Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25704.05.2009 Kj
Luottamuselintoimikunta7205.05.20093
Kaupunginhallitus30925.05.20098 Kj

6154-2009 (014, 013)

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtajan Katri Sarlundin selvityspyyntö vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettamisesta vuoden 2009 europarlamenttivaaleja varten

Tiivistelmä: -

Kh § 257

Katri Sarlund 4.5.2009:

Esitän, että kaupunginhallitukselle tuodaan selvitys siitä, millä perusteella luottamuselintoimikunta on valmistellut europarlamenttivaalien vaalilautakuntien jäsenten valinnan. Paikkajako puolueiden kesken ei noudata sen enempää eduskunta- kuin kunnallisvaalienkaan vaalituloksen suhteita, vaikka vihreiden edustaja on toimikunnassa huomauttanut asiasta kahdesti. Toimikunnan tehtävä on huolehtia, että kansalaisten vaaleissa päättämät poliittiset voimasuhteet heijastuvat myös alempien toimielinten jäsenten valintaan.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Luotto § 72

Luottamuselintoimikunta 5.5.2009:

Luottamuselintoimikunta toteaa seuraavaa:

Kaupungin lakiasioiden ja Kuntaliiton kannanotot vaalilautakuntien valinnan suhteen toteavat, että vaalilautakuntien asettamisessa ei noudateta suhteellisuutta. Lakiasioiden lausunnon mukaan kuhunkin viisihenkiseen vaalilautakuntaan asetetaan jäsenet siten, että viisi eniten ääniä edellisissä valtakunnallisissa vaaleissa saanutta puoluetta nimeää kukin yhden jäsenen lautakuntaan.

Kiireellisen aikataulun johdosta vaalilautakunnat eurovaaleissa esitettiin valittavaksi edellisten vaalien vaalilautakuntien voimasuhteiden mukaan.

Luottamuselintoimikunta toteaa, että seuraavien vaalien vaalilautakuntien asettamisessa edellisten vaalien tulos huomioidaan luottamuselintoimikunnan esityksessä vaalilain ja kaupungin lakiasioiden lausunnon mukaisesti.

EhdotusLuottamuselintoimikunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä esitetyn selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 309

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä annetun selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSarlund Katri