Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20006.04.20092 Kj

3244-2009 (101, 040)

Henkilöstön lomautuksen valmistelun käynnistämistä koskeva periaatepäätös

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen tulisi päättää henkilöstön lomautuksen valmistelun käynnistämiseen liittyvien eräiden käytännön toimintaan liittyvien periaatteiden hyväksymisestä.

Kh § 200

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 23.3.2009 § 178 tehnyt kaupunginvaltuustolle esityksen lisätalousarviosta vuodelle 2009. Tämän lisätalousarvioesityksen mukaan virastojen/laitosten määrärahoja on esitetty vähennettäväksi yhteensä n. 36 milj. euroa. Kaupunginvaltuusto on 30.3.2009 § 97 hyväksynyt lisätalousarvion.

 

Koska lisätalousarvion hyväksymisestä johtuva kustannusten pakottava vähentämistarve voi johtaa siihen, että henkilöstöä joudutaan lomauttamaan vuoden 2009 aikana, teki kaupunginhallitus 23.3.2009 § 178 periaatepäätöksen, jonka mukaan kaupunginhallitus päätti käynnistää valmistelun henkilöstön lomauttamiseksi vähintään 2 viikoksi tai vastaavan suuruisen säästön aikaansaamiseksi henkilöstömenoissa.

 

Henkilöstöjärjestöjen kanssa on käyty neuvotteluja, joissa on kartoitettu mahdollisuuksia paikallisilla virka- ja työehtosopimuksilla saada aikaan vuonna 2009 palkkamenojen osalta, esim. lomarahoihin liittyvillä järjestelyillä, suhteellisen lyhyellä aikajänteellä vaikuttavia säästöjä. Näissä neuvotteluissa ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuuksia edetä säästötarpeita vastaavalla tavalla ja näin ollen tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että mahdollisesti toteuttavien lomautusten lisäksi välittömiä palkkakustannusten säästöjä on saatavissa ainoastaan tapauksissa, joissa ja viranhaltijat ja työntekijät vapaaehtoisesti anovat harkinnanvaraisia palkattomia virka- ja työvapaita (ns. talkoovapaat).

 

Jotta pidettävien talkoovapaiden suhde mahdollisesti toteutettaviin lomautuksiin olisi hahmoteltavissa, päätti kaupunginhallitus jo 16.3.2009 § 139, että viranhaltijan/työntekijän pitämät harkinnanvaraiset palkattomat virka-/työvapaat (ns. talkoovapaat) otetaan hänen osaltaan vähennyksenä huomioon häneen mahdollisesti kohdistuvaa lomautustarvetta harkittaessa / lomautuspäätöstä tehtäessä sekä myös mahdollisessa lomarahojen vaihtamisessa vapaaksi. Samalla päätettiin, että vähennys otetaan huomioon 1.1.-31.12.2009 pidettyjen / pidettävien talkoovapaapäivien osalta ja että vähennyksenä huomioidaan myös ennen viranhaltija-/työntekijäkohtaista lomautuspäätöstä anotut ja vuoden 2009 aikana pidettäväksi hyväksytyt talkoovapaat. Lisäksi todettiin, että ns. talkoovapaalla tarkoitetaan kaupunginhallituksen hallintojaoston 22.5.2007 § 175 hyväksymän ohjeen liitteen 1 kohdassa 5.1. tarkoitettua palkatonta virka- tai työvapaata, jonka ajaksi ei palkata sijaista ja jonka ajalta ei synny muitakaan ylimääräisiä palkkakustannuksia.

 

Ottaen huomioon, että kaupunginhallitus päätti 23.3.2009 käynnistää valmistelun henkilöstön lomauttamiseksi vähintään kahdeksi viikoksi tai vastaavan suuruisen säästön aikaansaamiseksi henkilöstömenoissa, on työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen välillä käynnistetty kunta-alan yhteistoimintalain 7 §:n mukainen taloudellisista syistä toimeenpantavaa lomauttamista koskeva yhteistoimintaneuvottelumenettely. Tässä tarkoituksessa kaupungin yhteistyötoimikunta kokoontuu ensimmäisen kerran 3.4.2009 käsittelemään yhteistoimintalain mukaisessa järjestyksessä sen edellyttämiä toimenpiteitä. Yt-lain mukainen neuvotteluvelvoite katsotaan lain 13 §:n mukaisesti täytetyksi, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Näin ollen ennen tämän neuvotteluvelvoitteen täyttymistä ei kaupunginhallituksessa ole mahdollista tehdä vielä tässä vaiheessa lomautuksia koskevaa tarkempaa periaatepäätöstä kuin mitä 23.3.2009 tehtiin.

 

Tässä vaiheessa olisi kuitenkin tarkoituksenmukaista määritellä kaupunginhallituksen 16.3.2009 § 139 tekemää periaatepäätöstä täsmällisemmällä tasolla vuonna 2009 pidettävien talkoovapaiden suhde viranhaltijaan/työntekijään mahdollisesti kohdistuvaa lomautustarvetta harkittaessa tai lomautuspäätöstä tehtäessä. Samoin tulee määritellä lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien suhde lomautuksiin. Tämä olisi omiaan selkeyttämään tilannetta ja toisaalta myöskin ehkä kannustamaan henkilöstöä anomaan talkoovapaita työnantajan yksipuolisesti määräämien lomautusten sijasta. Tämä kannustavuustekijä huomioon ottaen olisi tilanteen selkeyttämiseksi tarkoituksenmukaista päättää, että mikäli viranhaltija/työntekijä pitää tietyn määrän talkoovapaapäiviä tai lääkäri lomarahapäiviä, häntä ei tulla lomauttamaan vuonna 2009. Samalla virastoille/liikelaitoksille tulisi antaa yleisluonteinen ohje siitä, että niiden tulee välittömästi käynnistää virastossa/liikelaitoksessa mahdollisesti toteutettavaksi tuleviin lomautuksiin liittyvä valmistelu jo ennen kuin virasto-/liikelaitostasolla käydään hallintokuntakohtaiset kunta-alan yt-lain mukaiset neuvottelut. Lisäksi virastolle/liikelaitokselle tulisi antaa ohje ns. lomautusten ohjaus- ja suunnitteluryhmän virastokohtaisesta perustamisesta. Ryhmän tehtävänä olisi virasto- ja liikelaitoskohtaisesti suunnitella ja ohjeistaa virastossa/liikelaitoksessa tehtävien lomautuspäätösten pohjaksi mm. lomautusaikataulut ja –jaksotukset sekä muut lomautusten osalta ao. virastossa/liikelaitoksessa noudatettavat menettelytavat.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus toteaa kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 hyväksymään lisätalousarvioon viitaten, että hallintosäännön 38 §:ssä tarkoitetut taloudelliset lomautusperusteet ovat olemassa ja että ne koskevat kaupungin koko organisaatiota, minkä takia kaupunginhallitus edellyttää hallintosäännön em. §:ään viitaten, että lauta- ja johtokunnat toteavat em. lomautusperusteiden olemassa olon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää lisätalousarvion edellyttämän säästötavoitteen aikaansaamiseksi,

- että virastojen ja liikelaitosten tulee välittömästi ryhtyä valmistelemaan kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 hyväksymän lisätalousarvion edellyttämiä vähintään kahden viikon palkka- ja työnantajasivukulujen säästötavoitteen toteuttamiseen tähtääviä toimenpiteitä sekä siinä tarkoituksessa selvittää ja suunnitella hallintokuntatasolla erikseen käytävien kunta-alan yt-lain (449/2007) edellyttämien neuvottelujen pohjaksi mm. sitä, millä tavoin virastossa/liikelaitoksessa toteutettavaksi edellytetyt lomautukset voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella ja toimintaa vähiten haittaavalla tavalla ja jotta em. neuvottelussa on hallintokunnan osalta annettavissa muun muassa em. lain 5 §:n 1 momentin ja 7 §:n 2 momentin tarkoittamat käytettävissä olevat tiedot ja selvitykset,

- että kukin virastopäällikkö / liikelaitoksen johtaja asettaa johdollaan toimivan virastossa/liikelaitoksessa toteutettavien lomautusten ohjaus- ja suunnitteluryhmän, joka virasto- ja liikelaitoskohtaisesti suunnittelee ja ohjeistaa virastossa/liikelaitoksessa tehtävien lomautuspäätösten pohjaksi mm. lomautusaikataulut ja –jaksotukset sekä muut lomautusten menettelytavat siten, että lomautuksia toteutettaessa otetaan huomioon ao. viraston/liikelaitoksen palvelutoiminnan luonteeseen liittyvät piirteet, jotta lomautukset voidaan toteuttaa tarkoituksenmukaisella ja toimintaa vähiten haittaavalla tavalla,

- että viranhaltija- ja työntekijäkohtaisesti tarvittavan lomautusajan vähennyksenä otetaan viranhaltijan/työntekijän osalta huomioon hänen vuoden 2009 aikana pitämänsä talkoovapaat (Kaupunginhallitus 16.3.2009 § 139) siten, että kuukausipalkkaisella viranhaltijalla/työntekijällä 5 työpäivän pidettävä talkoovapaa vastaa 7 kalenteripäivän lomautusta ja tuntipalkkaisilla työntekijöillä (TTES) 4 työpäivän talkoovapaa 5 työpäivän lomautusta,

- että talkoovapaaksi katsotaan kaupunginhallituksen hallintojaoston 22.5.2007 § 175 hyväksymän ohjeen liitteen 1, kohdan 5.1 tarkoittamat edellytykset täyttävä harkinnanvaraisesti myönnetty/myönnettävä palkaton virka- tai työvapaa, jonka ajaksi ei palkata sijaista ja jonka ajalta ei synny muitakaan ylimääräisiä palkkakustannuksia,

- että lääkärisopimuksen (LS) yleisen osan 24 §:n mukaisesti pidettävät 5 lomarahapäivää, joiden ajalle ei palkata sijaista, vastaa 7 kalenteripäivän lomautusta,

- että, jos viranhaltija/työntekijä on pitänyt/pitää vuonna 2009 vähintään 10 työpäivää talkoovapaata (TTES vähintään 8 työpäivää) tai vähintään 10 lääkärisopimuksen mukaista lomarahapäivää, häntä ei lomauteta vuonna 2009 ja että vähennyksenä huomioidaan ennen viranhaltija- ja työntekijäkohtaista lomautuspäätöstä anotut ja vuoden 2009 aikana pidettäväksi hyväksytyt talkoovapaat/lomarahapäivät, jotka tulee olla myönnetty 15.5.2009 mennessä ja

- virastojen ja laitosten tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin löytää järjestelyjä, joilla talkoovapaita voidaan käyttää niin, että välttämättömät toiminnot voidaan ylläpitää palkkaamatta sijaisia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAmmattikorkeakoulun hallitus
tpvAmmattiopetuslautakunta
tpvJoukkoliikennelautakunta
tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvJätteenpolttoliikelaitoksen johtokunta
tpvJätteenpolttoliikelaitos
tpvKaupunginkirjasto
tpvKaupunginorkesteri
tpvKaupunginteatteri
tpvKeskushallinto
ilmKeskushallinto, henkilöstöasiat
tpvKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tpvKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKiinteistöpalveluliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöpalveluliikelaitos
tpvKulttuuriasiainkeskus
tpvKulttuurilautakunta
tpvKunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tpvLiikuntalautakunta
tpvLiikuntapalvelukeskus
tpvMuseokeskus
tpvNuorisoasiainkeskus
tpvNuorisolautakunta
tpvOpetuslautakunta
tpvOpetuspalvelukeskus
tpvPeruspalvelulautakunta
tpvRakennuslautakunta
tpvRakennusvalvontatoimisto
tpvRevisiotoimisto
tpvRuokapalvelukeskus Katerinki
tpvRuotsinkielinen työväenopisto
tpvSatamaliikelaitoksen johtokunta
tpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tpvTalotoimiliikelaitoksen johtokunta
tpvTalotoimiliikelaitos
tpvTarkastuslautakunta 2005-2008
tpvTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
tpvTurun ammattikorkeakoulu
tpvTurun Satama
tpvTurun Seudun Kehittämiskeskus
tpvTurun suomenkielinen työväenopisto
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tpvVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvVesiliikelaitos
tpvViherliikelaitoksen johtokunta
tpvViherliikelaitos
tpvYmpäristö- ja kaavoituslautakunta
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvYmpäristönsuojelutoimisto