1. PALVELUALUEEN TILAKOKONAISUUDET

 

Tarkastelu tehdään yli kaikkien palvelualueiden seuraavan tilajaon mukaisesti:

 

1. Alakoulut, yläkoulut, yhtenäiskoulut, lukiot, päiväkodit ja nuorisotilat

2. Ammatti-instituutin tilat ja Ammattikorkeakoulun tilat

3. Sote- sektorin (hoiva/neuvola/terveys/vanhus/palvelutalot) sekä kulttuuritoimen tilat (kirjastot)

4. Asiakaspalvelupisteet

5. Toimisto- ja hallintotilat

6. Muut (esim. asunnot, asuintilat yms.)

 

Tarkastelussa ei ole lueteltu kunkin palvelualueen kaikkia tiloja, vaan ainoastaan puututtu kohteisiin, joissa saattaisi olla tehostamis- tai yhteiskäyttömahdollisuuksia. Kaikki alueen palvelupisteet on nähtävissä tämän selvityksen liitteenä olevista kartoista.

 

Kunkin palvelualueen osalta on esitetty ne toimenpide-ehdotukset, jotka tulee ottaa tilalaitoksen ja hallintokunnan väliseen tarkasteluun tilojen muuntojoustavuuden ja toiminnallisten muutostarpeiden selvittämiseksi. Toimenpide-ehdotukset muodostavat myös kokonaisuuden, joiden toimeenpanosta tulisi päättää, jotta palveluverkon tehostamisessa päästäisiin eteenpäin.

 

2. PALVELUALUEKOHTAINEN TARKASTELU

 

2.1 HIRVENSALO-KAKSKERTA

 

1. Palvelualueella on kaksi käytössä olevaa alakoulua Wäinö Aaltosen koulu ja Haarlan koulu, joista Haarlan koulun käyttöaste on toistaiseksi verraten alhainen (67 %), vaikka Kakskerran koulun oppilaat ovat toistaiseksi sijoitettuna kouluun ja Kakskerran koulurakennus on tyhjänä vailla käyttöä. Wäinö Aaltosen koulun käyttöaste on suuri ja tilojen tehostamis- ja yhteiskäyttömahdollisuudet nähdään vähäisiksi. Palvelualueella sijaitsee kuusi päiväkotirakennusta, joiden täyttöasteet ovat pääosin korkeat. Haarlan päiväkodissa saattaa olla lisäkapasiteettia päivähoidon käyttöön, koska koulun täyttöaste on vielä alhainen ja opetustiloja on mahdollista hyödyntää myös päiväkotikäytössä. Nuorisotoimen käytössä on alueella Hirvensalon kerhokeskus (283m2).

 

Oppilaitosverkkoselvityksessä on alueelle esitetty Hirvensalon koulu II toteuttamista yhtenäiskouluna (vuosiluokat 1-9), siten että tilat ovat valmiina kesällä 2014. Investointikustannuksina on arvioitu olevan tällä hetkellä 14,5 miljoonaa euroa.

 

3. Palvelualueella on yksi terveysasema, joka toimii liikekeskuksen yhteydessä vuokratiloissa. Lisäksi alueella toimii lähikirjasto.

 

6. Alueella on kaksi asuinrakennusta (Illoistentie 60 47 m2 ja Tammistontie 236 49 m2 (Margareta), jotka ovat siirtolapuutarhakäytössä sekä Kakskertatalo.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

·Kakskerran koulun peruskorjauksesta/uudisrakentamisesta luovutaan ja oppilaat sijoitetaan pysyvästi Haarlan kouluun, jonka käyttöaste mahdollistaa tämän. Perusopetuksen lisätiloista tehdään tarvekartoitus vasta, mikäli alueen väestöpohja kasvaa kaavoituksen ja rakentamisen myötä. Kakskerran nykyinen tyhjänä oleva koulurakennus (Kakskerrantie 964) myydään.

 

·Kaikki alueelle kohdistetut uudisrakennusinvestoinnit toteutetaan vasta alueen rakentamisen ja väestökehityksen varmistuttua. Uuden Hirvensalon yhtenäiskoulusta tehdään hankesuunnitelma vasta, kun alueen oppilasmäärien kehityksestä saadaan varma ja perusteltu näkemys. Alueen oppilasmäärät eivät kehittyneet ennustetun kaltaisesti mm. Haarlan koulun rakentamisesta ja mitoituksesta päätettäessä. Mikäli uudisrakennusta ei toteuteta, edellyttää se AMK:n Sepänkadun kiinteistöjen yhteiskäyttöä Opetustoimen kanssa, koska Luostarinvuoren koulun kapasiteetti ei riitä koko oppilasmäärälle.

 

·Hirvensalon kerhokeskuksen tilat (283m2) siirretään Moikoisten koulun tiloihin ja kerhokeskus myydään.

 

·Myydään Illoistentie 60 (47 m2) ja Tammistontie 236 (49 m2 - Margareta) ensisijaisesti nykyisille vuokralaisille.

 

·Myydään (Lautturinkatu 3 ja 5), vanhat peruskorjauskuntoiset ja käyttöön epäkäytännölliset päiväkodit.

 

·Myydään Alistalo (Honkaistentie 68) ensisijaisesti pitkäaikaiselle vuokralaiselle

 

·Myydään Kakskertatalo ensisijaisesti pitkäaikaiselle vuokralaiselle.

 

2.2 SKANSSI-UITTAMO

 

1. Palvelualueella sijaitsee neljä alakoulua, yksi erityiskoulu ja yksi yläkoulu sekä lukio. Vasaramäen alakoulun käyttöaste on 82%, Luolavuoren alakoulun 84 %, Ilpoisten alakoulun 92 %. Alueen päiväkotiverkko muodostuu 13 päiväkodista, joiden täyttöasteet vaihtelevat 86 – 115 %:n välillä. Kolme päiväkotia toimii vuokratiloissa. Koivulan alueen (Sävelkuja 2, Sävelkuja 4 ja Kataraistentie 1) päiväkotien käyttöasteet ovat alueen alhaisimmat.

 

Oppilaitosverkkoselvityksessä on alueelle esitetty Skanssin kouluyksikön (vuosiluokat 1-2) rakentamista siten, että tilat olisivat valmiina kesällä 2013. Alueen oppilasmäärien kehitys on erittäin epävarmaa johtuen suhdannetilanteesta ja uudisrakentamisen pysähtymisestä, minkä vuoksi mahdollinen tilatarve pyritään ensisijaisesti löytämään alueen lukuisista päiväkodeista (Koivula) tai muista kaupungin tiloista (esim. Vasaramäen koulu).

 

2. Palvelualueella toimii Ammatti-instituutin Peltolan yksikkö sekä Ruiskadulla yhdessä Ammattikorkeakoulun kanssa terveys- ja hyvinvointiyksikkö. Hamppukatu 2 sijaitsevat asunto on Ammatti-instituutin toimistokäytössä.

 

3. Alueella sijaitsee Rakuunantien neuvola, Mäntyrinteen ja Luolavuoren vanhainkodit sekä Lehmusvalkaman palvelutalo. Kirjastoja on alueella kaksi – Vasaramäki ja Ilpoisten kirjastot.

 

5. Alueella Kuluttajatoimiston kutomo (Peltolantie 2 a)

 

6. Ilpoistentie 3, Kaupungin puutarha, kaavoituksen alainen kohde.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Ammatti-insituutin lisätilatarpeet (logistiikka, kuljetus) selvitetään yhdessä Turku konserniin kuuluvan Aikuiskoulutussäätiön kanssa siten, että konserniin kuuluvia tiloja hyödynnetään ja että uudisrakentamiselta vältytään. Säätiön toimitilat sijaitsevat Kärsämäessä ja Artukaisissa.

 

Myydään Peltolantie 2 (Kuluttajatoimiston kutomo)

 

Keskitetään Ilpoisten koulun tiloihin nuorisotila (Lauklähteenkatu 10) ja myydään nuorisotilan nykyinen osakehuoneisto

 

Sosiaali- ja terveystoimen optimaalinen palveluverkko tulee selvittää sektorin sisällä mahdollisimman nopealla aikataululla.

 

Sävelkuja 2: Tilaliikelaitos selvittää Sävelkodin enneaikaisen lunastuksen ylläpitävältä yhdistykseltä kaupungille/jollekin tytäryhtiölle. Samassa yhteydessä selvitetään yhteistilojen käyttömahdollisuudet.

Vähä – Heikkilän, Ilpoisten tai Martin koulujen yhteyteen pyritään sijoittamaan lisää kaupungin toimintoja mm. kotihoidon lisätilatarve

 

Mikäli palvelualueen päiväkoti-ikäisten lasten lukumäärä laskee, luovutaan ensisijaisesti ulkoa vuokratuista päiväkodeista

 

2.3 VARISSUO-LAUSTE

 

1. Palvelualueella sijaitsee kolme alakoulua sekä kansainvälinen koulu (yhtenäiskoulu ja lukio). Koulujen käyttöasteet ovat: 78 % Varissuon alakoulussa (Kuopuksenpolku 1), 79 % Lausteen koulussa ja 78 % Pääskyvuoren koulussa. Päiväkoteja alueella sijaitsee kymmenen, joista kuusi kappaletta Varissuon alueella melko lähekkäin. Alueella on kaksi nuorisotaloa (Varissuo ja Lauste), jotka ovat alueellisesti hyvin sijoitettuna.

 

3. Sote:n merkittävimmät palvelupisteet ovat terveysasema ja sosiaaliasema sekä useita pienempiä toimipisteitä. Kirjastoja on alueella kaksi (Varissuo ja Lauste).

 

6. Alueella on kolme asuinrakennusta (Mustionkatu 16), jotka ovat Lausteen Perhekuntoutuskeskuksen maanvuokra-alueella, rakennukset pyritään myymään vuokralaiselle, sekaomistuskohde.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Lausteen koulun oppilasmäärät ovat laskemassa voimakkaasti ja Opetustoimi tutkii mahdollisuutta sijoittaa naapurikuntien (Kaarinan) oppilaita kouluun. Lisäksi selvitetään yhteiskäyttömahdollisuudet päiväkotien kanssa. Esimerkiksi Karhunaukion päiväkoti voi toimia Skanssin alueen käytössä.

 

Siirretään Lausteen kouluun kirjasto ja nuorisotalo ja myydään nuorisotalon kiinteistö, eikä siten, että kirjasto siirtyy nuorisotaloon ja kouluun jää tyhjää tilaa.

 

Siirretään Kämnerinpolku 5 päiväkoti Lausteen koulun yhteyteen tai siirretään Pompon koulun toiminta Kämnerinpolun tiloihin. Jompikumpi vapautuvista tiloista myydään.

 

Siirretään päivähoito (Koukkarinkatu 6 vuokratilat) Varissuon koulun yhteyteen ja irtisanotaan Koukkarinkadun vuokrasopimus

 

Selvitetään Varissuon lähialueen kuuden päiväkodin tilojen yhteiskäyttö ja tehostamismahdollisuudet (yhteistyö koulun kanssa) Oppilaitosverkkoselvityksen mukaisesti (s. 15)

 

Siirretään Kotkankatu 2 päiväkodin (vuokratila) toiminnot muihin alueen päiväkoteihin ja irtisanotaan vuokrasopimus

 

Pyritään myymään Mustionkadulla perhekuntoutuskeskuksena toimiva asuinrakennus ensisijaisesti nykyisille vuokralaisille

 

Puretaan vanhat rakennukset osoitteessa Mustionkatu 16

2.4 NUMMI-HALINEN

 

1. Alueella sijaitsee Nummenpakan ja Katariinan, Hannunniitun ja C.O Malmin koulut, joiden kaikkien käyttöasteet hyvät. Päiväkoteja on alueella yhdeksän ja täyttöasteet vaihtelevat 87 – 127 prosentin välillä. Näistä 2/3 ovat vuokrattuja, mikä mahdollistaa tilojen joustavuuden lapsimäärän muutosten mukaan. Nuorisotaloja on alueella yksi, jonka toiminnasta vastaa Punainen risti. Kirjastoja on myös yksi (Nummen kirjasto).

 

2. Alueella sijaitsee kolme AMK:n asuinrakennusta, jotka ovat kestävän kehityksen tulosalueen opiskelijoiden käytössä.

 

3. Alueella sijaitsee seuraavia SOTE:n tiloja: kaksi toiminta/työkeskusta (Itäharju ja Oriketo), terveysasema ja hammashoitola sekä neuvola (Kirkkotie 13), Niuskalan hoitokoti (päärakennus + omakotitalo).

 

6. Alueella sijaitsee Jaanin paloasema

 

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Alueen koulujen (Hannunniitun ja C.O. Malmin koulu) tuleva käyttö ja yhteistyömahdollisuudet Kaarinan kaupungin kanssa selvitetään Oppilaitosverkkoselvityksen mukaisesti (s. 16). Alueelle ei toteuteta lisärakentamista, vaan oppilaitosverkoston käyttöä tehostetaan.

 

Selvitetään AMK:n asuinrakennusten myynti/vuokraus mahdollisuus jatkossa kaavoituksen yhteydessä. Kaavoituksen yhteydessä rakennuksille on muodostettava tontti, jotta ne voitaisiin myydä. Koroisten alue on merkittävä suojelullinen kohde, minkä vuoksi rakennuksia ei saa purkaa, vaikka osa rakennuksista onkin täysin purkukuntoisia. AMK:n käytössä olevat rakennukset on korjattu viime vuosien aikana.

 

Jaanin paloaseman (Teollisuuskatu 41) tilat vapautuvat, kun Liedon paloasema tulee käyttöön aikaisintaan vuoden 2010 alusta. Nykyisen toiminnan siirtyessä pois rakennus myydään.

 

Niuskalan hoitokodin (Liekakatu 5) toiminta siirretään Luolavuoren vanhainkodin asuntolarakennukseen (Virvoituksentie 3). Niuskalan hoitokodin nykyiseen päärakennukseen ja mahdolliseen laajennusosaan siirretään Paattisten huoltokodin toiminta. Paattisten huoltokoti (Hutinkuja 80) myydään tai puretaan siirron jälkeen.

 

Inspehtorinkatu 1 a päiväkodin vuokratilasta luovutaan kun Nummenpuistokadun päiväkoti valmistuu

 

Vanha Littoistentie 22 (Terassitalo, Sote). Tila myydään toiminnan siirtyessä muualle (sairaala-alueelle)

 

SOTE:n kotihoidon toiminta tulee Nummen kirjaston yhteyteen ja lisätiloja ei vuokrata/osteta

 

2.5 MAARIA-PAATTINEN

 

1. Alueella sijaitsee Moision koulu (alakoulu), jonka käyttöaste on matala (77 %), Kreivilän ja Paavolan kouluyksiköt, jotka tulevaisuudessa yhdistyvät uuteen Paattisten kouluun, Jäkärlän koulu, jonka Paimalan kouluyksikkö on peruskorjauskelpoinen ja vajaakäytössä. Uudessa Paattisten koulussa hallintokuntien yhteiskäyttö toteutuu hyvin, mutta ongelmana tulee olemaan Paattisten aluetalon tuleva vajaakäyttö. Alueella toimii seitsemän päiväkotia, joiden käyttöasteet ovat pääosin hyviä.

 

3. Jäkärlän palvelupisteet sijaitsevat kaikki eri rakennuksissa samalla lähialueella (terveysasema, kirjasto ja nuorisotalo), minkä vuoksi tilojen uudelleen järjestely on välttämätöntä.

 

Alueella sijaitsee Paattisten aluetalo, joka on palvelutoimen hallintokuntien yhteiskäytössä ja ainoa todella yhteiskäyttöön otettu tila koko kaupungissa. Nykyisen Paattisten koulun hankesuunnitelman mukaan yhteiskäyttö purkautuisi, koska tiloista on suunniteltu siirrettäväksi ainakin kirjasto ja myös nuorisotoimi uuteen Paattisten kouluun, eli rakennettaisiin uudet tilat näille toiminnoille. Vanhat tilat jäisivät siis tyhjiksi, koska Paattisten aluetaloon jäisi edelleen esim. uimahalli ja päiväkoti, joita ei pystytä siirtämään muualle, koska toiminnan edellytetään jatkuvan. Tyhjentyvien tilojen myynti ja ulosvuokraus on mahdotonta alueen markkinatilanteen takia.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

Paattisten koulusta tehdään uusi hankesuunnitelma, josta poistetaan nuoriso, kirjasto ja terveysaseman vaatimat tilat. Uuden hankesuunnitelman tulee perustua ainoastaan koulun ja tarvittavien esiopetusryhmien tilatarpeeseen, koska muut toiminnot jatkavat edelleen Paattisten aluetalossa ja aluetalon vajaakäyttö ei saa kasvaa uuden Paattisten koulun rakentamisen myötä. Vaikka hankesuunnitelma on jo Kaupunginvaltuuston hyväksymä, uudisrakennuksesta ei ole tehty sitovia urakka tms. sopimuksia, minkä vuoksi huonetilaohjelmaa voidaan vielä tarkistaa.

 

Jäkärlän palvelupisteiden uudelleenjärjestely: Maarian terveysasema (Arkeologinkatu 6) ja sen takana oleva rivitalo sekä samalla tontilla sijaitseva omakotitalo myydään. Maarian nuorisotalo (Arkeologinkatu 4) ja kirjasto (Arkeologinkatu 5) myydään. Kaikkien myytävien tilojen toiminta sijoitetaan vajaakäyttöiseen Jäkärlän kouluun. Järjestely tehostaa merkittävästi alueen tilankäytön tehokkuutta, mutta vaatinee uuden tonttijaon.

 

Myydään Jäkärlän vanha koulu

 

Kun Paattisten koulun uudisrakennus valmistuu, niin Kreivilän ja Paavolan tyhjät koulut myydään välittömästi

 

Paimalan kouluyksikkö lopetetaan ja oppilaat sijoitetaan muihin kouluihin, joissa on vajaakäyttöä

 

 

2.6 RUNOSMÄKI-RAUNISTULA

 

1. Alueella sijaitsee Pallivahan koulu (Pallivahan yksikkö ja Kärsämäen yksikkö), Runosmäen koulu (Piiparinpolku 19) ja Turun Lyseon koulu ja lukio. Vuorelan koulun Runosmäen yksikkö on tyhjentynyt homeongelmien takia ja Pallivahan koulun Kärsämäen yksikön kohtalo on edelleen auki (suojeluluokka 5, 1 rakennus). Alueella on päiväkoteja viisi kappaletta, joiden käyttöasteet ovat hyvät. Runosmäessä sijaitsee iso nuorisotalo.

 

3. SOTE palveluverkko: Alueen terveysasemat ovat Runosmäen uusi terveysasema ja Mullintien terveysasema. Vanhainkoti sijaitsee Runosmäessä. Alueen lähikirjasto toimii Runosmäen koulun yhteydessä.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Kärsämäen kouluyksikön (Kärsämäentie 46-48) kaikki oppilaat sijoitetaan pääkouluun (Pallivahan yksikkö, Paltankatu 4) Oppilaitosverkkoselvityksen mukaisesti (s. 17) ja Kärsämäen yksikkö myydään. Kärsämäen kouluyksikön vieressä sijaitseva päiväkoti myydään vuonna 2009, koska tonttijako on jo tehty.

 

TAI Kärsämäen kouluyksikön käyttöä on tehostettava ja yhteiskäyttöä lisättävä opetustoimen, varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveystoimen (erityisesti kotihoito) välillä

 

Runosmäen kouluyksikön (Piiparinpolku 19-21) yhdistetään Turun Lyseon kouluun ja opetustoimi luopuu koulukiinteistöstä vuonna 2015 Oppilaitosverkkoselvityksen mukaisesti. Vapautuva koulukiinteistö joko myydään tai puretaan.

 

Runosmäen koulun yhteydessä toimiva kirjasto siirretään Piiparinpolku 1: ssä sijaitsevan nuorisotalon yhteyteen

 

Tarkastellaan Mullintien terveysaseman toimintojen siirtomahdollisuus kaupungin muun toimipisteen yhteyteen. Mikäli toiminta on siirrettävissä, toimitila myydään.

 

Kurrapolkun 5:ssä sijaitseva eläinhoitola puretaan ja muutetaan alue puistoksi, kun uusi eläinhoitola aloittaa toimintansa.

 

2.7 LÄNSIKESKUS

 

1. Alueen koulut ovat: Kähäri, Kastu, Rieskalähde, Hepokulta , Teräsrautela ja Raunistula, joista alhaisin käyttöaste on Teräsrautelan koulussa (75 %). Päiväkoteja on yhteensä kuusi kappaletta ja niiden käyttöasteet ovat hyviä pl. Liinahaankadun päiväkoti, jonka käyttöaste 70 %. Nuorisotalo sijaitsee osoitteessa Antreksenkuja 1 ja tila on jo yhteiskäytössä.

 

2. Ammatti-instituutin tilat sijaitsevat osoitteissa: Kukkulakuja 3 (Juhannuskukkula), Tommilankatu 24 ja Pitkämäenkatu 6. Pitkämäen tila on vapautumassa Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen käytöstä ja toiminta siirtymässä Data-cityn kiinteistöön.

 

3. SOTE: Alueen terveysasema sijaitsee osoitteessa Kustavintie 4 ja neuvolat osoitteissa Nuppulantie 4 ja Talinkorventie 16. Vanhainkoti sijaitsee osoitteessa Liinahaankatu 17.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

·Pitkämäen vuokratila irtisanotaan (Ammatti-instituutin aikuiskoulutus)

 

·Korvataan Rauninaukion päiväkoti (Rauninaukio 4, jää tien alle) Tommilankatu 24 toimitilalla, joka on nyt Ammatti-instituutin käytössä. Ammatti-instituutti keskittää opetuksen muihin toimiyksikköihinsä. Samaan tilaan voidaan sijoittaa myös Liinahaan vanhainkodin yhteydessä sijaitseva päiväkoti (Liinahaankatu 32). Tila vapautuu vanhainkodin lisätilaksi tai se voidaan irtisanoa, mikäli tarvetta ei ole.

 

·Rieskälähteen koulun peruskorjaus jatkuu ja Pansion ja Aunelan koulujen yläluokat sijoitetaan pysyvästi Rieskalähteen kouluun

 

·Kastun lukion poismuutto vähentää Kastun koulun oppilasmäärää n. 350 oppilaalla, minkä vuoksi koulun vajaakäyttö kasvaa huomattavasti. Raunistulan koulun oppilasmäärä syksyllä 2008 oli 267 eli oppilaat mahtuisivat hyvin tyhjentyvään Kastun kouluun. Lisäksi Oppilaitosverkkoselvitys s. 13 on esitetty Raunistulan koulun peruskorjausta, joka ei ole mukana kaupungin taloussuunnitelmassa. Massiivisen peruskorjauksen toteuttaminen alueelle, josta Kastun koulun oppilaat siirtyvät keskustaan (Tsyk) ja kouluun jää tyhjää, ei ole perusteltua. Raunistulan ja Kastun koulun välinen etäisyys on n. 300 metriä. Raunistulan koulun oppilaat sijoitetaan Kastun kouluun ja Raunistulan peruskorjauskuntoinen koulu voidaan myydä.

 

·Keskitetään Hepokullan kouluun kotihoito ja päivähoidon esiopetus. Luovutaan Nättinummen vuokratilasta, joka on nykyisin kotihoidon käytössä.

 

·Nuppulantie 44:ssa (omakotitalo) sijaitsevan neuvolan toiminta siirretään Teräsrautelan kouluun ja omakotitalo myydään.

 

·Kansallisesta palvelutalosta on vuokrattu yksi asunto kotihoidon käyttöön. Tämä toiminta siirretään Kähärin tai Teräsrautelan koulun yhteyteen ja vuokrasopimus irtisanotaan.

 

 

2.8 PANSIO-JYRKKÄLÄ

 

1. Alueella sijaitsee kolme koulua: Aunelan koulu, Pansion koulu ja Pansion koulun Pernon yksikkö. Aunelan koulun käyttöaste on 77 %. Pernon koulu on tyhjentynyt sisätilaongelmien takia ja oppilaat siirtyneet Rieskalähteen kouluun. Päiväkoteja alueella sijaitsee viisi kappaletta, joiden käyttöasteet ovat kaikissa hyvät. Nuorisotaloja on Pansion alueella kaksi ja Pernossa yksi.

 

3. Alueella sijaitsee yksi terveysasema (Vienola-Jyrkkälä) sekä palvelukeskus Höveli. Neuvoloita on alueella yksi, joka sijaitsee päiväkodin yhteydessä (Pernontie 31). Alueen kaksi kirjastoa sijaitsevat osoitteissa Pernontie 29 (Pansion koulun yhteydessä) ja Säkäkuja 1 (vuokratila Seurakuntakodin yhteydessä).

 

6. Alueella sijaitsee yksi sivupaloasema osoitteessa Hyrköistentie 2 (oma tila), joka on koulutuskäytössä. Rakennuksessa sijaitsee myös palvelukeskus, joka tyhjenee (osakeomistus). Lisäksi alueella sijaitsee kaksi asuinrakennusta (Riippakoivunkatu 34)

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Artukaisten sivupaloaseman koulutus- ja varastotilat siirretään keskuspaloasemalle ja muihin tiloihin ja sivupaloaseman tilat myydään

 

Keskitetään Aunelan kouluun kirjasto (Säkäkuja 1), terveysasema (Jyrkkälänrinne 4), nuorisotalo (Suikkilantie 8) ja kotihoito. Myydään terveysasema ja nuorisotalo. Irtisanotaan rkämäen kirjaston vuokratila.

 

Pernon koulun kohtalo tai uudet käyttömahdollisuudet: Alueella ei ole vuokramarkkinoita ei nyt eikä jatkossa. Jos rakennus jää tyhjänä odottamaan uutta pientalokaavaa, niin joka vuosi kohteesta aiheutuu noin 150.000 euron vuosittaiset käyttökustannukset. Uusia kaavoja odotetaan keskimäärin noin 5 vuotta. Mahdollisia ratkaisuja voisivat olla

 

oa) Kiinteistön lohkominen ja eriyttäminen eri käyttäjien tarpeisiin ja koulun hyödyntäminen osittain esim. taiteilijoiden työtiloiksi (esim. työtilat, liikuntasali ym.)

 

ob) Purkaminen ja tontin kaavoittaminen pientaloalueeksi. Kiinteistön tuleva käyttö on ratkaistava vuoden 2009 aikana, koska ylläpitokustannuksia ei voida maksaa tyhjästä tilasta pitkään. Purkukustannukset ovat lähes miljoona euroa, mutta purkamisen rahoittaminen jopa velalla tulee halvemmaksi kuin tyhjän tilan ylläpitokustannukset alhaisen korkotason johdosta.

 

Pansion koulukiinteistöä ei laajenneta (Pernontie 29), vaan yläluokat sijoitetaan pysyvästi Rieskalähteen kouluun. Pansion ja Aunelan koulujen oppilasmäärät ovat molemmat laskevat, eikä taloudellinen panostus uudisrakentamiseen ole missään mielessä perusteltua.

 

Tutkitaan alakoulun 1-2 luokkien sijoittamista päiväkodin (Pernontie 31) yhteyteen, tarkoituksena selvittää ja välttää uudisrakennustarvetta.

 

Pahaniemen asuinrakennukset sijaitsevat alueella, joka on keskellä Pahaniemen kartanoaluetta. Kaikki alueen rakennukset (Riippakoivunkuja 30,31 ja 34) myydään. Kiinteistöliikelaitos siirtää toimintansa muualle.

 

Pahaniemenkatu 7, kohde puretaan.

 

2.9 KESKUSTA-LÄNSI

 

JOHDANTO

 

Lähtökohtana on, että ruutukaava-alueen kaikki kaupungin toimintojen pienet asiakaspalvelupisteet, jotka nyt sijaitsevat hajautetusti, pyritään keskitetään yhteen toimipisteeseen. Vapautuvista tiloista luovutaan kokonaan (myynti tai vuokrasopimusten irtisanominen) ja pyritään vuokramaan muuntojoustava tilaratkaisu, johon siirtyvät toiminnot voidaan kokonaisuudessaan keskittää.

 

1. Keskustan kouluverkon lähtökohtana on Turun opetuspalvelukeskuksen kouluverkkotyöryhmän selvitys oppilaitosverkoston tarkistamisesta, eikä koulujen määrään tai sijaintiin tältä osin puututa. Päiväkotien käyttöasteet ovat hyvät. Alakoulujen ja päiväkotien yhteiskäyttömahdollisuudet tulee selvittää opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen yhteistyössä tehtävässä verkkoselvityksessä, varsinkin esiopetusryhmien osalta. Tilaliikelaitoksen tulisi toimia koordinoivana tahona neuvotteluissa. Varhaiskasvatuksen siirto opetustoimen alaisuuteen tukisi tilojen yhteiskäyttömahdollisuuksia huomattavasti.

 

2. Ammattikorkeakoulun tilat sijaitsevat osoitteessa Linnankatu 54, 56 ja 60 (Taideakatemia) ja Amiraalistonkatu 8 (luokkahuoneisto). Linnankadun vuokratilat ovat kalliit ja niiden vuokrasopimukset ovat päättymässä vasta vuonna 2022. Ammatti-instituutin tilat sijaitsevat osoitteissa Aurakatu 12 (Oppisopimustoimisto), Amiraalistonkatu 6 (kokoushuone) ja Aninkaistenkatu 7 (useita eri koulutusaloja).

 

3. Entisen sosiaalikeskuksen tilat: Sosiaalikeskuksen tilat sijaitsevat osoitteessa Linnankatu 23 ja työryhmän näkemyksen mukaan tilat eivät ole tällä tehokkaassa käytössä ja tavoitteena on kaikkien sosiaali- ja terveystoimen asiakaspalvelupisteiden toimintojen sijoittamista kiinteistöön. Myös samassa kiinteistössä sijaitsevan painatuspalvelukeskuksen sijainti tulisi tässä yhteydessä harkita uudelleen. SoTe:n muut tilat sijaitsevat mm. osoitteissa Käsityöläiskatu 2 (Keskustan terveysasema), Linnakatu 39 (sovittelutoimisto), Linnakatu 14 (avopalvelu, terveystoimi), Kanslerintie 19 (työkeskus), Rauhankatu 14 (tulkkikeskus, pakolaishuolto), Puutarhakatu 39 (Portsakoti) ja Puistokatu 11 (Puistovalkama). Sovittelutoiminta siirtyy valtiolle ensi vuoden keväällä.

 

Entisen terveysviraston tilat: Hallinto ja rekrytointi sijaitsevat osoitteessa Kristiinankatu 1 ja tilat ovat myynnissä. Ympäristöterveydenhuolto sijaitsee osoitteessa Linnankatu 55, Puutarhakatu 14 (terveystoimi), Aninkaistenkatu 10 b (neuvontapiste milli), Brahenkatu 11 (Brahen neuvola), Linnankatu 28 (lasten ja nuorten pol.), Aninkaistenkatu 20 (linja-auto asema Call Center), Humalistonkatu 7b (Poiju)

 

4. Asiakaspalvelupisteet: Alueella sijaitsee kaupungin keskitetty asiakaspalvelupiste, Turku-piste, jonka sijainti on hyvä.

 

5. Toimistotilat: Puutarhakadulla, Puolalankadulla ja Yliopistonkadulla sijaitsevat kaupungin keskushallinto, Kiinteistölaitos sekä Ympäristö ja kaavoitusvirasto sekä muita kaupungin yksiköitä. Harkinnassa tulisi olla, pystytäänkö tukitoimintoja siirtämään näistä tiloista pois ja keskittämään muiden hallintokuntien hallintoa keskushallinnon yhteyteen. Näin menetellen tulisi välttyä uudis- tai peruskorjausinvestoinneilta muihin toimistotiloihin.

 

6. Muut: Alueella sijaitsee pääpaloasema, jonka yhteydessä sijaitsee Aluepelastuslaitoksen hallinto.

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Soten tilakeskityksen lähtökohtia:

 

Koti- ja avopalvelun lisätilatarpeet tulee osoittaa muiden sektoreiden tilojen vajaakäytöstä esim. kouluista (tarvitsevat pieniä tiloja työ/sosiaalitarpeisiin). Yhtään lisää tilaa ei tule ostaa/vuokrata sektorin tarpeisiin.

 

Soten tilaratkaisu perustuu viiteen isompaan tilakokonaisuuteen, joiden yhteyteen pyritään keskittämään pieniä hajallaan sijaitsevia toimipisteitä. Tilakokonaisuudet ovat:

 

1. Sote:n ylin johto: Siirretään keskushallinnon (Yliopistonkatu 27) yhteyteen, jolloin Kurjenlinnan kalliilta peruskorjaukselta vältytään. Talouspalvelukeskus puolestaan siirtyy tilaliikelaitoksen osoittamiin muihin toimitiloihin. Hallinnon keskittämisellä pyritään yhtenäisempiin toimintatapoihin, tiedonkulun parantamiseen ja taloudellisiin säästöihin.

 

2. Keskitetty asiakaspalvelupiste Linnankatu 23: Pyritään keskittämään kaikki Sote:n asiakaspalvelupisteet Linnankadulle keskustan molemmilta palvelualueilta. Linnankadun tila on sijainniltaan hyvä ja tilojen käyttöä pystytään tehostamaan merkittävästi.

 

3. Maahanmuuttaja-asiat sijaitsevat osoitteessa Rauhankatu 14 (maahanmuuttaja-asiat ja ulkomaalaistoimisto).

 

4. Sote:n muu hallinto: Kunnallissairaalantie 20, rakennus 10 (tornitalo): Keskitetään Soten:n hallinto- ja toimistotiloja tänne muista pienistä toimipisteistä (pl. ylin johto, joka siis Yliopistonkadulle)

 

5. Keskustan terveysasema 1 (Käsityöläiskatu 2) on toimipiste, johon on keskitetty ja keskitetään edelleen perusterveydenhuollon palveluja

 

Sote:n keskitettäviä/tarkasteltavia toimipisteitä:

 

Ympäristöterveydenhuolto, Linnankatu 55 => esim. tornitalo

Puutarhakatu 14: 1 krs. (terveyden edistäminen) => esim. toimisto tornitaloon ja operatiivinen toiminta olemassa oleviin tiloihin esim. Linnankatu 23

Käsityöläiskatu 2: Siirretään osa toiminnoista Puutarhakatu 14:ään (5. krs)

Puutarhakatu 14: 5 krs. (terveysasema toimintaa) => osa toiminnasta Hämeenkatu 10:iin

Puistokatu 2 (Linnakatu 39) (sovittelutoimisto): 2 krs => ei muutoksia (sovittelutoiminta siirtyy valtiolle) ja ko. korttelialue luovutettaneen valtiolle kaavoituksen jälkeen. (rakennusten myynti 2009)

Linnankatu 28 (As Oy Poseidon - lasten ja nuorten poliklinikka): => tila huonokuntoinen (osakehuoneisto), luovutaan tilasta ja toiminta siirretään Käsityöläiskatu 2 terveysasemalle, siten että Puutarhakatu 14 5. krs jää edelleen Soten:n käyttöön

Brahenkatu 11 (neuvola) => selvitetään tarkoituksenmukainen sijainti

Aninkaistenkatu 10 (Milli) => ei muutoksia

Humalistonkatu 7 (Poiju) => ei muutoksia

Aninkaistenkatu 20 => koko tila myyntiin

 

Muita Keskusta-länsi toimipisteitä:

Akselintien ja Ruissalontien kiinteistöt: Linnafjältin kaavan myötä Akselintien ja muut alueen kiinteistöt sekä rakennukset myydään/puretaan (pl. suojellut) tulevaisuudessa. Uusi kaava on pääosin asuinkaava, mutta kestänee varmaan 10 vuotta ennekuin sitä päästään hyödyntämään.

Amiraalistonkatu 10: Uusi Puukaupungin kaava on asumista ja edellyttää, että vanhat bussihallit puretaan (pois lukien suojellut kohteet). Ammatti-instituutin ajoharjoittelu on siten siirrettävä muualle (tutkitaan tilojen yhteiskäytön mahdollisuudet Aikuiskoulutussäätiön kanssa)

 

Sairashuoneenkatu 1, päiväkoti, myydään Mars korttelin myynnin yhteydessä.

Linnankatu 55 pyritään myymään vuoden 2009 - 2010 aikana nykyisillä tai voimassa olevilla sopimuksilla.

 

Keskitettävät toimipisteet (asiakaspalvelu, toimistotilat)

 

Mihin keskitetään:

 

·Selvitetään Puolalankatu 5 tilankäytön tehokkuus, tarkoituksenmukaisuus ja mahdollisuus sijoittaa lisätoimintoja rakennukseen, erityisesti Turku-pisteen yhteyteen.

 

·Selvitetään Yliopistonkatu 27:stä mahdollisesti vapautuvat lisätilat ja niiden mielekäs vuokrausmahdollisuus. Pyritään kokoamaan kaikki kaupungin keskeiset asiakaspalvelupisteet, hallintokunnasta riippumatta, joko Yliopistonkatu 27 tai Puolalankatu 5 yhteyteen (pois lukien Sote:n asiakaspalvelupisteet)

 

Mitä keskitetään/muutetaan:

 

Aurakatu 12: (Oppisopimus) => esim. Puutarhakatu 14 (vapautuva liiketila), irtisanotaan nykyinen vuokratila

 

Toiseen asteen hallinnon ja/tai varhaiskasvatuksen hallinnon keskittäminen: Keskitetään hallintoa esim. Puutarhankatu 14:n yhteyteen, jolloin tilojen hyötykäyttö lisääntyy. Kellonsoittajankadulta vapautuu lisää tilaa opetukselle, mikäli toisen asteen hallinto keskitetään tänne. Tässä tapauksessa oppisopimusyksikkö ja hallinto olisivat keskitetty lähelle toisiaan. Varhaiskasvatuksen hallinnon keskittäminen puolestaan vapauttaisi tilaa Linnankatu 23:sta, jonne keskitetään lisää Sote:n asiakaspalvelua.

 

Eerikinkatu 10 (JLT lipunmyynti) => Yliopistonkatu 27 tai Aurakatu 2, irtisanotaan vuokratila

 

Kristiinankatu 3 (revisiotoimisto) => Yliopistonkatu 27, luovutaan erillisestä vuokratilasta

 

Linnakatu 23: Painatuspalvelukeskuksen sijainnin tarkastelu ja siirto muualle (esim. ammatti-instituutin yhteyteen, jossa jo painoteknistä opetusta).

 

Linnakatu 23 – opetuskeittiö, jatkaa koulun käytössä, mutta pyritään lisäämään yhteiskäyttöä esim. Terveyden edistämisen kanssa

 

Läntinen Rantakatu 53, nuorisotoimen vuokratila (Auran panimo), selvitetään toimintojen keskittäminen tulevaan taiteen taloon, jolloin ulkoinen vuokrasopimus voitaisiin irtisanoa (vuokrasopimus vuoteen 2013 asti)

2.10 KESKUSTA-ITÄ (124 tarkasteltua pistettä)

                                                                                                       

1. Keskustan kouluverkon lähtökohtana toimii opetuspalvelukeskuksen selvitys oppilaitosverkoston tarkistamisesta. Alakoulujen ja päiväkotien yhteiskäyttömahdollisuudet tulee selvittää opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen yhteistyössä tehtävässä verkkoselvityksessä, varsinkin esiopetusryhmien osalta. Tilaliikelaitoksen tulisi toimia koordinoivana tahona neuvotteluissa. Päiväkotien käyttöasteet tulee selvittää (mm. varsinkin mm. ruotsinkieliset päiväkodit) tarkemmin.

 

2. Ammattikorkeakoulun tiloja sijaitsee keskustassa osoitteissa: Sepänkatu 1, 2 ja 3.

 

3. SOTE -sektorin suurimmat tilat palvelualueella: Suurin kehittämishanke liittynee Kurjenmäen alueen kehittämiseen ja tilojen mahdolliseen keskittämiseen alueelle. Kurjenlinnan tuleva käyttö/käytöstä luopuminen liittyy oleellisesti alueen kehittämiseen. Kurjenlinnan tila on mukana taiteiden talon tilakartoituksessa, mutta päätöksiä tilan käytöstä ao. tarkoitukseen ei tätä kirjoitettaessa oltu tehty.

 

Sektorin hallintotilat ovat lisääntyneet n. 4.000 neliötä Kristiinankatu 1 myötä, mutta vanhoista tiloista ei ole vastaavassa laajuudessa pystytty luopumaan. Lisäksi Kaskenlinnan valmistuminen lisää sektorin tilamäärää nettomääräisesti n. 10.000 neliötä. (Kaskenlinnassa on ~10.000m2 ja tyhjenevässä Kurjenlinnassa noin 6.000m2.)

 

5. Hippoksentie 6, Veritas stadion on liikuntatoimen käytössä ja vuokrasopimukset päättyvät 2009 (670 m2)

 

TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

 

Työväenopiston päiväkäyttöä tehostetaan edelleen. Tilat on peruskorjattu vuonna 2007.

 

Sepänkatu 5: Tilat myydään kaavoituksen valmistuttua ja tilaliikelaitos pyrkii osoittamaan toimijoille muut korvaavat tilat

Luovutaan/keskitetään Sote:n Tervahovinkadun tilat (Tervahovinkatu 8) esim. Linnankatu 23:een, syksyllä 2009. Tiloista luovuttava joka tapauksessa, koska kiinteistön omistaja ryhtyy kehittämään ja peruskorjaamaan kiinteistöä

 

Paavo Nurmen puistotie 5, Myllyn omistajan asunto 550 m2, joka on Kesäteatterin tiloina. Pyritään myymään kohde teatteritoimintaa harjoittavalle yhdistykselle nimellisellä kauppahinnalla, jolloin kaupunki vapautuu tilojen ylläpitokustannuksista

 

Vartiovuoren kesäteatteri: Pyritään myymään kohde teatteritoimintaa harjoittavalle yhdistykselle nimellisellä kauppahinnalla, jolloin kaupunki vapautuu tilojen ylläpitokustannuksista.

 

Tapulikatu 9, kerhokeskus, kerhokeskuksen toiminta sekä kotihoito siirretään Martin kouluun, irtisanotaan vuokrasopimus

 

Mestarikatu 2: (Steinerkoulu ja Varsinais-Suomen musiikkiopisto) Myydään kaupungin omistama tila ensisijaisesti toiselle vuokralaiselle

 

Hippoksentie 6 (liikuntapalvelukeskus), vuokrasopimusten päättyessä vuonna 2009, tiloista luovutaan ja tilaliikelaitos osoittaa liikuntapalvelukeskukselle uudet korvaavat tilat. Korvaavia tiloja pyritään lähtökohtaisesti etsimään Turku konsernin piiristä

 

Uudenmaankatu 19b, vuokratila, jossa Sote:n kuntoutustoimintaa. Irtisanotaan vuokrasopimus ja siirretään toiminta muualle Sote:n tilojen yhteyteen