Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22414.04.20095 Yj

5210-2006 (613, 627)

Kv: Toijaisten kaupunginosan korttelien 34-44 ja 49-50 sekä katu-, puistopolku- ja virkistysalueiden asemakaava-, asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus (os. Kukolantie, Toijaistentie) "Peippola" (13/2006) (Yj)

Tiivistelmä:

Asemakaavatoimisto on laatinut Toijaisten kaupunginosaan asemakaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on toteuttaa ja tarkentaa hyväksytyn Hirvensalon osayleiskaavan aluevarauksia asuntorakentamista, virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja liikenneverkkoa varten. Asemakaavan laadinta perustuu Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmaan. Omakotitontteja alueelle on osoitettu 37 kpl. Kukolantien varteen on osoitettu tontti päiväkodille. Rakennusoikeutta alueelle on osoitettu yhteensä 9 590 k-m2.

Kh § 224

Asemakaavatoimisto/Päivi Siponen 12.1.2009/565-08:

”Asemakaavatoimisto on laatinut 10.9.2008 päivätyn ja lausuntojen perusteella 10.12.2008 muutetun asemakaavaehdotuksen Toijaisten kaupunginosaan Kukolantien jatkeen eteläpuolelle.

 

Asemakaavan tavoitteena on toteuttaa ja tarkentaa hyväksytyn Hirvensalon osayleiskaavan aluevarauksia pientalovaltaista asuntorakentamista ja virkistysaluetta sekä liikenneverkkoa varten.

 

Asemakaavassa on alueelle osoitettu omakotitontteja 37 kpl. Kukolantien varteen on kaavoitettu tontti päiväkodille. Eriluonteisia virkistysalueita kaava-alueella on yhteensä 5,1 ha ja luonnonsuojelualuetta 1,0 ha. Yhteensä kaava-alue on 12,4 ha, ja kerrosalaa alueella on yht. 9 590 k-m2. Uusia asukkaita alueelle tulee noin 170.

 

Aloite

Asemakaavan laadinta perustuu Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmaan vuosille 2006-2010, joissa kohde on osa laajempia ”Kukolantie I ja II” kaava-alueita, jotka on merkitty vahvistuvaksi vuosina 2007 ja 2009.

 

Nykytilanne

Kaava-alue on kaupungin omistuksessa. Kaupungin omistamat peltoalueet on vuokrattu yksityiselle viljelijälle.

 

Peltojen keskellä sijaitsee yksinäinen pieni metsäinen kumpu kaupungista siirretyn yksityisen asutun rakennuksen kera. Sinne johtaa koivukuja Välimäen metsästä johtavan pienen hiekkatien päässä.

 

Aivan Toijaistentien kupeessa sijaitsee Toijaisten luonnonsuojelualue. Alueen läpi virtaa monia ojia, mutta suurin niistä lähtee Särkilahdesta ja jatkaa alas Valkamantien ali aina Illoistenjärveen saakka.

 

Idästä on rakentumassa kohti Peippolaa Kukolantien Kissankulma, Tammilehto ja Itä-Toijaisen kaava-alueet, jotka näkyvät avoimessa peltomaisemassa kauas.

 

Suunnittelutilanne

Maankäytön suunnittelua alueella ohjaa ympäristöministeriön 22.1.2001 vahvistama Hirvensalon osayleiskaava 2020.

 

Osayleiskaavassa Kukolantien jatkeen molemmat puolet on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, jonka avointen maisematilojen puoleisten reunojen yhtenäisyydestä tulee erityisesti huolehtia. Kaava-alueen itäosassa on Toijaisen luonnonsuojelualue. Eteläosa on osayleiskaavan mukaista M-aluetta (maa- ja metsätalousaluetta), jonka läpi kulkee ulkoilureitti Särkilahden koululta Kukolantien poikki Myllyvuoren kuntoradalle ja aina Wäinö Aaltosen koululle.

 

Hirvensalon osayleiskaavan tarkistus

Osana osayleiskaavan tarkistusvaihetta v. 2007 tutkittiin myös tarvetta Peippolan kaava-alueen läpi johtavalle uudelle katulinjaukselle Häppilään, Illoistenjärven pohjoispuolen tuleville uusille kaava-alueille. Tällöin kadulle ei olisi sallittu tonttiliittymiä. Tarkastelussa päädyttiin siihen, että nykyisen Valkamantien jatkaminen levennettynä tulee riittämään.

 

Kaava-alue rajoittuu idässä vuonna 20.1.2007 hyväksyttyyn Tammilehdon asemakaavaan. OAS-vaiheen jälkeen kaava-alueeseen otettiin mukaan hieman enemmän Peippola I tilaa ja luonnonsuojelualue kokonaisuudessaan.

 

Lausuntovaiheen aikana otettiin nimenmuutoksen takia kaavaan mukaan Tammilehdon kaavasta Toijaistentie kiertoliittymään saakka. Olemassa olevaa Valkamantie-nimeä jatketaan kiertoliittymään saakka.

 

Luontoarvojen perusselvitys

Suomen Luontotieto Oy:n toimesta on kaava-alueelle tehty luontoarvojen perusselvitys kesällä 2005. Alueella sijaitsee Toijaisten luonnonsuojelualue.

 

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laatimisvaiheet sekä osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen on kuvattu osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa, joka on lähetetty osallisille 3.5.2006.

 

Asemakaavan vireille tulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksissa 2006, 2007 ja 2008.

 

Aloituskokous viranomaisille on pidetty 18.10.2006.

 

Kirjallisia mielipiteitä on jätetty yksi osallistumis- ja arviointivaiheessa:

 

Hirvensalo-seura ry 15.8.2006:

 

Hirvensalo-seura esittää, että Toijaisten kylätien pohjoispuoli jätettäisiin kokonaan rakentamatta sen jylhän luonnonmaiseman ja Toijaisten kantatilan kulttuurimaiseman säilymiseksi.

 

Asemakaavatoimisto:

Toijaisten kylätien pohjoispuoli on jätetty Peippolan kaava-alueella kokonaan rakentamatta, juuri mm. jylhän luonnonmaiseman ja Toijaisten kantatilan kulttuurimaiseman säilymiseksi.

 

Lausunnot

 

10.9.2008 päivätystä asemakaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot rakennusvalvonta-, suunnittelu- ja ympäristönsuojelutoimistoilta, Maakuntamuseolta, Kiinteistölaitokselta, Lounais-Suomen ympäristökeskukselta, Tiehallinnolta, Liikuntapalvelukeskukselta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Turku Energialta, Vesilaitokselta, Sosiaalikeskukselta ja Lasten ja nuorten hyvinvoinnin johtoryhmältä.

 

Asemakaavaehdotuksesta on saatu seuraavat lausunnot, joiden perusteella ehdotusta on muutettu 10.12.2008.

 

Ympäristönsuojelutoimisto, Maakuntamuseo, Lounais-Suomen ympäristökeskus (sähköpostitse), Turun tiepiiri (sähköpostitse): Ei huomautettavaa.

 

Sosiaalikeskus:

Keskusteluissa Hirvensalon päivähoidon aluepäällikön kanssa tuli ilmi päivähoidon akuutti tarve 100 lapsen päiväkodille, n. 1100 k-m2.

 

Aluekeskuksen koulun yhteyteen tuleva mahdollinen päiväkoti v. 2014 olisi päivähoidon tarpeisiin nähden myöhässä.

 

Peippolan kaava-alueelle tulisi varata tontti tilaelementtirakenteiselle siirrettävälle päiväkodille, jossa olisi tilat n. viidelle päiväkotiryhmälle. Erityistiloja kuten monitoimitiloja ei ko. rakennuksessa ole välttämätöntä olla. Peippolan alueen sijainti palvelee Hirvensalon alueen Pikisaaren sekä Haarlan päivähoidon tarvitsijoita hyvien liikenneyhteyksien ja kulkuväylien takia.

 

Inventointikohteisiin on päivähoidon osalta esitetty vuonna 2008 Hirvensalon päiväkotikiinteistön kiirehtimistä. Uuden rakennuksen myötä ulkopuolisilta tahoilta vuokratuista tiloista voitaisiin todennäköisesti luopua.

 

Asemakaavatoimisto:

Asemakaavatoimisto harkitsi ensin tekevänsä vain rakennusalan päiväkodille Kukolantien varteen Häppilänlaakson puistoon.

 

Kiinteistölaitoksen kovan vastustuksen vuoksi päädyttiin tonttiin (YL-1) ja LPA-korttelialueeseen (autopaikat päiväkodille ja puistolle).

 

Kiinteistölaitos:

Kiinteistölaitos ehdottaa, että kevyen liikenteen väylät (Evakkotaival ja Muuttopolku) Häppilänlaakson VE-1 puistoalueelle muutetaan ajoyhteydeksi ja sijainniltaan ohjeellisiksi poluiksi.

 

Kiinteistölaitos vastusti myös pelkkää rakennusalaa päiväkodille Häppilänlaakson puistoon.

 

Asemakaavatoimisto:

Yhteydet puistoon (Evakkotaival ja Muuttopolku) on muutettu sijainniltaan ohjeellisiksi poluiksi ja ajoyhteydeksi. Päiväkodille tehtiin YL-1-tontti Kukolantien varteen.

 

Rakennusvalvontatoimisto:

Kaava-alueella ei ole riittävästi otettu huomioon tonttiliittymien sijoittamista eikä turvallista ajomahdollisuutta tontilta kadulle (varsinkin korttelissa 38, lausunnoille lähteneen kartan korttelinumero).

 

Asemakaavatoimisto:

Peippolan kaava-alue muistuttaa Friskalan vastaavaa, jossa myös peruutetaan kadulle autokatoksesta. Siellä ei ole liikennesuunnittelijoiden mukaan ongelmia esiintynyt tässä asiassa. Tontilta löytyy kuitenkin n. 5 metrin vapaa alue ennen katua. Toisaalta Turun keskustassa vilkkaasti liikennöidyillä keskustan Koulu- ja Puistokaduillakin peruutetaan vinoparkeista kadulle. Asemakaavatoimiston kanta on, ettei lausunto anna aihetta muutokseen.

 

Suunnittelutoimisto ja asemakaavatoimisto (keskustelut):

Suunnittelutoimiston tulvareittisuunnittelun vuoksi levennettiin Kukolantien ja Valkamantien katualueita, ja siirrettiin Toijaisten luonnonsuojelualueen viereistä korttelia kauemmaksi luonnonsuojelualueesta, jotta ojat saatiin mahtumaan. Tulvareitti lisättiin myös korttelin 38 keskelle. Häppilän kyläpolun viereiselle ojalle annettiin myös enemmän tilaa.

 

Päiväkotitontin melumääritykset tarkistettiin yhdessä suunnittelutoimiston kanssa. Kukolantien melualue ulottuu n. 50 metrin päähän kadun keskilinjasta, 55 dBA. Julkisivun ääneneristävyysvaatimus 20 metrin päässä kadun keskilinjasta on n. 30 dBA.

 

Vesilaitos:

Alueen hulevedet tullaan johtamaan Häppilän kyläpolun viheralueella olevaan avo-ojaan. Avo-ojan suuntaisesti sijoitetaan myös runkoviemäri, jota kautta alueen jätevedet johdetaan pumppaamolle. Jäteveden pumppaamo sijoitetaan korttelin 35 ja Siirtokarjalaistenpolun väliselle viheralueelle. Korttelin 39 tontin 1 viemäröinti voi muodostua ongelmalliseksi ja tontin osalta on syytä muodostaa rasite vesi- ja viemärijohdolle tontin koillisreunasta Häppilän kyläpolkua kohti.

 

Asemakaavatoimisto:

Häppilän kyläpolun viheraluetta on levennetty, jotta runkoviemäri mahtuisi. Yksi tontti poistettu on korttelista 38. Rasitetta ei tarvitse perustaa kaupungin omistamalle VE-1 alueelle vesi- ja viemärijohdon vetämistä varten.

 

Turku Energia:

Tulevaan asemakaavaan tulee merkitä muuntamopaikka; sähkönjakelun muuntamo, ET-alueena 5 m x 10 m.

 

Asemakaavatoimisto:

Asemakaavatoimisto on lisännyt kaavaan ET-korttelialueen Häppilänlaakson puistoalueelle Johanneksentien varteen.

 

Liikuntapalvelukeskus ja asemakaavatoimisto (keskustelut):

Lausunnoille lähteneessä kartassa oli varattu isot kentät esim. jalkapalloa varten, mutta keskusteluissa tuli ilmi, että nimenomaan pienempiä kenttiä tarvitaan vapaampaan (ei urheiluseurojen) käyttöön. Päiväkotitontin tultua Kukolantien varteen alueelle mahtuikin paremmin vain kolme pienempää liikuntapalvelun toivomaa kenttää; 20 m x 36 m (jalkapallon pienpeli tai tennis), 15 m x 28 m (koripallo) ja 9 m x 18 m (beach volley).

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos:

Alueelle on rakennettava kunnallistekniikan yhteydessä kattava palopostiverkosto sammutusveden saannin varmistamiseksi.

 

Muut muutokset

Toijaistentie kiertoliittymään saakka otettiin mukaan kaava-alueeseen nimenmuutoksen takia. Olemassa olevaa Valkamantie-nimeä jatketaan kiertoliittymään saakka. Nimistötoimikunta on kokouksessaan 29.9.2008 esittänyt kaava-alueelle Karjalaan jääneen Johanneksen pitäjän h-alkuisia kylän nimiä. AO-korttelialueelle on lisätty kellarinrakentamiskielto.

 

Ehdotus

Kaavan runkona on uusi Johanneksenkatu, joka myötäilee kaarevasti metsän reunaa. Asuinpientalojen korttelit sijaitsevat molemmin puolin kaarevaa katua.

 

Vastapainona Kukolantien varteen tällä hetkellä nousevalle uudelle talorivistölle (Kissankulma ja Tammilehdon kaava-alueet) Peippolan kaava-alueella avautuu puistoalue peli- ja leikkikenttineen päiväkotitontin eteläpuolella.

 

Kaikki tärkeät pienet metsäsaarekkeet on pyritty säilyttämään, sekä myös pieni asuttu metsäkumpare, ja sinne johtava koivukuja.

 

Toinen tärkeä elementti alueella on suuri oja, jonka paikka säilytetään, ja sille annetaan tilaa virrata Särkilahdesta alas Illoistenjärveen. Hirvensalon suuri ongelma on hulevedet, joten niiden käsittelyyn puistossa on varattu tilaa.

 

Asemakaava-alueen pinta-ala on 12,4 ha, josta asuinrakennusten (AO-1) korttelialuetta 3,5 ha, julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue lasten päiväkotia varten 0,7 ha, katualueita 1,9 ha ja virkistysalueita 5,1 sekä luonnonsuojelualue 1,0 ha.

 

Kaava-alueelle on asuinrakentamiseen rakennusoikeutta osoitettu 9590 k-m2. Kaava-alueen tulevaksi asukasmääräksi arvioidaan noin 170 asukasta.

 

AO-korttelialueen kaavamääräykset on pyritty tekemään riittävän väljiksi, sallien alueella julkisivuissa rappausta, poltettua punatiiltä tai yhtenäistä laudoitusta. Julkisivujen värityksen tulee olla vaalea, terrakotan värinen tai harmaa. Alueen 37:sta asuinrakennuksesta 18 on yksikerroksisia ja 19 kaksikerroksisia. Rakennusoikeudet vaihtelevat 170 k-m2:sta 250 k-m2:een.

 

Lausuntovaiheessa tuli ilmi akuutti tarve päiväkodille, jolle kaavoitettiin tontti Kukolantien varteen (YL-1). Autopaikkojen korttelialue (LPA) palvelee sekä päiväkotia että puistoalueen käyttäjiä.

 

Kaavan vaikutukset

Asemakaavan toteuttamisen myötä nykytilanne tulee muuttumaan peltoympäristössä hyvinkin paljon.

 

Toisaalta kauniiseen maisemaan tulee muuttamaan uusia tyytyväisiä asukkaita.

 

Tontit on kaavoitettu avoimeen peltomaisemaan jättäen metsäiset kumpareet virkistysalueiksi asuinalueiden väliin. Suurimmat olemassa olevat joenuomat on pyritty säästämään.

 

Toijaisen luonnonsuojelualue on rajattu rakentamisen ulkopuolelle.

Liikenne Kukolantiellä ja Toijaistentiellä tulee lisääntymään uusien asukkaiden myötä.

 

Alue tullaan liittämään kaupungin kunnallistekniikkaan. Maa- ja metsätalouskäytössä olleen alueen valjastaminen osittain asuinalueeksi aiheuttaa investointikustannuksia mm. kunnallistekniikan järjestämisen johdosta. Alueen viemäröinti tulee ehkäisemään jo olemassa olevien ympärivuotisten asuntojen ympäristöhaittoja. Nykyinen ilmasähköjohto kaapeloidaan.”

 

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 3.2.2009 esittänyt, että 10.9.2008 päivätty ja 10.12.2008 lausuntojen perusteella muutettu Toijaisten kaupunginosan korttelien 34-44 ja 49-50 sekä katu-, puistopolku- ja virkistysalueiden asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

 

Lautakunta on samalla päättänyt esittää sitovien tonttijakojen hyväksymistä asemakaavan yhteydessä.

 

Ehdotus on ollut säädetyssä järjestyksessä julkisesti nähtävänä 16.2.-17.3.2009 välisen ajan mainitut päivät mukaan luettuina kenenkään tekemättä ehdotusta vastaan muistutusta.

 

Asemakaavaehdotukseen on nähtävänä oloajan jälkeen tehty kaksi tarkistusta: ET –kortteli nro 39 Johanneksentieltä on siirretty 5 metriä kortteli 38:n rajasta länteen päin sekä YL-1 korttelin ja LPA korttelialueen välille on lisätty tontin rajan yli ajon salliva nuoli. Em. tarkistukset eivät aiheuta tarvetta asettaa ehdotus uudelleen nähtäväksi.

 

Oheismateriaali 1              Selostus

 

Oheismateriaali 2              Tilastolomake

 

Kartta on jaettu erillisenä.

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa asemakaava-, asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotuksen hyväksymistä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan esittämässä jäljempänä olevassa kaupunginhallituksen ehdotuksessa tarkemmin yksilöidyssä muodossa.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 10.9.2008 päivätyn, 10.12.2008 lausuntojen ja 18.3.2009 asemakaavatoimistossa tehdyn tarkistuksen perusteella muutetun Toijaisten kaupunginosan korttelien 34-44 ja 49-50 sekä Kukolantien osan, Valkamatien, Johanneksentien, Hannukkalankujan, Huistuppulankujan, Huumolankujan, Huunonsaarenkujan, Pika-asutustien, Evakkotaipaleen, Häppilan kyläpolun, Muuttopolun, Siirtokarjalaistenpolun, Toijaisten kyläpolun, Häppilänlaakson, Häppilännotkon, Toijaisenmäen ja Välimäen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot: (Toijainen) 153-34 tontit 1ja 2, (Toijainen) 153-35 tontit 1-3, (Toijainen) 153-36 tontit 1-3, (Toijainen) 153-37 tontit 1ja 2, (Toijainen) 153-38 tontit 1-3, (Toijainen) 153-40 tontit 1-7, (Toijainen) 153-41 tontit 1-3, (Toijainen) 153-42 tontit 1-5, (Toijainen) 153-43 tontit 1-4, (Toijainen) 153-44 tontit 1 ja 2, (Toijainen) 153-49 tontit 1-2 sekä (Toijainen) 153-50 tontit 1-3.

------

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää tehdä kaupunginvaltuustolle edellä olevan ehdotuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto