Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29218.05.20095 Pj

6100-2009 (049)

Kaupungin vakuuden käyttäminen Lapinin ja venäläisen avantgarden näyttelyiden vakuuttamisessa

Tiivistelmä: -

Kh § 292

Intendentti Joanna Kurth ja näyttelyamanuenssi Heli Harni 4.5.2009:

Wäinö Aaltosen museossa on 12.6.–13.9.2009 välisenä aikana esillä virolaisen Leonhard Lapinin retrospektiivinen näyttely Merkki ja tyhjyys sekä Ympyrä – viiva – piste. Venäläistä avantgardea yksityiskokoelmista. Näyttelyiden toteuttamisesta on päätetty Kulttuurilautakunnan kokouksessa 11.6.2008 §164 ja §163. Näyttelyihin lainattavat teokset tulevat sekä julkisista että yksityiskokoelmista ja osa lainataan suoraan taiteilijalta. Näyttelyt toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa.

Oheismateriaali 1Leonhard Lapin Merkit ja tyhjyys -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (EI JULKISUUTEEN)

Oheismateriaali 2Ympyrä – viiva – piste. Venäläistä avantgardea yksityiskokoelmista -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (EI JULKISUUTEEN)

Näyttelyiden teosten vakuutusarvo on yhteensä 2.328.350 euroa, joten kaupungin näyttelyvakuuden myöntämisestä päättää tässä tapauksessa kaupunginhallitus. Näyttelyvakuutus on käytännössä sitoumus, jossa kaupunki sitoutuu korvaamaan näyttelyn teoksille mahdollisesti aiheutuvat vahingot enintään em. vakuutusarvoon asti.

Kulttuuritoimi on esittänyt kaupungin näyttelyvakuuden käyttämistä Wäinö Aaltosen museon näyttelykokonaisuuteen. Kaupungin näyttelyvakuuden tulee astua voimaan välittömästi ja päättyä kun teokset on luovutettu kuljetettavaksi Hämeenlinnan taidemuseoon tai kokoelmaomistajille tai teoslainaajille, kuitenkin viimeistään 9.10.2009.

Näyttelyvakuuksien alkamisajankohtana kulttuurilautakunnan vakuutta on jäljellä 284.812 euroa.

Museotoimenjohtaja Juhani Kostet 6.5.2009:

Puollan esitystä.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes 6.5.2009:

Kulttuuriasiainkeskus esittää kaupunginhallitukselle, että Leonhard Lapinin retrospektiivi Merkki ja tyhjyys sekä Ympyrä – viiva – piste. Venäläistä avantgardea yksityiskokoelmista -näyttelyihin lainattavien teosten vakuuttamisessa käytetään kaupungin vakuutta. Näyttelyihin lainattavat teokset ovat yhteisarvoltaan 2.328.350 euroa. Näyttelyvakuus astuu voimaan välittömästi ja on voimassa 9.10.2009 asti.

Lisäksi esitettään, että päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

Riskienhallintapäällikkö Heikki Kunnas 12.5.2009:

 

Wäinö Aaltosen museossa 12.6.-13.9.2009 järjestettävissä näyttelyissä noudatetaan normaaleja turvajärjestelyjä, jotka ovat toimineet hyvin. Kysymyksessä on pysyvä taidelaitos, jolloin perusturvallisuus ja taiteen käsittely sekä kuljetukset osataan hoitaa asiantuntevasti. Näyttelyn ollessa avoimena on näyttelytiloissa henkilökuntaa jatkuvasti paikalla.

 

Taidenäyttelyiden valtiontakuu on vastaava järjestelmä, kun järjestetään kalliita näyttelyitä. Valtiontakuujärjestelmän vartiointiohje on vuoden 2009 alusta muuttunut siten, että henkilövalvonnasta huolehtivat vähintään kaksi vartijakoulutuksen saanutta henkilöä.

 

Wäinö Aaltosen museon ko. näyttelyyn ei palkata vartijakoulutuksen saaneita henkilöitä kustannussyystä. Myöhempiä näyttelyitä varten on selvitettävä, pitäisikö kaupungin edellyttää näyttelyiden järjestämisessä vastaavaa järjestelyä arvokkaimpien näyttelyiden yhteydessä.

 

Näyttelyvakuuden toimintamalli on kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti ”naulasta naulaan”, jolloin myös kuljetukset kuuluvat kaupungin vastuulle.

 

Näyttelyvakuuden anomukset pitäisi hoitaa ajoissa, ettei täytäntöönpanossa tarvitsisi käyttää kiirehtivää toimintatapaa.

 

Puollan kulttuurijohtajan esitystä.

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 12.5.2009:

Kaupunginvaltuusto teki 9.6.2003 § 135 päätöksen kaupungin näyttelyvakuuden laajentamisesta.

Päätöksen mukaan kaupunginhallitus oikeutettiin päättämään korvaussitoumuksen antamisesta näyttelyesineiden vakuuttamiseksi niissä tapauksissa, joissa kulttuuritoimen, Forum Marinumin ja Turun taidemuseon järjestämille näyttelyille annettavien näyttelyesineiden korvaamista koskevien yhtä aikaa voimassa olevien maksusitoumusten määrä ylittää 800.000 euroa. Muutoin maksusitoumuksen antamisesta päättää kulttuurilautakunta taikka kulttuuritoimen johtaja, jos näyttelyn vakuutusarvo on enintään 135.000 euroa.

Wäinö Aaltosen museon esityksestä ilmenee, että näyttelyn teosten vakuutusarvo on yhteensä 2.328.350 euroa, joten kaupungin näyttelyvakuuden myöntämisestä päättää tässä tapauksessa kaupunginhallitus. Näyttelyvakuutus on käytännössä sitoumus, jossa kaupunki sitoutuu korvaamaan näyttelyn teoksille mahdollisesti aiheutuvat vahingot enintään em. vakuutusarvoon asti.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 12.5.2009:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Wäinö Aaltosen museossa järjestettävän Lapinin ja venäläisen avantgarden näyttelyn teosten vakuuttamiseksi myönnetään yhteisarvoltaan 2.328.350 euroa. Näyttelyvakuus astuu voimaan välittömästi ja on voimassa 9.10.2009 asti.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedWäinö Aaltosen museo
tiedKulttuurilautakunta
tiedKulttuuritoimi
tiedKunnas Heikki