Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvotoimikunta617.03.20096
Kaupunginhallitus23127.04.20096 Kj

3210-2009 (015)

Tasa-arvotoimikunnan esitys toimikunnan nimen muuttamisesta

Tiivistelmä:

Tasa-arvotoimikunta on 17.3.2009 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että toimikunnan nimi muutettaisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnaksi.

Tastm § 6

Yhdenvertaisuuslaki (21/2004) tuli voimaan 1.2.2004 ja tasa-arvolaki uudistetussa muodossaan (232/2005) tuli voimaan 1.6.2005 lukien.

 

Yhdenvertaisuuslaissa määritellään syrjintäkielto, jonka mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen ja kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella (6 §).

 

Tasa-arvolain mukaan välitön ja välillinen syrjintä sukupuolen perusteella on kiellettyä (7 §).

 

Molemmissa laeissa korostetaan viranomaisten velvollisuutta edistää toiminnassaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista. Edistämistoimet konkretisoidaan molempien lakien edellyttämissä suunnitelmissa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmissa tarkastellaan viranomaisen toimintaa sekä asiakkaille tuotetun palvelun että työnantajaroolin ja työyhteisöjen näkökulmasta.

 

Turun kaupungilla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien edellyttämä suunnittelutyö on yhdistetty. Hallintokunnissa laadittiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat vuoden 2006 aikana kaupunginhallituksen hallintojaostossa 13.12.2005 § 360 hyväksyttyjen kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteiden, suunnitteluohjeiden ja -mallin mukaisesti. Hallintokunnissa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien arviointi- ja päivitys on käynnissä ja se toteutetaan vuoden 2008–2009 aikana.

 

Uuden tasa-arvotoimikunnan asettamisen yhteydessä on hyvä pohtia myös yhdenvertaisuusasioiden liittämistä ko. toimikunnan viralliseen toimenkuvaan ja toiminimeen. Turun kaupungilla lain mukainen suunnittelutyö on jo yhdistetty vuonna 2006 ja on luontevaa, että toimikunta arvioi, seuraa ja tukee suunnitelmatyön edistymistä.

 

Ehdotus       Tasa-arvotoimikunta keskustelee omasta roolistaan ja toiminimestään ja laajentaa nimeään lakisääteisen suunnitteluvelvoitteen mukaan muotoon Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunta.

PäätösTasa-arvotoimikunta keskusteli roolista ja toiminimestä ja päätti esittää kaupunginhallitukselle tasa-arvotoimikunnan uudeksi nimeksi Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta.

Kh § 231

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että tasa-arvotoimikunnan nimi muutetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmTasa-arvotoimikunta
ilmKuru Hannele
ilmPaasivirta Anne
ilmPuska Pirjo