmien tila on parantunut yhdyskunnan jätevedenpuhdistuksen myötä, mutta yleinen vesistöjen rehevöityminen on aiheuttanut vesien tilan heikentymistä muualla vesialueilla niin Saaristomeressä kuin sisävesissäkin. EU:n Vesipuitedirektiivi ja sen perusteella laadittu Saaristomeren vesienhoitosuunnitelma antaa raamit ja tavoitteet vesien ekologiselle ja fysikaalis-kemialliselle tilalle vuoteen 2015 mennessä vesistökohtaisesti ja vesistöalueittain.

 

 

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013

 

Kaupunki toteuttaa vesiensuojelun toimenpiteitä, joista on päätetty useissa eri asiakirjoissa. Turun ja Helsingin Itämerihaasteen toimenpideohjelma sisältää 8 pääteemaa: pistekuormituksen vähentäminen (kaupungin viemäriverkoston parantaminen), hajakuormituksen vähentäminen (maatalouden kuormituksen vähentäminen sekä haja-asutusalueen jätevesipäästöjen pienentäminen), pilaantuneiden sedimenttien ruoppaukset, laivaliikenteen ja veneilyn jätevesipäästöjen vähentäminen, kansainvälinen ympäristöyhteistyö, tutkimushankkeiden tukeminen, Saaristomeren Suojelurahaston toiminnan tukeminen sekä tietoisuuden lisääminen.

 

Kaupungin hulevesiohjelmassa märitellään periaatteet hulevesien käsittelyssä ja johtamisessa. Vesihuollon kehittämissuunnitelmassa määritetään jätevesi- ja hulevesiviemäriverkoston laajeneminen. Kaupunki toteuttaa viemäriverkon laajentamista suunnitelman mukaisesti.

 

Pohjavesialueiden tilaa koskevia toimenpiteitä toteutetaan pohjavesialueille laadittavan suojelusuunnitelman sisältävän riskikartoituksen ja toimenpideohjelman mukaisesti.

 

Kakskerranjärven hoitotoimenpiteitä toteutetaan Kakskerranjärven neuvottelukunnan tekemän ohjelman mukaisesti.

 

Itämerihaasteen toimenpideohjelma on hyväksytty kaupunginhallituksessa v. 2007, vesihuollon kehittämissuunnitelmaa ollaan parhaillaan päivittämässä ja päivitys tehdään vuoden 2009 aikana. Hulevesiohjelma käsitellään kaupunginhallituksessa ja –valtuustossa kesällä 2009. Pohjavesialueiden suojelusuunnitelma valmistuu vuoden 2009 aikana.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

Tavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Vähentää hulevesien aiheuttamaa kuormitusta jätevedenpuhdistamolla

Hulevesien käsittelysuunnitelman laatiminen

Vesiliikelaitos, kiinteistöliikelaitos, YKV

2009

 

olemassaolevat

tehty jo

Tehostaa jätevedenpuhdistusta Kakolan jätevedenpuhdistamolla

Viemäriverkoston saneerauksen lisääminen

 

Jäteveden ylivuotojen minimointi

 

Sekaviemäröintimaksun käyttöönotto

vesiliikelaitos

jatkuva

km/vuosi

 

 

Maatalouden vesistökuormituksen vähentäminen kaupungin omistamilla pelloilla

Kaupungin omistamia peltoja muutetaan esimerkkipelloiksi maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden osalta

kiinteistöliikelaitos

2009-

kosteikot; laskeutusaltaat; pohjapadot (lukumäärä)

 

 

Maatalouden vesistökuormituksen vähentäminen kaupungin omistamilla pelloilla

Maanvaihtomenettelyjä tai muita menetelmiä keskitetään kohdentumaan eroosioherkkien ja tulvavaarassa olevien peltoalueiden saamiseen pois viljelykäytös

kiinteistöliikelaitos

 

ha

 

 

Haja-asutusalueen jätevesipäästöjen pienentäminen

Viemäriverkostoa kehitetään ja laajennetaan vesiensuojelun kannalta tärkeimmille alueille

 

Kaupungit kannustavat jätevesiyhtymien tai –osuuskuntien perustamista

 

Kaupungin kunnostaa haja-asutusalueilla olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmän vuoteen 2010 mennessä

 

Tiedotus ja neuvonta

Vesiliikelaitos

 

 

 

 

 

Vesiliikelaitos

 

 

 

 

Tilaliikelaitos

 

 

 

 

YKV

2009-

 

 

 

 

 

 

2009-

 

 

 

 

 

2009-2010

 

 

 

 

km viemäriverkkoa / asukasmäärän lisäys viemäriverkon piirissä

 

 

 

 

kpl haja-asutusalueen kiinteistö

 

 

 

Vähennetään ruoppauksista vesistölle aiheutuvia vaikutuksia

Pilaantuneiden sedimenttien alueellisten käsittely- ja läjitysalueiden perustaminen

Satama

2009-

 

 

 

 

2009-

m3 ruopattuja pilaantuneita alueita

 

 

Laivaliikenteen ja veneilyn jätevesipäästöjen vähentäminen

Vähäpäästöisyyttä suosivien satamamaksujen kehittäminen

 

 

Maasähkömahdollisuuden käyttöönotto satamassa

 

 

Septitankkien tyhjennyspaikkojen lisääminen

Satama

 

 

 

 

 

Satama

 

 

 

 

 

Kiinteistöliikelaitos

2009-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009-2012

 

 

 

Kakskerranjärven tilan parantaminen ja kunnostus

Kakskerranjärven hoitotoimenpiteet: ilmastus, ojavesien kemiallinen käsittely, biomanipulaatio jne.

Ympäristönsuojelutoimisto

2009-

fosforipitoisuus pintavedessä ja happipitoisuus pohjavedessä

 

 

Pienvesien säilyttäminen ja tilan parantaminen

Pienvesikartoitus, Hulevesiohjelman toimenpiteiden toteutus

Ympäristönsuojelutoimisto, Suunnittelutoimisto, Kiinteistöliikelaitos, Vesiliikelaitos

 

 

 

 

 

Vedenalaisluonnon tilan selvittäminen merialueella

Kartoitus vedenalaisluonnosta merialueella

Ympäristönsuojelutoimisto

2010-2015

 

 

 

Pohjavesien tilan säilyttäminen ja parantaminen

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelman laatiminen luokitelluille pohjavesialueille ja sen mukaisten toimenpiteiden toteuttaminen

Vesiliikelaitos, Kiinteistöliikelaitos, YKV, Aluepelastuslaitos

2009-

 

 

 

 


Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen

 

 

Osuuden tavoite

 

Tavoitteena on ekologisesti kestävä kaupunkisuunnittelu, jossa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen kiinnitetään huomiota kaikessa kaupungin toiminnassa. Tavoitteena on taata asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeellinen elinympäristö, jonka keskeisenä vetovoimatekijänä ovat luonnon monimuotoisuutta ylläpitävä ja sen säilymisen turvaava viher- ja suojelualueverkosto, joka toimii myös merkittävänä hiiltä varastoivana hiilinieluna.

 

 

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi

 

Kaupunkirakenteen jatkuva laajeneminen ja kestävän kehityksen tavoitteen mukainen asuntoalueiden tiivistäminen aiheuttavat herkästi haitallisia muutoksia kaupunkiluonnolle. Luonnontilaisen kaltaiset viheralueet kuluvat liiaksi lisääntyneen virkistyskäytön seurauksena ja elinympäristöt ja eliölajisto köyhtyvät. Alueiden ominaispiirteet katoavat kun niiden pinta-ala pienenee kriittisesti. Asutuksen tiivistyminen välittömästi suojelualueiden ympärillä uhkaa monimuotoisen eliölajiston kaipaamia riittävän laajoja aluekokonaisuuksia.

 

 

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013

 

Maankäytön suunnittelussa tulee ottaa huomioon, että asuntoalueita ympäröivät riittävän laajat yhtenäiset lähivirkistysalueet. Tämä vähentää asukkaiden liikkumistarvetta moottoriajoneuvoilla ja toimii osaltaan asuntoalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta lisäävänä osatekijänä. Ekologisen kestävyyden turvaamiseksi suojelualuevarauksiin tulee sisällyttää luonnonarvoiltaan tärkeät kohteet, jotka muodostavat viheralueiden kanssa yhtenäisen verkoston. Viheralueverkostoon sisällytetään myös riittävän laajat ulkoilupuistot ja luonnon monimuotoisuutta palvelevat ekologiset käytävät. Verkoston ekologinen toimivuus edellyttää eliöille tärkeiden elinympäristön ominaispiirteiden turvaamista.

 

Oleellisia toimenpiteitä ovat YKV:ssa valmisteltavan viherverkkosuunnitelman viimeistely, joka sisältää sekä arvokkaat luontokohteet että maisemalliset ja virkistyskäytön kannalta oleelliset vetovoimatekijät. Kaavoissa osoitettujen luonnonsuojelualueiden muodostamisella ja suojeltujen luontotyyppien kartoituksella täydennetään oleellisesti suojelualueverkoston toimivuutta.

 

Suojeltujen luontotyyppien hoitotoimilla ylläpidetään luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä ympäristön rakennepiirteitä. Merkittävä osa näistä luontotyyppikohteista sijaitsee asuntoalueiden lähivirkistysalueilla, joihin kohdistuu myös muuta yleistä ympäristönhoidon tarvetta.

 

Kosteikkoalueiden linnustonsuojelu on oleellinen osa näiden keskeisten suojelualueiden hoitotyötä, jossa on tehty yhteistyötä metsästysseurojen kanssa eri hankkeissa.

 

Arvokkaiden luontokohteiden ja eliölajiston kartoitukset palvelevat kaavoituksen tausta-aineistoksi tarvittavaa luontoselvitystyötä.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

Tavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Luonnonsuojelualueverkoston täydentäminen vastaamaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä

Kaavoissa SL-merkinnällä osoitettujen alueiden rauhoitusesitysten valmisteleminen

Ympäristönsuojelutoimisto, Kiinteistöliikelaitos

2009 - 2010

rauhoituspäätösten toteutuminen

olemassa olevat

 

Suojeltujen luontotyyppien ja niiden luonnon monimuotoisuuden kannalta oleellisten ominaispiirteiden säilyttäminen

Luontotyyppien kartoittaminen, hoitotoimien toteuttaminen

Ympäristönsuojelutoimisto, Kiinteistöliikelaitos

jatkuva

kohteiden lkm /vuosi, ha/vuosi

olemassa olevat

 

Maisemansuojelun ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden luonnonmuistomerkkien säilymisen turvaaminen

Kohteiden kartoittaminen osana viherverkkosuunnitelmaa, suojelupäätösten valmisteleminen

Ympäristönsuojelutoimisto, YKV

jatkuva

rauhoituspäätösten toteutuminen

olemassa olevat

 

Kosteikkoalueiden linnuston monimuotoisuuden säilyttämistä uhkaavien häiriötekijöiden torjunta

tulokaspetojen (minkki, supikoira) ja varislintujen kannan säätely metsästämällä, koirakurin valvonta määräyksiä tarkistamalla, tiedotuksella ja yhteisvalvonnalla metsästysseurojen kanssa

Ympäristönsuojelutoimisto, (Metsästysseurat)

jatkuva

Poistopyynnin tulokset (%-kannasta), valvontakäyntien lkm

olemassa olevat

 

Luonnon monimuotoisuuden kannalta keskeisten eliölajien elinympäristöjen säilyttäminen

Puutteellisesti tunnettujen eliölajien kartoittaminen (viitasammakko, sudenkorennot)

Ympäristönsuojelutoimisto

2009-2011

toteutunut

olemassa olevat

 

Luonnon monimuotoisuuden kannalta keskeisten ja asukasviihtyvyyteen vaikuttavien elinympäristöjen säilymisen turvaaminen

Viherverkkosuunnitelman tarkistaminen arvokkaiden luontokohteiden osalta (erityisesti rannat ja pienvedet)

Ympäristönsuojelutoimisto, YKV

2009-2010

toteutunut

olemassa olevat

 

 


Ympäristökasvatus ja ympäristöosaamisen vahvistaminen

 

 

Osuuden tavoite

 

Ympäristökasvatus, kestävän kehityksen kasvatus on kaikenikäisille tarkoitettua kasvatuksellista toimintaa, jonka päämääränä on, että yksilöiden ja yhteisöjen arvot, tiedot, taidot sekä toimintatavat muuttuvat kestävän kehityksen mukaisiksi.”

 

Ympäristötietoisuus tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat tietoisia erilaisista ympäristönäkökohdista ja ottavat nämä huomioon toimintaa koskevissa päätöksissään ja valintoja tehdessään. Ympäristövastuullinen ihminen tai yhteisö pyrkii toimimaan ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla oman pätevyytensä ja toimintaympäristönsä tarjoamien mahdollisuuksien mukaan.

 

Tavoitteena on ympäristökasvatuksen ja ympäristötietoisuuden avulla/kautta lisätä lasten, nuorten ja aikuisten ympäristöosaamista ja ympäristövastuullisuutta.

 

 

Ympäristökasvatuksen linjaukset Turun opetus- ja kasvatustoiminnassa

 

Ympäristökasvatus alkaa jo päivähoidossa. Useiden päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelmissa korostetaan ympäristökasvatuksen merkitystä. Päivähoidon ympäristökasvatus perustuu konkreettisiin toimiin. Tehdään retkiä lähiympäristöön, havainnoidaan luonnossa tapahtuvia muutoksia ja kiinnitetään huomiota erilaisiin arjen pikku asioihin kuten jätteiden lajitteluun sekä veden ja sähkön säästöön.

 

Perusopetuksen valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa ympäristökasvatuksella on keskeinen merkitys. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa todetaan, että ”tavoitteena on kasvattaa ympäristötietoisia, kestävään elämäntapaan sitoutuneita kansalaisia. Koulun tulee opettaa tulevaisuusajattelua ja tulevaisuuden rakentamista ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestäville ratkaisuille”. Turun kaupungin omassa opetussuunnitelmassa oppilasta ohjataan toiminaan oman lähiympäristönsä kestävän tulevaisuuden hyväksi korostamalla Turun ja seutukunnan luonnonmaantieteellistä sijaintia ja kulttuurista ympäristöä ympäristöarvojen kannalta. Keskeisiä asioita ovat kestävän kehityksen mukaiset toimintatavat sekä koulujen ulkopuolisten asiantuntijoiden, kuten Tammenterhon luontokoulun, palveluiden käyttäminen. Koulu toteuttaa myös Ympäristöpolun tavoitteita ja sisältöjä.

 

Lukioiden opetussuunnitelmassa todetaan, että ”opetuksessa toimitaan myönteisten ympäristöarvojen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä analysoidaan Turun luonnonympäristön ja kulttuurihistoriallisen ympäristön muutoksia. Opetuksessa tarkastellaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, väestönkasvua, teknologian kehitystä ja talouskasvua ekologisesta näkökulmasta”.

 

Turun Ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut - tarjoaa nuorille ja aikuisille ammatillista perus- ja lisäkoulutusta kaupan ja ravitsemispalvelujen, tekniikan sekä terveyden ja hyvinvoinnin aloilla. Ammatillisen peruskoulutuksen kaikkien eri alojen ammatillista perustutkintoa suorittaville opiskelijoille tarkoitetussa opetussuunnitelman yhteisessä osassa korostetaan kestävän kehityksen edistämisen olevan yhtenä keskeisenä elinikäisen oppimisen avaintaitona. Kunkin tutkinnon ammatillisissa opinnoissa korostuvat alalle tyypilliset kestävän kehityksen mukaiset työ- ja toimintatavat. Opiskelijoita ohjataan toimimaan energiaa säästävästi, jätteiden syntymistä ehkäisevästi ja ympäristöriskejä minimoiden.

 

Turun Ammattikorkeakoulu tarjoaa työelämää ja yrittäjyyttä kehittävää koulutusta, tutkimus- ja kehitystyötä sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä. Toiminnan kolme päätehtävää ovat nuorisolle suunnattu korkeakoulutasoinen ammattiopetus, aikuiskoulutus- ja tutkimus- ja kehittämistoiminta. Turun AMK on ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa ja koko maailmassa kehittämässä toimintaansa yhteiskuntavastuuraportoinnilla. Kestävän kehityksen ja yhteiskuntavastuun periaatteiden noudattaminen edistää koulun perustehtäviä sekä alueellista vaikuttavuutta.

 

Turun AMK:n kestävän kehityksen koulutusohjelma on laaja-alainen koulutuskokonaisuus, jossa opiskellaan luonnontieteiden ja ympäristönsuojeluun liittyvän teknisen tiedon lisäksi muun muassa ihmis- ja yhteiskuntatieteitä, talouteen liittyvää tietoutta sekä ympäristösuunnittelun periaatteita ja menetelmiä. Harjoittelun, projektitöiden ja opinnäytetyön avulla opiskelijat hankkivat hyvät työelämäyhteydet jo opiskelun aikana. Ympäristöasioita käsitellään globaalisti, joten opiskelijat saavat myös kansainvälisiä toimintavalmiuksia.

 

Perusta luonnontuntemukselle, kestävien kulutus- ja toimintatapojen omaksumiselle sekä luontoharrastukselle luodaan kodin ja koulun ohella myös nuoriso- ja vapaa-ajan toiminnassa. Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus toteuttaa nuorisolaissa määriteltyjä nuorisotyön perustehtäviä, joita ovat nuoren kasvun ja itsenäistymisen tukeminen, nuoren aktiivisen kansalaisuuden edistäminen, nuoren sosiaalinen vahvistaminen sekä nuorten kasvu- ja elinolojen parantaminen. Toiminta-ajatuksena on tukea lapsuudesta nuoruuteen ja nuoruudesta aikuisuuteen siirtymistä sekä mahdollistaa nuoren aktiivinen toiminta. Tavoitteena on hyvä elämä, vapaus ja vastuullisuus.

 

 

Toimintaympäristön ja muutostekijöiden lyhyt analyysi

 

Kestävän kehityksen/ympäristökasvatuksen merkitys on selvästi kasvanut sekä päättäjien että toimijoiden keskuudessa. Valtion ja kunnan hallintoa ohjaavissa asiakirjoissa mainitaan yhä useammin kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen tärkeys juuri kasvatuksessa ja koulutuksessa.

 

Valtakunnalliset ja alueelliset asiakirjat ohjaavat ympäristökasvatuksen kehittämistä

 

Vuonna 2006 ympäristökasvatuksen lisäämiseksi ja kehittämiseksi hyväksyttiin peräti kaksi valtakunnallista asiakirjaa. Kestävän kehityksen toimikunnan laatima asiakirja: Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen ja koulutuksen strategia ja sen toimeenpanosuunnitelma 2006–2014 luo ympäristökasvatukselle valtakunnalliset raamit ja asettaa alue- ja paikallistason yhteistyön kehittämiselle merkittäviä haasteita. Keskeisiä tavoitteita ovat mm. paikallisen yhteistyön vahvistaminen kasvatusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden välillä sekä kestävän kehityksen ohjelman laatiminen kaikkiin koulutusorganisaatioihin vuoteen 2010 mennessä. Vuoteen 2014 mennessä 15 %:lla päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista on oltava ulkoinen tunnus tai sertifikaatti kestävän kehityksen työstään. Opetusministeriön samana vuonna julkaisema asiakirja: Kestävän kehityksen edistäminen koulutuksessa 2005–2014, noudattaa tavoitteissaan samoja linjoja keskittyen pääosin koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen työn edistämiseen. Myös nuorisolaki, joka on kunnallisen nuorisotyön ja nuorisopolitiikan perusta, uudistettiin vuonna 2006. Uuden lain mukaan nuorisotyö ja –politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin ja näihin sisältyy mm. nuorten ympäristökasvatus. Nuorisolaki toimii Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman 2007-2011 keskeisenä perustana. Ohjelman yhtenä tavoitteena on että ”jokainen lapsi ja nuori kasvaa vastuulliseksi, kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi, jolla on tietoisuus omien valintojensa merkityksestä omalle ja muiden hyvinvoinnille. Hän on ympäristötietoinen ja ymmärtää kulutustottumustensa yhteyden luonnon monimuotoisuuteen.”

 

Lounais-Suomen ympäristöstrategiassa ja ympäristöohjelmassa 2006–2012 ympäristökasvatuksen lisääminen ja ympäristötietoisuuden edistäminen sekä vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisääminen ympäristöasioissa on nostettu keskeiseksi painopistealueeksi. Ympäristökasvatus on laajaa, monialaista toimintaa ja sen kohderyhmänä ovat kaikenikäiset. Ohjelman tavoitteena on lisätä kaikenikäisten ympäristötietoisuutta ja -vastuullisuutta. Myös Varsinais-Suomen Agenda 21 –toimintaohjelmassa 2007-2010, jonka toteutumisesta vastaa Valonia, ympäristökasvatus ja ympäristötietoisuuden lisääminen nähdään kaikenikäisille tarkoitetuksi tavoitteelliseksi toiminnaksi.

 

Alueellista ympäristökasvatusyhteistyötä ja verkostoitumista

 

Vuonna 2008 perustettiin Lounais-Suomen ympäristökasvatusyhteistyön Sateenvarjoryhmä, jonka keskeisenä tehtävänä on lisätä ympäristökasvatuksen tunnettavuutta paikallisella tasolla ja miettiä uusia resursseja ympäristökasvatuksen toteuttamiselle. Ryhmän perustamisen taustalla on tarve lisätä paikallista ympäristökasvatuksen osaamista ja vakiintumista. Sateenvarjoryhmään on koottu sellaisia alueellisia tahoja, jotka voivat omissa organisaatioissaan tuoda esille ympäristökasvatuksen merkitystä ja näin mahdollistaa myös alueellisia resursseja ympäristökasvatukselle. Sateenvarjoryhmä on koottu vuosiksi 2008–2012 ja sen ohjaavan asiakirjana on Lounais-Suomen ympäristöohjelma 2006–2012.

 

 

Kaupunkikonsernin kehittämislinjat / kohteet ohjelmakaudella 2010-2013

 

1. Luonto- ja ympäristökoulutoiminta on laajentunut ja Ympäristöpolku-hankkeen ohjelmat on sisällytetty koulujen opetussuunnitelmiin. Myös päivähoito ja nuorisotoimi voivat käyttää luonto- ja ympäristökoulupalveluita.

 

Turun kaupungin järjestämään luontokoulutoimintaan Ruissalon opastuskeskus Tammenterhossa osallistuu vuosittain noin 2500 koululaista. Lisäksi luontokoulu järjestää jonkin verran kursseja aikuisille. Tammenterhon luontokoulu on keskeisessä roolissa Opetustoimen ja Ympäristönsuojelutoimiston yhteistyössä käynnistämässä Ympäristöpolku-hankkeessa, joka toteutetaan vuosina 2009-2010 Opetushallitukselta saadulla oppimisympäristön kehittämisrahoituksella. Ympäristöpolun puitteissa jokainen turkulainen 1-6-luokan oppilas pääsee lukuvuoden aikana osallistumaan yhteen ohjelmaan/-tapahtumaan, joka liittyy ympäristökasvatukseen sekä ekologisesti kestävän elämäntavan ja luonnon tietämyksen edistämiseen. Yläkouluista on alkuvaiheessa mukana 4 pilottikoulua.

 

Tammenterhon luontokoulussa työskentelee ympäristökouluttajana yksi vakituinen työntekijä. Ympäristöpolku-hankkeen myötä luontokoulun työmäärä on kasvanut huomattavasti. Mahdollisuudet vierailla kouluissa tai päiväkodeissa ovat entisestään vähentyneet. Luontokoulutoiminnan resurssin lisääminen ½-1 henkilötyövuodella turvaisi luontokoulutoiminnan saavutettavuuden entistä kattavammin koulujen osalta ja mahdollistaisi luontokoulupalvelujen käytön lisäämisen myös nuorisotoimen ja päivähoidon puolella.

 

2. Kestävän kehityksen ohjelmatyö on laajentunut kaikkiin opetus- ja kasvatusorganisaatioihin. Vuoteen 2013 mennessä 15 %:lla päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista on Vihreä lippu tai muu ulkoinen tunnus kestävän kehityksen työstään.

 

Vihreä lippu on koulujen ja päiväkotien valtakunnallinen ympäristöohjelma ja ympäristömerkki, joka kuvaa ympäristökasvatukseen annettua panostusta pyrittäessä kohti kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa. Vihreässä lipussa keskeistä on lasten ja nuorten osallistuminen, ympäristökuormituksen vähentäminen sekä sitoutuminen jatkuvaan parantamiseen.

 

Oppilaitosten ympäristösertifioinnin perustana ovat Koulujen ja oppilaitosten ympäristökriteerit, joissa toimintaa tarkastellaan kokonaisuutena johtamisen, opetuksen ja ylläpitotoimintojen näkökulmasta. Sertifiointi ja kriteerien käyttö soveltuvat peruskoulujen ja lukioiden sekä ammatillisten ja muiden oppilaitosten käyttöön.

 

Vihreä lippu –ympäristökasvatusohjelmassa on mukana neljä Turun koulua ja neljä päiväkotia. Oppilaitosten ympäristösertifikaattia ei vielä ole yhdessäkään Turun oppilaitoksessa. Nuorisotoimen puolella kestävän kehityksen ohjelmatyötä tehdään muutamassa yksikössä. Jotta Vihreä lippu –toimintaa ja muuta systemaattista kestävän kehityksen työtä saadaan lisättyä, on panostettava kasvattajien ja muun henkilökunnan kestävän kehityksen täydennyskoulutukseen. Lisäksi on kehitettävä käytäntöjä, joilla kunta voi tukea sertifikaatista aiheutuvia kustannuksia. Ympäristöhankkeiden kustannukset (kuten Vihreä lippu -osallistumismaksu) voidaan esimerkiksi siirtää yksiköiltä (päiväkodit ja koulut) hallintokunnan maksettavaksi.

 

3. Päivähoidon, oppilaitosten ja nuorisotoimen ympäristökasvatuksen/kestävän kehityksen kasvatuksen osaaminen on vahvistunut. Kouluttajat ja kasvattajat soveltavat omissa yksiköissään ja organisaatioissaan ympäristökasvatuksen menetelmiä kasvatustyössään.

Opettajat ja kasvattajat ovat avainasemassa ympäristökasvatuksen edistämisessä. Ympäristökasvatusta kehotetaankin lisättävän juuri lasten ja nuorten kanssa työtä tekevissä organisaatioissa. Jotta kasvatus- ja opetusalan organisaatiot voivat lisätä ympäristökasvatuksen menetelmiä omassa työssään, tarvitaan koulutusta, jossa perehdytetään erilaisten ympäristökasvatusmenetelmien käyttöön sekä annetaan työkaluja kestävän elämäntavan toteuttamiselle omassa työyhteisössä.

 

4. Hallintokuntien eri yksiköissä on kestävään kehitykseen koulutettuja henkilöitä, jotka toimivat muiden työntekijöiden tukihenkilöinä ja pitävät aktiivisesti yhteyttä toisiinsa kestävän kehityksen verkoston avulla.

 

Turun kaupungilla on palveluorganisaationa erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa myös kuntalaisten kestävän kehityksen tietoisuuden ja ympäristöosaamisen lisäämiseen. Voidakseen toimia hyvänä esimerkkinä sekä työpaikkana että palvelun tarjoajana, tarvitaan koulutusta ja neuvontaa erilaisista kestävän kehityksen käytännöistä, kuten energiansäästöstä, kestävistä hankinnoista, jätteen määrän vähentämisestä ja kierrätyksestä. Työpaikoille koulutettavat kestävän kehityksen tukihenkilöt toimivat omien yksikköjensä asiantuntijoina. Tukihenkilöiden verkostoituminen antaa mahdollisuuden kokemustenvaihtoon, ongelmien ratkaisuun ja vertaistukeen.

5. Yhteistyö kaupungin hallintokuntien sekä muiden oppilaitosten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen välillä on tiivistä.

 

Eri hallinnonalojen välisen yhteistyön lisäksi kunta tarvitsee koulutuksen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitystyötä. Tärkeää on kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Alan opiskelijoiden hyödyntäminen kestävän kehityksen asiantuntijoina antaa mahdollisuuden toteuttaa kaupunkitutkimusohjelmaa sekä lisätä uusia tutkimuksia. Kaikki toimet edellyttävät vahvaa yhteistyötä ja verkostoitumista yritysten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kaupungin kesken.

 

 

Tavoitteet, toimeenpano ja todentaminen / mittarit (taulukko)

 

 

Tavoite: Luonto- ja ympäristökoulutoiminta kattaa entistä laajemmin koulujen lisäksi myös päivähoidon ja nuorisotoimen

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Ympäristöpolku-hankkeen ohjelmat sisällytetään koulujen opetussuunnitelmiin.

 

Lisätään luonto- ja ympäristökoulupalveluita päivähoidolle ja nuorisotoimelle

Opetustoimi ja ympäristönsuojelutoimisto

Käynnistys 2010

 

Koko tavoite 2013

Toimintaan osallistuvien lasten mää

Lisätään puolipäiväinen luontokouluopettajan työpanos

 

 

Tavoite: Kestävän kehityksen ohjelmatyö on laajentunut; 15 %:lla päivähoidosta ja oppilaitoksista on Vihreä lippu tai muu ulkoinen tunnus kestävän kehityksen työstä

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Lisätään kestävän kehityksen ohjelmiin liittyvää koulutusta.

 

Järjestetään koulutus- ja infotilaisuuksia Vihreä lippu –ohjelmasta ja oppilaitosten ympäristösertifikaatista.

 

Mahdollistetaan yksiköille ja vastuuhenkilöille asiaan panostaminen.

Opetustoimi, sosiaalitoimi, nuorisotoimi, Valonia

Käynnistys 2010

 

Koko tavoite 2013

Vihreä lippu –koulujen ja päiväkotien määrä (osuus)

Vihreä lippu –ohjelman toteuttaminen tuottaa kustannussäästöjä jätteiden määrän sekä energian ja veden kulutuksen vähentyessä.

 

Käynnistyskulu on 250-500 EUR/ yksikkö/vuosi.

Vastuuopettajan työpanos on huomioitava tuntisuunnitelmassa.

Yksikkökohtaiset käynnistyskulut siirretään oppilaitoksilta ja päiväkodeilta hallintokunnan maksettavaksi

 

Tavoite: Ympäristökasvatuksen osaaminen on vahvistunut. Opetus- ja kasvatusorganisaatiot antavat lapsille ja nuorille annetaan ympäristökasvatusta säännöllisesti.

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Tarjotaan kestävän kehityksen täydennyskoulutusta opetus- ja kasvatusalojen organisaatioille.

 

Järjestetään kursseja ympäristökasvatuksen keinoista ja menetelmistä lasten ja nuorten kanssa työtä tekeville.

Opetustoimi, sosiaalitoimi, nuorisotoimi

Käynnistys 2010

 

Koko tavoite 2013

Koulutukseen osallistuneiden työntekijöiden määrä

Sijaistaminen opettajien ja tarvittaessa muiden työntekijöiden osallistuessa koulutukseen.

Osa koulutuksesta on saatavilla ilman eri maksua (esim. Valonian kautta)

 

Tavoite: Hallintokuntien työntekijöiden kestävän kehityksen osaaminen on vahvistunut ja yhteistyö eri yksiköiden välillä on lisääntynyt

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Koulutetaan kestävän kehityksen tukihenkilöitä hallintokuntien eri yksiköihin.

 

Lisätään yhteistyötä ja vahvistetaan kestävän kehityksen verkoston toimintaa.

 

 

Keskushallinto, hallintokunnat, Valonia

 

Käynnistys 2011

 

Koko tavoite 2013

Koulutettujen tukihenkilöiden määrä

Systemaattinen tukihenkilöiden kouluttaminen tarvitsee resursseja

 

Kestävän kehityksen verkoston kokoaminen ja ylläpito tarvitsee henkilöresurssin

 

 

Tavoite: Yhteistyö kaupungin hallintokuntien, oppilaitosten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa on tiivis

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Lisätään eri alojen välistä yhteistyötä erilaisten teemaseminaarien ja keskustelufoorumeiden avulla.

 

Tarjotaan alan opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja tutkimusaiheita sekä toteutetaan kaupunkitutkimusohjelmaa

Keskusjohto

 

Yhteistyötilaisuuksien mää

 

Kaupungin tilaamien opinnäytetöiden määrä

 

 

 

 

 


Seuranta, mittarit ja kestävän kehityksen budjetointi

 

 

Seurannan tavoite

 

Ympäristöohjelman seurannan tavoitteena on varmistaa ohjelman toimeenpano ja tavoitteiden toteutuminen. Ympäristöohjelman seurantaa varten tulee rakentaa systeemi, jossa koulutuksen ja säännöllisten sisäisten auditointien kautta varmistetaan ohjelman toimeenpano ja tavoitteiden toteutuminen.

 

Lisäksi erillisen kestävän kehityksen raportoinnin kautta pyritään seuraamaan koko ohjelmakokonaisuuden ohjaavan käsitteen ”Kestävästi kehittyvä – tasapainoinen Turku” toteutumista Turun kaupungissa. Tämä yleinen kestävän kehityksen seuranta toteutetaan edellisellä valtuustokaudella vakiintuneen Kestävän kehityksen raportoinnin kautta yhteistyössä Kuutoskaupunkien kanssa. Yleisen kestävyyden seuranta toteutetaan ympäristöohjelman alla lähinnä ekologisen kestävyyden osalta. Muilta osin seurannassa vaaditaan poikkihallintokunnallista vastuunkantoa.

 

 

Nykyisen toimintaympäristön analyysi

 

EU:n ympäristödirektiivi ja Suomen laki velvoittaa viranomaiset tarjoamaan kansalaisille tietoa ympäristön tilasta. Turun kaupunki on raportoinut ympäristön tilasta säännöllisesti 1980-luvulta lähtien. 2000-luvulla raportointia on osittain toteutettu osana Kestävän kehityksen raporttia, jossa ympäristöasiat kytkeytyvät laajempaan kontekstiin tarjoten yleiskuvan elinympäristömme tilasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja seurauksista.

 

Turun kestävän kehityksen indikaattorit on määritetty kestävän kehityksen ohjelmassa (kv 29.05.2005) vuosiksi 2005-2008. Suurin osa niistä on hyväksytty myös Kuutoskaupunkien (Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa) yhteisiksi vertailuindikaattoreiksi. Ensimmäinen Kuutoskaupunkien kestävän kehityksen vertailuraportti julkaistiin vuonna 2008 otsikolla Kuutoskaupunkien kestävän kehityksen indikaattorit 2004-2006. Tämä seurantatyö on saanut laajalti tunnustusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

 

Kaupunginhallitus hyväksyi Aalborgin sitoumusten edellyttämän peruskartoituksen 17.12.2007 ja päätti, että sitoumusten seuraava vaihe eli mitattavissa olevien kestävän kehityksen tavoitteiden asettaminen kytketään Turku-strategian päivitystyön yhteyteen. Sitoumus edellyttää, että näiden tavoitteiden toteutumista tulee seurata ja niistä tulee raportoida säännöllisesti.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 26.11.2007, että KH laatii esityksen siirtymisestä kestävän kehityksen budjetointiin vuoden 2009 budjettivalmistelun yhteydessä siten, että kestävän kehityksen ohjelma ja tilinpäätös yhdistetään budjettiprosessiin.

 

 

Haasteet / Kehittämiskohteiden tunnistaminen

 

Turun kestävän kehityksen indikaattoreita ei pääosin ole sidottu mitattavissa oleviin tavoitteisiin, vaan ne pyrkivät antamaan yleiskuvan vallitsevista kehitystrendeistä ja toimimaan kansalaiskeskustelun ja poliittisen keskustelun pohjana ja päätöksenteon tukena. Strateginen, tavoiteorientoitunut ja rationaalinen, johtamisjärjestelmä vaatisi lisäksi mitattavat tavoitteet aikarajoineen (vrt. Aalborgin sitoumukset) sekä systeemin, jonka kautta tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista seurataan jatkuvasti.

 

Jo tehdyt poliittiset päätökset edellyttävät, Aalborgin sitoumusten mukaisten, kestävän kehityksen mitattavissa olevien tavoitteiden asettamista Turku Strategian päivitystyön yhteydessä ja näiden toteutumisen seuraamista sekä kestävän kehityksen budjetointiin siirtymistä. Näiden toteuttaminen vaatisi laaja-alaisen ja avoimen koko organisaation ja sidosryhmät osallistavan strategiapaketin valmistelun, jossa Aalborgin sitoumusten teemat jyvitettäisiin eri toimeenpano-ohjelmien alle. Ohjelmatyölle asetettu aikataulu tekee laadukkaan valmistelutyön ja mitattavien tavoitteiden asettelun haasteelliseksi.

 

Nyt laadittavan ohjelmapaketin tavoitteiden asettelua on tarpeen tarkentaa vuosittaisten päivityksien yhteydessä vastaamaan Aalborgin sitoumusten vaatimaa tavoitteiden asettelua ja seurantaa, jotta tehdyt sitoumukset ja päätökset voidaan täyttää. Kestävän kehityksen budjetointiin siirtyminen edellyttänee koko ohjelmapaketin kattavan seurantajärjestelmän luomista ja sen integroimista budjettiprosessiin.

 

 

Seurannan toimeenpano

 

Seuranta jakautuu kolmeen osaan:

1) Ilmasto- ja ympäristöohjelmassa määritettyjen tavoitteiden toteutumisen seuranta ohjelmassa asetettujen mittareiden valossa, vuosittain/jatkuvasti

2) Yleinen yhdyskunnan kestävän kehityksen seuranta, joka perustuu jo tehdylle Kuutoskaupunkiyhteistyölle, raportti joka toinen vuosi (tai harvemmin), kehitystrendit internetiin vuosittain

3) Kestävän kehityksen budjetointi, vuosittain budjetin seurannan yhteydessä

 

Seurannan ja toimeenpanon tueksi kaikkiin hallintokuntiin koulutetaan ekotukihenkilöitä.

 

 

1. Ilmasto- ja ympäristöohjelman seuranta

 

Ilmasto- ja ympäristöohjelma jakautuu useisiin teemakohtaisiin toimenpidekokonaisuuksiin (”osaohjelmiin”), joissa kussakin on omat tavoitteensa ja niitä toteuttavat toimenpiteet vastuutahoineen, aikarajoineen ja mittareineen. Toimenpiteiden toteuttamisen varmistaminen ja tavoitteisiin pääseminen kestävyyden kriteereiden rajoissa vaatii toimivan seurantasysteemin, joka on riittävästi resursoitu. Systeemiä pyörittämään tarvitaan laatupäällikön kaltaisessa roolissa toimiva vastuuhenkilö. Hänen tehtävänään on oheisen kaavion mukaisesti varmistaa sisäisen auditoinnin kautta osaohjelmien toimeenpano ja kartoittaa jatkuvasti koulutustarvetta varmistuakseen riittävän osaamisen löytymisestä ohjelmien toimeenpanoa varten. Näin voidaan varmistua, etteivät toimenpiteet jää vain sanoiksi paperille ja että voidaan jatkuvasti yhdessä etsiä uusia tehokkaampia toimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Auditointien pohjalta vastuuhenkilö laatii säännöllisesti seurantaraportin, joka toimitetaan tiedoksi tarvittaviin poliittisiin elimiin. Tämän pohjalta toteutetaan säännöllisesti tarvittavat tavoitteiden ja toimenpiteiden täsmentämiset ja täydentämiset.

 

 

 

 

Tavoite: Luodaan ilmasto- ja ympäristöohjelman toimeenpano- ja seurantajärjestel

 

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Allokoidaan ohjelmakoordinaattori / laatupäällik

Ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja

2009

koordinaattori osoitettu

työaikaa

YKV vai keskushallinto?

Perustetaan ohjelmatyöryhmä

Kaupunginjohtaja

2009

ryhmä asetettu

työaikaa

Valmisteluryhmän pohjalta, poikkihallinnollinen

Luodaan auditointi ja koulutusohjelma

Koordinaattori

2009

ohjelma valmis

työaikaa

 

Suoritetaan ohjelman mukaiset auditoinnit ja koulutustarvekartoitukset

Koordinaattori

2010

suoritettu

työaikaa

 

Raportoidaan ohjelmatyöryhmälle

Koordinaattori

2010 alkaen

raportoitu

työaikaa

1-3 kertaa vuodessa

Raportoidaan poliittisille elimille

Koordinaattori

2010 alkaen

raportoitu

työaikaa

kerran vuodessa

Järjestetään tarpeen mukaista koulutusta

Koordinaattori

Jatkuvasti

järjestetty

Riippuu tarvittavasta koulutuksesta ja sen määrästä

Käytetään tarpeen mukaan ulkopuolisia kouluttajia

Päivitetään osaohjelmat

Ohjelmien vastuuhenkilöt

Vuosittain

päivitetty

 

Päivitys tarvittaessa useamminkin

 

 

2. Yleisen kestävän kehityksen seuranta

 

Kestävän kehitys on määritetty Turun strategiapaketin ohjaavaksi periaatteeksi. Tämä velvoittaa myös kunnan yleisen ja kaupunkiorganisaation oman toiminnan kestävyyden seurannan organisointiin. Seuranta tulee toteuttaa ekologisen kestävyyden osalta viime valtuustokaudella vakiintuneen kestävän kehityksen raportoinnin kautta yhteistyössä Suomen kuuden suurimman kaupungin kanssa. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden osalta seuranta vaatii aiempaa laajempaa poikkihallinnollista vastuunkantoa. Aiemmin vuosittain toteutetun raportoinnin sijaan raportointi voitaisiin toteuttaa hieman harvemmin esimerkiksi joka toinen vuosi. Tiedon keruu ja valittujen kestävän kehityksen indikaattoreiden kehitystrendien julkaisu internetpohjaisesti tulee kuitenkin organisoida vuosittain. Seurantaa varten perustetaan poikkihallinnollinen työryhmä. Seurannan ja kestävyyden periaatteiden jalkauttamisen tueksi hallintokuntiin nimetään ja koulutetaan ekotukihenkilöitä.

 

 

Tavoite

Toimenpiteet

Vastuutaho

Aikataulu

Mittari

Resurssitarve

Kommentit

Julkaistaan joka toinen vuosi Turun kestävän kehityksen raportti, joka huomioi kestävyyden kaikki ulottuvuudet

Perustetaan poikkihallinnollinen raportointiryh

Keskushallinto

2009

Ryhmä nimetty

Työaika

Voi olla osa em. ohjelmatyöryhmää

Määritetään kestävän kehityksen indikaattorit vuosiksi 2009-2013

Nimetty työryhmä

2009

Indikaattorit määritetty

Työaika

 

Organisoidaan tiedonkeruu ja raportointi sekä julkasitaan ensimmäinen raprotti

Nimetty työryhmä

2010

Tiedonkeruu, raportointimalli ja raportti valmis

Työaika sekä taitto- ja painokulut

 

 

 

 

 

 

 

 

Koulutetaan 200 ekotukihenkilöitä hallintokuntiin kestävyyden kriteereiden jalkauttamiseksi

Nimetään ekotukihenkilöt ja heidän koulutuksen organisoinnista vastaava henkilö

 

Kaikki hallintokunnat/kh

2009

Tukihenkilöt ja vastuuhenkilö nimetty

 

 

Laaditaan Turun oloihin sopeutettu koulutusohjelma olemassa olevien mallien pohjalta

Ekotukihenkilötoiminnasta vastaava henkilö/VALONIA

2010

Koulutusohjelma laadittu

Henkilötyöpanos

 

Toteutetaan 200 ekotukihenkilön koulutus

Ekotukihenkilötoiminnasta vastaava henkilö/VALONIA

2013

200 ekotukihenkilöä koulutettu

Henkilötyöpanos

 

 

 

3. Kestävän kehityksen budjetointiin siirtyminen

 

Ohjelmatyön toimeksiannon mukaisesti "Ohjelmarakenne tukee kaupunginvaltuuston tekemää päätöstä kestävän kehityksen mukaisesta budjetoinnista". Tämän mukaisesti Kestävän kehityksen budjetointi tulisi toteuttaa koko kaupunkiorganisaation tasolla ja sen pitäisi lopullisessa laajuudessaan perustua kaikki 11 toimeenpano-ohjelmaa kattavaan järjestelmään.

 

Kestävän kehityksen budjetointi voidaan toteuttaa ottamalla käyttöön globaalin kestävän kehityksen kaupunkien verkoston ICLEI:n EcoBudget konsepti, jonka myös YK:n HABITAT-ohjelma sekä maailmanlaajuinen kuntaliitto (UCLG, United Cities and Local Governments) ovat määritelleet työkaluksi edistämään kaupunkien kestävää sosiaalista ja ekologista kehitystä[1]. Konsepti on kehitetty yhteistyössä kaupunkien kanssa ja siitä on hyviä kokemuksia eri puolilta Eurooppaa. EcoBudget on kaupunkien budjettiprosessia jäljittelevä kaupungeille kehitetty ympäristö- ja kestävän kehityksen hallintajärjestelmä, jossa budjettisyklin aikataulun mukaisesti asetetaan tavoitteita ja seurataan kaupungin toimien ekologisia ja kestävän kehityksen vaikutuksia – budjetoidaan ja seurataan kaupungin toiminnan vaikutuksia luonnon resursseihin kuten ilmastoon.

 

Kehitystyön tukena voidaan käyttää myös EcoBudget:n kanssa yhteensopivaa Itämeren kaupunkien liiton ympäristö- ja kestävän kehityksen sihteeristön yhteistyössä ICLEI:n ja muiden eurooppalaisten partnereiden kanssa lanseeraamaa Integroidun Johtamisjärjestelmän mallia (IMS, Integrated Management System). Kestävän kehityksen budjetointi voidaan luoda ensivaiheessa Ilmasto- ja ympäristöohjelman kattamille teemoille. Kehitystyössä kannattaa käyttää tukena myös Itämeren kaupunkien liiton, ICLEI:n ja Suomen kuntaliiton uutta yhteistä CHAMP-hanketta, joka pyrkii muun muassa edistämään ilmastotavoitteiden täytäntöönpanoa kunnissa ja tarjoamaan tukea kestävän kehityksen mukaisten johtamisjärjestelmien käyttöönotolle.

 

Kestävän kehityksen budjetointiin siirtyminen vaatii laajempaa ja pidempää valmistelua kuin tämän ilmasto- ja ympäristöohjelman valmistelun puitteissa on ollut mahdollista tehdä. Kestävän kehityksen budjetoinnin kehitystyötä jatkettaan jo syksyllä 2009 poikkihallinnollisella kehityspäivällä. Ohjelmakauden 2010-2013 aikana kestävän kehityksen budjetointi, kestävän kehityksen raportti ja Kuutoskaupunkien kestävän kehityksen vertailutyö pyritään sovittamaan soveltuvilta osin yhteen. EcoBudget voidaan ottaa käyttöön vuodesta 2010 alkaen (eli tehdä kestävän kehityksen budjetti vuodelle 2011). Tässä yhteydessä on myös huomattava, että ko. hallintajärjestelmä ei korvaa eikä teknisesti muuta varsinaista taloudellista budjettia ja budjettiprosessia, vaan luo sen rinnalle aikataulultaan synkronoidun prosessin jonka puitteissa asetetaan tavoitteita, seurataan ja hallitaan kaupungin vaikutuksia ympäristöön ja kestävään kehitykseen.

 


[1]

Yhteinen EcoBudget:n lanseeraus/julkaisu tulossa ICLEI:n yleiskokouksen yhteydessä 13.-19.6.2009