Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29718.05.20091 Oj

6135-2009 (033)

Luvan myöntäminen hankkeiden käynnistämiselle opetustoimessa

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja on antanut ohjeen, jonka mukaan uusia hankkeita ei saa käynnistää, elleivät ne lisää tuottavuutta tai taloudellisuutta. Opetustoimi on pyytänyt lupaa toteuttaa esittelytekstistä tarkemmin ilmenevät hankehakemukset. Lupa esitetään myönnettäväksi.

Kh § 297

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

Opetushallitus on julistanut haettavaksi valtion talousarviossa vuodelle 2009 osoitetun määrärahan, josta yleissivistävän koulutuksen järjestäjät voivat hakea avustusta peruskoulujen ja lukioiden kansainvälistämiseen sekä siihen liittyvään kokeilu- ja kehittämistoimintaan lukuvuodelle 2009-2010. Haku päättyy 29.5.2009. 

Kansainvälisen toiminnan kehittämisessä vuoden 2009 hakukierroksella Turun opetustoimessa painotetaan kulttuurien välisen vuoropuhelun edistämistä ja monikulttuurisuustaitojen kehittymistä. 

Turun opetustoimi hakee Opetushallitukselta rahoitusta kahteen hankkeeseen, joista yksi hanke on uusi. Uusi hanke ”Eurooppa virtaa Puropeltoon” liittyy kiinteästi jo rahoitusta saaneeseen Arjen tietoyhteiskunta –hankkeeseen  ”Tiedon, tunteen ja tahdon purot”  sekä Euroopan komission elinikäisen oppimisen ohjelman Comenius-alaohjelmasta rahoitettuun ”Europe Students Environment Parliament”. Valtionavustuksella on tarkoitus täydentää edellä mainittuja hankkeita kohdentamalla lisärahoitus oppimisympäristöjen yhteisöllistämiseen ja huoltajien osallistamiseen.

Haettavat hankkeet

·        Eurooppa virtaa Puropeltoon, koordinoiva koulu: Puropellon yläkoulu (uusi)

·        Kulttuurien kohtaaminen kieltenopetuksen sisältönä, koordinoiva koulu: Luostarivuoren lukio

Nyt haettavilla hankkeilla opetustoimi aikoo monipuolistaa oppimisympäristöjä ja kehittää oppilaiden mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan. Hankkeista saatavan lisäresurssin avulla kehitetään oppimisympäristöjä yhteisöllisemmiksi ja siten oppimista paremmin tukeviksi. Lisäresursseilla mahdollistetaan myös opiskelijoiden kielten opiskelun autenttisuus ja toiminnallisuus sekä opetuksellinen jatkumo perusopetukselta toiselle asteelle aiempaa paremmin. Tavoitteena on myös opiskelijoiden työ- ja kieliharjoittelupaikkojen lisääminen Saksassa. Lisäksi hankerahoituksella aiotaan parantaa myös huoltajien mahdollisuuksia seurata ja osallistua koulun toimintaan ja lisätä maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ja heidän vanhempiensa kotoutumista.

Haettava avustus yhteensä

 OPH (€)Oma rahoitus (€)Muu rahoitus (€)Yhteensä (€)
Eurooppa virtaa Puropeltoon 6000 4000 0 10 000
Kulttuurien kohtaaminen kieltenopetuksen sisältönä 9450 4350 6300  20100
Yhteensä 15450 8350 6300 30100
     

Omarahoitusosuus koostuu koulujen ja opetuspalvelukeskuksen rahoituksesta. Turun opetuspalvelukeskuksen mahdollinen rahoitusosuus kohdistuu vuoteen 2010.

Edellä esitetyn perusteella Turun opetustoimi hakee lupaa hakea rahoitusta edellä esiteltyihin kahteen hankkeeseen ja jos myönteinen rahoituspäätös saadaan, myös lupaa toteuttaa myönteisen rahoituspäätöksen saaneet projektit.

Suomenkielisen opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

Turun opetustoimi esittää, että Turun kaupunginhallitus myöntää Turun opetustoimelle luvan hakea kansainvälisen toiminnan kehittämiseen liittyvää valtionavustusta Opetushallitukselta yhteensä 15.450 euroa vuosille 2009 – 2010.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 18.5.2009:

Kaupunginjohtaja on antanut 26.2.2009 säästöohjeen, jonka mukaan uusia kehityshankkeita tai -projekteja ei käynnistetä vuoden 2009 aikana, ellei kyseessä ole talousohjelman toteuttamiseen tai selkeästi kaupungin toiminnan tuottavuutta tai taloudellisuutta parantava hanke. Kaikki uudet hankkeet tulee hyvin perusteltuina toimittaa keskushallintoon arvioitaviksi ja sektorista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan lausunnon perusteella kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Opetustoimen ehdotus em. hankkeiden käynnistämisestä ja omarahoitusosuuksien varaamisesta on puollettavissa, koska hankkeet parantavat käsitykseni mukaan kaupunginjohtajan 26.2.2009 antaman säästöohjeen mukaisesti toiminnan tuottavuutta ja taloudellisuutta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää opetustoimelle luvan hakea rahoitusta edellä kuvattuun tarkoitukseen opetushallitukselta yhteensä 15.450 euroa siten, että hankkeiden omarahoitusosuudet katetaan opetustoimen määrärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvOpetustoimi