Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19406.04.200910 Kj

4276-2009 (060, 034)

Leasingrahoituksen puitesopimuksen jatkaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on kaupunginhallituksen 3.12.2007 § 733 tekemään päätökseen pe-rustuen solminut Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa leasingrahoituk-sen puitesopimuksen vuosille 2008 - 2011. Muuttuneesta markkinatilanteesta johtu-vaan rahoituksen yleiseen kallistumiseen viitaten Sampo Rahoitus on sopimuk-seen sisältyvän irtisanomisehdon mukaisesti irtisanonut sopimuksen päättymään 2.9.2009. Asiasta käytyjen neuvottelujen pohjalta kaupunginhallitukselle esitetään, että Sampo Rahoituksen kanssa solmittaisiin uusi leasingrahoituksen puitesopimus ajalle 2.9.2009 € 31.12.2011 yhtiön esittämän uuden tarjouksen mukaisesti.

Kh § 194

Talousjohtaja Ari Mäkinen ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 30.3.2009:

 

Kaupunki on solminut Sampo Rahoituksen kanssa (Sampo Pankki Oyj) leasingpuitesopimuksen vuosille 2008 – 2011 (Kh 3.12.2007 § 733). Sampo Rahoitus on irtisanonut pui­tesopi­muksen päättymään 2.9.2009 puitesopimuksen mahdollistavalla kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Sampo Rahoituksen perusteena on rahoituksen yleinen kallistuminen viimeaikaisten markkinoiden muuttumisen seurauksena.

 

Sampo Rahoitus on tarjonnut sopimuksen jatkamista edelleen muutoin samoin ehdoin ja käytettävissä olevin palveluin, mutta rahoituksen marginaalia nostettaisiin 0,05 %:sta 0,85 %:n. Kaupunki on tiedustellut Nordea Rahoitus Oyj:ltä, jolla on samanlainen leasinglaiterekisteri ja, jonka palvelusta kaupungilta on kokemusta aikaisemmilta vuosilta kilpailevaa tarjousta. Nordean tarjouksen marginaali on 0,90 % sisältäen lisäksi laskutuskuluja.

 

Sampo Rahoituksen tarjoama hinta on kuitenkin edelleen edullisempi nykytilanteessa edellyttäen, että jatkossa leasingsopimuksia tehdään vain enintään kahden vuoden vuokra-ajalla.

 

Kaupungilla on ollut leasingrahoituksen puitesopimus vuodesta 1994 eri rahoitusyhtiöiden kanssa. Nykyisten talousarviota noudatettavien ohjeiden mukaan kaupungin virastot ja laitokset rahoittavat pääosin kaikki yli 10.000 euron vuosittai­sista kone- ja laitehankinnoistaan lea­sin­grahoituksella. Vuosittain hankintoja kertyy 6 – 10 miljoonan euron arvosta. Virastot ja laitokset ovat budjetoineet määrärahat leasingrahoituksen käyttöä varten käyttötalouspuolelle investointipuolen asemasta. Tämän takia käytäntöä on hankalaa muuttaa kesken vuotta. Leasingrahoituksen käyttö on perusteltua jatkossakin, mikäli sen hinnoittelu on kohtuullinen verrattuna kaupungin saamaan suoraan rahoitukseen. Myös kaupungin muun rahoituksen hinta on noussut rahoituskriisin seurauksena, joten leasingrahoituksen käyttö on edelleen perusteltua. Toisaalta sopimuksen solmiminen ei sido kaupunkia sen käyttämisen millään tavoin ja sopimus voidaan olosuhteiden muuttuessa irtisanoa päättymään aikaisemmin.

 

Edellä olevaan viitaten esitämme,

 

-että kaupunginhallitus päättää hyväksyä leasingrahoituksen pui­tesopimuksen solmimi­sen Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa yhtiön esittämän uuden tarjouksen mu­kai­ses­ti,

 

-että puitesopimus alkaa 2.9.2009 ja päättyy nykyisillä ehdoilla viimeistään 31.12.2011,

 

-että sopimus voidaan irtisanoa kolmen kuukauden irtisanomisajalla,

 

-että rahoituspäällikkö Kari Pentti oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja sopimaan muista mahdollisista sopi­mukseen liittyvistä yksityiskohdista.

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginhallitus päättää hyväksyä leasingrahoituksen puitesopimuksen solmimisen Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa yhtiön esittämän uuden tarjouksen mukaisesti,

että puitesopimus alkaa 2.9.2009 ja päättyy nykyisillä ehdoilla viimeistään 31.12.2011,

että sopimus voidaan irtisanoa kolmen kuukauden irtisanomisajalla ja

että rahoituspäällikkö Kari Pentti oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja sopimaan muista mahdollisista sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että Samporahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa solmitaan leasingrahoituksen puitesopimus yhtiön esittämän uuden tarjouksen mukaisesti 0,85 %:n marginaalilla, kolmen kuukauden irtisanomisajalla ja muutoin nykyisillä ehdoilla,

että puitesopimus alkaa 2.9.2009 ja päättyy viimeistään 31.12.2011 ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja sopimaan muista mahdollisista sopimukseen liittyvistä vähäisistä teknisluonteisista yksityiskohdista.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

ilmJoukkoliikennetoimisto
ilmJätteenpolttoliikelaitos
ilmKaupunginkirjasto
ilmKaupunginorkesteri
ilmKaupunginteatteri
ilmKeskushallinto
ilmKeskushallinto, sisäinen tarkastus
ilmKeskushallinto, talousasiat
ilmKeskushallinto, talouspalvelukeskus
ilmKiinteistöliikelaitos
ilmKiinteistöpalveluliikelaitos
ilmKulttuuriasiainkeskus
ilmKunnallistekniikkaliikelaitos
ilmLiikuntapalvelukeskus
ilmMuseokeskus
ilmNuorisoasiainkeskus
ilmOpetuspalvelukeskus
ilmRakennusvalvontatoimisto
ilmRevisiotoimisto
ilmRuokapalvelukeskus Katerinki
ilmRuotsinkielinen työväenopisto
ilmSosiaali- ja terveystoimi
ilmSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
ilmTalotoimiliikelaitos
ilmTilaliikelaitos
ilmTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
ilmTurun ammattikorkeakoulu
ilmTurun Satama
ilmTurun Seudun Kehittämiskeskus
ilmTurun suomenkielinen työväenopisto
ilmVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
ilmVesiliikelaitos
ilmViherliikelaitos
ilmYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
ilmYmpäristönsuojelutoimisto
tpvPentti Kari