Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19906.04.20091 Kj

3399-2009 (041)

Lisätalousarvio vuodelle 2009 sekä muutokset taloussuunnitelmavuosiin 2010 ja 2011 (Kj), kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 päätöksen täytäntöönpano

Tiivistelmä: -

Kh § 199

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola 2.4.2009:

 

Kaupunginvaltuusto päätti 30.3.2009 § 97 lisätalousarviosta vuodelle 2009 sekä muutoksista taloussuunnitelmavuosiin 2010 ja 2011. Kaupunginhallituksen tulee velvoittaa lauta- ja johtokunnat muuttamaan vuoden 2009 talousarvionsa käyttösuunnitelmaa tai liiketoimintasuunnitelmaa vastaamaan kaupunginvaltuuston tekemää päätöstä. Mikäli lauta- tai johtokunta joutuu muuttamaan kaupunginvaltuuston 17.11.2008 vuodelle 2009 hyväksyttyä sidottua toiminnallista tavoitetta, tulee hallintokunnan tehdä tästä muutoksesta esitys kaupunginhallitukselle. Mahdolliset muutosesitykset kootaan ja viedään kaupunginvaltuuston käsittelyyn vielä tämän kevään aikana.

 

Lauta- ja johtokuntien tulee muuttaa määrärahojensa jaot 8.5.2009 mennessä vastaamaan annettua määrärahaa, tuloarviota tai toimintakatetta. Liikelaitosten tulee muuttaa talousarvionsa niin, että uusi tavoite liikeylijäämä/alijäämä + poistot toteutuu ja tuottajaliikelaitosten tavoitteet toteutuvat. Virastojen ja laitosten tulee huolehtia, että menoihin ja tuloihin tehtävät muutokset ilmoitetaan alamomenteittain ja organisaatioyksiköittäin talouspalvelukeskukselle heti lauta- tai johtokuntakäsittelyn jälkeen.

 

Määrärahojen supistuksia kohdennettaessa tulee lautakuntien ja johtokuntien huomioida, että alun perin informaatioteknologiaan (it-menoihin) hallintokunnissa kohdistetut määrärahat, tullaan siirtämään talousarviovuoden aikana keskitettyyn it-toimintaan. Näihin sisäisiin menoihin ei tule leikkausta kohdistaa, koska keskitetty it-toiminta kohdistaa it-menojen säästöt kaupunkitasolla myöhemmin koko it-toiminnan hyväksi. Tämä ei koske toimialasovelluksia eikä kehittämishankkeita.

 

Ennusteiden perusteella Turun verotulot alittuisivat yhteensä 38 milj. euroa alkuperäiseen talousarvioon merkitystä. Vuoden 2009 tuloslaskelma oli alun pitäen alijäämäinen 10,8 milj. euroa, joten verotulojen alitus aiheuttaa lähes 50 milj. euron alijäämän. Tämä vastaisi kahden veroprosentin korotuksen tuottoa kunnallisverossa. Tässä vaiheessa ei ollut mahdollista löytää nopeita tuloja lisääviä toimia, joten jäljelle jäi vain menojen leikkaukset. Näin ollen taloudelliset syyt ovat pakottaneet kaupungin säästötoimiin. Säästötoimet on kohdistettu kaikkiin hallintokuntiin. Hallintokunnilla on näin ollen taloudelliset perusteet käyttää säästötoimissaan myös lomautuksia, mikäli muilla toimilla, mukaan lukien talkoovapaat, ei riittäviä säästöjä saada aikaiseksi. Lomautusprosessia kaupunginhallitus käsittelee erillisenä asiana. Virastopäälliköt velvoitetaan informoimaan tiiviisti sektorijohtoa siitä, miten säästötoimet hallintokunnissa tullaan käytännössä toteuttamaan.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa lauta- ja johtokunnille, että niiden tulee 8.5.2009 mennessä muuttaa määrärahojensa jaot vastaamaan kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 päättämässä lisätalousarviossa annettua määrärahaa, tuloarviota tai toimintakatetta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunginjohtajan asian käsittelyn yhteydessä esittelemä lisätalousarvion täytäntöönpanon aikataulu otetaan pöytäkirjan liitteeksi.

Liite 1Lisätalousarvion käsittelyaikoja

Päätös tehtiin Randellin ehdotuksesta yksimielisesti.

Merkittiin, että asian käsittelyn yhteydessä kiinteistöliikelaitoksen toimitusjohtaja Jouko Turto ja tilaliikelaitoksen johtaja Martti Kuitunen esittelivät liikelaitostensa investointeja vuonna 2009.

Jakelu

tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvJätteenpolttoliikelaitos
tpvKaupunginkirjasto
tpvKaupunginorkesteri
tpvKaupunginteatteri
tpvKeskushallinto
tpvKeskushallinto, kirjaamo
tpvKeskushallinto, sisäinen tarkastus
ilmKeskushallinto, talousasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKiinteistöpalveluliikelaitos
tpvKulttuuriasiainkeskus
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tpvLiikuntapalvelukeskus
tpvMuseokeskus
tpvNuorisoasiainkeskus
tpvOpetuspalvelukeskus
tpvRakennusvalvontatoimisto
tpvRevisiotoimisto
tpvRuokapalvelukeskus Katerinki
tpvRuotsinkielinen työväenopisto
tpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tpvTalotoimiliikelaitos
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
tpvTurun ammattikorkeakoulu
tpvTurun Satama
tpvTurun Seudun Kehittämiskeskus
tpvTurun suomenkielinen työväenopisto
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVesiliikelaitos
tpvViherliikelaitos
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvYmpäristönsuojelutoimisto


Liitteet:

Kh § 199
Liite 1:Lisätalousarvion käsittelyaikoja