Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19506.04.200911 Kj

4356-2009 (030)

Konserniyhtiöiden luottolimiittien määrien ja korkoehtojen tarkistaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun Puhdistamo Oy:n, TVT Asunnot Oy:n ja Kiinteistö Oy Lehtolaakson kanssa solmittujen luottolimiittisopimusten määriä nostetaan ja että Turun Seudun Vesi Oy:n ja Oy Turku Energian kanssa solmitaan luottolimiittisopimus. Esitysten mukaan kaupungin tytäryhteisöilleen myöntämien lyhytaikaisten luottolimiittien määrä nousisi 76 milj. euroon. Kaupunginvaltuuston 17.11.2008 vahvistaman vuoden 2009 talousarvion mukaan em. luottolimiittejä voidaan myöntää enintään 100 milj. euron edestä.

Kh § 195

 

Talousjohtaja Ari Mäkinen ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 30.3.2009:

 

Kaupunginvaltuuston 17.11.2008 hyväksymän vuoden 2009 talousarvion mukaan kaupungin tytäryhteisöille voidaan kaupungin kassavaroin myöntää lyhytaikaisia luottolimiittejä yhteensä enintään 100 milj. euron edestä ja pitkäaikaisia antolainoja talousarviovuoden aikana enintään 30 milj. euroa.

 

Kaupunki on solminut tytäryhtiöiden kanssa sijoitus- ja luottolimiittisopimuksia vuodesta 1995 lähtien. Ensimmäisiä oli silloin perustetut Oy Turku Energia Ab, TVT Asunnot Oy ja Kiinteistö Oy Lehtolaakso. Sopimusten taustalla on kaupungin konsernitilijärjestelmä. Ensimmäinen konsernitilipalvelu on avattu vuonna 1994. Nykyisin se on voimassa kolmen pääpankin kanssa. Kaupunki on solminut sijoitussopimuksia kaikkien merkittävien tytäryhtiöiden kanssa. Tällä hetkellä sijoitussopimuksia on 17 tytäryhtiön kanssa ja luottolimiittisopimuksia seitsemän yhtiön kanssa. Keskitetyn konsernirahoituksen avulla vähennetään kaupunkikonsernin ulkoista velkaantumista.

 

Viimeaikainen rahoitusmarkkinoiden kriisi on tehnyt konsernin keskitetyn rahoituksen entistä tärkeämmäksi, koska rahoituksen saatavuudessa on tällä hetkellä vaikeuksia. Erityisesti pitkäaikaista rahoitusta on erittäin vaikea saada. Lisäksi rahoituksen hinta on kokenut perusteellisen muutoksen. Myös julkisen sektorin rahoituksen hinta on noussut merkittävästi mukaan luettuna Suomen valtio.

 

Konserniyhtiölle luottolimiittiominaisuus on tärkeä, koska sillä voidaan pitkäaikaisen rahoituksen hankintaa siirtää nykyisessä vaikeassa markkinatilanteessa. Konsernin kannalta tämä on myös järkevää kokonaiskorkokustannusten hallintaa.

 

Seuraavien yhtiöiden luottolimiittien määrää tulisi tarkistaa nykyisessä tilanteessa:

 

Turun Seudun Vesi Oy:llä erääntyy vuoden 2009 lopussa 60 milj. euroa, joka tulee jälleenrahoittaa uusilla lainoilla käyttäen uusia myönnettyjä takauksia. Valitusten takia takaukset eivät vielä kaikki ole lainvoimaisia. Toisaalta pitkäaikaisen rahoituksen hankinta on tällä hetkellä erityisen vaikeaa. Yhtiö tarvitsee myös investointien rahoittamiseen vuoden kuluessa lisää rahoitusta. Lisärahoituksen tarve arvioidaan olevan jo kesällä. Yhtiö on anonut 30 milj. euron luottolimiittiä. Aiemmin yhtiöllä ei ole ollut luottolimiittiä.

 

Turun Seudun Puhdistamo Oy:n 100 milj. euron pitkäaikainen rahoitus on saatu onnistuneesti päätökseen vuoden 2008 kevääseen mennessä ennen rahoituskriisin kärjistymistä. Raision ja Naantalin seudun kuntien liittyminen hankkeen osakkaiksi ja puhdistamon tuleviksi käyttäjiksi on kuitenkin lisännyt hankkeen kustannuksia. Sopimusten mukaan nämä kunnat osallistuvatkin hankkeen kustannuksin tehdyn sopimuksen mukaisin maksuerin. On myös aikomus, että ao. kunnat takaavat yhtiön pitkäaikaista rahoitusta tehdyn osakassopimuksen mukaisesti. Rahoituskriisin takia tätä kannattaa kuitenkin siirtää hieman myöhemmäksi. Näiden syiden ja muiden urakkakustannusten maksuerien takia täytyy yhtiön mukaan kuitenkin lisätä kaupungin myöntämän limiitin määrää toistaiseksi. Uudeksi limiitin määräksi yhtiö on anonut 15 milj. euroa. Yhtiöllä on ollut viiden milj. euron limiitti, jota on talousjohtajan päätöksellä korotettu väliaikaisesti kahdeksaan milj. euroon.

 

Oy Turku Energia Ab:lla ei ole ollut aiemmin luottolimiittiä. Yhtiö maksaa kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion mukaan kaupungille aiempaa vuosia suuremman 21,3 milj. euron osingon. Suuri osinko pienentää yhtiön rahoitusomaisuuden määrää ja vaikeuttaa yhtiön operatiivista toimintaa. Yhtiö tarvitsee rahoitusomaisuuttaan osittain sähkökaupan vakuutena, koska sähkön markkinahinnassa tapahtuu jatkuvasti suuria muutoksia, jotka täytyy kattaa sähköpörssissä vakuutta muuttamalla. Yhtiö on anonut uutta 15 milj. euron limiittiä. Yhtiön rahoitustilanne on sinällään hyvä.

 

TVT Asunnot Oy:llä ja Kiinteistö Oy Lehtolaaksolla on molemmilla 1,68 milj. euron (10 milj. mk) luottolimiitti kaupungilta. Yhtiöiden rahoitustilanne on hyvä ja rahoitusomaisuutta on toimintaa nähden riittävästi. Yhtiöt eivät ole käyttäneet myönnettyjä luottolimiittejä kertaakaan. Yhtiöiden pitkäaikaisen velan määrä on kuitenkin suuri ja tulevina vuosina velan jälleenrahoitus saattaa tarvita väliaikaista luottolimiitin käyttöä. TVT Asunnot Oy:llä erääntyy kaupungin takaamaa lainaa 15 milj. euroa vuosien 2009 ja 2010 aikana. Yhtiö on anonut lainan jälleenrahoitukseen uutta takausta. Alun perin velka on ollut korkeakorkoista pitkäaikaista aravalainaa, joka on konvertoitu kaupungin takaamalla lainalla. Rahoituskriisin takia ko. lainojen jälleenrahoitus saattaa siirtyä. Yhtiöt ovat esittäneet, että luottolimiittejä tarkistetaan varmuuden vuoksi kahdeksaan milj. euroon.

 

Nykyisten sijoitus- ja luottolimiittisopimusten ehdot eivät ole täysin samanlaiset, koska sopimuksia on solmittu vuodesta 1995 lähtien. Esimerkiksi solmittujen luottolimiittisopimusten marginaali vaihtelee 0,15 % – 0,40 %:n välillä. Samassa yhteydessä sijoitus- ja luottolimiittisopimusten ehtoja tulee yhtenäistää ottaen huomioon, että kaupungin rahoituksen hinta muuttuu nykyisessä tilanteessa jatkuvasti. Tämän tulee heijastua myös yhtiöiden kanssa solmittuihin sopimuksiin.

 

Kaupunginhallituksen johtosäännön 17 § mukaan talousjohtajan erityisenä tehtävänä on lyhyt- ja pitkäaikaisten lainojen myöntäminen kaupungin määräysvallassa olevalle yhteisölle kaupunginvaltuuston hyväksymissä rajoissa.

 

Talousjohtajalla tulisi olla oikeus sopia yhtiöiden kanssa sijoitus- ja luottolimiittisopimusten ehdoista ja luottolimiittien määristä, jolloin yhtiöille voidaan tarjota parasta mahdollista rahoitusta kussakin markkinatilanteessa.

 

Kaiken kaikkiaan tässä esityksessä ao. yhtiöiden limiittejä nostetaan 67,64 milj. euroa. Tämän vuoden aikana on mahdollista, että erityisesti Turun Seudun Vesi Oy:n luottolimiittiä voidaan joutua tarkistamaan.

 

Edellä olevaan viitaten esitämme,

 

-että Turun Seudun Vesi Oy:n kanssa solmitaan luottolimiittisopimus, jonka luottolimiitin määräksi vahvistetaan 30 milj. euroa,

 

-että Turun Puhdistamo Oy:n solmitun limiittisopimuksen limiitin määrää nostetaan 15 milj. euroon,

 

-että Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab kanssa solmitaan luottolimiittisopimus, jonka luottolimiitin määräksi vahvistetaan 15 milj. euroa,

 

-että TVT Asunnot ja Kiinteistö Oy Lehtolaakson kanssa solmittujen luottolimiittien määriä nostetaan kahdeksaan (8) milj. euroon,

 

-että luottolimiitit ovat voimassa 1.4.2009 alkaen toistaiseksi,

 

-että kaikkien yhtiöiden kanssa solmittavien luottolimiittisopimusten luottolimiittikoroksi vahvistetaan yhden kuukauden euribor (aritmeettinen keskiarvo) (tod/360) lisättynä 0,20 prosenttiyksiköllä ja luottolimiittiprovisioksi 0,10 prosenttiyksikköä myönnetylle limiitin määrälle,

 

-ja että talousjohtajalle annetaan jatkossa oikeus sijoitussopimusten hyvityskoron, luottolimiittisopimuksen veloituskoron, luottolimiittiprovision, luottolimiittien määrien sekä niiden tarkempien sopimusehtojen sopimiseen yhtiöiden kanssa,

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun Seudun Vesi Oy:n kanssa solmitaan luottolimiittisopimus, jonka luottolimiitin määräksi vahvistetaan 30 milj. euroa,

että Turun Puhdistamo Oy:n solmitun limiittisopimuksen limiitin määrää nostetaan 15 milj. euroon,

että Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab kanssa solmitaan luottolimiittisopimus, jonka luottolimiitin määräksi vahvistetaan 15 milj. euroa,

että TVT Asunnot ja Kiinteistö Oy Lehtolaakson kanssa solmittujen luottolimiittien määriä nostetaan kahdeksaan (8) milj. euroon,

että luottolimiitit ovat voimassa 1.4.2009 alkaen toistaiseksi,

että kaikkien yhtiöiden kanssa solmittavien luottolimiittisopimusten luottolimiittikoroksi vahvistetaan yhden kuukauden euribor (aritmeettinen keskiarvo) (tod/360) lisättynä 0,20 prosenttiyksiköllä ja luottolimiittiprovisioksi 0,10 prosenttiyksikköä myönnetylle limiitin määrälle ja

että talousjohtajalle annetaan jatkossa oikeus sijoitussopimusten hyvityskoron, luottolimiittisopimuksen veloituskoron, luottolimiittiprovision, luottolimiittien määrien sekä niiden tarkempien sopimusehtojen sopimiseen yhtiöiden kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKiinteistö Oy Lehtolaakso
ilmOy Turku Energia - Åbo Energi Ab
ilmTurun seudun puhdistamo Oy
ilmTurun Seudun Vesi Oy
ilmTVT Asunnot Oy
ilmKeskushallinto, lakiasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat
tpvMäkinen Ari