Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33608.06.20099 Kj

6644-2009 (033)

Kuntien harkinnanvaraisen rahoitusavustuksen hakeminen vuonna 2009

Tiivistelmä: -

Kh § 336

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola 27.5.2009:

 

Valtiovarainministeriö on kirjeellään 13.5.2008 julistanut kuntien haettavaksi harkinnanvaraiset rahoitusavustukset vuodelle 2009. Avustuksiin on käytettävissä 15 milj. euroa. Harkinnanvaraista avustusta voidaan myöntää kunnalle, joka ensisijaisesti on poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.

 

Rahoitusavustusten myöntämisen muut ehdot selviävät em. kirjeestä.

 

Hakemukset tulee toimittaa elokuun loppuun mennessä.

 

Viime vuosina Turun kaupunki ei ole anonut harkinnanvaraista rahoitusavustusta. Hakemus jätettiin viimeksi vuonna 1999, mutta avustusta ei tällöin myönnetty.

 

Turun kaupungin taloudellinen tilanne on ollut kaikki Suomen kunnat huomioon ottaen kohtuullinen. Nyt tilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan ja Turku kamppailee alijäämäisten talousarvioiden kanssa. Ongelmia on edelleen menojen kasvun leikkaaminen lähemmäs tulokehitystä, niin että talous tasapainottuisi. Valmistelussa olevalla talousohjelmalla haetaan talouden tasapainoa. Vuoden 2008 tilinpäätöksessä Turulla oli velkaa 1.914 euroa asukasta kohti, kun Tilastokeskuksen mukaan kunnilla oli vuoden lopussa lainaa jokaista asukasta kohti keskimäärin 1.625 euroa. Kaupungin taloudellisen tilanteen kohentaminen sisältyykin seuraaviin vuosiin yhteisenä suurena haasteena.

 

Yhteenvetona voi todeta, että vaikka taloudessa on vielä tällä hetkellä ongelmia, ei ole olemassa mitään poikkeuksellista erityisperustetta, jonka voisi esittää rahoitusavustushakemuksen tueksi. Avustuksen myöntämisen harkintaperusteina ovat kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 10 §:n mukainen kunnan selitys ja uudistuksen toimeenpanosuunnitelma osana muuta kriteeristöä. Koska Turku ei ole mukana kuntaliitoksissa, mahdollisuudet harkinnanvaraiseen avustukseen saamiseen tämän avulla ovat vähissä. Talouden vastuualue esittää, että Turun kaupunki ei hae harkinnanvaraista rahoitusavustusta vuonna 2009.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki ei hae harkinnanvaraista rahoitusavustusta vuonna 2009.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKeskushallinto, talousasiat