Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22014.04.20091 Yj

15958-2008 (713)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kiinteistölautakunnan päätös 14.1.2009 § 3 "Turun kaupungissa olevien valaistujen yksityisteiden valaistusverkon luovuttaminen tiekuntien omistukseen ja hallintaan"

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 2.2.2009 § 55 päättänyt ottaa käsiteltäväkseen kiinteistölautakunnan 14.1.2009 § 3 kohdalla tekemän päätöksen, joka koskee valaistujen yksityisteiden valaistuverkon luovuttamista tiekunnille. Em. kiinteistölautakunnan päätöksestä on tehty lukuisia oikaisuvaatimuksia. Kiinteistölaitos on luovuttanut Tiehallinnolle valaistusverkkoa vuoden 2008 aikana. Taustalla on ohjeistus, jonka mukaan tien omistaja ja hallitsija omistaa myös valaistuksen. Kiinteistölaitos on luo-vuttanut valaistusverkkoa Tiehallinnolle Paattisilta Säkyläntien varrelta sekä Metsämäestä Vanhan Tampereentien varrelta. Samankaltainen valaistusverkon luovuttaminen kunkin tien omistajalle ja hallitsijalle on nyt käsittelyssä myös yksityisteiden kohdalla.

Kh § 220

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Kiinteistölautakunta on 14.1.2009 § 3 päättänyt Turun kaupungissa olevien valaistujen yksityisteiden valaistusverkon luovuttamisesta tiekuntien omistukseen ja hallintaan. Kaupunginhallitus on 2.2.2009 § 55 päättänyt ottaa edellä mainitun kiinteistölautakunnan päätöksen käsiteltäväkseen. Kiinteistölautakunnan päätöksestä on tehty lukuisia oikaisuvaatimuksia.

Turun Kiinteistöliikelaitoksella on Fortum Sähkönjakelun verkossa 27 valaistua kohdetta, joiden yhteispituus on 14,8 kilometriä. Turku Energian verkossa on kaikkiaan 69 kohdetta, joiden yhteispituus on 23,7 kilometriä. Yhteenlaskettu sähkönkulutus on noin 300 000 kWh vuodessa.

Yksityisteitä on valaistu kaupungin toimesta teknillisten laitosten lautakunnan päätöksellä jo viisikymmenluvulta lähtien. Kaupunki on vastannut ko. teiden valaistuksen suunnittelusta, rakentamisesta, ylläpidosta ja energiakustannuksista. Yksityisteiden valaisemisperiaatteita Turun alueella on käsitelty tämän jälkeen kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnassa 12.2.1997 § 115, jolloin vahvistettiin valaisuperiaatteeksi, että tien varrella olevan asutuksen tiheyden tulee olla vähintään kaksi asuntoa sataa metriä kohti.

Suomen kuntaliitto ja Tiehallinto ovat julkaisseet vuonna 2001 ohjeistuksen ”Kunnan ja valtion kustannusvastuun periaatteet yleisen tien pidossa”. Ohjeistusta on täydennetty Turun tiepiirin johtoryhmän 12.4.2002 hyväksymillä menettelytavoilla. Tämän ohjeistuksen perusteella on Turku luovuttanut valaistusverkkoaan Tiehallinnon omistukseen Säkyläntieltä ja Vanhalta Tampereentieltä.

Turussa tiekuntia on tuettu perinteisesti kolmella tavalla; perusparannus- ja kunnossapitoavustuksella sekä toteuttamalla valaistus kaikkiaan noin 40 kilometrille yksityistietä. Kunnalliset avustukset eivät ole lakisääteisiä vaan yksityistielain 95 §:n mukaisesti kunta saa päättää avustuksistaan ja avustusten ehdoista. Perusparannus ja kunnossapitoavustusten kokonaismäärä on tällä hetkellä 70 000 euroa vuodessa. Valaistuksen kustannukset sisältäen normaalit kunnossapitotyöt ja sähkön kulutuksen ovat noin 35 000 euroa vuodessa.

Muissa verrokkikaupungeissa (Oulu, Tampere, Vantaa) ei yksityisteitä valaista Turun periaatteiden mukaan. Tiekuntien on mahdollista itse teettää valaisimet ja tiekuntien omistamien verkkojen ylläpitoa tuetaan erillisten harkinnanvaraisten avustusten muodossa. Turkuun vuosien aikana muodostunut yksityisteiden valaistusverkko on lisäksi poikkeuksellisen laaja verrattuna muihin kaupunkeihin.

Valaistusverkon aiheuttamat kustannukset tulevat kasvamaan seuraavan 25 vuoden aikana merkittävästi nykyisestään. Kustannusten kasvun syynä on verkoston uusimistarve. Valaisimet täytyy uusia noin 10 vuoden aikavälein ja valaisintolpat noin 25 vuoden aikavälein. Tämä nostaa nykyisiä ylläpitokuluja huomattavasti. Yksityisteiden valaistusverkon ylläpitäminen tulee maksamaan kokonaisuudessa arviolta 1,8 miljoonaa euroa vuoden 2009 hintatasolla seuraava 25 vuoden aikana.

Edellä mainittujen seikkojen perusteella Turun kaupungin tulisi muuttaa yksityisteiden avustusperiaatteitaan valaistuksen osalta ja aloittaa portaittaisesti yksityistievalaistuksen luovuttaminen ko. tiekunnille. Luovutus on vastikkeeton ja alkaa niistä tiekunnista, jotka on jo nyt irrotettu pääverkosta Säkyläntien ja Vanhan Tampereentien varrella. Seuraavaksi luovutettavaksi tulisi valaistus niissä tiekunnissa, joissa valaistusverkko vaatii uudistustoimenpiteitä, kuten esimerkiksi asukkaiden taholta tuleva laajennustarve. Viimeisimpänä luovutettaisiin valaistus niille tiekunnille, joiden valaisimet ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja vaativat korvausinvestointeja. Turun kaupungin ei tulisi enää jatkossa uusia kustannuksellaan ikääntynyttä yksityistievalaistusta.

On samalla kuitenkin kohtuullista, että Turun kaupunki maksaa näille valaistuille tiekunnille nykyistä sähkönkulutusta vastaavan määrän kunnossapitoavustuksen tasokorotuksena sekä tukee valaisimien ylläpitoa ja uusimista perusparannusavustusten tasokorotuksilla. Valaisinverkon järjestelmällistä uusimista ei kaupunki kuitenkaan enää suorittaisi. Tiekunnat uusisivat halutessaan valaistusta tarveharkintaisesti ja kaupunki tukisi toimenpiteitä perusparannusavustuksella. Irrotuksen vaatimat työt ja liittymämaksut maksaisi kaupunki tiekuntien puolesta.

Oheismateriaali 1Kiinteistölautakunta 14.1.2009 § 3

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimukset

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää yksityisteiden avustusperiaatteista siten,

että Turun kaupunki ei enää uusi yksityisteiden valaistusverkkoa,

että se aloittaa vuoden 2009 aikana yksityisteiden valaistusverkon vastikkeettoman luovutuksen ko. tiekunnille ja

että valaistuksen luovuttaminen toteutetaan portaittaisesti aloittaen tiekunnista, joiden valaistus on jo nyt irrotettu pääverkosta jatkuen seuraavaksi tapauskohtaisesti niiden tiekuntien osalta, joiden valaisinverkko vaatii tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä. Viimeisenä luovutetaan valaistus niille tiekunnille, joiden valaistus tulee käyttöikänsä päähän ja vaatii uudisrakennustoimenpiteitä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää,

että valaistuille tiekunnille maksetaan luovutuksen jälkeen avustuksena nykyistä sähkönkulutusta vastaava summa kunnossapitoavustuksen tasokorotuksena,

että kaupunki tukee valaisimien uusimista ja ylläpitoa ottamalla ne perusparannusavustuksen piiriin,

että irrotuksen vaatimat työt ja liittymämaksut maksaa kaupunki ja

että kiinteistölautakunnan päätöksestä 14.1.2009 § 3 tehdyt oikaisuvaatimukset eivät anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin ehdotuksesta yksimielisesti.